Zašto moja šeflera visi?

Ako ste upravo otkrili da vaša šeflera visi, rado ćete je popraviti što je prije moguće. Međutim, prije nego što počnete, bitno je otkriti što uzrokuje problem, kako biste uspješno pomogli svojoj biljci da ponovno napreduje.

Najčešći uzrok višenja šeflere je prekomjerno zalijevanje, što rezultira truljenjem korijena. Znakovi toga uključuju žuto donje lišće, slabo drenirajuće tlo i uvredljiv miris iz tla. Drugi uzroci opadanja uključuju stres od hladnoće, šok transplantacije, nedovoljno zalijevanje ili pretjeranu gnojidbu.

6 razloga zašto vaša šeflera visi

Pokriti ću redom svaki od uzroka višenja šeflere, objašnjavajući simptome koje treba tražiti te kako popraviti i spriječiti svaki problem. Započnimo.

Prekomjerno zalijevanje

Daleko najčešći uzrok višenja šeflere je prekomjerno zalijevanje. Kad kažem prekomjerno zalijevanje, zapravo mislim na sve uvjete koji uzrokuju da tlo dugo ostane vlažno ili slabo prozračeno.

Zbog toga će korijenje patiti, oboljeti i umrijeti. Bez funkcionalnog korijena, vaša biljka neće moći apsorbirati vodu i hranjive tvari koje su joj potrebne za preživljavanje i počet će dramatično pasti.

Ovdje su simptomi koje trebate potražiti, a koji mogu ukazivati ​​na to da je prekomjerno zalijevanje uzrok opadanja vaše šeflere;

 • Vaša biljka vene, ali je tlo vlažno.
 • Donji listovi mogu početi žutjeti. Iako druge stvari mogu uzrokovati žuto lišće, to je vrlo čest znak prekomjernog zalijevanja.
 • Na lišću možete vidjeti smeđe vrhove, osobito mlađe listove. Za razliku od drugih uzroka smeđih vrhova listova, listovi će biti mlohavi i mogu pokazati žute mrlje.
 • Može doći do neugodnog mirisa iz tla. Ovo je znak truleži korijena.
 • Također možete vidjeti kako lišće ili grane padaju.

Ako ovo zvuči kao ono što se događa s vašom biljkom, razmislimo o tome koji su čimbenici mogli uzrokovati problem. Nije uvijek tako jednostavno kao prečesto zalijevanje.

 • Vaša biljka je u uvjetima slabog osvjetljenja. Biljke pri slabom osvjetljenju rastu sporije i troše manje vode, zbog čega su problemi s prekomjernim zalijevanjem mnogo vjerojatniji.
 • Zalijevali ste po rasporedu. Pobrinite se da se gornjih nekoliko centimetara tla osjeća suho prije zalijevanja vaše šeflere, umjesto zalijevanja prema utvrđenom rasporedu.
 • Posuda za biljke ima malo ili nimalo drenažnih rupa. Rupe za drenažu su neophodne kako bi se višak vode ispustio iz tla i dalje od korijena nakon zalijevanja, kako bi se smanjio rizik od truljenja korijena.
 • Ponekad zaboravite isprazniti posudu za kapanje ili vanjsku ukrasnu posudu nakon zalijevanja. Ostavljanje dna posude u vodi potopit će korijenje, sprječavajući prozračivanje korijena. Neće proći dugo da se truli korijena.
 • Tlo se slabo drenira. Loše drenirano tlo dramatično povećava rizik od truleži korijena, pa čak i ako pružite dobru njegu, može rezultirati nesretnom biljkom koja neće uspjeti. Pobrinite se da koristite dobro drenirajuću mješavinu zemlje, a idealno je da smjesi dodate malo krupnog pijeska, perlita ili šljunka kako biste poboljšali drenažu.
 • Vaša biljka je u prevelikoj posudi. Ako imate malu biljku u velikoj posudi, tlu će trebati jako dugo da se osuši nakon zalijevanja. Usko uskladite veličinu biljke i posude kako vaša biljka ne bi ostala tjednima da sjedi u masi vlažnog tla.
 • Zaboravljate smanjiti zalijevanje zimi kada je potrošnja vode manja zbog sporijeg rasta i smanjenog isparavanja.

Jednom kada se pojavi trulež korijena, samo je pitanje vremena kada će vaša šeflera početi klonuti.

