Može li ribnjak biti osunčan? Za i protiv

Jezerca su divna vodena tijela koja se mogu napuniti prekrasnim biljkama i ribama. To je razlog zašto se mnogi vlasnici odlučuju za stvaranje vlastitog ribnjaka u dvorištu. Međutim, važno je znati gdje postaviti ribnjak. Može biti teško znati treba li ribnjak biti na suncu zbog proturječnih informacija koje kruže.

Ribnjaci mogu biti na suncu 4 do 6 sati dnevno. To stvara zdravo i sigurno okruženje za vodene biljke i ribe. Premalo sunčeve svjetlosti spriječit će rast vodenog života. Najbolje je pronaći mjesto s 4 do 6 sati sunčeve svjetlosti i sjenom za ribe.

Ako ste spremni stvarno razmisliti o tome želite li postaviti ribnjak u svom dvorištu ili ne, došli ste na pravo mjesto. Duboko ćemo se pozabaviti pitanjem treba li ribnjak biti osunčan ili ne. Razgovaramo o prednostima i manama te o tome kako stvoriti idealno mjesto za vaš ribnjak.

Dodavanje ribnjaka u vaše dvorište može stvoriti umirujuće, opuštajuće okruženje. Ali znati gdje ga izgraditi ključ je uspjeha. Neke web stranice savjetuju da treba izbjegavati zasjenjena područja, dok druge navode da previše sunčeve svjetlosti može imati negativne učinke. Što je to Istina? Pogledajmo nekoliko prednosti izgradnje ribnjaka na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Prednosti izgradnje ribnjaka na punom suncu

Može li ribnjak biti na suncu. Za i protiv

Vodene biljke uspijevaju

Godinama se smatralo da ribnjaci trebaju imati barem 4 do 6 sati sunčeve svjetlosti kako bi biljke i ribe mogle napredovati. Izričito se ne preporučuje gradnja ribnjaka na sjenovitom mjestu. Uglavnom je to točno. Vodene biljke će uspijevati u području koje dnevno ima dovoljno sunčeve svjetlosti.

Nekim vodenim biljkama, uključujući lopoč i lotos, potrebno je najmanje 5 do 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Bez dovoljno sunčeve svjetlosti, cvijeće ne može pravilno cvjetati. Budući da su lopoči i lotos posebno popularne biljke za ribnjake, trebali biste to uzeti u obzir pri odabiru mjesta za svoj ribnjak.

To ipak ne znači da će biljke umrijeti ako se ostave na slabo osvijetljenom mjestu. To jednostavno znači više posla za vlasnika ribnjaka. Jer kad ima manje sunčeve svjetlosti, vodenim biljkama treba pomoć pri gnojidbi. Vlasnik ribnjaka mora dodati gnojivo, pri čemu je najbolji izbor gnojivo za vodene biljke sa sporim oslobađanjem.

Bilo da se radi o punom suncu ili dodavanju gnojiva, važno je uvijek osigurati da vodene biljke imaju dovoljno prostora za rast. Bez prikladnog područja u koje bi zakopali svoje korijenje, rast može biti zaustavljen.

Preporučuje se sadnja vodenih biljaka koje uživaju u sjeni ako odluče izbjeći puno sunce. Ove biljke idealne su i za one koji Savjet osigurati svom jezercu puno sunca. Ove biljke uključuju:

 • vodeni zumbuli
 • žablji ugriz
 • Azola
 • vodena djetelina
 • Pennywort
 • kišobran dlan
 • vodeni celer
 • Brooklime
 • močvarni neven
 • Vodeni nezaboravci

Bolji je i za ribu

Ribe također imaju koristi od ribnjaka koji je izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti najmanje 4 do 6 sati dnevno. Koristan je na dva načina:

Sunčeva svjetlost bolje ističe boje vaših ribica. Ovo je dodatni bonus ako svoj ribnjak postavite na izravnu sunčevu svjetlost. Ali najveća korist od 4 do 6 sati izlaganja suncu je promjena temperature vode. Ovo je posebno korisno zimi kako bi ribe bile sretne i zdrave te spriječilo moguće smrzavanje do smrti.

Međutim, imajte na umu da izlaganje suncu treba ograničiti na 6 sati dnevno. Bez obzira koju vrstu ribe imate u ribnjaku, pretjerano izlaganje suncu može pregrijati vodu i nepovoljno utjecati na ribu.

Nedostaci izgradnje ribnjaka na punom suncu

Ne možete izgraditi koi ribnjak

1682602217 763 Može li ribnjak biti osunčan. Prednosti i nedostaci

Koi ribnjaci su malo zahtjevniji od drugih vrsta ribnjaka. Zahtijevaju veće i dublje područje nego druge vrste kao što je ribnjak sa zlatnim ribicama. Također im je potrebna cirkulirajuća i filtrirana voda i preferiraju malo ili nimalo vodenih biljaka. Glavni nedostatak je, međutim, što zahtijevaju gotovo punu sjenu i ne prežive dugo na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Pretjerana toplina može biti štetna

Ključ uspjeha je strateški pristup postavljanju ribnjaka. Iz tog razloga, preporučuje se pronaći područje koje prima 4 do 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno – ni više, ni manje. Jer izravna sunčeva svjetlost može previše zagrijati vodu u ribnjaku u ljetnim mjesecima.

Previše sunčeve svjetlosti može uzrokovati da temperature u jezercu pređu 85 stupnjeva. To zauzvrat ograničava kisik dostupan ribama. To može dovesti do smrti. Ako je ribi postalo prevruće, znat ćete da neprestano izlazi na površinu u potrazi za zrakom ili djeluje nemirno.

U slučaju da je voda u vašem ribnjaku postala prevruća, važno je odmah djelovati. Morate odmah ispustiti 10% vode iz ribnjaka. Zamijenite tu vruću vodu svježom, hladnom vodom. Morate deklorirati vodu ako koristite kloriranu vodu.

Visoke temperature također mogu uzrokovati sunčane opekline kod riba.

bujanje algama

Još jedan nedostatak izlaganja ribnjaka izravnoj sunčevoj svjetlosti je taj što može dovesti do rasta algi. To je zato što alge cvjetaju u toploj vodi. Kada su izložene sunčevoj svjetlosti, alge rastu brzo i gusto. Prekomjerni rast možete spriječiti ograničavanjem količine hrane koja se daje ribama tijekom ljetnih mjeseci. To će potaknuti ribu da jede alge.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja, uzgoj i berba salate

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja rajčica za vrtlare početnike

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Izgradnja povišenog vrta (Krajnji vodič)

Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Kako razmnožavati aloe veru

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moj filodendron ima žuto lišće?

Travnjaci i ukrasno bilje

Kako rade prskalice za travnjak?