Vodič za uzgoj Rex begonija

Rex begonija Vodic za uzgoj begonija s oslikanim liscem8541854185410

Iako postoji dosta lijepih sobnih biljaka koje morate imati, kolekcija za ljubitelje biljaka nije potpuna bez jedne Rex begonije.

Rex Begonia popularna je sobna biljka koja se uzgaja diljem svijeta zbog svog ukrasnog lišća. Ove rizomatske begonije jednostavne su za njegu i dostupne su u mnogo različitih oblika, boja i uzoraka lišća. Mnoge imaju prugasto ili šareno lišće, a neke sorte imaju spiralno lišće.

Rex Begonia: Osnove

Rex Begonia je cvjetnica višegodišnja biljka koja se uzgaja uglavnom zbog svog ukrasnog lišća. Rex begonije su rizomatske begonije, a porijeklom su iz sjeveroistočne Indije i jugoistočne Kine. Uzgajane su i odabrane brojne imenovane sorte, od kojih su mnoge uobičajene sobne biljke diljem svijeta.

“Begonia Rex Cultorum Group” odnosi se na sorte begonije s Begonia rex kao roditeljem, a trenutno broji više od 500 različitih vrsta. Rex begonije se također nazivaju begonije s oslikanim lišćem i begonije King.

Rex begonija Vodic za uzgoj begonija s oslikanim liscem8541854185416

Briga o rex begoniji

Rex begonije općenito su prilično jednostavne za njegu. Ovdje su osnove o brizi za Rex begonije.

Zahtjevi za svjetlom Rex begonije

Biljke begonije Rex najbolje rastu kada lišće ima pristup jakoj, neizravnoj sunčevoj svjetlosti. Izravna sunčeva svjetlost može spaliti lišće, ali područja s slabom rasvjetom mogu spriječiti biljku da fotosintetizira i stvori energiju. Odaberite svijetlo područje gdje sunčeve zrake ne mogu spaliti nježno lišće. Rex begonije koje se uzgajaju u slabo osvijetljenim područjima mogu biti tanke i “noge” i inače ne tako zdrave.

Temperatura za Rex begoniju

Biljke begonije Rex uspijevaju na sobnoj temperaturi. Ove biljke najbolje rastu u ugodnom temperaturnom rasponu od 18-21°C. Biljke nisu otporne na hladnoću i mogu se oštetiti ako se dopuste da padnu ispod 10°C tijekom bilo kojeg duljeg vremena. Rex begonije koje postanu prevruće mogu ispustiti lišće.

Zalijevanje Rex begonije

Begonije Rex u posudi obično se zalijevaju jednom ili dvaput tjedno, ovisno o lokalnim uvjetima poput vlažnosti zraka. Prilikom zalijevanja zalijte smjesu za lonce duboko i ostavite da se sva suvišna voda ocijedi. Neka se zemlja između zalijevanja malo osuši. Smanjite zalijevanje zimi dok se biljka odmara. Pretjerano zalijevane biljke Rex Begonije mogu izgubiti lišće.

Pokušajte ne navlažiti lišće kada zalijevate svoje begonije. Vlažno lišće može potaknuti gljivične bolesti. Upotrijebite kantu za zalijevanje s tankim izljevom za zalijevanje tla točno na površini tla, a ne tuširanje cijele biljke. 

Zahtjevi za vlagu Rex begonije

Rex begonije najbolje rastu u okruženju s visokom vlagom . Zamagljivanje biljaka, međutim, općenito se ne preporučuje jer može dovesti do ljuspica i potencijalno plijesni. Dosljednije rješenje je korištenje sobnog ovlaživača zraka za povećanje ukupne atmosferske vlažnosti. Upotrijebite obični ultrazvučni ovlaživač zraka ili se odlučite za specijalni ovlaživač zraka iz trgovine biljaka.

Gnojidba Rex begonije

Begonije Rex obično cijene malo uravnoteženog organskog gnojiva za sobne biljke. Potražite gnojivo koje nema previše dušika, jer previše dušika može dovesti do gubitka boje i uzoraka na lišću. Fosfor ima tendenciju poboljšanja boje lišća kod biljaka s nedostatkom hranjivih tvari.

Rex begonija Vodic za uzgoj begonija s oslikanim liscem8541854185414

Presađivanje Rex Begonije

Rex begonije se uglavnom presađuju svake godine ili dvije. Male begonije se mogu presaditi u veću sadilicu. Uvriježenim biljkama možda će jednostavno trebati osvježenje mješavine za saksije i malo obrezivanja korijena. Rano proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje Rex begonije.

Rex begonija Vodic za uzgoj begonija s oslikanim liscem8541854185413

Štetočine koje utječu na Rex begonije

Begonije Rex sklone su nekim uobičajenim štetočinama kućnih biljaka , uključujući paukove grinje, bijele mušice i tripse.

Paukove grinje su sitne bube koje žive ispod površine lišća, često u blizini stabljika. Ove grinje vole vruću, suhu klimu. Ako primijetite paukove grinje na svojim Rex Begonijama, brzo poduzmite mjere kako biste smanjili njihovu populaciju. Pažljivo operite listove sapunicom ili pošpricajte grinje organskim insekticidom. Suhi zrak u zatvorenom prostoru riješite pomoću ovlaživača zraka . Nastavite s rješavanjem grinja kako biste spriječili njihovo razmnožavanje.

Bijele mušice su malene mušice koje vole živjeti ispod lišća Rex begonije i drugih sobnih biljaka. Srećom, lako se poprskaju vodom. Ako je moguće, poprskajte biljku na otvorenom gdje je malo vjerojatno da će bijele mušice ponovno pronaći vašu biljku u zatvorenom prostoru. Male ljepljive zamke također su prilično učinkovite u hvatanju insekata i smanjenju populacije.

Tripsi su mali smeđi insekti koji sišu sok iz lišća Rex Begonije. Napadnuto lišće ima pjegave mrlje ili pruge gdje su tripsi isisali sokove iz biljke. I organski insekticidi i ljepljive klopke (poput ove zamke za plave tripse ) dobro djeluju protiv tripsa.

Rex begonija Vodic za uzgoj begonija s oslikanim liscem8541854185412

Bolesti koje utječu na Rex begonije

Biljke begonije Rex osjetljive su na nekoliko biljnih bolesti, uključujući pepelnicu.

Pepelnica obično izgleda kao fini bijeli prah na površini lišća. Pepelnica uspijeva u vrućim i vlažnim uvjetima sa lošom cirkulacijom zraka. Za liječenje pepelnice na vašoj Rex Begoniji počnite uklanjanjem zahvaćenog lišća. Zatim tretirajte biljku prirodnim fungicidom. Na kraju, stavite begoniju na mjesto sa zrakom sobne temperature gdje zrak dobro cirkulira.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Uzgajanje rajčica na otvorenom

Sobne biljke Posude za sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako da svoj vrt učinim lijepim zimi?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto se lišće moje pileje uvija?

Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Ideje za sadnicu u bačvi za prekrasan vrt