Što učiniti ako vaša šeflera visi zbog prekomjernog zalijevanja

Ako vam biljka visi zbog prekomjernog zalijevanja, morate odmah poduzeti mjere kako biste spasili svoju biljku.

 • Izvucite svoju šefleru iz posude i uklonite višak zemlje kako biste mogli pregledati korijenje. Pokvareno korijenje će biti crno/smeđe, osjećat će se kašasto i loše će mirisati.
 • Koristeći oštre, sterilne škare za rezidbu, uklonite sve nezdravo korijenje. Ako morate ukloniti više od polovice korijena, razmislite o obrezivanju lišća kako bi preostalo zdravo korijenje moglo podržati potrebe biljke.
 • Preostalu zemlju normalno operem sa zdravog korijena, u slučaju da bilo koji od uzročnika bolesti koji je uzrokovao trulež korijena ostane u mješavini za lončanice.
 • Odaberite novu, čistu posudu koja je dovoljno velika za biljku. Pobrinite se da ima dosta drenažnih rupa.
 • Upotrijebite svježu mješavinu zemlje– 2/3 komercijalne mješavine i 1/3 krupnog pijeska ili perlita je dobra opcija.
 • Nježno presadite svoju biljku, vodeći računa da novo tlo ne zbijete pretjerano.
 • Lagano zalijevajte svoju šefleru i stavite je na jako, neizravno svjetlo.

Morat ćete osigurati izvrsne uvjete njege za sljedeće vrijeme kako biste pomogli svojoj šefleri da se oporavi. Za izrastanje zdravog novog korijena trebat će nekoliko mjeseci, a nakon toga će uslijediti novi listovi.

Stres zbog hladnoće

Šeflera se najbolje uzgaja na temperaturama od 18-32°C, ali može podnijeti temperature i do 2°C. Čak i kratak vremenski period ispod toga može uzrokovati značajnu štetu vašoj biljci, a vjerojatno će početi visjeti i umrijeti.

Očito, malo je vjerojatno da će to biti problem u zatvorenom prostoru, ali vaša biljka može biti izložena niskim temperaturama na putu od uzgajivača do trgovine ili na putu do vašeg doma.

Osim toga, ako svoju šefleru uzgajate vani ili stavite biljku vani preko ljeta i zaboravite je unijeti unutra kako se približavaju prohladne zimske noći, mogla bi biti izložena niskim temperaturama.

Zanimljivo je da čak i ako vaša šeflera umre ili jako klone zbog stresa od hladnoće, korijenje je mnogo otpornije, a biljka se može oporaviti ili ponovno rasti čak i ako lišće potpuno odumre.

Šok nakon presađivanja

Ako presadite šefleru koja je već bolesna ili pod stresom, to može pogoršati situaciju. Ponekad će korijenje privremeno prestati funkcionirati i to će dovesti do toga da će vaša šeflera stvarno jako opasti.

Mnoge biljke neće preživjeti šok od presađivanja, ali kako su šeflere malo otpornije od mnogih sobnih biljaka, svoju biljku obično možete njegovati dobrom njegom.

Općenito je najbolje izbjegavati presađivanje biljke koja je pod stresom, jerneuspjeh u presađivanju ionako može dovesti do smrti biljke. Ako presađujete, pokušajte ne ometati korijenje osim ako je potrebno, i pobrinite se da osigurate umjerene, dosljedne uvjete nakon presađivanja.

Nedovoljno zalijevanje

To bi se moglo činiti očitim, ali nedovoljno zalijevanje je također vrlo čest uzrok padanja šeflere. Ako se mučite da se sjetite zaliti svoju šefleru, možda ćete ga vidjeti kako žalosno vene i otkriti da je tlo suho kao prašina. Rješenje je jednostavno, ali prevencija može biti složenija dok se bavimo svojim užurbanim životima.

 • Pokušajte odabrati doba dana ili tjedna kako biste provjerili svoje sobne biljke. Jednom kada vam to postane navika bit će mnogo teže zaboraviti brzo provjeriti svoje biljke.
 • Postavite svoje biljke negdje gdje ćete ih redovito viđati. Vjerojatnije je da ćete ih se sjetiti provjeriti i zaliti ako ih vidite.
 • Razmislite o korištenju posude za samozalijevanje , tako da mogu trajati puno dulje bez potrebe za pažnjom.

Osim što se sjetite zalijevati svoje biljke, pobrinite se da date svojoj šefleri dobro piće kada je zalijevate. Ponekad kada zalijevate biljku koja ima suho tlo, voda će brzo proći kroz posudu bez stvarnog natopljenja tla.

