Kako i zašto biste trebali povećati broj glista u svom tlu

wop 586586

Strastveni vrtlari vjerojatno već znaju da kišne gliste vrtovima nude bitne hranjive tvari. Ove sićušne vrtne freze sa glistama prosijavaju tlo, tako da se ne mora ometati na neprirodan način.

Kako je moguće privući gliste u vrt? Dodavanje bilo koje vrste organske tvari u vrt i neometanje tla su dvije ključne radnje koje će privući gliste u vrt.

Organska tvar iz kuće ili vrta može uključivati ​​talog kave, kukuruzno brašno, gnoj ili kompost. Nije potrebno ništa kupovati da bi privukli gliste. Koji je najbolji način da pomognete glistama da napreduju i budu korisne, a da druge životinje ne dođu u vrt? Čitajte dalje da biste saznali više.

Kako privući gliste u svoj vrt

Zdravom vrtu su potrebni gliste, a zdravim glistama je potrebno ugodno okruženje u kojem će uspjeti. Najvažnija stvar koju vrtlar može učiniti jest početi unositi organsku tvar koja privlači gliste, daje im hranjive tvari i održava ih zdravim. Tada će gliste učiniti svoj najbolji posao.

Osim toga, smanjenje ili eliminiranje obrade tla uvelike doprinosi promicanju zdravlja tla. Kada gliste budu u punom zamahu u vrtu, tada će vrt primati više koristi nego što bi mukotrpna obrada ikada mogla pružiti.

I, naravno, održavajte tlo ravnomjerno zalijevano i obogaćeno stvarima poput glista i izbjegavajte kemikalije pod svaku cijenu.

wop Gliste6438897368960733

Predstavljamo vam organske tvari

Ne kupujte ništa! Mnogo sjajnih izvora organske tvari nalazi se u kući ili vrtu.

1. Kava

wop nhgi3983hh8i35jp35

Prvi korak za unos glistaa u vrt mogao bi biti stavljanje sloja taloga od kave na tlo. Kava ne samo da privlači gliste nego i odbija mačke, osigurava dušik i sprječava korov.

Savjet: Za one koji ne piju kavu, većina lokalnih kafića rado bi napunila kante od 5 galona pune iskorištenog taloga od kave za vaš vrt!

Zašto talog kave privuče gliste u vrt? Zrna kave sadrže proteine ​​koji su bogati dušikom, što ih čini privlačnim izvorom hrane za gliste.

Gliste će progutati talog kave, a zatim ga taložiti duboko u tlo, poboljšavajući tlo s vremenom. Normalne bakterije će razgraditi talog kave kako dani prolaze.

Prednosti kave u vrtu:

Talog od kave može poboljšati zdravlje vrta na više načina.

 Primijetili su da talog kave:

 • pomažu u održavanju visokih temperatura u kompostnim hrpama
 • pomažu u smanjenju opasnih patogena (zbog visokih temperatura)
 • zemlja ubija sjeme iz korova (zbog visokih temperatura)
 • čini se da poboljšava strukturu tla
 • privlače gliste

Imajte na umu da su u ovoj studiji znanstvenici otkrili da željeni postotak mljevene kave čini oko 25% volumena kompostnih hrpa. Ovo je ispravan volumen za održavanje idealne temperature i postizanje najboljih rezultata.

Kako primijeniti talog kave u vrtu

Postoji nekoliko metoda. Ne slažu se svi stručnjaci koji je način najbolji:

 • koristite talog kave kao malč, nanoseći ga izravno na tlo
 • upotrijebite tanak sloj (oko ½”) taloga kave, a zatim ga prekrijte drugim slojem organskog malča; možda drvena sječka ili usitnjeno lišće
 • talog kave pomiješajte u kompost (20-25% ukupne zapremine komposta), a zatim smjesu nanesite na tlo

Sve više od gore preporučenih količina može imati negativan utjecaj na razinu pH. Ako talog kave čini 25% ili manje sastava komposta, nećete morati brinuti o razinama pH, jer će one prirodno varirati tijekom vremena.

2. Kukuruzno brašno

Kao i kod taloga od kave, gliste privlači kukuruzno brašno jer im se sviđa kao izvor hrane. Gliste vole sve što ima “zrnatu” teksturu.

Kaže se da ” posipanje male količine kukuruznog brašna po površini tla može potaknuti brzi rast vaše populacije glista .”

Nakon nanošenja kukuruznog brašna u vrt, pričekajte da se bakterije nakupe. Nakon otprilike 30 dana, bakterije će unijeti gliste u vrt!

Kako primijeniti kukuruzno brašno u vrtu

 1. Pričekajte do proljeća kada je tlo toplo i spremno
 2. Kukuruzno brašno posipajte izravno po vrtu dok se na površini ne vidi primjetna prašina
 3. Nježno umiješajte kukuruzno brašno u gornjih nekoliko centimetara zemlje
 4. Zalijevajte područje samo dok ne bude vlažno, ali ne previše mokro
 5. Nakon otprilike 30 dana počnite dodavati kukuruzno brašno u vrt otprilike jednom svaka dva tjedna

3. Kompost ili gnoj

wop hgnj3iuhjg83ho93pji93h

Kompost ili stajski gnoj su izvrsni izvori hrane za kišne gliste. Kaže se “ još jedna sjajna opcija je dodavanje organskog materijala poput stajskog gnoja ili komposta u vaš vrt, koji će vrtne gliste tražiti izbliza i iz daljine .”

Za vrtlare koji traže prirodnu alternativu obradi, ovo je sjajna vijest. Gliste i noćne puzave privlače raspadajuća organska tvar. Oni razgrađuju materiju na manje komade, potičući druge bakterije i gljivice da se hrane njome.

Kako bakterije i gljive prirodno djeluju u vrtu, hranjive tvari poput dušika, fosfora, kalija i kalcija izlaze u vrt i stavljaju se na raspolaganje vašim biljkama.

Kako primijeniti kompost ili gnoj u vrtu

 1. Nježno unesite kompost ili drugi organski materijal u gornjih nekoliko centimetara tla. Nemojte prekomjerno obrađivati ​​i ne ometati tlo jer će to ubiti život u tlu!
 2. Položite organski malč na kompost ili stajski gnoj kako bi zemlja ostala vlažna i zaštitili jame glista

Smanjite ili eliminirajte obradu

Postoji dosta argumenata u korist smanjenja ili eliminacije obrade u vrtu kako bi se potaknula zdrava populacija glista.

 • Sam čin obrade naštetit će nekim glistama. Čin prevrtanja zemlje metalnim predmetima ubit će upravo one gliste koje vrtlari žele pozvati.
 • Obrada izvlači gliste na površinu, gdje se mogu osušiti i/ili biti izložene grabežljivcima poput ptica.
 • Obrada isušuje površinsko tlo i remeti prirodnu temperaturu ispod zemlje.
 • Što je dublja obrada, to su kišne gliste više uznemirene i oštećene.

S druge strane medalje, ako dopustite glistama i noćnim puzavicama da postoje i neometano napreduju, oni će biti ti koji će provjetriti vaše tlo, učiniti ga poroznijim, distribuirati hranjive tvari i isporučiti zdrave mikrobe u tlo. Gliste će učiniti mnogo više od obrađivanja.

Kako se brinuti o glistama kako bi uspjeli u vrtu

Ne samo da vrtlari žele unijeti gliste u svoje vrtove, već im je potrebno stvoriti i povoljan okoliš kako bi ostali u blizini. Kad gliste počnu napredovati, razvijat će se i vrt.

Čime hraniti gliste u vrtu

Ovi vrlo željeni gosti vrta ne traže puno. Nije potrebno kupovati hranu za gliste – ona postoji kod kuće.

 1. Koristite ostatke sirovog voća i povrća za hranjenje glista
 2. Nastavite s primjenom taloga od kave, kukuruznog brašna, komposta ili stajskog gnoja svakih nekoliko tjedana
 3. Dodajte drugi fini zrnat (bolji za želudac glista) poput vrlo sitno zdrobljenih ljuski jajeta
 4. Hranite gliste biljnim materijalima s malo soli
 5. Hranite gliste sušionikom dlačica ili prirodnim vlaknima poput pamuka ili lana

Čime se ne smiju hraniti gliste

 1. Nemojte koristiti meso, ulja ili mliječne proizvode jer im je potrebno dulje da se razgrade
 2. Nemojte koristiti kuhanu hranu koja je previše masna ili masna
 3. Klonite se hrane bogate soli

Važnije stvari koje treba i ne treba raditi za zadržavanje glista u blizini

Pokrili smo osnove, pa evo još nekih stvari koje treba znati o privlačenju glista u vrt i štetnim stvarima koje će ih držati podalje.

Kišne gliste jako vole:

 • Novine i valoviti karton. Iskoristite ovo tako da usitnite ili natopite materijal, a zatim ga stavite u kantu za gliste ili vrt. 
 • Vlažno, ali ne preplavljeno tlo. Naravno, gliste trebaju puno vode jer su njihova tijela 80% vode. Međutim, previše vode ih može utopiti jer dišu kroz kožu. Nanesite vodu dosljedno kako biste održali vlažnost, ali budite oprezni. Nemojte pretjerivati.
 • Ilovasto tlo. Pazite da tlo nije previše pjeskovito.
 • Tlo s razinom pH između 5 i 8. Kišne gliste najviše uspijevaju s neutralnim pH od 7, ali obično mogu preživjeti između 5 i 8.
 • Temperatura između 20 i 30 stupnjeva. Imajte na umu da će vrtlari prirodno vidjeti manje glista g ljeti, a više u jesen, a gliste će se zariti dublje u tlo tijekom zime.

Što se ne smije dodati u kantu za kompost:

 • Kosti
 • Plodovi mora
 • Podmazati
 • Mast
 • Duhan
 • Izmet
 • Drveni pepeo
 • Vapno
 • Ugljen
 • Bilo koja od namirnica spomenutih u odjeljku “ne hranite” iznad.

Koje su vrste glista najbolje za moj vrt?

Postoji preko tisuću različitih vrsta glista. Koji će biti najkorisniji za vrtove i kako ih prepoznati? 

Tri osnovne skupine glista:

 1. Stanovnici legla: Ove gliste žive u stelji usjeva ili u šumama. Ne troše toliko zemlje kao druge vrste glista. Neki od ovih primjera uključuju crvene gliste.
 2. Stanovnici gornjeg sloja tla : Ove gliste žive u gornja dva ili tri inča tla. Žive u razgrađenoj organskoj tvari koja živi u tlu i stvaraju horizontalne jazbine. Oni troše velike količine zemlje.
 3. Stanovnici podzemlja: Stanovnici podzemlja žive u okomitim jazbinama dugim do šest stopa. Oni troše površinske ostatke usjeva kao i velike količine tla. Noćni puzavac je najpoznatiji podzemni stanovnik.

U vrtu će vrtlari najvjerojatnije vidjeti različite varijacije noćnih puzavaca, vrtnih glista, gnojnih ili crvenih glista.

 • Crveni vijugavac je vrlo koristan za korištenje za kompostiranje. Ove gliste su mali i promjera i duljine, s duljinama oko 10-15 cm. Brzo pretvaraju hrpe otpadaka u upotrebljiv kompost.
 • Super crvene su također korisne jer mogu prozračiti travnjak ili vrt i koristiti se za kompostiranje. Ovi super crveni europski noćni puzavci mogu tolerirati ekstremnije temperature od drugih vrsta glista. Narastu do oko 4 ili 5 inča duge i primjetno su aktivni.

Zašto u mom vrtu nema glista?

Osjećate li da bi kišne gliste trebale biti u vašem vrtu, ali unatoč vašim naporima, to se ne događa? Možda ste već isprobali talog od kave, kukuruzno brašno i savjete za kompost, ali ne vidite promjenu.

Ako vjerujete da imate zdravo tlo, ali nemate veliku aktivnost glista, možete si postaviti sljedeća pitanja:

 • Imate li drugih stvorenja u svom vrtu koja bi mogla jesti gliste ili ih držati podalje?
 • Imate li dovoljno organske tvari (kao što je malč ili pokošena trava) da gliste čuvate od sunca?
 • Je li vaš vrt previše hladan, vruć, mokar ili suh?
 • Je li vaš dom okružen proizvodima koji nisu pogodni za gliste, kao što su trava u zajednici ili parku?

