Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)

Lubenica je popularno voće u kojem uživaju ljudi diljem svijeta. Ali što ako nemate puno prostora? Ne dopustite da vas to spriječi u uzgoju ovog ljetnog favorita. U ovom postu dijelimo nekoliko savjeta o tome kako uzgajati lubenicu u vrećama za uzgoj, čak i ako nemate puno prostora. Stoga čitajte kako biste saznali više!

Što su torbe za uzgoj i zašto biste ih trebali koristiti za uzgoj lubenice?

Growbags su vrsta spremnika koji se obično koristi za uzgoj biljaka, povrća i voća. Izrađuju se od različitih materijala kao što su plastika, tkanina ili kokosova vlakna (vlakna kokosovog vlakna). Growbags imaju nekoliko prednosti u odnosu na druge vrste spremnika, kao što su:

 • Lagane su i lako ih je premjestiti, tako da ih možete postaviti tamo gdje imaju najviše sunca
 • Vreće za uzgoj su porozne kako bi vaše biljke mogle disati i spriječile truljenje korijena
 • Brzo se zagrijavaju na suncu, dajući vašim biljkama prednost u sezoni rasta
 • Pristupačni su i lako ih je pronaći. Često ih možete pronaći u lokalnom vrtnom centru ili na internetu.

Koja je prava veličina vrećice za uzgoj lubenice?

Najbolja veličina vrećice za uzgoj lubenice je najmanje 7 galona. Ali ako imate prostora, vreća za uzgoj od 10 ili 15 galona još je bolja. Zašto? Lubenice snažno rastu i mogu brzo prerasti malu posudu. Također im je potrebno puno vode, pa će veća vreća za uzgoj spriječiti isušivanje korijena.

Kakvu vrstu tla trebate koristiti za uzgoj lubenica?

Kada je riječ o uzgoju lubenica, bitna je vrsta tla koju koristite. Lubenice trebaju dobro drenirano, pjeskovito tlo bogato organskim tvarima. Ako vam je tlo teško ili glinasto, zadržat će previše vode i korijenje će istrunuti. Evo nekoliko savjeta za stvaranje tla za posude koje će vaše lubenice voljeti

Koje su vrste lubenica najprikladnije za vreću za uzgoj?

Postoji mnogo različitih vrsta lubenica, ali nisu sve prikladne za uzgoj u vreći za uzgoj. Ako tražite soj ispod 12 funti, tražite imena koja često uključuju riječ “beba” ili “patuljak”. Trebali biste pronaći dinje poznate kao osobne lubenice (ne teže više od 6 funti) ili vrste kutija za led (ne teže od 12 funti). Evo nekih od najboljih sojeva koje možete isprobati:

Zlatni patuljak

Lijepa mala lubenica koja teži oko 3 funte. Lako je reći kada su zreli jer im kora nakon branja poprima prekrasnu zlatnožutu boju, vrlo lijep kontrast u odnosu na meso boje lososa. Okus je sladak i osvježavajući. Sazrijeva za samo 70 dana. Zahtijeva veću vreću za uzgoj (najmanje 15 galona).

Zlatna patuljasta lubenica - 25 sjemenki - Nasljedna i otvoreno oprašena sorta, laka za uzgoj i slatke sjemenke voća bez GMO-a za sadnju na otvorenom
 • Savršena lubenica za klimu kratke sezone
 • Zdrave biljke daju jedinstvene dinje od 3 kilograma sa zlatnom korom i aromatičnim mesom boje lososa
 • Izvrsna sorta za početnike u proizvodnji lubenice, jer dinja ima ugrađen indikator zrelosti – kora će požutjeti kada bude spremna!
 • sjeme bez GMO-a, bez kemikalija; Redovito se testira kako bi se osigurala najmanje 85% klijavosti
 • Izdržljivo pakiranje obloženo Mylarom štiti sjeme od svjetla i vlage, produžujući godine životnom vijeku sjemena; Odličan izbor za pripremu trezora za sjeme; Poklopci s patentnim zatvaračem koji se mogu ponovno zatvoriti osiguravaju praktično skladištenje i sadnju

Bush sugar baby

Ovo je izvrsna manja lubenica savršena za vrećice za uzgoj. Ova “ice box” dinja ima bogat, sočan i nevjerojatno sladak okus. Težina ploda je 8-12 kg. Još samo 75 dana do dospijeća.

Jocadew sjemenke lubenice: Bush Sugar Baby sjemenke lubenice (25+ sjemenki)
 • Sjemenke lubenice: Bush Sugar Baby lubenice sjemenke Fresh Jocad (25+ sjemenki)
 • 75-80 dana. Idealno za male vrtove, također i za planiranje terasa.
 • Vinova loza naraste 3-3,5 metra. dugi i obično daju 8-12 lb.
 • Okruglo-ovalni plodovi s tamnozelenom/crnom kožom i svijetlo grimiznim, čvrstim, hrskavim mesom s malom rupom

Žuta beba

Raste na kompaktnim trsovima s plodovima srednje veličine, ovalnog oblika koji ne teže više od pet do sedam funti. Pokožica je prugasta svijetlo i tamnozelena dok je meso svijetlo sunčano žuto. Još samo 40 dana do sazrijevanja.

SeedsUP - 30+ žuta beba lubenica (ne bez sjemenki, s malo sjemenki) - voće
 • Naše sjemenke su 100% bez GMO-a i 100% čiste te pakirane u čvrstu i vodootpornu ambalažu kako bi se spriječila bilo kakva oštećenja tijekom slanja do vas
 • Možete očekivati ​​visoku stopu klijavosti od oko 75 do 100%. Međutim, klijanje sjemena i stvaranje presadnica vrlo su osjetljivi na uvjete vlažnosti tla. Također biste trebali koristiti organsko tlo za povećanje uspješnosti klijanja
 • Većina našeg sjemena je nasljeđe, ali možete pronaći hibridno sjeme ako ste umorni od gnjavaže oko uzgoja. Naše sjeme i biljke variraju od malih do velikih, ranih do kasnih, patuljastih do divovskih, penjajućih do visećih, ljutih do slatkih i/ili rijetkih do jedinstvenih, koje se mogu saditi u staklenicima, u zatvorenom ili na otvorenom
 • Upute za sadnju su detaljne, tako da i vrtlar početnik može očekivati ​​dobre rezultate. Dajemo vam upute za pripremu sjemena za klijanje, dubinu sadnje, razmak sadnje i druge važne savjete za uzgoj i njegu biljaka
 • Ovdje smo 24/7 ako imate bilo kakav problem s proizvodom jer brinemo o svakom kupcu i pružamo najbolju korisničku uslugu uz 100% zadovoljstvo

Žuta lutka

Mala i ovalnog oblika, ova je lubenica upadljivo svijetlo i tamnozeleno prugasta. Dinje ne teže više od pet do sedam kilograma. Meso je prirodno žuto, slatkog okusa i guste teksture. Vrijeme sazrijevanja ove lubenice je 65 do 70 dana.

Sjemenke hibridne lubenice Yellow pupa
 • 70 dana do žetve
 • Paket sadrži 10 hibridnih sjemenki lubenice Yellow Doll
 • Polukompaktna loza daje dinje od 5 do 8 funti sa zelenim prugama i jarko žutim mesom
 • Ekstra slatkog okusa sa sitnim sjemenkama
 • Klijanje: 8 do 12 dana na 80 do 9

Kada saditi lubenice u vreću za uzgoj?

Najbolje vrijeme za sadnju lubenica je 2 do 4 tjedna nakon zadnjeg mraza u vašem području. Lubenice su usjevi u toploj sezoni i trebaju im temperature od najmanje 70 stupnjeva Fahrenheita da bi uspjele. Ako ih posadite prerano, neće uroditi plodom. Ako ih posadite prekasno, plodovi će biti mali ili ih neće biti.

Kako saditi lubenice u vreću za uzgoj?

Napunite svoju vrećicu za uzgoj modificiranom zemljom za posude unutar 4 inča od vrha vrećice. Posijte 6-7 sjemenki u jednu rupu duboku 1 inč. Nakon što lubenice niknu i budu visoke 2-3 inča, prorijedite ih na 3-4 najjače biljke po vreći. U vrećicu dodajte rešetku ili kavez za rajčice kako biste poduprli vinovu lozu dok raste.

Koliko često trebate zalijevati svoje lubenice?

Lubenice trebaju puno vode, pa ih zalijevajte svakodnevno. Pazite da je tlo uvijek vlažno. Vreće za uzgoj se brzo suše, stoga je važno svaki dan provjeravati vlažnost tla. Najbolji način za zalijevanje lubenica je pomoću crijeva za kap po kap ili sustava za navodnjavanje kap po kap.

Koliko često trebate gnojiti svoje lubenice?

Gnojite svoje lubenice svaka 2 tjedna vodotopivim gnojivom u omjeru 15:15:15 NPK. Možete smanjiti učestalost na jednom mjesečno nakon što se plod počne formirati. Tekuće gnojivo treba koristiti dok se ne pojave prvi cvjetovi, nakon čega slijedi gnojivo s polaganim otpuštanjem s više fosfora i kalija kako plod napreduje.

Na koje štetnike i bolesti treba paziti?

Štetnici: Čuvajte se krastavčevih zlatica, lisnih uši i tikvinih zlatica. Ovi štetnici mogu prenositi virusne bolesti koje štete vašim biljkama lubenice.

RUKOM ODABRANI POVEZANI SADRŽAJ: problem sa štetočinama? Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje

Bolesti: lubenice su osjetljive na nekoliko gljivičnih bolesti, uključujući pepelnicu, antraknozu i peronosporu. Ove bolesti su često uzrokovane previše vlage. Obavezno zalijevajte odozdo i održavajte lišće suhim. Izbjegavajte zalijevanje iznad glave kad god je to moguće.

Kada su lubenice spremne za berbu?

Paket sjemena trebao bi vam dati procijenjeni broj dana do zrelosti. Označite datum u svom kalendaru i počnite provjeravati zrelost oko tog datuma. Važno je ne brati lubenice prije nego što sazriju jer neće sazrijeti nakon što se odvoje od trsa.

Može biti teško shvatiti kada je vrijeme za branje lubenice. Jedan od načina je vidjeti gdje se dinja spaja s vinovom lozom. Ako su cvjetne vitice smeđe ili osušene, dinja je zrela. Drugi način je onaj u koji se kune moja svekrva. Potražite veliku žutu mrlju. Što je veća, dinja je zrelija. Postoji i metoda osluškivanja zvuka koji dinja proizvodi kada je lupkate prstima, ali nikad nisam imao sreće s tom tehnikom.

Koji su najbolji uvjeti za uzgoj lubenica?

Lubenicama je potrebno puno sunca, pa se pobrinite da budu na mjestu koje ima najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Također im je potrebno dobro drenirano, ilovasto tlo s pH 6,0-6,8. Dodajte organsku tvar u tlo prije sadnje kako biste poboljšali drenažu.

Briga o rastućim biljkama lubenice

Kako biljke počnu rasti, vodite vinovu lozu okomito na rešetku. Zaštitite malo voće od dodira s tlom podupirući ga visećom mrežom od stare majice kratkih rukava ili mrežastom vrećom za voće.

Ako uzgajate lubenice u vreći za uzgoj, poduprite voće u viseću mrežu ili košaru.

Lubenice su žedne biljke, pa ih redovito zalijevajte. Najbolje ih je zalijevati ujutro kako bi se listovi osušili prije mraka.

Obrezivanje biljaka lubenice

Obrezivanje biljaka lubenice nije potrebno, ali može usmjeriti više energije na uzgoj voća. Ako se odlučite za obrezivanje, uklonite male vitice koje rastu postrance.

Postoje li nedostaci uzgoja lubenice u vreći za uzgoj?

Iako uzgoj lubenica u vreći za uzgoj ima mnoge prednosti, morate imati na umu nekoliko stvari. Prvo, vrećice za uzgoj se brzo suše, zbog čega morate zalijevati svoje biljke češće nego da su u zemlji. Drugo, vrećice za uzgoj mogu postati vrlo vruće tijekom ljeta. To može uzrokovati pregrijavanje voća i opekline od sunca. Stavite svoju torbu za uzgoj na sjenovito mjesto tijekom najtoplijeg dijela dana kako se to ne bi dogodilo. Naposljetku, lubenice mogu biti teške, stoga odaberite sortu koja daje manji plod i koristite rešetku ili kavez za rajčice kao potporu vinovoj lozi. Odmaknite voće od tla tako da ga stavite na kamen ili drugu podlogu.

Savjet za slađu lubenicu: Prestanite zalijevati lubenice dva tjedna prije očekivanog datuma berbe. Kada naglasite svoje dinje, one koncentriraju šećere u dinji, čineći ih još slađima.

Često postavljana pitanja o uzgoju lubenica u vreći za uzgoj

Vrtlari s malim prostorom postavljaju mnoga pitanja o uzgoju lubenica. Evo odgovora na neka od najčešće postavljanih pitanja o uzgoju lubenica u vrećama za uzgoj. Koliko je velika vreća za uzgoj lubenica?

Lubenici je potrebno puno prostora za rast, tako da bi minimalna veličina trebala biti najmanje 7 galona. Što veće, to bolje. Ako koristite rešetku ili kavez za rajčice, možete se izvući s manjom vrećom za uzgoj, ali biljka će proizvoditi manje ploda Koliko duboko raste korijen lubenice?

Općenito, korijenje lubenice će rasti 8 do 10 inča duboko, ali će rasti dublje ako to okolina dopušta Koliko lubenica mogu očekivati ​​od jedne biljke?

To ovisi o sorti lubenice koju uzgajate i veličini vreće za uzgoj. Općenito, možete očekivati ​​da ćete dobiti 1-3 ploda po biljci. Mogu li uzgajati lubenicu u kanti od 5 galona?

Da, ali nije preporučljivo. Lubenici je potrebno puno prostora za rast i proizvodnju ploda. Kanta od 5 galona je premala da bi biljka lubenice izrasla do svog punog potencijala. Kada trebam posaditi svoje sjemenke lubenice?

Lubenice su biljke toplih vremenskih uvjeta, pa biste trebali pričekati da se tlo zagrije na najmanje 70 stupnjeva Fahrenheita prije sadnje. Također možete uzgajati svoje sjeme u zatvorenom prostoru 4-6 tjedana prije zadnjeg datuma mraza u vašem području. Koji je najbolji način za početak sa sjemenkama lubenice?

Najbolji način da počnete sa sjemenkama lubenice je da ih posadite ravno u vreću za uzgoj ili vrtnu gredicu. Ako ih uzgajate u kući, posadite ih u vreću za uzgoj ili vrtnu gredicu kada imaju 2-3 lista.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Kako razmnožavati biljku žada

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Briga o biljkama i AC: Je li AC loš za biljke?

Voćnjak i uzgoj voća Vrtni alati i oprema

Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Posude za sobne biljke Uzgoj cvijeća

Kako uzgojiti suncokrete u loncu (pametni vodič)