Kako napraviti DIY vreće za sadnju (i uštedjeti novac!)

Pflanzen in Stofftopfen giesen So gehts.webp.webp

Volite vrtlarstvo, ali ne želite razbiti banku? Razmislite o izradi DIY vrećica za uzgoj! Postoji nekoliko načina da to učinite i pritom možete uštedjeti mnogo novca. U ovom postu na blogu raspravljat ćemo o nekim od najboljih metoda za izradu vrećica za uzgoj biljaka. Također pružamo neke korisne savjete o tome koju tkaninu za torbe za uzgoj koristiti i neke mjere torbi za uzgoj koje treba uzeti u obzir. Zato se pripremite početi vrtlariti kao profesionalac – bez trošenja bogatstva!

Zašto biste trebali napraviti svoj vlastiti

Mnogo je razloga da sami napravite vrećice za uzgoj umjesto da ih kupujete u trgovini. S jedne strane, to je ekonomičnije. Možete ponovno upotrijebiti materijale koji bi inače otišli na odlagalište i imate potpunu kontrolu nad veličinom i oblikom vaše vrećice za uzgoj.

Ako tražite zabavan projekt s djecom, izrada vrećica za uzgoj izvrstan je način da ih uključite u vrtlarenje. Ne samo da će biti ponosni na svoj ručni rad, već će naučiti i važnost brige o biljkama. Stoga pokušajte – iznenadit ćete se koliko je jednostavno i korisno napraviti DIY vrećice za uzgoj!

Koja je najbolja tkanina za torbe za uzgoj?

Kada birate materijal za vrećicu za uzgoj od tkanine, potražite nešto izdržljivo i prozračno. Otporno platno ili najlon izdržat će višekratnu upotrebu i osigurati odgovarajuću drenažu. Za prirodniju opciju, kokos je održivi materijal napravljen od kokosovih ljuski koji je izvrstan izbor za uzgoj biljaka. Ako tražite nešto što će trajati duže, razmislite o korištenju polietilenske tkanine. Ovaj sintetički materijal otporan je na UV zračenje i otporan je na vremenske uvjete, što ga čini izvrsnim izborom za vanjske vrtove.

Kako napraviti DIY torbe za uzgoj i uštedjeti novac

Ovdje je popis materijala koji se mogu koristiti kao tkanina za posude za uzgoj. Ovisno o vašim okolišnim uvjetima, možete očekivati ​​da će ovaj materijal trajati 1 do 2 vegetacijske sezone (YMMV) kada se koristi kao tkanina za vrećice za uzgoj.

 • Filc – Ova tkanina izrađena je od recikliranih materijala i ima poroznu strukturu koja omogućuje dobru drenažu. Ovo je materijal od kojeg se izrađuje većina komercijalnih vrećica za uzgoj.
 • Burlap – prirodna tkanina koja propušta zrak i vodu.
 • Kokos – Izrađen od ljuske kokosa, kokos je održiva tkanina koja je savršena za uzgoj biljaka.
 • Poliester – Sintetička tkanina koja je dobar izbor za vanjske vrtove.
 • Tkanina za dekoraciju – izrađena od polipropilena ili polietilena. Vreće za biljke od pejzažne tkanine su izdržljive i dugotrajne.
 • Konoplja – izdržljiva tkanina savršena za DIY vrećice za uzgoj.
 • Muslin – Lagana tkanina koja vašim biljkama omogućuje disanje i štiti ih od pregrijavanja.
 • Reciklirani materijali poput starih traperica ili majica.

Dimenzije Grow Bag

Kada odlučujete o veličini svoje torbe za uzgoj, razmislite o tome koliko prostora imate i što ćete uzgajati. Ako ste u nedostatku prostora, manju vrećicu za uzgoj možete staviti na prozorsku dasku ili radnu plohu. Za veće biljke, veća vreća za uzgoj će vašim biljkama dati mjesta za korijenje i rast. Upamtite da će tkanina koju odaberete također utjecati na veličinu vaše torbe za uzgoj. Deblja tkanina poput platna najbolje odgovara većim torbama, dok je tanja tkanina poput muslina savršena za izradu manjih torbi.

Smjernice za mjerenje vrećica za uzgoj

Najbolje metode za izradu DIY vrećica za uzgoj

Postoji nekoliko različitih metoda koje možete koristiti za izradu DIY vrećica za uzgoj:

 1. Reciklirajte staru jastučnicu ili majicu. Jednostavno napunite tkaninu zemljom za posude i kompostom, zatim zašijte ili zavežite. Također možete prenamijeniti stare traperice tako da ih izrežete na dugačke trake i zavežete u vrećicu.
 2. Upotrijebite vreće od vreće, koje se mogu naći u mnogim trgovinama rukotvorinama ili tkaninama. Jednostavno napunite vreću zemljom i biljkama, a zatim zavežite uzicom ili uzicom.
 3. Kupite rolu tkanine u trgovini tkaninama. Ovo je izvrsna opcija ako želite napraviti više vrećica za uzgoj odjednom. Jednostavno izrežite tkaninu na kvadrate ili pravokutnike, a zatim sašijte strane.
 4. Koristite tkanine koje već imate po kući. To će pomoći značajno smanjiti troškove.
 5. Potražite ponude tkanina u lokalnim trgovinama tkaninama ili na internetu. Često možete pronaći sjajne ponude kvalitetnih tkanina koje će učiniti da vaše DIY torbe za uzgoj traju još dulje.
1682617366 764 Kako napraviti DIY Grow torbe i uštedjeti novac

Kako sašiti svoju torbu za uzgoj

Izrada vlastitih vrećica za uzgoj nije tako teška kao što zvuči. Sve što trebate je malo tkanine i neki osnovni pribor za šivanje. Možete koristiti bilo koju vrstu tkanine, ali preporučujemo upotrebu izdržljive tkanine poput platna ili najlona. Započnite rezanjem dva komada tkanine u kvadrate ili pravokutnike. Zatim pomoću šivaćeg stroja ili igle i konca sašijte dva dijela zajedno, ostavljajući mali otvor na jednom kraju. Zatim okrenite vrećicu naopako i napunite je zemljom za posude i kompostom. Spremni ste za dodavanje biljaka ili sjemena!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

7 savjeta za dulje trajanje božićne zvijezde

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najčešće bolesti rajčice

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega biljke pauna – Kako se brinuti za Calatheu Makoyanu

Sobne biljke Posude za sobne biljke Tlo i gnojenje

Korištenje kamenja na dnu lonaca za cvijeće: objašnjenje drenaže

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Uzgajanje rajčica na otvorenom