Zimsko sjeme: objašnjene upute i prednosti

Sjeme za zimsku sjetvu odličan je, jeftin i jednostavan način za početak sjetve prije sezone sadnje. Daje vam prednost u postizanju vaših vrtlarskih ciljeva i daje jače biljke.

Ovisno o raspoloživom prostoru, sjeme možete posaditi u male posude, plastične čaše ili izravno u zemlju.

Ako planirate posijati sjeme ravno u vrt, pobrinite se da budete spremni za hladno vrijeme tako da pokrijete svoje sadnice nečim poput plastične folije dok ne budu spremne za sadnju na otvorenom.

Ako živite u području koje ima snijega tijekom zimskih mjeseci, možda nećete moći uzgajati svoje sjeme na otvorenom do proljeća. U tom slučaju ih možete preko zime čuvati u kući i posaditi kada temperature porastu.

Ova metoda sjetve ne zahtijeva skupu opremu; U ovom članku bit će objašnjeno sve o zimskom sjemenu. Na kraju će vam sve biti od koristi.

Što je zimsko sjeme?

Zimska sjetva je zabavan i jednostavan način sjetve na otvorenom zimi. Svoje sjeme sadite u malene staklenike napravljene od recikliranih plastičnih posuda, a zatim ih stavljate na snijeg i niske temperature.

Ova je metoda odlična jer vam omogućuje uzgoj biljaka bez brige o temperaturi tla i hladnim zimskim uvjetima koji mogu prekinuti klijanje sjemena.

Plastične posude napunjene zemljom i starter mješavinom možete koristiti za sijanje sjemena koje je obično spremno kad se u proljeće zagrije, nakon čega ga možete presaditi u veće posude ili u zemlju.

Prednosti zimske sjetve

Vrtlarstvo može biti skup sport. Ali uzgoj vaših biljaka iz sjemena odličan je način za smanjenje troškova. I, dobro, sjetva zimskog sjemena nije jeftina.

Ne morate potrošiti stotine dolara na sjemenke samo zato što je vani hladno. Zapravo, postoji mnogo načina da pokrenete svoj vrt bez trošenja puno novca. Evo nekoliko savjeta za početak.

Niska cijena klijanja sjemena

Zimska sjetva ne zahtijeva sofisticiranu opremu za klijanje sjemena u zatvorenom prostoru koja može povećati početne troškove, troškove postavljanja i rada.

Računi za struju su doslovno nula dolara budući da vam nisu potrebna posebna svjetla, grijaće prostirke ili ventilatori.

Kod zimske sjetve možete staviti sjeme i čekati da nikne.

Objašnjene upute za zimsko sjeme i prednosti

Koristite reciklirane materijale

Korištenje recikliranog materijala za klijanje sjemena još je jedna isplativa opcija.

Možete koristiti stare gume, vrčeve za mlijeko ili prazne boce za vodu. Svaka posuda koju odaberete ima izbušene rupe na dnu kako bi voda mogla lako iscuriti kad za to dođe vrijeme.

Možete koristiti jeftinu početnu mješavinu sjemena

Još jedan savjet za uštedu je korištenje početnih mješavina sjemena umjesto kupnje komercijalnog tla za posude.

Jeftinije je od kupnje zemlje za posude, ali još uvijek pruža sve hranjive tvari koje vaše biljke trebaju.

Mješavine za početak sjemena možete kupiti u većini trgovina vrtnom opremom.

Obično sadrži tresetnu mahovinu, vermikulit, perlit i druge dodatke.

Daje jače, robusnije sadnice

Biljke uzgojene iz sjemena na ovaj način su otpornije od onih uzgojenih u zatvorenom prostoru. Zdravije biljke znače bolji uspjeh presađivanja.

Osim toga, budući da se sade i uzgajaju na otvorenom, ne morate brinuti o velikim sadnicama.

Stvrdnjavanje sadnica je nepotrebno jer su se već naviknule na vanjske uvjete i bit će spremne za početak rasta kada vrijeme postane dovoljno toplo.

Koje je najbolje tlo za klijanje sjemena?

Najbolja početna mješavina sjemena sastoji se od perlita, vermikulita i tresetne mahovine sphagnum, koja će tlu dati odgovarajuću drenažu i prozračivanje za razvoj novih korijena.

Nemojte koristiti zemlju iz svog vrta i nemojte ponovno koristiti zemlju za posude sa svojim sobnim biljkama.

Osnovni recept za početnu mješavinu sjemena:

 • 4 dijela komposta.
 • 1 dio perlita.
 • 1 dio vermikulita.
 • 2 dijela tresetne mahovine.

Sezonska temperatura i klijavost sjemena

Temperatura je jedan od najvažnijih čimbenika kada je u pitanju klijanje. Vrijeme klijanja može biti samo nekoliko dana, ali u nekim slučajevima može trajati mjesecima ili čak godinama.

Temperatura utječe na vrijeme koje je potrebno sjemenu da proklija i utječe na brzinu kojom vaše biljke rastu.

Važno je znati koju vrstu biljke uzgajate, jesu li jednogodišnje ili višegodišnje, prije nego što se odlučite za način razmnožavanja.

Jednogodišnje biljke lako je uzgojiti iz sjemena, ali neće preživjeti niske temperature.

S druge strane, višegodišnje biljke mogu preživjeti hladnije zime jer im korijen seže duboko pod zemlju.

Kada sadite sjeme na otvorenom, pazite da temperatura tla bude između 68°C i 86°C. Kada dođe do klijanja, optimalna temperatura za uzgoj sadnica je oko 10°F niža od optimalne temperature za klijanje.

Sjeme treba saditi nakon posljednjeg datuma mraza, obično oko 1. do 21. travnja u zoni 6 i ranije u zoni 5.

Sjeme će početi nicati unutar dva tjedna ako se posije u toplim uvjetima.

Ako planirate sjetvu u proljeće, pričekajte da se tlo otopi nakon prvog mraza.

To daje sjemenu više vremena za razvoj i sazrijevanje.

Kako klijati sjeme zimi?

hladni okvir

Koristite hladni okvir

Hladni okvir je jednostavna struktura koju možete izgraditi i koristiti za klijanje sjemena tijekom zime. Hladni okviri mogu zaštititi vaše sadnice od vjetra i pružiti određenu zaštitu od kiše i snijega.

Koristite posudu za sjeme

Ako nemate pristup hladnom okviru, pokušajte umjesto toga koristiti pojedinačne posude za sjeme.

Dostupni su u većini vrtlarskih trgovina (i online) i omogućuju vam uzgoj gotovo svih biljaka u zatvorenom tijekom zime.

Koristite propagator

Rasadnici su mini staklenici koji koriste umjetne izvore topline kako bi sadnice bile dovoljno tople da same proklijaju unatoč temperaturama ispod nule izvan staklenika!

Obično zahtijevaju dodatnu snagu, ali mogu biti nevjerojatno korisni ako želite uzgajati biljke u zatvorenom prostoru tijekom zime bez žrtvovanja udobnosti ili praktičnosti!

Koristite grijane propagatore

Grijani staklenici samo su male verzije običnih staklenika.

Unatoč tome, dolaze s ugrađenim grijaćim elementima, pa koliko god hladno bilo vani, unutra uvijek ostaje dovoljno toplo za rast, bez dodatnih troškova ili gnjavaže!

Koje je sjeme najbolje za zimsku sjetvu?

Možete izložiti širok izbor sjemenki tijekom zime, a većina će brzo proklijati. To uključuje:

 • Mrkva, cikla, poriluk i luk.
 • Rotkvice, špinat, zelena salata i peršin.
 • Zelena salata, celer i rukola (rikula).

Također možete pokušati posijati cvijeće poput maćuhica ili ljubičica koje ćete posaditi u svom vrtu nakon što opasnost prođe.

Ne trebate nikakvu posebnu opremu za sjetvu ovih sjemenki; pospite ih po vlažnom kompostu pripremljenom u posudama ili posudama i pokrijte s još komposta ili zemlje.

Kako posijati svoje sjeme za zimsku sadnju?

Sjeme možete posijati u hladni okvir, staklenik ili u zemlju.

Hladni okvir je kutija staklenih stijenki s drvenim ili plastičnim dnom koja grije vaše mlade biljke i štiti ih od oštrog zimskog vremena.

U ovom klimatiziranom okruženju možete na otvorenom uzgajati nježne biljke poput salate i špinata.

Također morate zaštititi svoje usjeve od gladnih štetočina tako da ih prekrijete mrežom ili plutajućim pokrovima za redove koji sprječavaju oštećenja od insekata bez blokiranja previše svjetla.

Možete posaditi izravno u zemlju na nula stupnjeva Fahrenheita (-17 stupnjeva Celzijusa) koristeći jedinstvene gredice ispunjene organskim materijalima kao što su kompostirani malč od kore ili tresetna mahovina.

To pomaže da voda prodre dublje u površinu tla gdje većina sjemenki najbolje klija (obično između 1 i 2 inča).

Imajte na umu koliko vode ove gredice trebaju tijekom vegetacijske sezone kako bi se samo djelomično osušile prije nego što budu spremne za žetvu!

Kako mogu stvoriti hladni okvir?

Hladni okvir je izolacijska kutija s prozirnim poklopcem. Štiti biljke od hladnoće i vjetra dok rastu zimi.

Najlakši način za izradu hladnog okvira je korištenje drveta, plastike ili metala. Izgradite okvir tako da bude najmanje dvostruko duži od širine, s dubinom od oko 1 m.

Poklopac bi trebao sjediti na vrhu ovog sanduka i biti poduprt zidovima visokim najmanje 18 inča kako bi spriječio kišu ili snijeg.

Također možete kupiti gotove okvire u lokalnoj trgovini hardverom ili vrtnom centru ako ga ne želite sami izraditi – pazite da odaberete jedan dovoljno velik za broj biljaka koje planirate uzgajati u njemu!

Nakon što je vaš rashladni okvir izgrađen i postavljen na svoje vanjsko mjesto u blizini vaših biljaka (ali ne preblizu), napunite ga zemljom i posadite sjeme izravno u tlo unutra – potrebno vam je puno prostora između svake sadnice jer jako postaju velike kada potpuno su odrasli!

Zalijevajte ih redovito dok ne počnu puštati lišće; Zatim, povremeno tijekom ljetnih mjeseci, uklonite odumrlo lišće održavajući svo tlo vlažnim do jeseni, prije nego što ga ponovno potpuno prekrijete kako biste izbjegli ponovno oštećenje u nadolazećim zimskim mjesecima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: