8 tajni uzgoja rajčica za velike prinose

1682630212 8 Tomatenanbaugeheimnisse fur riesige Ernten

Nije ni čudo što su rajčice najčešće uzgajane biljke u vrtu. Relativno su laki i hranit će obitelj cijelo ljeto i jesen uz jednostavnu njegu i pažnju.

Također su spektakularne biljke za uzgoj. U prvoj fazi rajčice su plodne, udvostruče se svaka dva tjedna prije nego daju slatke plodove koji imaju mnogo bogatiji okus kada su svježe ubrani; puno bolje od svega što možete kupiti u supermarketu.

Isprobajte sami i slijedite ovih 8 tajni uzgoja rajčice za veliku berbu.

1. Odaberite svoju biljku mudro

8 tajni uzgoja rajčica za velike prinose

Možda zvuči smiješno, ali prvi korak u velikom usjevu rajčice je odabir savršene sorte za vas. Postoje dva razloga.

Prvo, ako odaberete soj koji ne volite posebno jesti, velike su šanse da vam neće biti stalo do njega onoliko koliko bi trebalo. Koja je svrha ulagati toliko vremena, energije i novca u nešto što vam ne daje ništa zauzvrat?

Drugo, različite rajčice odgovaraju različitim podnebljima i regijama. Prije kupnje provjerite paket sjemena kako biste bili sigurni da ovoj biljci možete dati sve što joj je potrebno za razvoj.

2. Osigurajte prave uvjete

1682630209 347 8 tajni uzgoja rajčice za velike prinose

Još jedna jednostavna, ali praktična točka koju ovdje treba istaknuti jest da ako ne uložite u prave uvjete, vaša vam biljka neće dati izvrsnu žetvu kojoj težite, bez obzira koliko je volite.

Čuvajte rajčice na odgovarajućoj temperaturi, između 55 i 85 stupnjeva, iako je idealna negdje sredina. Oni mogu preživjeti više ili niže temperature, ali je malo vjerojatno da će napredovati kako bi trebali.

Ako biljka rajčice od početka nema dovoljno svjetla, vjerojatno neće izrasti u snažnu, zdravu biljku s plodovima.

Ako uzgajate na otvorenom ili u stakleniku i želite izbjeći visoke, mršave, dugonoge biljke, potrebno im je najmanje 6-8 sati sunca dnevno.

Ako ih pokrenete pod neonskim svjetlima, to se mora povećati na oko 14 sati dnevno.

Iako rajčice nisu posebno izbirljive, morate ih posaditi u tlo bogato kalijem i fosforom kako biste dobili izvrsnu žetvu.

Dolijevajte tekućim gnojivom za rajčice kako se plod razvija. Tada je dovoljna lagana gnojidba svakih nekoliko tjedana do kraja sezone.

Također ne zaboravite da biljci ne dajete previše dušika jer će to spriječiti proizvodnju ploda.

3. Posadite duboko

8 tajni uzgoja rajčica za velike prinose

Što dublje posadite svoje rajčice, one će rasti zdravije. Oko 12 inča je savršeno.

To je zato što dopuštate biljci da razvije dublji i snažniji korijenski sustav. Što dublje idete, vaša biljka može pronaći i iskoristiti više hranjivih tvari.

Kad ste već tu, u kompost dodajte prstohvat mljevenih ljuski jajeta. To dodaje puno kalcija za ishranu biljke, čineći njezine stanice puno jačima. Također će vašu žetvu učiniti još većom i boljom i spriječiti truljenje kraja cvata.

4. Automatsko zalijevanje

1682630209 162 8 tajni uzgoja rajčice za velike prinose

Iako je u redu zalijevati biljke rajčice ručno, ulaganje u sustav za automatsko navodnjavanje ima dodatne prednosti.

Sustavi za navodnjavanje dolaze u mnogim oblicima i veličinama. Dakle, ako potrošite malo vremena na istraživanje prije kupnje, možete biti sigurni da ste napravili savršen izbor za svoje potrebe.

Glavna prednost korištenja sustava za navodnjavanje je da zalijevanje ostaje konstantno, što je ono što je biljkama rajčice potrebno za odličan urod.

Jaka vlažna razdoblja praćena dugim sušnim razdobljima mogu uzrokovati ozbiljne probleme kao što su: B. Suočavanje s mačkom. Ovisno o klimi i soju, možete ga prilagoditi svojim biljkama.