Dodajte malo vode odjednom kako biste zemlji dali dovoljno vremena da upije vodu. Alternativno, stavite posudu u sudoper napunjen s nekoliko centimetara vode i pustite da tlo upije vodu s dna.

Još jedna stvar koju treba imati na umu je da je veća vjerojatnost da će biljke vezane za korijenje pokazati znakove nedovoljno zalijevanja. Kako će possuda biti puna s više korijena nego zemlje, biljka će vrlo brzo iskoristiti svu dostupnu vodu. Također može biti teško da voda uđe u čvrsto smotanu korijenovu grudu.

Štetočine

Niz štetnika može napasti vašu biljku, a loša zaraza može dovesti do toga da vaša šeflera klone. Brašnaste bube i paukove grinje su najčešći prijestupnici. Sve ove bube će se hraniti vašom biljkom, posebno sokovima unutar stabljika i lišća.

To će uzrokovati značajan gubitak vode i stres, što će rezultirati spuštanjem vaše šeflere. Važno je redovito provjeravati svoju biljku za bilo kakve znakove štetočina i odmah se nositi s njima. Nekoliko buba rijetko će uzrokovati veliki problem, ali loša zaraza može ubiti vašu biljku.

Ako otkrijete štetnike na svojoj šefleri, slijedite ove korake;

 • Odvojite zahvaćenu biljku od svih drugih sobnih biljaka kako biste spriječili širenje kukaca.
 • Ručno uklonite što je više moguće štetnika. Možete koristiti vlažnu krpu ili nježno natopiti biljku crijevom ili tušem kako biste izbacili što je više moguće.
 • Poprskajte svoju biljku ili uljem neema, hortikulturnim sapunom ili izopropil alkoholom. Testirajte malu površinu biljke kako biste bili sigurni da vaša biljka to može podnijeti. Niti jedan od ovih tretmana ne koristi štetne kemikalije i siguran je za korištenje u domu s kućnim ljubimcima ili djecom.
 • Ponovo tretirajte svoju šefleru na tjednoj bazi dok ne budete sigurni da više nema štetnika. U ovom trenutku možete vratiti svoju biljku na svoje normalno mjesto.

Prekomjerna gnojidba

Kada je riječ o gnojidbi biljaka, veća je vjerojatnost da ćete uzrokovati problem ako dodate previše, a ne premalo. Kao i kod mnogih stvari, dok malo može biti izvrsno za zdravlje vaše biljke, previše može biti otrovno.

Prvi znakovi prekomjerne gnojidbe obično su smeđe mrlje, rubovi ili vrhovi na lišću. Osim toga, možete vidjeti naslage soli gnojiva koje se nakupljaju u tlu.

Prekomjerna primjena tijekom vremena ili doza velike snage jednom prilikom mogu oštetiti korijenje i spriječiti njihovo djelovanje. To dovodi do toga da biljka ne može apsorbirati esencijalnu vodu i hranjive tvari koje su joj potrebne za preživljavanje i razvoj. Sve će to rezultirati spuštanjem vaše šeflere.

Ako mislite da ste svoju šefleru hranili previše ili prečesto, imate dvije mogućnosti da popravite svoju biljku.

Opcija 1 – Isperite tlo s obilnim količinama vode kako biste isprali višak soli gnojiva iz tla. Dobra je praksa rutinski ispirati tlo većine sobnih biljaka svakih nekoliko mjeseci kako bi se spriječilo nakupljanje soli gnojiva tijekom vremena.

Opcija 2 – Ako se vaša biljka stvarno bori, možete je presaditi u svježu zemlju. Ovo je visokorizična strategija, jer može uzrokovati transplantacijski šok. Međutim, ako se katastrofa dogodila, možda je najbolji izbor da svojoj biljci date priliku za preživljavanje.

Završna riječ

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da zaustavite opadanje vaše šeflere, kao i da steknete bolju ideju o glavnim čimbenicima koji mogu uzrokovati probleme u budućnosti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Voćnjak i uzgoj voća Vrtni alati i oprema

Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)

Tlo i gnojenje Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Koje je najbolje vrijeme za prozračivanje i nadgledanje travnjaka?

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunca treba biljkama rajčice?

Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Ideje za sadnicu u bačvi za prekrasan vrt

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto lišće mog bosiljka postaje smeđe?

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle