Aktivnosti u vrtu za predškolsku djecu: Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu

8 aktivnosti u vrtu za predskolsku djecu Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu4389743598710

Vrijeme je za ovogodišnju temu predškolskog vrta za vaše male učenike! Pitate se kako uvesti svoje mališane u vrt? Evo 8 jednostavnih, ali smislenih vrtlarskih aktivnosti za predškolsku djecu koje možete podijeliti sa svojim mališanima.

1. Uzgajajte sjemenke u povrće

Možda je najvažnija vrtlarska aktivnost za predškolsku djecu lekcija da sjemenke prerastu u biljke. Različite sjemenke rastu u različite biljke, a neke sjemenke čak izrastu u povrće u punoj veličini koje vidimo u trgovinama i na farmerskoj tržnici! Jako cool.

Evo nekoliko sjemenki povrća koje su dovoljno velike da ih se predškolci mogu uhvatiti prstima i posaditi:

  • Suncokret
  • Kukuruz
  • Grah
  • Grašak
  • Tikvica
  • Bundeva
8 aktivnosti u vrtu za predskolsku djecu Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu4389743598716

2. Kompostirajte ostatke hrane i lišće

Govoreći o učenju o recikliranju i životnom ciklusu materijala, vrtlarstvo je prirodan uvod u kompostiranje. Vaši mladi vrtlari mogu reciklirati ostatke hrane u hrpu komposta ili posuđe, a zatim koristiti gotov kompost kao organski malč na vrtu. Aktivnosti kompostiranja za predškolsku djecu u vrtu su dobitne za sve!

3. Naučite ih kako je biljkama potrebna sunčeva svjetlost

Biljke trebaju sunčevu svjetlost kako bi stvorile energiju koju koriste za rast i napredovanje. Neka vaša djeca vide kako sunčeva svjetlost obasjava lišće i kako je sunce dobro za biljke. Jagode su odlične za to, kao što je prikazano na gornjoj fotografiji. Oni su višegodišnji (preživljavaju iz godine u godinu) i dovoljno su izdržljivi da izdrže djecu koja hodaju po njima. Ako imate mjesta, možete dodati i nekoliko grmova borovnice.

Razgovarajte sa svojim predškolcima o tome kako biljke mogu koristiti sunce kao “hranu” za stvaranje vlastite energije (pogledajte gornji link za ideje o tome kako to objasniti). Pokažite im kako vani ima više sunca nego unutra. Zato većina nas ne uzgaja klipove kukuruza u svojim kuhinjama! Ovo je također izvrsna prilika za ukazivanje na pojave poput sjena i sjene općenito. Sunčeva svjetlost je nevjerojatna!

8 aktivnosti u vrtu za predskolsku djecu Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu4389743598715

4. Naučite ih kako je biljkama potrebna voda

Biljke također trebaju vodu da prežive i napreduju . Postoji mnogo razloga zašto biljkama treba voda. Evo kratkog objašnjenja različitih razloga zašto je biljkama potrebna voda za život. Svaki uvod u vrtlarske aktivnosti za predškolsku djecu trebao bi uključivati ​​osnovno objašnjenje važnosti vode za biljke i druga živa bića.

Neka vaša djeca promatraju biljke koje su se malo osušile i malo mlohave mogu se oživjeti ako im se da malo vode. Neka vam djeca predškolske dobi pomognu redovito zalijevati sobne biljke, kao i vanjski vrt ako je moguće. Voljet će brinuti o svojim biljčicama!

8 aktivnosti u vrtu za predskolsku djecu Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu4389743598714

5. Uzgajajte i mjerite divovske biljke

Vrlo malo stvari je tako čarobno za djecu u vrtu kao uzgoj vlastitih divovskih biljaka ! Neke vrste biljaka rastu vrlo brzo i može biti apsolutno zadovoljstvo uzgajati s predškolskom djecom. Ovo je možda omiljena vrtlarska aktivnost za vaše mališane!

Zabilježite dane do zrelosti na paketu sjemena (ili biljci) i napravite kalendar da odbrojavate dane dok biljke ne izrastu. Biljke redovito mjerite mjernom trakom, metlicom ili jednostavno stojeći pored njih. S vremenom će djeca početi prepoznavati brojeve na mjernoj vrpci i s ponosom promatrati kako im biljke rastu. Tko bi znao da vrtlarstvo može biti tako divno za učenje numeričkih vještina!?

8 aktivnosti u vrtu za predskolsku djecu Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu4389743598713

6. Uzgajajte korisne kukce

Vrtlarstvo nije samo oko biljaka! Od tla do gljivica i mikroba i insekata, u vrtu se događa mnogo toga izvan biljnog svijeta. Stvorite staništa divljih životinja za korisna stvorenja instaliranjem značajki poput kućica za ptice i hotela za insekte. Možete čak naručiti žive bube u lokalnim vrtnim centrima i nastavnim centrima, uključujući čahure gusjenica monarha i pakete živih bubamara.

Svakako zadržite travnjak za piknike i igru ​​gdje možete promatrati male životinje i stvorenja u njihovom prirodnom staništu.

7. Nestrukturirana igra u vrtu

Vrt je prekrasno mjesto za nestrukturiranu igru . To je mjesto otkrivanja i samostalnog učenja koje djecu može zabavljati satima. Jedna od najzaslužnijih vrtlarskih aktivnosti za predškolsku djecu je jednostavno dati djeci vlastiti vrtlarski alat i pustiti ih da kopaju po zemlji!

8 aktivnosti u vrtu za predskolsku djecu Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu4389743598712

Jeftini plastični alati lako se lome, pa je lijepo uložiti u ispravno izrađene alate ako je moguće. 

Više savjeta za vrtlarstvo s djecom predškolske dobi

Ove vrtlarske aktivnosti za predškolsku djecu mogu se proširiti i izmijeniti kako bi odgovarale vašem tipu vrta, lokaciji i dobi djece. Potražite lekcije u vrtu i potaknite svoju djecu da podijele ono što su naučili s prijateljima i bakama i djedovima.

Prije vrtlarenja s djecom, poduzmite mjere opreza kako biste osigurali da područje i okolina budu sigurni za djecu . To uključuje nedostatak otvorene vode, opasnosti od spoticanja, opasne alate, otrovne biljke, pristup cestama i druga opasna izlaganja. Postupci kao što je zabrana jedenja biljaka bez odraslih, osiguravanje da ograde imaju vrata koja se zatvaraju, stavljanje na raspolaganje sjenovitih mjesta (zajedno sa šeširima/zaštitnom kremom za sunčanje) i držanje podalje od sunca kada su zrake najjače, svi su važni čimbenici u sigurnosti vrtlarstva.

8 aktivnosti u vrtu za predskolsku djecu Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu4389743598711

Pod uvjetom da je siguran i privlačan, vrt može biti pun čuda i uzbuđenja za malu djecu. Bilo da se vaša djeca vole skrivati ​​iza velikog lišća, kopati u pješčaniku ili jednostavno imati vlastitu vegetaciju bez uplitanja roditelja, sigurno ćete uspostaviti ljubav prema vrtlarstvu i biljkama općenito. Skinite svoju blatnjavu odjeću i krenimo u vrt !

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah