8 načina da pomognete Areca Palmi sa smeđim vrhovima i lišćem

Palma Areca (Dypsis lutescens) je prekrasan izbor sobne palme, ali je sklona dobivanju smeđih vrhova na lišću. Dobra vijest je da je identificiranje uzroka prilično jednostavno, što vam omogućuje da riješite problem i spriječite da vaša Areca Palma u budućnosti dobije smeđe vrhove.

Zašto moja Areca Palma ima smeđe vrhove i listove? Vrhovi i listovi Areca palme postaju smeđi zbog prekomjernog zalijevanja, nedovoljno zalijevanja, nedovoljne svjetlosti, prekomjerne gnojidbe, niske vlažnosti, fluorirane ili klorirane vode, štetnika ili nepotrebnog presađivanja. Identificiranje uzroka ključno je da vam pomogne riješiti problem.

Čitajte dalje i objasnit ću vam kako točno prepoznati zašto vaša palma Areca ima smeđe vrhove i lišće i objasniti korake za popravljanje vaše biljke kako bi ponovno uspjela i izgledala lijepo.

8 glavnih razloga zašto vaša Areca Palma dobiva smeđe vrhove i lišće

Najvažnija stvar da prepoznate zašto vaša Areca Palma dobiva smeđe lišće je pomno promatrati svoju biljku. Svaki aspekt vaše biljke, kao i uvjeti uzgoja, dat će vam naznake temeljnog problema. Nakon što znate što tražiti, identificirati problem bit će lako.

Prekomjerno zalijevanje

Areca Palma ne oprašta previše zalijevanja. Ako se vaša Areca Palma ostavi dugo stajati u vlažnoj zemlji, pojavit će se trulež korijena. To dovodi do toga da biljka ne može apsorbirati vodu i hranjive tvari koje su joj potrebne iz tla, a vidjet ćete smeđe vrhove, što dovodi do smeđe boje listova, a na kraju i posmeđivanja cijele biljke.

Neophodno je posaditi Areca Palmu u dobro drenirano tlo. Koristim mješavinu za posude na bazi treseta s dodatkom perlita za povećanje drenaže. Upotrijebite posudu koja je dovoljno velika da spriječi prevrtanje posude, ali nije dovoljno velika da bi trebalo dugo vremena da se zemlja osuši. Treće, važno je posaditi Areca Palmu u posudu s puno drenažnih rupa.

Nastojte zalijevati svoju Areca palmu kada se vrh zemlje osuši, a prvih 3-5cm tla jedva bude vlažno. Ako želite malo olakšati stvari, pomoću mjerača vlage možete izmjeriti koliko je vlažno tlo. Vašu Areca Palmu trebate zalijevati nakon što se tlo osuši na pola puta ili kada vaš mjerač vlage očita medij.

Imajte na umu da će količina svjetlosti i topline kojoj je vaša Areca Palma biti izložena diktirati koliko dugo je potrebno mediju za zalivanje da se osuši. Svoju Areca Palmu uvijek temeljito zalijevam svaki put kada je zalijevam, kako bih spriječio nakupljanje soli iz gnojiva.

Iako će se uvjeti uzgoja razlikovati za svaku biljku, uvijek smatram da ako je potrebno oko tjedan dana da se tlo dovoljno osuši između zalijevanja, onda je ovo savršeno za Areca Palmu.

Ako je potrebno nekoliko tjedana da se zemlja vaše Areca Palme osuši, razmislite imate li problema s drenažom, veličinom ili vrstom posude, ili nema dovoljno svjetla, topline ili ventilacije.

Nedovoljno zalijevanje

Druga strana zalijevanja koja može uzrokovati smeđe vrhove i listove na vašoj Areca Palmi je nedovoljno zalijevanje. Areca Palme većinu vremena vole prilično vlažno, ali ne preplavljeno tlo, a nakon što se tlo osuši, počet će pokazivati ​​znakove stresa.

Biljka će odlučiti da ne može zadržati sve svoje lišće i listiće, te će neke od njih žrtvovati, što će rezultirati smeđim i odumirajućim lišćem. Nešto što nitko tko se brine za Areca Palmu ne želi vidjeti.

Najbolji način da izbjegnete podvodnjavanje vaše Areca Palme je da imate redoviti režim pregleda vaših sobnih biljaka. Obilazim kuću svakih nekoliko dana, pregledavam biljke da vidim ima li znakova stresa.

Pažljivo pogledajte lišće i opipajte tlo kako biste utvrdili treba li vašu Areca Palmu zalijevati i zaboravite na korištenje samo rasporeda zalijevanja, jer će potrebe za zalijevanjem vaše biljke varirati ovisno o temperaturi, svjetlu i godišnjem dobu.

Nedovoljna svjetlost

Areca Palmama je potrebno jako svjetlo da bi rasle i dobro napredovale. Oni su srednje lagana biljka koja raste ispod krošnji većih stabala u prirodi. Iz tog razloga vole svijetlu, ali ne izravnu sunčevu svjetlost.

Izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekotine lišća, ali je obično nedovoljno svjetla što uzrokuje više problema. Uvjeti slabog osvjetljenja dovode do toga da biljka ne može zadržati toliko zelenila, što rezultira smeđim vrhovima i smeđim lišćem na Areca Palmi jer neki od listova odumiru.

Najbolji način da procijenite dobiva li vaša biljka dovoljno svjetla je promatranje vaše biljke tijekom vremena. Ako primijetite da je soba u kojoj imate Areca Palmu posebno sumorna, morat ćete je premjestiti na svjetlije mjesto.

Areca palma obično se najbolje snalazi u blizini prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Malo izravnog sunca rano ujutro ili kasno poslijepodne je dobro. U prostoriji koja je okrenuta prema jugu, pobrinite se da vaša Areca Palma bude daleko od prozora. U prostoriji koja je okrenuta prema sjeveru, primaknite Areca Palmu što bliže prozoru kako biste maksimalno povećali dostupno svjetlo.

Prekomjerna gnojidba uzrokuje smeđe vrhove na Areca palmama

Areca Palma će imati velike koristi od malo gnojiva, ali vrlo je lako pretjerati. Prečesta primjena gnojiva ili u previše koncentriranom obliku može uzrokovati simptome opeklina od gnojiva, uključujući smeđe vrhove na Areca Palmi.

Preporučam gnojenje Areca Palme svaka dva mjeseca tijekom vegetacije uravnoteženim gnojivom topljivim u vodi, u pola koncentracije preporučene u uputama. 

Tijekom vremena, soli gnojiva mogu se nakupiti u tlu, što može dovesti do istog problema, iako možda pravilno primjenjujete gnojivo. Kako bih to spriječio, uvijek temeljito zalijevam svoju Areca Palm, puštajući vodu da teče kroz zemlju i iz drenažnih rupa.

Svakih nekoliko mjeseci temeljitije isperem zemlju jer se na taj način ispiru višak soli gnojiva iz zemlje i sprječava da to postane problem koji može uzrokovati smeđe vrhove na Areca Palmi. Odnesem svoj u sudoper i pustim vodu da teče kroz njega 2-3 minute kako bih osigurao da je ovaj problem minimaliziran.

Niska vlažnost

U uvjetima niske vlažnosti, vaša će Areca Palma gubiti vodu iz lišća kroz transpiraciju brže nego što je idealno. Areca Palme su navikle rasti u toplim i vlažnim uvjetima, a niska vlažnost zraka dovest će do smeđih vrhova na lišću, a ako se ne tretiraju, do generaliziranog posmeđivanja listova.

Areca palme su popustljivije od nekih zatvorenih palmi kada je u pitanju vlažnost, ali ipak trebate nastojati zadržati vlažnost iznad 40% kako biste spriječili smeđe vrhove.

Vlažnost se može povećati korištenjem ladice za vlagu ili grupiranjem vaših sobnih biljaka, ali korištenje ovlaživača obično je mnogo učinkovitije. Zamagljivanje vaše Areca Palme uglavnom je beskorisno, jer to samo osigurava vrlo kratkotrajno povećanje lokalizirane vlažnosti.

Imao sam prilično mali ovlaživač zraka, ali sam otkrio da ga je potrebno vrlo često puniti.

Fluorirana ili klorirana voda

U zatvorenom prostoru dlanovi su općenito prilično osjetljivi na vrstu vode koja se na njima koristi. Mnoga postrojenja za pročišćavanje vode dodaju klor vodi iz slavine kako bi se osiguralo da je sigurna za piće. Iako su savršeno sigurne za ljudsku prehranu, neke biljke mogu biti osjetljive na klor, a jedan od simptoma toga su smeđi vrhovi na Areca Palmi.

Ako sve drugo radite kako treba za svoju Areca Palmu i još uvijek dobiva smeđe vrhove, svakako biste trebali pokušati zalijevati svoju biljku vodom bez klora. Možete koristiti kišnicu ili filtriranu vodu ili, alternativno, ako ostavite vodu iz slavine stajati 24 sata, izloženu sunčevoj svjetlosti, klor će reagirati s vodom, eliminirajući je gotovo u potpunosti.

Fluor u vodi uzrokuje sličan problem s vrhovima listova Areca Palme, ali neće svaka voda iz slavine sadržavati značajne količine fluorida. To često ulazi u vodoopskrbu zbog temeljnih kamenih formacija iz kojih dolazi vaša opskrba vodom, ali neke vlasti za vodu dodaju dodatni fluor u vodu kao javnozdravstvenu mjeru zbog koristi za zdravlje zuba.

Obično možete kontaktirati svog dobavljača vode ili provjeriti njihovu web stranicu i dobiti kopiju najnovijeg izvješća o kvaliteti vode, koje će vam točno reći koje su koncentracije cijelog niza minerala i kemikalija prisutne u vašoj vodi.

Zanimljivo je da ako posadite svoju Areca Palmu u blago kiselo tlo, pH 6,0 do 6,5, to će spriječiti da fluorid bude dostupan za apsorpciju vašoj biljci, a vaša će Areca Palma općenito biti bolje u blago kiselom tlu.

Štetočine

Areca Palma je sklona brašnastim bubama, ljuskama i paukovima. Sve ove bube će se hraniti stabljikama i lišćem, uzrokujući štetu biljci, što će rezultirati smeđim vrhovima i lišćem na vašoj Areca Palmi.

Kad god prepoznate smeđe lišće ili vrhove, važno je pažljivo provjeriti svoju biljku na znakove štetnika. Ne zaboravite provjeriti obje strane listova i stabljike.

Ako nađete greške, trebali biste ih tretirati bez odgađanja.

Nepotrebno presađivanje

Areca Palme nije potrebno presađivati ​​često. Jednom svakih pet godina je u redu za većinu uvjeta uzgoja. Svaki put kada presađujete, neizbježno ćete oštetiti dio korijena i poremetiti sposobnost biljke da učinkovito apsorbira vodu i hranjive tvari. Kao što već znate, odgovor na ovo će biti vidjeti kako vaša Areca Palma dobiva smeđe vrhove i lišće.

Tretirajte svoju Areca palmu sa smeđim vrhovima i lišćem

Najvažnija stvar na koju se treba usredotočiti je identificirati uzrok i ispraviti problem njegom biljke. Ako ste u mogućnosti osigurati dobre uvjete za uzgoj, vaša će Areca Palma proizvesti puno novih listova, a to će uvelike poboljšati estetiku vaše biljke.

Općenito, vašoj Areca Palmi neće štetiti uklanjanje smeđeg lišća ili odsijecanje zahvaćenih listića. Ako je veći dio lista posmeđio, odrežem ga u podnožju, blizu zemlje, s parom oštrih i čistih rezilica.

Ako su samo vrhovi listova postali smeđi, imate dva izbora.

  1. Prva opcija je ostaviti smeđe vrhove na miru. Sasvim je uobičajeno da Areca Palma razvije nekoliko smeđih vrhova listova i, ako imate inače zdravu biljku, to ne bi trebalo umanjiti izgled vaše biljke.
  2. Druga opcija je da umjetnički odsiječete smeđe vrhove listova u točki, tako da iz daljine izgleda kao normalan, ali nešto kraći letak. Dovoljno je napraviti mali dijagonalni rez sa svake strane letka, koji dolazi do točke. Bolje je odrezati veći dio smeđeg, ali ne sasvim izrezati u zeleni zdravi dio lista, jer to može dovesti do daljnjeg razvoja smeđeg ruba.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: