Aktivnosti u vrtu za predškolsku djecu: Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu

Vrijeme je za ovogodišnju temu predškolskog vrta za vaše male učenike! Pitate se kako uvesti svoje mališane u vrt? Evo 8 jednostavnih, ali smislenih vrtlarskih aktivnosti za predškolsku djecu koje možete podijeliti sa svojim mališanima.

1. Uzgajajte sjemenke u povrće

Možda je najvažnija vrtlarska aktivnost za predškolsku djecu lekcija da sjemenke prerastu u biljke. Različite sjemenke rastu u različite biljke, a neke sjemenke čak izrastu u povrće u punoj veličini koje vidimo u trgovinama i na farmerskoj tržnici! Jako cool.

Evo nekoliko sjemenki povrća koje su dovoljno velike da ih se predškolci mogu uhvatiti prstima i posaditi:

  • Suncokret
  • Kukuruz
  • Grah
  • Grašak
  • Tikvica
  • Bundeva

2. Kompostirajte ostatke hrane i lišće

Govoreći o učenju o recikliranju i životnom ciklusu materijala, vrtlarstvo je prirodan uvod u kompostiranje. Vaši mladi vrtlari mogu reciklirati ostatke hrane u hrpu komposta ili posuđe, a zatim koristiti gotov kompost kao organski malč na vrtu. Aktivnosti kompostiranja za predškolsku djecu u vrtu su dobitne za sve!

3. Naučite ih kako je biljkama potrebna sunčeva svjetlost

Biljke trebaju sunčevu svjetlost kako bi stvorile energiju koju koriste za rast i napredovanje. Neka vaša djeca vide kako sunčeva svjetlost obasjava lišće i kako je sunce dobro za biljke. Jagode su odlične za to, kao što je prikazano na gornjoj fotografiji. Oni su višegodišnji (preživljavaju iz godine u godinu) i dovoljno su izdržljivi da izdrže djecu koja hodaju po njima. Ako imate mjesta, možete dodati i nekoliko grmova borovnice.

Razgovarajte sa svojim predškolcima o tome kako biljke mogu koristiti sunce kao “hranu” za stvaranje vlastite energije (pogledajte gornji link za ideje o tome kako to objasniti). Pokažite im kako vani ima više sunca nego unutra. Zato većina nas ne uzgaja klipove kukuruza u svojim kuhinjama! Ovo je također izvrsna prilika za ukazivanje na pojave poput sjena i sjene općenito. Sunčeva svjetlost je nevjerojatna!

4. Naučite ih kako je biljkama potrebna voda

Biljke također trebaju vodu da prežive i napreduju . Postoji mnogo razloga zašto biljkama treba voda. Evo kratkog objašnjenja različitih razloga zašto je biljkama potrebna voda za život. Svaki uvod u vrtlarske aktivnosti za predškolsku djecu trebao bi uključivati ​​osnovno objašnjenje važnosti vode za biljke i druga živa bića.

Neka vaša djeca promatraju biljke koje su se malo osušile i malo mlohave mogu se oživjeti ako im se da malo vode. Neka vam djeca predškolske dobi pomognu redovito zalijevati sobne biljke, kao i vanjski vrt ako je moguće. Voljet će brinuti o svojim biljčicama!

5. Uzgajajte i mjerite divovske biljke

Vrlo malo stvari je tako čarobno za djecu u vrtu kao uzgoj vlastitih divovskih biljaka ! Neke vrste biljaka rastu vrlo brzo i može biti apsolutno zadovoljstvo uzgajati s predškolskom djecom. Ovo je možda omiljena vrtlarska aktivnost za vaše mališane!

Zabilježite dane do zrelosti na paketu sjemena (ili biljci) i napravite kalendar da odbrojavate dane dok biljke ne izrastu. Biljke redovito mjerite mjernom trakom, metlicom ili jednostavno stojeći pored njih. S vremenom će djeca početi prepoznavati brojeve na mjernoj vrpci i s ponosom promatrati kako im biljke rastu. Tko bi znao da vrtlarstvo može biti tako divno za učenje numeričkih vještina!?

6. Uzgajajte korisne kukce

Vrtlarstvo nije samo oko biljaka! Od tla do gljivica i mikroba i insekata, u vrtu se događa mnogo toga izvan biljnog svijeta. Stvorite staništa divljih životinja za korisna stvorenja instaliranjem značajki poput kućica za ptice i hotela za insekte. Možete čak naručiti žive bube u lokalnim vrtnim centrima i nastavnim centrima, uključujući čahure gusjenica monarha i pakete živih bubamara.

Svakako zadržite travnjak za piknike i igru ​​gdje možete promatrati male životinje i stvorenja u njihovom prirodnom staništu.

7. Nestrukturirana igra u vrtu

Vrt je prekrasno mjesto za nestrukturiranu igru . To je mjesto otkrivanja i samostalnog učenja koje djecu može zabavljati satima. Jedna od najzaslužnijih vrtlarskih aktivnosti za predškolsku djecu je jednostavno dati djeci vlastiti vrtlarski alat i pustiti ih da kopaju po zemlji!

Jeftini plastični alati lako se lome, pa je lijepo uložiti u ispravno izrađene alate ako je moguće. 

Više savjeta za vrtlarstvo s djecom predškolske dobi

Ove vrtlarske aktivnosti za predškolsku djecu mogu se proširiti i izmijeniti kako bi odgovarale vašem tipu vrta, lokaciji i dobi djece. Potražite lekcije u vrtu i potaknite svoju djecu da podijele ono što su naučili s prijateljima i bakama i djedovima.

Prije vrtlarenja s djecom, poduzmite mjere opreza kako biste osigurali da područje i okolina budu sigurni za djecu . To uključuje nedostatak otvorene vode, opasnosti od spoticanja, opasne alate, otrovne biljke, pristup cestama i druga opasna izlaganja. Postupci kao što je zabrana jedenja biljaka bez odraslih, osiguravanje da ograde imaju vrata koja se zatvaraju, stavljanje na raspolaganje sjenovitih mjesta (zajedno sa šeširima/zaštitnom kremom za sunčanje) i držanje podalje od sunca kada su zrake najjače, svi su važni čimbenici u sigurnosti vrtlarstva.

Pod uvjetom da je siguran i privlačan, vrt može biti pun čuda i uzbuđenja za malu djecu. Bilo da se vaša djeca vole skrivati ​​iza velikog lišća, kopati u pješčaniku ili jednostavno imati vlastitu vegetaciju bez uplitanja roditelja, sigurno ćete uspostaviti ljubav prema vrtlarstvu i biljkama općenito. Skinite svoju blatnjavu odjeću i krenimo u vrt !

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega kluzije– Kako uzgajati clusiu roseu

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Briga o biljkama i AC: Je li AC loš za biljke?

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bosiljka

Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja Zaštita biljaka

Koje začinsko bilje može rasti u kući zimi?