Kada trebate okrenuti kompost? Evo koliko često i zašto

Proširite vijest!

Kompost se koristi za poboljšanje kvalitete tla i smanjenje potrebe za kemijskim gnojivima. Ipak, potrebno je malo opreza da bi proces razgradnje bio uspješan. Jedan takav korak je okretanje komposta.

Čestim okretanjem komposta ubrzava se proces razgradnje. Kompost treba dostavljati jednom tjedno ili barem jednom mjesečno. Povećanje učestalosti okretanja komposta ubrzava proces razgradnje povećanjem raspoloživog kisika za bakterije koje se raspadaju, uzrokujući njegovo brže sazrijevanje.

Važno je znati kako i kada okretati kompost. Ovaj članak objašnjava kada i kako preokrenuti kompost kako biste osigurali da radi što je moguće učinkovitije, a da pritom smrdljivu stranu stvari svedete na minimum.

Koji je najbolji način pretvaranja komposta?

Najbolji način da saznate kada je vrijeme za pretvaranje komposta je da potražite znakove. To uključuje izgled hrpe i miris. Mnogo je drugih čimbenika koje treba uzeti u obzir kada odlučujete treba li kompost okrenuti.

Ako primijetite neugodan miris hrpe, možda je vrijeme da je okrenete. To je zato što ima previše bakterija na vrhu koje ne dobivaju dovoljno kisika iz zraka ispod.

Amonijak miriše u kompostu

Drugi izdajnički znak da je vrijeme za pretvaranje komposta je kada se čini da se hrpa ne raspada ili se raspada. To se može dogoditi kada u hrpi nema dovoljno dušika.

Drugi faktor je temperatura kompostne hrpe. Ako je vruće, nije predugo okretano i treba ga okrenuti da se ohladi; kada je hladan, nema potrebe da ga okrećete jer nema nakupljanja topline.

Međutim, drugi odlučujući čimbenik pri odlučivanju o tome treba li kompost okrenuti jest koliko mokro ili suho izgleda na vrhu.

Ako vidite da se gornji sloj materijala osušio i popucao, predugo ste čekali da okrenete i morate to učiniti sada.

Dakle, ukratko, miris, neraspadanje organskih materijala, vlažnost i temperatura hrpe, itd. glavni su čimbenici koji odlučuju o tome treba li kompost okrenuti ili ne.

Vidi također:
Kompostna hrpa vs. kompostna hrpa
Korištenje komposta kao malča
Dodavanje zemlje u kompost

S ovim mjeračem temperature koji koristimo u Amazonu više ne morate pogađati kada okrenuti kompost ili koliko je vaš kompost aktivan.

Termometar za kompost - Cate's Garden Premium bimetalni termometar od nehrđajućeg čelika (1)

Koja je važnost okretanja komposta?

Kompost je mješavina organskih materijala koje razlažu mikroorganizmi, što ga čini bogatim i plodnim dodatkom tlu. Kompostiranje razgrađuje organski materijal poput biljnog i životinjskog otpada pomoću bakterija i gljivica.

Kompostirati se može u kompostnoj hrpi, kompostnoj hrpi ili zatvorenom bubanj komposteru.

Da bi kompostna hrpa funkcionirala, potrebno ju je okretati. Okretanje kompostne hrpe osigurava miješanje svih materijala hrpe, što omogućuje bržu razgradnju.

Okretanje kompostne hrpe pomaže u oksigenaciji hrpe, što potiče razvoj aerobnih organizama. Okretanje također pomaže u izjednačavanju sadržaja vlage u hrpi tako da ne postane previše mokra ili previše suha. Kako osigurati da vaš naporan rad ne prođe uzalud!

Životinje ispuštaju plin metan kada probavljaju hranu u želucu. Ovaj plin ima mnogo veći potencijal globalnog zatopljenja od ugljičnog dioksida.

Okretanje komposta dovodi do bržeg raspadanja, što pomaže smanjiti količinu metana koji se ispušta u atmosferu.

Možete koristiti vile ili lopatu ako želite okretati kompost. Ako koristite vile, svakako ih okrećite iz svih kutova kako bi se sve izmiješalo i ravnomjerno razbilo.

Prilikom okretanja komposta pomiješajte sve dijelove koji se raspadaju i osigurajte ravnomjerniju raspodjelu zraka i hranjivih tvari.

Pretvaranjem komposta smanjuje se količina otpada koja odlazi na odlagalište ili se spaljuje u spalionicama. Proizvodi bogato gnojivo za korištenje na vašem travnjaku ili vrtu. Pomaže u stvaranju plodnijeg tla za rast biljaka.

Da biste napravili kompost, hrpu morate redovito okretati kako bi kisik mogao doći do svih njezinih dijelova. Okretanje vaše kompostne hrpe također će vam pomoći osigurati da bude ravnomjerno vlažna i da ima odgovarajuću cirkulaciju zraka.

Smanjuje otpad koji odlazi na odlagalište, smanjuje vaš ugljični otisak i osigurava hranjive tvari vašem vrtu.

S brojnim prednostima, kompostiranje je važna aktivnost koja se mora učinkovito provoditi kako bi se postigli željeni rezultati.

1682587491 817 Kada okretati kompost Evo koliko često

Koliko često kompost treba okretati?

Kompost je sjajan način da ostatke hrane pretvorite u organsko gnojivo za svoj vrt. Kompostna hrpa će se brže razgraditi ako se redovito okreće.

Okretanje kompostne hrpe također pomaže u miješanju zraka i vode kako bi mikrobi mogli učinkovitije obavljati svoj posao.

Učestalost okretanja kompostne hrpe ovisi o veličini hrpe i sadržaju vlage u njoj. Veliku, mokru kompostnu hrpu treba preokrenuti svaka dva do četiri tjedna. Svakih tjedan ili dva treba unositi manji, suhi kompost.

Kompost treba unositi svaki tjedan ili barem jednom mjesečno, ovisno o veličini komposta i sastavu materijala.

Kako pretvoriti kompost

Kompostiranje uključuje skupljanje organskih tvari poput lišća, pokošene trave, ostataka hrane itd. i njihovo pretvaranje u kompost.

To je prirodan proces kojim se organski materijali razgrađuju i pretvaraju u tlo.

Ako želite pretvoriti kompost, morate pomiješati materijale kako bi se mogli brže razgraditi.

Postoji mnogo načina za pretvaranje komposta. Možete koristiti lopatu ili vile, ili samo ruke. Ključ je osigurati da je sve temeljito izmiješano i na način koji maksimalno povećava prozračivanje.

Kompostiranje je izvrstan način da smanjite količinu otpada i održite svoj vrt uspješnim. Iako se kompostiranje može raditi na različite načine, uvijek počinje istim koracima.

Za početak okretanja komposta slijedite korake u nastavku:

Korak 1: Skupljanje organskih materijala

Prikupite sve materijale koji su vam potrebni za kompost, poput lišća, pokošene trave, kuhinjskog otpada i taloga kave.

Korak 2: Iskopajte kompostnu hrpu kako biste je promiješali

Složite te materijale tako da budu ravnomjerno raspoređeni i prozračni.

Korak 3: – Okrenite smjesu vilama i razbijte grudice

Redovito okrećite hrpe kako biste bili sigurni da se dobro miješaju sa zrakom i vodom.

Korak 4: Pričekajte da se organski materijali pretvore u kompost

Pričekajte šest mjeseci prije korištenja komposta u svom vrtu ili cvjetnjaku.

Kompostiranje se često odvija u kompostnoj hrpi, koja je u biti samo skup organske tvari, poput lišća i pokošene trave, koja se miješa s vodom i povremeno okreće kako bi se hrpa učinkovitije razgradila. Miješanje komposta jednostavan je zadatak ako se pravilno izvede.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: