Sustavi za vrtlarenje u vrećama za uzgoj (i kako ih koristiti)

1682616541 Grow Bag Gartensysteme und wie man sie benutzt

Bez sumnje, vreće za uzgoj od tkanine su pouzdane kada pokušavate uzgojiti zdravo voće i povrće—ili čak cvijeće, ako želite dodati lijepe boje—u svom vrtu. Osim što su svestrane, vreće za uzgoj nude prostorno ograničenim vrtlarima mogućnost uzgoja najvećih mogućih količina u ograničenom prostoru.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje trebate znati o vrećama za uzgoj prije nego počnete uzgajati biljke u njima. Ono što slijedi je potpuni vodič koji pokriva sve o vrećicama za uzgoj – njihove vrste, kako ih pravilno koristiti i sve između!

Vrste vrećica za uzgoj

Prije korištenja vrećica za uzgoj, trebali biste znati da dolaze u različitim oblicima, veličinama i materijalima namijenjenim različitim usjevima.

Na primjer, iako možete uzgajati rajčice i druge slične biljke u većini vreća za uzgoj, neke su posebno dizajnirane s različitim materijalima i stilovima kako bi odgovarale potrebama određenih usjeva, kao što su: B. one za krumpir ili gljive.

Vrećica za uzgoj krumpira

Uzgoj krumpira na tradicionalan način prilično je jednostavan, no problem s tim je što često može zauzeti previše prostora, budući da neki od najboljih načina uzgoja, poput ozelenjavanja, zahtijevaju puno prostora.

Nekoliko je stvari o vrećama za uzgoj krumpira koje ih čine najboljima za uzgoj krumpira. Jedna od glavnih prednosti je da osiguravaju količinu zemlje potrebnu za širenje korijena i zadržavanje krumpira na jednom mjestu. Iako krumpir možete uzgajati u bilo kojoj vrsti vrećice za uzgoj, postoji nekoliko posebnih vrećica za uzgoj krumpira koje će vam olakšati život. Ove vreće imaju vrata koja se otvaraju sa strane kako biste lakše posegnuli i zgrabili krumpire kada su spremni za berbu.

torba za uzgoj gljiva

Uzgoj gljiva uvijek je zabavan, a jedan od najboljih načina za njihov uzgoj su vrećice za uzgoj posebno dizajnirane za njih.

Ove vrećice uvelike olakšavaju proces uzgoja gljiva. Zapravo, mnoge od njih čak imaju otvore za ubrizgavanje kroz koje možete dodati žitarice ili druge hranjive tvari neophodne za rast vaših gljiva.

Ove vreće za uzgoj izrađene su od različitih materijala kako bi bile posebno prikladne za uzgoj gljiva. Međutim, poput krumpira, gljive se mogu uzgajati u bilo kojoj vrsti dostupne vrećice za uzgoj.

Koju veličinu torbe za uzgoj trebate nabaviti?

Vreće za uzgoj dolaze u različitim veličinama (od 5 do 150 galona). Najbolje je odabrati odgovarajuću veličinu vrećice za uzgoj na temelju vaših specifičnih vrtlarskih potreba.

 • Vreća za uzgoj od 3 galona izvrsno će poslužiti ako uzgajate jednu biljku ili nekoliko biljaka poput paprike, graška ili salate.
 • Vreća za uzgoj od 5 galona dobra je za uzgoj gotovo svega, posebno rajčica, ali krumpir, paprika, začinsko bilje, male voćke i cvijeće također mogu savršeno rasti u ovim vrećama za uzgoj.
 • Vreća za uzgoj od 10 galona prilično je velika i može primiti cijeli vrt. Po želji možete lako uzgojiti rajčice ili krumpire s bosiljkom ili drugim začinskim biljem.
 • Osim toga, ako se pravilno skladište, vrećice za uzgoj izvan sezone trajat će dulje od plastičnih posuda ili drugih posuda. I da ne spominjemo da su vrećice za uzgoj ekološki prihvatljivije!
 • Vreće za uzgoj od 100-150 galona također su odlična opcija ako želite veću površinu za sadnju, kao što je velika gredica za cvijeće. To vam omogućuje uzgoj vrlo velikog broja biljaka u samo jednoj vreći za uzgoj.

Pravi način korištenja vrećice za uzgoj

Vrećica za uzgoj dobro funkcionira s rajčicama. Uostalom, izvorno su razvijeni za njihov uzgoj. Kada je sedamdesetih godina prošlog stoljeća mnogim entuzijastima uzgoja rajčica dosadilo svake godine mijenjati zemlju oko granica staklenika, odlučili su svoje rajčice uzgajati u vrećama! Međutim, u svojoj torbi za uzgoj možete uzgajati razne stvari. Na primjer, zelena salata, tikvice, mahune i korabica dobro rastu u vreći za uzgoj.

Biljke kratkog korijena poput krumpira, mladog luka, rotkvica i mrkve s korijenom također dobro uspijevaju u vrećama za uzgoj. Zapravo, s vrećom za uzgoj možete stvoriti i biljni vrt. Međutim, ako baš i ne uzgajate usjeve, možete uzgajati samo prekrasno cvijeće!

Uzgoj biljaka u vreći za uzgoj vrlo je drugačiji proces od uzgoja u drugim spremnicima. Kompost koji se koristi u ovim vrećama dizajniran je da obavlja svoj posao bez drenažnih rupa na dnu. A budući da u podu nema rupa za odvodnju, morate paziti da ne završite s mokrim neredom,

Postoji nekoliko stvari koje su vam potrebne da biste započeli s vlastitom torbom za uzgoj:

 • torba rasti
 • Kat
 • gnojivo
 • sjemena ili biljaka
 • Voda
 • Sunčana lokacija

Započnite tako da svoju vreću napunite dovoljnom količinom zemlje, ostavljajući nekoliko centimetara da voda prodre kroz zemlju do korijena. Da biste pripremili sve za biljke, pomiješajte zemlju s gnojivom. Sada kada je sve postavljeno, konačno je vrijeme za sijanje sjemena i uzgoj biljaka. Općenito, vaše biljke treba gnojiti svakih 4-6 tjedana kako bi dobile potrebne hranjive tvari.

Vrtni sustavi za uzgoj u vrećama i kako ih koristiti

Vrećice za uzgoj vode

Jedan od izazova s ​​kojima se susreću mnogi uzgajivači bagera je zalijevanje. Premalo vode će isušiti vaše biljke, dok će pretjerano zalijevanje uzrokovati razvoj gljivica i plijesni.

Zbog povećane drenaže i ventilacije u platnenim vrećama, prekomjerno zalijevanje biljaka manji je problem u vrećama za uzgoj nego u tradicionalnim posudama. Pojednostavljeno rečeno, vreće za uzgoj teško je prezalijevati jer su porozne, ali su iz istog razloga sklonije isušivanju od lonaca. Iako posude ne trebaju toliko zalijevanje, lako se mogu previše zaliti.

sustavi kap po kap

Ugradnjom sustava za navodnjavanje kapanjem, vaša vreća za uzgoj može imati kontinuiranu opskrbu vodom. Sustavi kap po kap dobra su opcija ako želite postaviti takav sustav navodnjavanja.

sustavi za samonavodnjavanje

Još jedna odlična mogućnost zalijevanja je sustav za samonavodnjavanje, koji je prilično jednostavan za postavljanje. Jednostavno stavite posudu napunjenu vodom ispod vreće za uzgoj, ali pazite da ne bude preduboko jer želite da korijenje biljke uglavnom bude u zraku.

Dobra opcija za izradu kod kuće za samozalijevanje je stiropor bilo kojeg oblika obložen plastikom. Ali zapravo, možete koristiti bilo što kao posudu, čak i svoju kadu samo da nije preduboka!

Oploditi

S vrećama za uzgoj potrebno vam je više gnojidbe nego s gredicama sa zemljom ili povišenim gredicama jer vreće za uzgoj ne sadrže toliko zemlje. Preporuča se česta upotreba prirodnih gnojiva na teškim krmnim usjevima.

Growbag profesionalci

Kao što smo gore objasnili, postoji mnogo razloga zašto bi vrtlari trebali češće koristiti vrećice za uzgoj. Evo nekih od glavnih razloga:

Bolja izmjena zraka

Jedna stvar koja vrećice za uzgoj čini izvrsnima je to što su izrađene od prešane tkanine sa sitnim rupicama koje omogućuju bolju cirkulaciju zraka, a time i bolje upijanje vode i hranjivih tvari.

samoobrezivanje

U vrećama za uzgoj biljke će se vjerojatnije potaknuti da se same orežu. Jednom kada korijen biljke dosegne zračni džep, automatski će podrezati korijen i formirati bočni pupoljak. Kao rezultat, biljka razvija snažan korijenski sustav koji omogućuje korijenovim dlakama da pokriju veće područje.

Zapravo, možete čak i slomiti korijenski sustav biljke kada je presađujete iz tradicionalnog spremnika u vrećicu za uzgoj, a to će zapravo potaknuti rast! Krhke i osjetljive biljke mogu imati slomljeno korijenje, stoga pažljivo odaberite biljke koje se bolje nose s tim procesom.

prateća sadnja

Cvjetovi su neophodni za oprašivanje insekata. Za privlačenje oprašivača potrebne su velike skupine i raznolike vrste. Kada se određene vrste biljaka kombiniraju, one privlače te kukce i štite jedna drugu održavajući tlo vlažnim i držeći podalje štetnike.

Growbags sadrže mali ekosustav; Postoje složeni mikrobi u tlu i korijenski sustavi koji potiču rast svake biljke.

