Treba li dodati gliste u svoj vrt ili kompost?

wop 54642

Jezite li se na samo ime “kišne gliste”? Mnogim vlasnicima kuća možda se neće svidjeti ideja o glistama u njihovom prekrasnom vrtu. Međutim, jeste li znali da ova sićušna, naizgled odbojna stvorenja nude mnoge potencijalne prednosti tlu?

Dakle, trebaju li vrtlari dodavati gliste u vrt ili kompost? Ako gliste već nisu pronašle put u vrtu, može biti dobro da ih ručno unesete u tlo ili kompost. To je popularna organska praksa koju koriste mnogi vrtlari kako bi poboljšali rast biljaka, ali imajte na umu da im treba osigurati prave uvjete za napredovanje.

Dakle, koje prednosti gliste nude vrtu? Koje vrste glista su dobre za tlo? O tim čarobnim stvorenjima treba puno naučiti prije nego što ih upotrijebite. Ovaj će članak detaljno pokriti sve aspekte, koje prednosti nude, koji su gliste najkorisnije i kako ih najbolje iskoristiti.

Zašto su nam potrebne gliste u vrtu?

Gliste simboliziraju zdravo, organsko tlo. Oni upotpunjuju ekosustav ispod površine tla i nude vrtlarima nebrojene pogodnosti. Evo hrpa dokazanih prednosti koje se mogu očekivati ​​kada su gliste u vrtu:

wop Gliste783463876436

Gliste dodaju hranjive tvari u tlo

Biljni ostaci kao što su otpalo lišće i mrtvo korijenje hrana su za gliste. Zauzvrat proizvode odljevke koji su bogati hranjivim tvarima za biljke. Te će gliste napraviti tunele u tlu, odakle će izlučivati ​​ove odljevke (bogate dušikom i fosforom). Tunelski odljevci izvrsni su za rast korijena i omogućuju veći prodor u tlo kroz apsorpciju dodanih hranjivih tvari i vlage.

Gliste poboljšavaju drenažu tla

S vremenom tlo u vrtu može postati kompaktno. To može utjecati na sposobnost tla da apsorbira vodu za biljke i odvodi višak. Težak posao prepustite glistama. Oni će kopati kroz tlo, labaviti ga dok se kreću i poboljšavajući njegovu poroznost. Tuneli koje su napravile gliste posebno su dobri za odvodnju, osobito u kišnim danima.

Pravilno pomiješaju tlo

Gliste također pomažu u okretanju tla. Spuštajući organsku tvar s površine, osigurat će joj lak pristup korijenu. Miješanjem komponenti i prozračivanjem tla dok se kreću, čine ga lakšim i ravnomjerno raspoređuju hranjive tvari po području.

Poboljšavaju zdravlje biljaka

Uz sve gore navedene prednosti, pozitivan utjecaj kišnih glista na zdravlje biljaka je jednostavan. Povećana produktivnost dolazi od zdravog tla, a kišne gliste mogu pomoći u tome.

Istraživači s Novog Zelanda pokazali su da unošenje glista na pašnjak bez crva može povećati proizvodnju do 70%. Ti su pašnjaci hranjeni do 7 milijuna crva na svaki hektar. Međutim, naši mali vrtovi neće zauzeti toliko; šaka crva bi ovdje trebala napraviti trik.

Koje su različite vrste glista i koliko su korisne?

Jeste li ikada vidjeli gliste dovoljno izbliza da shvatite da postoje različite vrste? Djeluju jednako ljigavo i gnjecavo, zar ne? Pa koga briga? Zapravo, biljke rade! U prirodi postoji oko 1800 različitih vrsta. Jesu li svi jednako zdravi za tlo?

Različite gliste imaju različite karakteristike i nude različite prednosti tlu biljke. Neki uopće nisu korisni; neke su čak štetne za biljke. Pogledajmo najčešće vrste malo detaljnije i vidimo koje su korisne.

Crveni vijugeri

Crveni vijuger je nadimak za vrstu Eisenia fetida. To je popularan izbor za vermikompostiranje (o kojem će se raspravljati kasnije), a također je dobar prijatelj svakog vrta. Naziva se i gnojna glista. Srednje su velike i teže do 1,5 g kada su potpuno odrasli.

Crveni vijugari ne kopaju duboko, za razliku od noćnih puzava, i radije se kreću u gornjem dijelu tla. Budući da preferiraju dom s većim omjerom ugljika i dušika, uspjet će u kompostnim jamama. Oni također vole vrtnu zemlju koja je bogata organskom tvari.

Noćne puzavice

Noćne puzavice ili Lumbricus terrestris također su popularan izbor za gnojidbu travnjaka. Ako ste već uočili noćne puzavice na svom travnjaku, to je pokazatelj da je travnjak zdrav. Noćne puzave vole kopati dublje od crvenih vijugava. Mogu kopati jame duboke do 2m. Oni jedu zemlju i krhotine na površini tla i pretvaraju ih u humus.

Noćne puzavice se ne snalaze dobro u jamama za kompostiranje i mogu se ubiti u pokušaju da ispuze iz njih.

Poljske gliste

Allolobophora Caliginosa je znanstveni naziv za poljske gliste. Dok noćne puzavice uspijevaju u tlu bogatom organskom tvari, poljske gliste mogu i na siromašnijem tlu. Manje je veličine i ima izrazito podignuti dio blizu početka tijela.

Baš poput noćnih puzava, oni spuštaju organsku tvar s površine tla u svoje jazbine, troše ih i stvaraju krhotine bogate hranjivim tvarima. Pritom također prozrače tlo i čine ga lakšim.

Zelena glista

Zelena glistaili Allolobophora chlorotica je krataka glista, zelenkaste boje i nije tako aktivan kao ostale vrste koje su korisne za vrtove. Oni prave vodoravne jame dok se hrane i kopaju u vrtu, ali budući da nisu baš aktivni, možda nisu najbolji izbor za uvođenje glista u vrt.

Europski noćni puzavci

Vrste Eisenia hortensis ili Dendrobaena veneta nazivaju se europskim noćnim puzavcima. Srednje su veličine s plavkastim, sivim tijelom. Vole medij s visokim omjerom ugljika i dušika i idealni su za jame za kompostiranje. Ove se gliste komercijalno proizvode za vermikompostiranje i preživjet će u većini klimatskih područja.

Afrički noćni puzavac

Afrički noćni puzavac, ili Eudrilus eugeniae, još je jedna poželjna sorta za vermikompostiranje. Podrijetlom iz zapadne Afrike, mogu tolerirati mnogo više temperature u usporedbi s crvenim vijugama, ali će cijeniti visoku razinu vlažnosti. Ovi velike gliste mogu narasti oko 10 cm u samo 4 tjedana i koriste se za vermikompostiranje u mnogim toplim regijama svijeta.

Kako dovesti gliste u vrt?

wop bg3uh83hguoi3nhgui34h

Uz toliko dobrobiti ovih minijaturnih stvorenja, nema razloga da ih odmah ne uvedete u vrt. Međutim, nemojte žuriti. Najbolje vrijeme za privlačenje nekih glista je oko proljeća.

  • Organska tvar i kukuruzno brašno privlače gliste. Također poboljšavaju nutritivnu vrijednost tla. Dodajte ih u tlo. Za samo mjesec dana pojavit će se bakterije oko tog područja, a također će doći i gliste. Nastavite dodavati organsku tvar u obliku komposta, stajskog gnoja ili kukuruznog brašna svaka dva tjedna kako biste privukli više glista.
  • Još jedan koristan način za privlačenje glista je pokretanje jame za kompostiranje. Samo pokrenite jamu i gliste će same pronaći put do jame.
  • Nakon berbe povrća ostavite korijenje u vrtu da trune. Samo odrežite gornji dio biljke da biste je dodali u jamu za kompostiranje. Ostavite korijenje u zemlji kako bi se gliste koje žive na površini mogle hraniti. Čak i nakon što vrt isporuči svoje plodove, gliste će nastaviti raditi na polju kako bi poboljšali kvalitetu tla za sljedeći usjev.
  • Još jedan jednostavan način je da otvorite vreću s gnojem sa strane i ostavite je na sjenovitom mjestu s prerezanom stranom okrenutom prema dolje. Za nekoliko tjedana u vrećici ćete pronaći puno glista koje možete dodati u vrt zajedno s gnojem.

Kako potaknuti aktivnost glista?

Budući da ova mala stvorenja toliko pomažu, pošteno je vratiti uslugu. I plus, da bi se sve dobrobiti nastavile, važno je potaknuti aktivnost glista u vrtu. Dakle, što se može učiniti da im se pomogne?

Izbjegavajte obradu tla

Obrada remeti dom i aktivnost kišnih glista i morat će se izbjegavati što je više moguće. Manje će glista preživjeti na polju koje se često ore i obrađuje. Ako dodajete kompost, samo ga pospite po površini, ostatak posla prepustite glistama. Oni će prirodno obraditi tlo, spuštajući organsku tvar i miješajući tlo. 

Dodajte organsku tvar

Uključite organsku tvar u obliku komposta ili gnoja svaka dva tjedna. Neka to postane rutina. To će osigurati da ovi mali ljubimci budu dobro hranjeni kako bi dobro radili i množili se.

Dodajte organski malč

Gliste su najaktivnije kada u tlu ima vlage i kada temperature nisu ekstremne. Pokrivanje tla malčem pomaže zadržati vlagu i održava tlo hladnijim u vrućim danima. S druge strane, malč je također dobar za biljke.

Nemojte koristiti gnojiva

Kemijska gnojiva nisu dobra za kišne gliste. Neki od njih su vrlo kiseli; oni će smanjiti broj glista u vrtu, a također će utjecati na strukturu tla.

Održavajte dobru vlagu

Dobro zalijte vrt kako biste bili sigurni da ima dovoljno vlage za kišne gliste, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje. Zalijevajte češće tijekom vrućina.

Gdje borave gliste tijekom zime?

Nemojte se previše plašiti ako zimi nisu vidljive gliste. Ovi mjeseci napornog rada na uvođenju glista u vrt i njihovom održavanju sretnima nisu prošli uzaludno. Tijekom zime ostat će duboko pod zemljom, sigurni u svojim jazbinama. Ulaze u stanje koje se zove estivacija (slično hibernaciji) i ponovno će se pojaviti kada im vrijeme bude povoljno.

Neki od njih s hladnoćom nose drugačiji pristup. Umjesto da se skrivaju duboko u jazbinama, polagat će jaja u čahure u tlu, a zatim čekati da umru na površini tla. Jaja će se izleći kada im vrijeme bude naklonjeno.

U oba slučaja, gliste će nastaviti svoju aktivnost nakon što prođu zime. Pustite ove vrijedne radnike da malo spavaju prije nego počnu ponovno raditi u tlu.

Trebam li staviti gliste u kontejnerski vrt?

Gliste su dobre za tlo; nije bitno radi li se o zemlji u vrtu ili onoj u posudi. Možda neće biti potrebno proći kroz probleme s pronalaženjem glista za dodavanje u kontejnerski vrt. Dajte im prave uvjete (zdravo tlo s puno organske tvari) i doći će sami.

Čak i ako se glistedodaju ručno u spremnik, neće tamo ostati ako ne pronađu odgovarajuće uvjete. U stvarnosti su im prikladniji vrtni uvjeti jer baza nije zatvorena, kao što je slučaj sa kontejnerima.

Kada se odlučite dodati gliste, nemojte dodavati previše. I nikako ih nemojte dodavati u premale lonce. Dovoljno je samo iskopati par glista iz dvorišta, popustiti gornji sloj zemlje, postaviti glistei zatrpati ih zemljom. Kada se zadaju pravi uvjeti, gliste neće pobjeći iz kontejnerskog vrta, a donijet će mnogo koristi tlu i biljkama:

  • Prozračite tlo
  • Poboljšati sadržaj hranjivih tvari u tlu za biljke.
  • Smanjite kompaktnost koja je uobičajena kod tla za lončanice.
  • Održava blagu kiselost tla što je pogodno za većinu biljnih sorti.

Vermikompostiranje kod kuće

wop hgui3hz89035zh890h358u

Vermikompostiranje je izvrstan način da se riješite kuhinjskog otpada. Umjesto da sav taj talog od kave, kore krumpira, kore od banane, obrezivanje luka i sve ostalo bacate u kantu za smeće odakle širi užasan miris po cijeloj kuhinji, bacite to u postrojenje za vermikompostiranje.

Samo odaberite neprozirnu kantu za pohranu i izbušite nekoliko rupa na vrhu i dnu za prozračivanje. Spremnik bi trebao imati poklopac. Dostupne su posude za gliste koje su posebno dizajnirane za ovu svrhu i mogu se kupiti u većini vrtlarskih trgovina.

Pripremite posteljinu s isjeckanim, navlaženim novinama i počnite dodavati ostatke hrane preko nje. Crvene gliste idealni su za kompost od glista. Kutije crvenih glista dostupne su u trgovini. Kada se kutija crvenih glista doda u kantu, oni će se sami hraniti i razmnožavati.

wop ngui34hz843zh87h

Nastavite dodavati ostatke hrane u kantu kako bi gliste ostali aktivni u kanti. Izbjegavajte dodavanje mliječnih proizvoda, mesa ili životinjskog ili ljudskog otpada u kantu za smeće. Glistama će trebati oko 6 mjeseci da potroše otpad i stvore kompost. Tada se može ubrati i koristiti u vrtu.

Treba li dodati gliste u posudu za kompost?

Gliste preferiraju okruženje koje nije mnogo okretano i dirano. Ako ih dodate u posudu za kompost koja se često okreće, vidjet ćete da poblijede i na kraju mrtve.

Također, tamo je obično prilično vruće da gliste uspijevaju. Ako su u posudi za kompost rupe (zapamtite, mogu se izbušiti ručno) i uopće se neće rotirati, samo naprijed i dodajte gliste. Što se hrane tiče, tamo će pronaći sve što će im se svidjeti. Samo im pružite prave uvjete kada ih stavljate u posudu za kompost.

Zaključak

Vidite kako ova sićušna stvorenja koja se većini nas gade mogu pomoći našem vrtu? Stoga sljedeći put kada nađete glistu u vrtu, nemojte ga izbaciti! Umjesto toga, mazite ih i pustite da poboljšaju vrtno tlo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više