Automatsko zalijevanje je također zgodno ako se osjećate pomalo zaboravno ili želite skrenuti pogled preko vikenda. Nema problema; osigurano je navodnjavanje.

Uostalom, automatskim navodnjavanjem izbjegava se nepotrebno prskanje, što značajno doprinosi širenju truleži i drugih bolesti.

Čak i najpažljiviji vrtlar može slučajno smočiti lišće dok sustav za navodnjavanje omogućuje da voda slobodno teče ravno u tlo.

5. Pružite dosta podrške

1682630209 728 8 tajni uzgoja rajčice za velike žetve

Biljke rajčice prirodne su penjačice. Kad izađu iz zemlje, jedini put je na sjever, prema suncu.

Također se šire prema van sa zadebljajućim stabljikama i teškim lišćem dok rastu prema gore.

Ako naposljetku pustite biljku rajčice da radi svoje, sama će se žaliti, proširiti se po tlu i pretvoriti u zamršenu zbrku.

Korištenje kaveza za rajčice ili čvrstog štapa odličan je oslonac za vezanje biljke.

Osim toga, podupiranjem vaše biljke rajčice zaštitit ćete je od štetnika koji vrebaju u tlu.

To omogućuje više zraka da cirkulira kroz biljku, i što je još važnije, podupirući svoju biljku, možete vidjeti kako vaša nagrada puno lakše blista.

6. Masirajte cvijeće

1682630209 617 8 tajni uzgoja rajčice za velike prinose

Za razliku od mnogih biljaka koje se za oplodnju cvjetova oslanjaju isključivo na kukce, biljke rajčice imaju i muške i ženske dijelove.

Stoga je za rajčice jednako vjerojatno da će ih oprašiti vjetar kao i za kukce. U teoriji, ovo bi vašem cvijeću trebalo dati dvostruko više mogućnosti da dovrši ovaj proces i uzgoji plodove.

To nije uvijek slučaj. Ako rajčice uzgajate u stakleniku, a broj oprašivača vam je nizak, možda ćete ipak morati pomoći.

Vjerovali ili ne, uporaba električne četkice za zube mogla bi biti samo ulaznica. Nježne vibracije primijenjene na vrat cvijeta mogu olabaviti pelud tek toliko da ubrzaju proces. Lagano protresanje trebalo bi poslužiti čak i ako nemate rezervnu električnu četkicu za zube.

7. Orezivanje

1682630209 60 8 tajni uzgoja rajčice za velike prinose

Nakon što vam vaša biljka počne davati rajčice, možete si čestitati na fantastičnom radu. Međutim, postoji više što možete učiniti kako biste postigli veliku žetvu.

Ako je prepustite samoj sebi, vaša biljka rajčice nastavit će puštati novo lišće i na kraju izrasti u više rajčica. Iako ovo zvuči sjajno, vaša će biljka rasti bolje i snažnije ako je držite pod kontrolom; Manje je vjerojatno da će postati žrtva bolesti i štetnika.

Također je važno orezati ili otkinuti sve lišće koje umire ili gubi boju, pazeći na simptome truleži koji će, ako se ne kontroliraju, zahvatiti cijeli usjev i učiniti ga neupotrebljivim.

Još jedan savjet je rezati lišće od prvih plodova prema dolje; Ovo također pomaže u sprječavanju truljenja jer je lišće dalje od tla.

Iako mnoge biljke mogu biti izbirljive po pitanju rezidbe, biljka rajčice nije jedna od njih, pa im neće previše smetati ako pogriješite.

8. Izbjegavajte pod

1682630209 864 8 tajni uzgoja rajčice za velike žetve

Dodavanje sloja malča, poput slame ili drvene sječke, za odvajanje biljke od tla ima mnoge prednosti.

Dodavanje ove barijere izolira pod tijekom hladnijih razdoblja, čuvajući ga hladnim od žarkog sunca. Pomaže tlu zadržati vlagu, omogućujući ravnomjerniju razinu vode.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja Zaštita biljaka

Koje začinsko bilje može rasti u kući zimi?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

7 uzroka smeđeg lišća kod begonija (i rješenja)

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Problem sa štetočinama? Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Je li Epsom sol dobro gnojivo? Detaljna analiza

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?