Casting je lakši

S vrećama za uzgoj od tkanine ne morate brinuti o pretjeranom zalijevanju biljaka jer male rupice u prešanoj tkanini olakšavaju izlazak viška vode.

trajnost i pokretljivost

Bilo da je vaš vrt u zatvorenom ili na otvorenom, mali ili veliki, nećete imati problema s korištenjem vrećica za uzgoj. Možete ih lako premjestiti jer su izrađene od tkanine i lakše su od običnih lonaca.

Tkanina vrećica za uzgoj nije tkana, već komprimirana, što omogućuje puno duži vijek trajanja. Vrećicu možete rezati bez oštećenja njezine strukture, što čak može uzrokovati izrastanje biljaka iz stranica i vrha vrećice.

Using Grow Bags to Grow Your Own Killer.webp

Možete stvoriti vertikalni sustav uzgoja

Vertikalne vreće za uzgoj, kada su dobro postavljene, mogu biti ključ za izgradnju vrtnog sustava bogatog svim vrstama korisnih hranjivih tvari. Zapravo, više od jedne od ovih vrećica može se slagati ili objesiti jedna na drugu, čineći izvrstan sustav navodnjavanja.

Sve što trebate učiniti je zaliti gornju i ona će vodu preusmjeriti na onu ispod, i tako sve dok cijeli vrtni sustav ne bude zaliven. To se može učiniti ili s cijevima ili ručno.

Korijeni biljke postaju zdraviji

Growbags sprječavaju pojavu sputavanja korijena. Umjesto toga, kao što je gore spomenuto, korijenje se spali kada dođe do stijenke vrećice za uzgoj, uzrokujući da biljka razvije novo, zdravo korijenje. Ovo je poznato kao “zračno obrezivanje”.

Korijenje biljaka u posudama obično raste u kružnom uzorku, što uzrokuje zapetljanja. To povećava rizik od stagnacije vode ili problema s oksigenacijom, posebno u većim posudama sa slabom drenažom. Kao rezultat toga, korijenje se sužava, što dovodi do smanjenja unosa vode i hranjivih tvari. Stabljika vaše biljke također će biti zgnječena, što će dovesti do oštećenja tkiva i daljnjih nutritivnih ograničenja. U ovom trenutku biljke znaju da su dosegle svoju granicu rasta.

S druge strane, s platnenim vrećama, kada korijenje udari o rubove vreće, osjeti sušu, izloženu zemlju i automatski se orezuje zrakom. To će spriječiti da korijenje previše naraste i na kraju se opaše.

regulirati temperaturu

Budući da plastične posude nisu prozračne, izravna ljetna vrućina plastične posude može učiniti prilično vrućima. Grow bags, s druge strane, prozračne su i lakše reguliraju temperaturu dopuštajući višku topline da izlazi iz vrećice sa svih strana.

Jednostavno skladištenje

Kada lonci nisu u upotrebi, njihovo spremanje nije najlakša stvar na svijetu. Završe kao prazan trn u oku, nagomilani u šupi negdje izvan sezone dok se nadate da se neće slomiti ili oštetiti.

Međutim, možete jednostavno sklopiti i pohraniti vreće izvan sezone bez zauzimanja previše prostora.

Protiv torbe za uzgoj

Iako vrećice za uzgoj mogu biti praktična alternativa drugim načinima uzgoja, još uvijek vidimo nekoliko nedostataka njihove uporabe:

štetočine

Budite spremni na štetnike poput crva, lisnih uši i grinja. Dobro rješenje za to su ostatci glista koje možete umiješati u tlo.

Nije super izdržljiv

Dok lonci mogu trajati godinama ili čak cijeli život, platnene torbe ne. Stoga ih morate zamijeniti svake dvije ili tri vegetacijske sezone.

Može biti skupo

Jedna vrećica za uzgoj neće vas koštati toliko, ali budući da ih morate često mijenjati, troškovi mnogih vrećica za uzgoj definitivno se mogu zbrajati tijekom mjeseci ili godina i doseći prilično veliku svotu.

Može izgledati neprivlačno

Growbags su dostupni u sivoj, smeđoj ili crnoj boji. Vrećaste su i ne izgledaju tako dekorativno kao tvrde posude. Alternativa crnim vrećicama za uzgoj su Wraxly Premium Two-Tone Fabric vrećice za uzgoj, koje su dostupne u raznim tkaninama jarkih boja te su iznimno čvrste i izdržljive.

Može biti prilično teško

Velika prednost growbagova je mobilnost. Međutim, vreće za uzgoj koje teže preko 25 funti može biti jako teško premještati. Stoga morate planirati početnu, po mogućnosti stalnu lokaciju kako biste olakšali stvari.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtni alati i oprema

Kako kositi travnjak kosilicom koja se vozi

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

19 cvjetajućih sobnih biljaka koje su apsolutno zapanjujuće

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

15 neobičnih sobnih biljaka za koje nećete vjerovati da postoje