Kako razmnožavati biljku žada

Kako razmnozavati biljku zada7777777771

Biljke žada dio su obitelji sukulenta i iznimno ih je lako uzgajati. Ne samo da je biljku žada lako uzgajati, već je i lako razmnožavati. Nastavite čitati ako trenutno posjedujete biljku žada i želite je razmnožavati kako biste uzgajali nove biljke. Ovaj članak će pokriti osnove i metode razmnožavanja biljke žada kako biste imali sve informacije koje su vam potrebne za početak!

Kako razmnožavati biljku žada: osnove

Biljke od žada obično se razmnožavaju reznicama na vrhu stabljike, lisnim reznicama ili dijeljenjem korijena. Najbolje vrijeme za razmnožavanje biljke žada je proljeće i rano ljeto kada biljka najaktivnije raste. Odaberite zdravu matičnu biljku koja snažno raste.

Metode razmnožavanja biljaka žada

Ovdje su osnove za glavne 3 metode razmnožavanja biljke žada:

1. Reznice stabljike

Razmnožavanje biljke žada iz reznica stabljike je proces odsijecanja vrhova zdravih stabljika, a zatim ukorjenjivanje reznica stabljike u vodi ili tlu kako bi se stvorile nove biljke.

2. Reznice lišća

Razmnožavanje biljke žada iz lisnih reznica je proces rezanja nekoliko zdravih listova s ​​biljke i puštanja lišća da se ukorijeni u neku vlažnu smjesu za posude. U divljini se biljke žada najčešće razmnožavaju reznicama otpalog lišća. 

3. Podjela korijena

Razmnožavanje biljke žada dijeljenjem je proces cijepanja cijele biljke na dijelove koji se mogu presaditi pojedinačno. To se obično radi samo s dobro uhodanim biljkama žada ili s novokupljenim biljkama od žada koje se zapravo sastoje od nekoliko biljaka smještenih u istoj sadilici. Uzgajivači često sade 3-5 reznica u jednu posudu za puniji izgled za prodaju u vrtnim centrima. Ako je to slučaj, možete izvaditi iz saksije i odvojiti reznice, pri čemu je svaka reznica posađena u svoju saksiju.

Razmnožavanje biljke žada iz reznica stabljike

Razmnožavanje biljaka žada iz reznica stabljike je najlakši i najbrži način razmnožavanja.

Materijali koji su vam potrebni za razmnožavanje biljaka žada u vodi

Za pravilno razmnožavanje biljaka žada u vodi potrebno vam je nekoliko materijala.

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Očistite posudu svježom vodom

Razmnožavanje biljke žada u vodi

 1. Dezinficirajte svoje škare razrijeđenom otopinom alkohola ili izbjeljivača. Dezinfekcija vaših škara sprječava bakterije i druge krhotine da zagade svježe odrezane stabljike.
 2. Odaberite stabljike koje želite odrezati svojoj biljci. Provjerite jesu li ove stabljike mlade sa zdravim vrhovima jer su one optimalne za razmnožavanje. Odaberite 3-5 stabljika prema broju sadnica koje imate.
 3. Odrežite vrh stabljike, koji je dug oko 7-10cm. Zatim odrežite sve listove na stabljici, osim lista na vrhu stabljike. Ako vaša biljka nema puno stabljika, jednu stabljiku možete rezati na više reznica. Provjerite ima li svaka reznica dio glavne biljke žada plus list kako bi se biljka pravilno razmnožavala. Stavite svoje reznice na čistu površinu. Ponavljajte dok ne dobijete dovoljno reznica.
 4. Podrežite podnožje svake reznice stabljike, čineći rez točno ispod čvora lista ako je moguće. Napravite čist rez tako da baza stabljike ostane zdrava i prikladna za razvoj korijena. Reznice mogu biti male i do 5-8cmi još uvijek daju korijenje.
 5. Ostavite stabljike na toplom mjestu 1-2 tjedna kako bi vrhovi postali bezosjećajni. Dopuštanjem krajeva da budu žuljevi, sprječava se ulazak bakterija i bolesti u stabljiku. 
 6. Odrezani kraj svake stabljike umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 7. Stavite bazu stabljike u čistu posudu napunjenu svježom vodom. Svaku stabljiku stavite u svoju posudu ili grupirajte nekoliko u veće posude. Pazite da reznice nisu gužve, a cirkulacija zraka dobra. (Najlakši način za praćenje razvoja korijena je kroz prozirne staklene posude kako biste vidjeli reznice biljke žada.
 8. Premjestite reznice na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 9. Pratite biljke svakih nekoliko dana, mijenjajući vodu i tražeći razvoj korijena. Uklonite sve žute ili kašaste reznice i posadite zdrave reznice u posude nakon što dobiju korijenje.
 10. Stavite ukorijenjene reznice u skupine i stavite ih u sadilicu s organskom zemljom za lonce. Zalijte reznice, pazeći da voda slobodno otječe.
Kako razmnozavati biljku zada7777777773

Materijali koji su vam potrebni za razmnožavanje biljaka žada u tlu

Za pravilno razmnožavanje biljaka žada u tlu, potrebno vam je nekoliko materijala.

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Posuda za sadnju s vlažnom mješavinom za posude

Razmnožavanje biljke žada u tlu

Razmnožavanje biljke žada u tlu iznimno je slično razmnožavanju u vodi. Ponovite korake 1-5 odozgo i nastavite sa sljedećim koracima za razmnožavanje u tlu. 

 1. Donju 1/3 posude napunite vlažnom visokokvalitetnom mješavinom za sađenje. Provjerite je li vaš lonac širok najmanje 10-15cm i da ima dobre rupe za drenažu na dnu. Tropska mješavina za saksije napravljena od kokosovog vlakna i perlita dobro djeluje za razmnožavanje biljaka žada. 
 2. Stavite nekoliko reznica u posudu za sadnju. Obično oko tri reznice stane u sadilicu širine 10cm, dok pet reznica odgovara posudi širine 15cm. Baza svake reznice treba biti naslonjena na podlogu mješavine za saksije.
 3. Ostatak sadnice napunite mješavinom zemlje. Napunite preostali prostor oko reznica od žada, ostavljajući oko centimetar prostora na vrhu. Zatim zalijte sadilicu, pazeći da voda dobro istječe iz dna. Imajte na umu da se tlo može slegnuti nakon zalijevanja, ali to je sasvim normalno. 
 4. Premjestite sadnicu na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 5. Pratite biljku svakih nekoliko dana, zalijevajte prije nego što tlo postane previše suho. Reznice od žada najbolje rastu u blago vlažnom, ne vlažnom ili blatnjavom tlu.

Razmnožavanje biljke žada iz lišća

Kako razmnozavati biljku zada7777777772

Odaberite nekoliko zdravih listova s ​​biljke i odrežite ih. Zatim stavite listove u mješavinu za lončanice od pola vermikulita ili perlita i pola zemlje. Ova mješavina dobro drenira i neće zaglaviti korijenje biljke žada. Jednom temeljito zalijte i to tek kada biljka počne puštati korijenje. Prekomjerno zalijevanje može uzrokovati trulež korijena, osobito kod suhih biljaka poput sukulenta.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Sobne biljke Rezidba i orezivanje

Kako orezati sobne biljke – Potpuni vodič

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Jednostavna njega kalateje roseopicte

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati lima grah