Razmnožavanje areca palmi – korak po korak vodič

wop Areca palma267830

Ništa ne daje onu bujnu tropsku notu vašem prostoru kao prekrasna areca palma ( Dypsis lutescens ). Postavite ga u bilo koji kut sobe i gledajte kako se ambijent trenutno poboljšava. Možete čak uzgajati više areca palmi iz jedne biljke, a ovaj vodič za razmnožavanje areca palmi naučit će vas svemu što trebate za početak.

Areca palma se može razmnožavati dijeljenjem ili uzgojem iz sjemena. Podjela zrele biljke na dva ili više dijelova najbrži je i najlakši način za uzgoj novih areca palmi. Sjemenu je potrebno oko 4 tjedna da proklija i nekoliko godina da dosegne 3-4 metra visine.

Načini razmnožavanja areca palmi

Areca palma, poznata i po svom latinskom nazivu, Dypsis lutescens , ili češće kao Bambusova palma, palma leptira ili palma zlatne trske, sadi se u grudve. I nastavlja stvarati sve više grudica kako raste. Dakle, najbolji način za razmnožavanje areca palme je nesumnjivo nježno dijeljenje biljke prilikom presađivanja.

wop Palma36784738735

Razmnožavanje areca palmi po diobama

Iako se zadatak razmnožavanja areca palmi diobom u početku može činiti zastrašujućim zbog straha od ozljede biljke, to je prilično jednostavan proces ako s biljkom rukujete nježno i pažljivo. Novi odjeli obično napreduju ako im pružite osnovnu njegu nakon toga.

Evo korak-po-korak vodiča za razmnožavanje Areca Palme po diobama:

 • Provjerite je li areca palma koju odaberete za razmnožavanje zrela i spremna za razmnožavanje. Trebao bi imati više jakih stabljika koje se lako mogu podijeliti identificiranjem korijena koji ih hrani.
 • Iako možete podijeliti palmu u bilo koje vrijeme, najbolje je to učiniti u proljeće kada biljka počinje snažno rasti.
 • Prije nego što odvojite stabljike od glavne biljke, ne zaboravite je dobro zaliti dan prije kako bi se tlo malo razrahlilo što vam u konačnici omogućuje lakše odvajanje korijena.
 • Prilikom vađenja areca palme iz posude, tapkajte po stranicama posude kako biste olabavili grudu korijena i tako omogućili biljci da izađe iz posude uz minimalan napor s vaše strane.
 • Nakon što je vaša areca palma izvađena iz posude, lagano otresite zemlju s njezinog korijena i pokušajte identificirati korijenje pričvršćeno za različite stabljike.
 • Neki ljudi ispiraju svu zemlju s korijena kako bi ih otkrili, čineći podjelu korijena lakšom.
 • Pokušajte ubrati skupine od najmanje 4-5 stabljika koje ćete odvojiti od matične biljke. Samo jedna ili dvije stabljike neće proizvesti dovoljno grmoliki rast.
 • Nakon što ste identificirali stabljike koje treba podijeliti, oštrim nožem ih odrežite od matične biljke. Pobrinite se da sačuvate sve glavne korijene koje hrane stabljike i dajte sve od sebe da manje korijenje ostane netaknuto ako je moguće.
 • Stavite novopodijeljeno potomstvo u posudu koja sadrži mješavinu standardne mješavine zemlje i krupnog pijeska u omjeru 2:1.
 • Temeljito zalijte svoje novorazdijeljene biljke, pazeći da je korijen korijena lijepo vlažan. Pazite da pustite višak vode.
wop bnhlj23bj43ln737kcsg

Naknadna njega za razmnožavanje areca palmi

Bez obzira na to koliko ste bili oprezni prilikom dijeljenja areca palme, vaša će biljka doživjeti stres i trebat će joj malo TLC nakon dijeljenja.

Vaša areca palma najbolje će se smjestiti u svoj novi dom u umjerenim uvjetima. Osigurajte jarko, neizravno svjetlo kako biste potaknuli rast, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost, jer će to samo dodatno opteretiti biljku.

Zalijte svoje odjeljke areca palme kada se gornjih 3-5cm zemlje osuši i pobrinite se da ocijedite višak vode kako biste spriječili da korijenje ostane u lokvi.

Visoka vlažnost također će koristiti vašim biljkama, stoga grupirajte svoje biljke, stavite ih na pladanj za vlažnost ili koristite ovlaživač ako je razina vlage ispod 40%.

Izbjegavajte gnojenje vaših podjela Areca Palme 3 mjeseca nakon razmnožavanja. Soli gnojiva mogu učiniti više štete nego koristi biljci pod stresom.

Možda će trebati čak 3 mjeseca da vidite novi rast vaših odjela Areca Palm, ali kada krenu, trebali bi snažno rasti. 

Razmnožavanje areca palmi iz sjemena

Iako nije teško razmnožavati se iz sjemena, trebat će dosta vremena za uzgoj zrele biljke. Areca palmama treba otprilike mjesec dana da proklijaju, 2-3 mjeseca da dosegnu 10-15cm u visinu i nekoliko godina da dosegnu 1-1,5 metara visine.

Također može biti malo izazovno pronaći sjeme za razmnožavanje. Međutim, ako se ipak uspijete uhvatiti u ruke sjemenke areca palme, počnite ih klijati kod kuće tako što ćete ih posaditi u mješavinu za početak sjemena.

Sjeme treba zakopati u smjesu na način da im se gornja površina jedva vidi. Što se tiče zahtjeva za zalijevanjem, održavajte tlo lagano i stalno vlažnim tijekom klijanja i prvih 1-2 mjeseca rasta. Stavite posudu na jako, neizravno svjetlo i osigurajte temperaturu od 21-29°C. 

Imajte na umu da možete dobiti zeleno ili narančasto/smeđe sjeme areca palme. Zeleno sjeme je novije i trebat će mu više vremena da proklija u usporedbi sa starijim sjemenkama narančaste boje. Sjemenu je potrebno od dva do četiri tjedna da proklija u idealnim uvjetima.

wop hjk7423ujupjpcc2mkl65m24k67c7ccc

Zašto razmnožavati areca palme

Postoji nekoliko razloga za razmnožavanje areca palme.

Najočitiji razlog je taj što ste apsolutno zaljubljeni u ove veličanstvene i impresivne biljke i voljeli biste ih imati više u svom domu. Nove areca palme možete čak i pokloniti svojim najdražima.

Areca palme su biljke koje brzo rastu i treba ih presađivati svakih nekoliko godina. Možete ili povećati veličinu posude, kako biste pomogli svojoj areca palmi da raste, ili možete podijeliti svoju biljku kako biste zadržali svoju veličinu i dobili drugu biljku besplatno!

Areca palme ne vole soli gnojiva koje se tijekom vremena nakupljaju u posudi. iako to možete smanjiti redovitim ispiranjem tla, presađivanje također održava vašu biljku u svježem tlu i održava vašu biljku zdravom. Podjela biljke u vrijeme presađivanja ima smisla jer minimizira poremećaje.

Kada razmnožavati areca palme

Kao što je već spomenuto, najbolje vrijeme za razmnožavanje vaše areca palme je proljeće. To je zato što će uslijediti topli ljetni mjeseci s puno topline i vlage – dva uvjeta koja areca palma apsolutno voli. To će također pomoći novim biljkama da se bolje oporave od stresa odvajanja od matične biljke.

Uobičajeni problemi s razmnožavanjem areca palme

Iako je razmnožavanje areca palmi prilično jednostavno, mlade ili podijeljene biljke bit će osjetljivije na niz problema s njegom. Stoga je važno osigurati im idealne uvjete za napredovanje.

Ako listovi vaše tek razmnožene areca palme počnu posmeđivati ​​na vrhovima, to može signalizirati niz problema, uključujući nedovoljno zalijevanje, prekomjernu izravnu sunčevu svjetlost ili pretjeranu gnojidbu.

Potomci areca palme također mogu biti osjetljivi na fluor koji bi mogla sadržavati vaša voda iz slavine, što rezultira smeđim vrhovima listova . Dakle, ako živite u području gdje voda iz slavine sadrži visoku razinu fluorida, preporučljivo je koristiti destiliranu ili flaširanu vodu za zalijevanje. Alternativno, možete skupljati kišnicu i upotrijebiti je za zalijevanje novih areca palmi.

Imajte na umu da, iako novopodijeljene areca palme uživaju u blago vlažnom tlu, ne cijene svoje korijenje koje predugo leži u vodi. Dakle, ako primijetite žutilo lišća unatoč vlažnom tlu, to može biti znak prekomjernog zalijevanja – siguran način da ubijete svoje nove biljke areca palme.

Drugi uobičajeni problem razmnožavanja areca palmi je gljivična bolest koja se zove ružičasta trulež. Znamo da nove Areca Palme zahtijevaju visoku razinu vlažnosti i vlažno tlo. Dakle, to ih čini sklonim ovoj gljivičnoj bolesti.

Ako primijetite da baza stabljike postaje ružičasta, a gornji listovi postaju smeđi i viseći, vaša biljka najvjerojatnije pati od ružičaste truleži. Ova se bolest ne liječi, ali je možete spriječiti osiguravanjem pravilne cirkulacije zraka oko korijena biljke i pokušajem da tlo bude malo suše.

Na kraju, ako listovi novorazdijeljene biljke požute i osjećate da je pravilno zalijevate, može postojati problem s količinom svjetlosti koju prima. Listovi areca palme zapravo će postati malo žuti/zlatni kada se daju jakom svjetlu, ali višak izravne sunčeve svjetlosti može uzrokovati opekotine listova.

Nedovoljna svjetlost najprije će učiniti da lišće izgleda tamnije zeleno od normalnog, ali će polako požutjeti dok se bore za napredovanje.

wop bjhkl3h4nuj7nh3n7c3cdj

Mogu li se areca palme razmnožavati iz reznica?

Nije moguće rezati stabljiku areca palme i razmnožavati je. Morate se pobrinuti da ponesete i nešto rizoma i korijena. Areca palme proizvodi nove izdanke iz svog rizoma. To su prilagođene prilagodbe podrasle stabljike koje mogu rasti novo korijenje i stabljike.

Reznice stabljike nemaju ispravnu vrstu biljnog tkiva za stvaranje novih korijena, tako da vaše reznice neće rasti. Da biste uspješno razmnožili zrelu biljku, morate je podijeliti na razini korijena i posaditi svaku podjelu zasebno.

Završna riječ

Razmnožavanje areca palmi izvrstan je način za podjelu zrele biljke kako biste zadržali njezinu veličinu ili umnožili svoju kolekciju. Uzgoj iz sjemena je zabavan, sve dok ste sretni da pričekate neko vrijeme prije nego što dobijete zrelu biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Njega snježne gardenije

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati monsteru

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako posaditi ljiljan u svom cvjetnjaku