5 razloga zašto kompost postaje sluzav i kako to popraviti

wop 885454 1

Pravljenje komposta može biti uzbudljiva avantura. Kompost opskrbljuje vrtove mješavinom gustom hranjivim tvarima koja će pomoći biljkama da rastu velike i jake. Iako može potrajati da se završi, isplati se čekati. Nažalost, nekoliko stvari može poći po zlu s kompostom ako vrtlari ne budu oprezni.

Dakle, koji su neki razlozi zbog kojih kompost postaje sluzav? Postoji pet glavnih razloga zašto bi kompost mogao postati vlažan i ljigav, a to su:

 1. Dodano je previše vode.
 2. Kompostna hrpa nije pokrivena.
 3. Nema dovoljno ugljičnih materijala.
 4. Nema dovoljno dušičnih materijala.
 5. Kompost je potrebno okrenuti.

Kompost treba često provjeravati. Ako sljedeća provjera komposta pokaže da kompost postaje sluzav, onda je važno brzo djelovati. Dok sluzavi kompost može biti smrdljiva, ružna dilema, dobra vijest je da je obično brzo rješenje. Ovaj članak govori o tome zašto kompost može postati sluzav i kako to popraviti.

wop Kompost764878643

Top 5 razloga zašto je kompost sluzav i kako to popraviti

Mnogo toga može poći po zlu s kompostom, ali jedan od glavnih problema na koje vrtlari naiđu je sluz. Srećom, ljigave kompostne hrpe nisu kraj svijeta, ili kraj komposta, što se toga tiče. Čitajte dalje kako biste pronašli top 5 razloga zašto kompost postaje sluzav i kako se brzo izboriti s tom situacijom.

1. Dodaje se previše vode

wop gjniu3hj98huj4390p0p88h3

Ako se u kompostnu hrpu doda previše vode, ona se neće moći pravilno razgraditi, a rezultat će biti ljigav, neugledan nered. Sva ta dodatna voda nije potrebna za kompostnu hrpu i može je na kraju oštetiti.

Pa kako se može znati je li prekomjerna voda krivac ljigave hrpe? Napravite test stiskanja. Stavite par rukavica, zgrabite šaku kompostne hrpe i stisnite je. Ako voda lako izlazi iz hrpe, onda je prisutno previše vode. S druge strane, ako se čini da hrpa nema nikakvu vlagu, onda je previše suha – što također može uzrokovati probleme.

Najbolji način za borbu protiv sluzavog komposta uzrokovanog dodavanjem previše vode je smanjenje količine vode koju dajete svojoj kompostnoj hrpi. Vaša hrpa bi trebala imati samo oko 40 do 60% vlage odjednom za pravilno raspadanje.

U pretjerano suhim klimatskim uvjetima, kao što su određeni dijelovi Arizone i Novog Meksika, možda će biti potrebno dodavati malo vode svaki dan kako bi se održala odgovarajuća razina vlage. Oni koji žive u vlažnijim podnebljima mogli bi otkriti da uopće ne trebaju puno zalijevati svoje kompostne hrpe.

2. Kompostna hrpa nije pokrivena

wop hgn3uih983h930ph

Ovo ide ruku pod ruku s problemom broj jedan. Za one koji žive u okruženju s prekomjernom količinom padalina, kompost će nesumnjivo završiti s previše vlage. Ova velika količina vode u kompostu neće dopustiti razgradnju, što će dovesti do sluzave hrpe.

Razmislite o području u kojem živite. Pada li puno padalina? U mnogim područjima, količina oborina se povećava tijekom jesenskih i zimskih sezona. Obratite pažnju na klimu i promjene vremena. Vrtlari koji žive u području gdje ima mnogo oborina moraju pokriti svoju hrpu komposta.

Napisali smo cijeli članak na ovu temu ako niste sigurni trebate li pokriti svoju hrpu komposta. Treba li pokriti posudu za kompost? Savjeti za sadržavanje komposta

No, nisu samo obilne kiše ono što može uzrokovati probleme. Pravilna drenaža također je neophodna ako je posuda za kompost postavljena na pod. Bez odgovarajuće drenaže, bez obzira na to gdje je postavljena posuda za kompost, ona će na kraju postati previše mokra ako ne postoji odgovarajuća drenaža za dodanu vodu.

Svaki kompost koji ostane na zemlji treba drenažu. To se lako može učiniti pružanjem plitkog rova ​​koji se iskopa dalje od komposta. Zamislite to kao sustav za navodnjavanje kompostne hrpe. To će pomoći da se prekomjerna voda može ocijediti i izbjeći vlažnu situaciju.

Ako vaša kompostna hrpa nije postavljena u nisko područje koje lako skuplja vodu, vjerojatno će biti u redu sve dok hrpa leži izravno na tlu. Nikada nemojte stavljati kompostnu hrpu na cementni pod.