Ako je privlačenje glista u vrt teško, razmislite o kupnji glista i stavljanju ih u vrt kako biste privukli više glista. Pratite vrt i provjerite povećava li se populacija.

Kako izbjeći privlačenje štetnika dok privlačite gliste

Prilikom dodavanja jestivih tvari u vrt, vrlo je stvaran strah da bi ova aktivnost mogla privući druge glodavce ili štetnike koji će uništiti organski vrt.

Ne treba se bojati: kažu da “ s pravilnim upravljanjem štakori i drugi štetnici ne bi trebali biti problem .” Sve dok potpuno izbjegavate hranu s jakim mirisima kao što su meso, mliječni proizvodi, luk, češnjak i masna ili masna hrana, privlačenje štakora i drugih stvorenja ne bi trebao biti problem.

Drugi način filtriranja mirisa je prekrivanje kukuruznog brašna, taloga od kave ili hrane slojem smeđeg materijala. Možete koristiti:

 • Usitnjeno lišće
 • Komadi papira
 • Drvene strugotine

Stavite tanak sloj smeđeg materijala na sve što je namijenjeno glistama koji mogu privući muhe, miševe, štakore ili druga stvorenja.

Trebam li kompostirati s glistama?

Kompostiranje glistaa je odličannačin za recikliranje ostataka hrane i organskih materijala. Kako gliste jedu organski materijal, on prolazi kroz njih i postaje kompost glista, koji je inače poznat kao vermikompost .

Ovaj vermikompost se može koristiti iznova i iznova kako bi organski vrt procvjetao, bez potrebe (ili željenih) kemikalija. Vermikompost sadrži hranjive tvari i enzime iz probavnog trakta glista kako bi kompost bio još korisniji za tlo.

Kako napraviti i održavati kantu za kompost s glistama

wop hg830922893h833h
wop hb8g73h830h835hiu3hp3dfy

Evo kako započeti kompostiranje s glistama:

 1. Napravite kantu za smeće od recikliranog kontejnera, plastike ili drveta – nemojte koristiti jako aromatično drvo
 2. Kante bi trebale biti duboke jer je to idealno za gliste
 3. Osigurajte oko jedan kvadratni metar površine po kilogramu otpada
 4. Održavajte kantu tamnom i vlažnom tako da stavite pokrov od slame ili čorbe
 5. Napravite posteljinu od bilo čega od sljedećeg:
  • Računalni papir ili isjeckane novine
  • Usitnjeno lišće
  • Slama ili sijeno
  • Mrtve biljke ili lišće
  • Tresetna mahovina, kompost ili stajski gnoj
 6. Dodajte zemlju, pijesak ili druge pješčane materijale u posteljinu kako biste pomogli probavu glista
 7. Ostavite posteljinu da odstoji nekoliko dana, a zatim je navlažite
 8. Dodajte gliste, a zatim napunite kantu 3/4 vlažnom posteljinom
 9. Nakon toga lagano podignite tlo kako biste napravili malo prostora kako bi gliste mogle disati
 10. Dodajte otpad od hrane povlačenjem materijala za posteljinu natrag, a zatim zakopavanjem otpada od hrane
 11. Kante koje se drže vani treba izolirati ili držati grijačem tople vode tijekom zime
 12. Održavajte sadržaj kante vlažnim, ali ne mokrim, imajući na umu kišu
 13. Dodajte ostatke hrane 2-3 mjeseca ili dok posteljina ne nestane
 14. Kada posteljina nestane, pokupite gliste i kompost i napunite kantu
 15. Prilikom berbe, premjestite kompost i gliste na jednu stranu kante, dodajte novu posteljinu i otpad od hrane na drugu stranu i pogledajte kako se gliste polako pomiču na novu posteljinu

Dodatni načini za poboljšanje ekološkog vrta

wop jg39uh3gj8u359p3j93pjh3

Za vrtlare koji su u misiji pronaći prirodne i zdrave načine za poboljšanje organskog vrta, unos glista je bitan korak.

Osim dodavanja kišnih glista u vrt, evo još nekoliko metoda za učiniti vrt zdravijim nego ikad:

Dodajte još organske tvari

Ne mogu to dovoljno naglasiti: ako želite uspješan vrt, potrebna vam je obilna i raznolika organska tvar. Stajnjak oslobađa dušik. Sve vrste gnojiva mogu poboljšati kvalitetu tla.

Budite oprezni pri primjeni stajskog gnoja. Pričekajte najmanje tri mjeseca između primjene gnojiva i žetve usjeva kako biste izbjegli infekciju potencijalnim patogenima.

Uvesti kompostiranje

Kompostiranje je izvrstan način za recikliranje prirodnog otpada. Kompostiranje pomaže okolišu, štedi novac i poboljšava vrt.

Redovito nanosite kompost. Kompost će s vremenom polako otpuštati hranjive tvari, a značajna poboljšanja u tlu će biti vidljiva u roku od nekoliko mjeseci. Pokušajte “kompostiranje listova” ili vermikompostiranje s glistama.

Razmislite o pokrovnim usjevima

Pokrivni usjevi poboljšat će konzistenciju i plodnost tla. Propadajuće korijenje iz pokrovnih usjeva omogućit će kisiku da bolje prožima tlo.

Za pokrovne usjeve razmislite o korištenju lucerne, graška, graha, trave ili djeteline. Imaju pravu vrstu korijenskog sustava za postizanje željenih rezultata. Bilo bi korisno zadržati dva odvojena vrtna prostora, a zatim ih izmjenjivati ​​svake godine kako biste dobili sjajne rezultate.

Zaštitite tlo

Ključno je da tlo bude pokriveno. Koristite organski malč i materiju, ali nikada ne ostavljajte to tlo golim! Uvijek koristite lišće, organski malč, pokošenu travu itd. Također, razmislite o korištenju novina ili drvne sječke.

Organska tvar na vrhu tla omogućit će tlu da zadrži vlagu. Također štiti od temperaturnih promjena.

Smanjite ili eliminirajte obradu tla

Obrada se ne izbjegava samo zbog glista. Samo stvarno nije potrebno. Nije uvijek potrebno miješati stajski gnoj i kompost u gornje slojeve tla. Umjesto toga, nanesite gnoj ili kompost na površinu tla (pogledajte prethodni prijedlog!)

Minimizirajte promet pješaka

Svi znamo da pješački promet može brzo uništiti prekrasan vrt. Posadite što bliže u trajne gredice. Možda razmislite o ograđivanju ili drugim mjerama kako biste spriječili druge da kroče u vrt.

Dizajnirajte barijeru za životinje

Na isti način kao i minimiziranje pješačkog prometa, spriječite nedužne životinje da jedu usjeve. Izgradite sustav ograde na temelju životinja koje se šuljaju u vrt.

 • Za zečiće, otvorite otvore na malim 1”x2”. Mali zečići mogu se provući kroz iznenađujuće male prostore. Ako su zečići jedina briga, 3 metra visoka bi trebala biti dovoljna.
 • Za jelene, ograda bi trebala biti visoka oko 8 stopa. Također bi moglo biti korisno pričvrstiti finu mrežicu, poput paravana, na ogradu kako ne bi mogli samo zabadati njuške i konzumirati usjeve.
 • Ako naiđu mrmoti ili gofovi, onda vrtlari imaju svoj posao! Preporuča se 18-inčni duboki rov i ograda od metalne mreže kako biste ih spriječili.
 • Za veverice i vjeverice ne može se puno učiniti s ogradom. Heirloom Soul Florals preporuča ostavljanje plitke posude s vodom za ove krznene prijatelje jer vjerojatno uzimaju dodatne grickalice kad su žedni.

Prestanite raditi na vlažnom tlu

Ako je vrtlar čekao da radi u vrtu, možda će biti primamljivo izaći i početi raditi odmah nakon dugog nevremena ili obilne kiše. Međutim, može biti štetno za tlo raditi na mokrom, jer se zrak istiskuje.

Niste sigurni je li tlo previše vlažno za rad? Uzmite loptu zemlje u ruku i stisnite je, a ako voda iscuri, premokra je! Pokušajte ponovo za nekoliko dana.

Gore Minerali

Dušik brzo izlazi iz tla, stoga testirajte tlo kako biste saznali više o elementima koji se nalaze u njemu. Ako usjevi ne izgledaju baš zeleno, možda će im trebati nešto više dušika. Za povećanje dušika u vrt dodajte pokrovne usjeve mahunarki ili krvavi obrok.

Povećajte fosfor gnojivom od koštanog brašna ili kamenim fosfatom. Povećajte razinu kalija drvenim pepelom. Kalcij se može poboljšati ljuskom kamenica ili mlijekom u prahu i povećati magnezij s Epsom soli.

Ponovno upotrijebite i reciklirajte

SVA zdrava organska tvar može se koristiti za poboljšanje organskog vrta! Evo nekoliko ideja kako početi raditi magiju na travnjaku:

 • Počupajte korov i bacite ga u vrt
 • Upotrijebite drobilicu za sakupljanje dvorišnog otpada i upotrijebite ga kao kompost
 • Prođite lišće kroz kosilicu u načinu “malčiranja” i nanesite
 • Po vrtu pospite pljesnivo sijeno ili slamu

Gledajte kako se prednosti otkrivaju u vašem tlu

Gliste su noćne i svaki dan mogu pojesti svoju težinu u raspadajućoj biljnoj tvari. Žive oko deset do dvanaest godina sve dok ih grabežljivac ne ubere.

Nakon otprilike mjesec dana korištenja ovih metoda, gliste bi se trebale početi useliti u vrt i koristi će se pojaviti. Privlačenje i dodavanje glista na kompostnu hrpu jednako je dodavanju “ 1/3 visokokvalitetnog gnojiva za vaše biljke”.

Velika populacija glista u vrtu je korisna za:

 • Floru i faunu
 • Uvjeti tla
 • Zdravlje biljaka

Gliste su prirodni komposteri jer pomažu u recikliranju organskog materijala . Njihovi napori za kompostiranje poboljšavaju strukturu tla i rast biljaka, a također smanjuju nakupljanje slame.

Gliste također prozrače i obrađuju tlo. Kopaju tunele dubine 2-3m . Njihovo ukopavanje rezultira sljedećim prednostima:

 1. Podzemlje je puno esencijalnih hranjivih tvari koje poboljšavaju zdravlje gornjeg sloja tla. Svaka je glista sposobna svake godine iznijeti 20 tona tla na površinu!
 2. Ukopavanje pomiče čestice tla bliže jedna drugoj. Ovo miješanje tla poboljšava omjer zraka/vode/čvrste tvari u tlu, pospješujući rast biljaka.
 3. Kako se gliste duboko kopaju u tlo, kisik može bolje prožimati vrt.
 4. Oni stvaraju labirint tunela koji omogućuju tlu da bolje upija vodu i potiče dobru drenažu.

Dok gliste probavljaju tlo, proizvode odljevke. Odljevci povećavaju razinu hranjivih tvari kao što su dušik i kalij. Oni također stimuliraju mikrobnu aktivnost, jer postoje mikroorganizmi koji vrve u odljevcima glista. Svaka glista svake godine proizvodi ekvivalent 1/3 funte visokokvalitetnog gnojiva!

Gliste također neutraliziraju pH tla . Odljevci kišnih glista sve što konzumiraju približavaju neutralnoj pH razini od 7. Njihova kalciferna žlijezda filtrira neke od kiselina iz svega što konzumiraju.

Jedinstvena uloga kišnih glista u prirodi je obrada tla tako da to ne moramo činiti sami. Dobrodošlica ova mala čuda u svaki vrt i ljubazno postupajte prema njima – i oni će obasuti svaki vrt svojim blagoslovima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Najbolje biljke za ribnjak

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Je li tlo obnovljivi resurs? Nije obnovljiv, već ponovno upotrebljiv

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

15 sobnih biljaka koje su jednostavne za razmnožavanje (sa slikama)

Sobne biljke za početnike Uzgoj začinskog bilja

Kako započeti sa sadnjom biljnog vrta

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke lubenice