Još jedan savjet – dodajte veće grane i materijal na dno kompostne hrpe kako biste pomogli pri drenaži i protoku zraka!

3. Nema dovoljno ugljika

Zapamtite: ključ uspješnog komposta je uravnotežena mješavina ugljika (smeđe) i dušika (zelenog) materijala. Bez ove ravnoteže kompost neće raditi. Jedan od problema povezanih s neravnotežom ugljika i dušika je mokra kompostna hrpa.

Najbolji način da se uvjerite da je ravnoteža ispravna je uvijek slijediti pravilo o jednoj trećini dušikovih materijala pomiješanih s dvije trećine ugljičnih materijala . Pogledajte materijale u vašoj kompostnoj hrpi. Imate li odgovarajuću ravnotežu ili je prisutno previše sastojaka bogatih dušikom?

Ako je za ljigav kompost kriv kompost s dušikom, problem je lako riješiti. Samo dodajte ugljične materijale na hrpu komposta, ali pazite da budu manji komadi. Većim ugljičnim materijalima trebat će previše vremena da se razgrade, što uskoro neće pomoći problemu ljigavosti.

Da biste saznali više o materijalima s ugljikom i dušikom, sljedeća tablica daje više informacija.

MaterijalUgljik ili dušik?Informacija
Drvna sječkaUgljikVisoke razine ugljika.
Listići čajaDušikMože se koristiti labavo ili u torbi.
Ostaci hraneDušikLjuske jaja, kore voća itd.
SlamaUgljikDobra količina ugljika.
Isjeckani papir/novineUgljikNemojte koristiti ništa s tintom u boji.
AlgeDušikKoristiti u tankim slojevima.
Borove igliceUgljikKoristite umjereno.
LišćeUgljikUsitnite radi lakše razgradnje.
KorovDušikNemojte koristiti sjemenke.
Pokošena travaDušikKoristiti u tankim slojevima.
SlamaUgljikKoristite prirodna vlakna.
Talog kaveDušikMogu se koristiti i filteri za kavu.
KartonUgljikPrije upotrebe usitnite.

Uz to što znaju što treba staviti u posudu za kompost, vrtlari bi također trebali znati što ne smiju stavljati u kompost. Stavke poput mesa, kostiju i ribe nikada se ne smiju stavljati na kompost. Također izbjegavajte višegodišnji korov, bolesne biljke i gnoj za kućne ljubimce.

Kada tražite najbolje materijale za spremanje ljigave kompostne hrpe, razmotrite ove ugljične materijale:

 • Travnjak. Slama će dodati ogromnu dozu ugljika na hrpu komposta, a također će dodati prozračivanje, što je nevjerojatno važno za razvoj komposta.
 • Očistite piljevinu. Piljevina je izuzetno bogata ugljikom, što je čini odličnim izborom. Međutim, može se nagomilati i spriječiti prozračivanje. Kada koristite piljevinu, uvijek pazite da je razbacana kako ne bi došlo do nakupljanja.
 • Borove iglice. Borove iglice su male i mogu pomoći pri prozračivanju. Ipak su kisele pa razmislite o tome da ubacite malo limete s borovim iglicama.
 • Tresetnica. Tresetna mahovina ne pruža velike koristi od ugljika, ali je korist koju pruža daleko veća. Tresetna mahovina može upiti višak vlage, što će ljigav kompost vratiti zdravlju.
 • Slama. Slama bez sjemena izvrsna je opcija jer je učinkovit aerator, a istovremeno dodaje ugljik u hrpu komposta.
 • Lišće. Usitnjeno lišće još je jedna izvrsna opcija za dodavanje ugljika na hrpu. Raspršite lišće kako se ne bi zamaglilo i smanjite prozračivanje komposta.

4. Nema dovoljno dušika

Ponekad se sluzavi kompost može pokrenuti aktiviranjem dušikom. Nudi brzo i jednostavno rješenje za svakog vrtlara koji je primijetio da se sluz počinje stvarati na kompostnoj hrpi. Najbolji dio je što je ovo jedna od najbržih i najjednostavnijih opcija kada je u pitanju punjenje i pomlađivanje vlažnog komposta.

 • Opcija 1. Ima li ‘dovršenog’ komposta na dnu hrpe? Bacite ovaj gotov kompost na hrpu koja nije dovršena. Gotovi kompost će pokrenuti drugu polovicu, osloboditi se sluzi i dovesti je do brzine.
 • Opcija 2. Još nemate gotov kompost? Bacite malo vrtne zemlje na hrpu komposta i trebalo bi djelovati kao magija.
 • Opcija 3. Na kraju, ako gotovi kompost ili gornji sloj tla nisu spremni za korištenje, odlučite se za druge vrste dušika. Neki od najčešćih ‘aktivatora dušika’, kako ih zovu, uključuju krvno brašno, gnoj, brašno od lucerne i koštano brašno.

Zapamtite, nemojte dodavati previše dušičnog materijala jer se može učiniti više štete nego koristi. Treba uvijek imati na umu pravilnu ravnotežu kada dodajete ili uklanjate bilo koji materijal na kompostnu hrpu. Međutim, ova otopina dušika izvrstan je način da popravite sluzave hrpe i vratite se na pravi put.

wop gn3uih80938093hp35

5. Kompost treba okrenuti

Jedna važna stvar koju treba zapamtiti pri izradi komposta je da se kompostna hrpa mora prilično redovito okretati (*ako želite brz, vruć kompost). To je osobito istinito na početku kada se vaši materijali tek počinju raspadati.

Temperaturu kompostne hrpe možete pratiti kompostnim termometrom. Ovo je dobar pokazatelj kada ga treba okrenuti, kada se temperatura smanji na ispod 100 stupnjeva Fahrenheita.

Drugi pokazatelj za okretanje kompostne hrpe je kada se hrpa smanji za jednu trećinu.

Okretanje kompostne hrpe potrebno je za prozračivanje. Prozračivanje je važno za kompostnu hrpu jer omogućuje pravilnu razgradnju materijala. Bez prozračivanja, materijali će samo sjediti tamo . Materijali se neće moći razgraditi u ‘crno zlato’ za koje je zamišljeno da budu. To će na kraju dovesti do hrpe ljigavog nereda, što je upravo ono što pokušavamo izbjeći.

Drugi problem s nedostatkom materijala za okretanje je taj što se neki materijali mogu spojiti i postati grudasti. To sprječava materijale da ne mogu imati kisik potreban za pravilno razlaganje. Također može spriječiti druge materijale da se raspadnu jer postaju veći, mat nered koji se nalazi na putu.

Kako biste izbjegli moguće zgrušavanje, nakupljanje i nedostatak prozračivanja, uvijek redovito okrećite hrpu komposta. Pazite na materijale koji se počinju lijepiti i pazite da ih razbijete. Vrtlari mogu koristiti svoje ruke, svoju omiljenu opremu za vrt, ili mogu razmisliti o kupnji posude za kompost za okretanje kompostnih hrpa.

Dva česta problema s kompostom i kako ih riješiti

Sluz nije jedini problem koji treba zabrinjavati kada je u pitanju kompost. Postoje još dva glavna problema s kojima će se vrtlari vjerojatno nositi dok prave kompost.

Dva uobičajena problema s kompostom su:

 • Kompost loše miriše. To je vjerojatno zbog problema s kiselinom. Kompost bi trebao biti blago kiseo, ali previše ga nikad nije dobro. Ako kompost ima obilje mokrih materijala, razina kiseline može početi rasti i uzrokovati neugodan miris iz kompostne hrpe.

Dakle, što se može učiniti da se razina kiseline spusti na normalu? Ako kompost ima previše kiseline i počinje neugodno mirisati, jednostavno ubacite malo vapna ili drvenog pepela u mješavinu komposta. Također dodajte više smeđih materijala kako biste nadoknadili količinu vlažnijeg zelenog materijala koji se nalazi u hrpi

 • Kompost je presuh. Jako je važno paziti da kompost nije previše mokar (inače dolazi do sluzi i nemogućnosti razgradnje), ali što ako je hrpa presuha? Ako je kompost suh, prestat će se raspadati. Da biste riješili ovaj problem, navlažite hrpu komposta.

Ipak, zapamtite da kompostna hrpa treba biti vlažna, a ne natopljena vodom. Limenka za vrt napunjena vodom i prelivena kompostom trebala bi biti dovoljna. Obavezno obilno promiješajte hrpu komposta kako bi se sav materijal smočio. U tom trenutku odlučite treba li dodati još vode ili ne.

Zaključak

Nitko ne želi vidjeti kako se naporan rad i trud pretvaraju u ljigavu, odvratnu hrpu materijala. Kako biste izbjegli da završite s vlažnom, ljigavom hrpom komposta, pazite da nema previše vode, da je uravnotežena zelena i smeđa materijala te da se hrpa redovito okreće. Slijedeći ove jednostavne savjete, smanjuje se mogućnost pojave sluzi, a ljigava kompostna hrpa može se vratiti u život.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Engleska lavanda: njega Lavande Angustifolie

Uzgoj cvijeća

Kansas božur

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Je li Pothos otrovan? (I kako ih sigurno uzgajati)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tlo za tegle ili Vrtno tlo: osnove, razlike i prednosti vrtnih tla

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Stablo lavande: Vodič za vrtlare

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Nejasno korijenje biljaka: što biste trebali znati

Uzgoj cvijeća Tlo i gnojenje

Kako gnojiti ruže u proljeće