Značenje i simbolika ljiljana mira

Umirujući, tropski i prekrasan – to je ljiljan mira za vas! Sa svojim upečatljivim tamnozelenim lišćem i zadivljujućim bijelim cvjetovima, sama prisutnost ove biljke može bez napora poboljšati ugođaj svake sobe. Ovaj članak će se osvrnuti na raznolike i fascinantne aspekte značenja i simbolike ljiljana mira, koji samo doprinose privlačnosti ove popularne sobne biljke.

Ljiljan mira ima različita značenja i simboliku u raznim situacijama. To je najčešće znak mira, nevinosti, čistoće, ozdravljenja, nade i prosperiteta. Često se uzgaja ili daruje kao znak simpatije, dugovječnosti, ljepote, ponovnog rođenja, čednosti ili vrline.

Značenje ljiljana mira

Svaka biljka ima svoje jedinstveno značenje. Zato će ukrašavanje vašeg doma ili uredskog prostora biljkom koja simbolizira emociju blisku vašem srcu sigurno imati pozitivan utjecaj na vašu okolinu.

Ljiljani mira mogu imati različita značenja – od nade i mira do nevinosti i čistoće. Razgovarajmo o njima jedan po jedan.

Mir

Gotovo u svakom dijelu svijeta na ljiljan mira ( Spathiphyllum Spp. ) se gleda kao na znak mira i spokoja. Njegov bijeli cvijet podsjeća na bijelu zastavu koja je u cijelom svijetu prepoznata kao znak primirja. Dakle, ako želite prekinuti staru svađu, slanje ljiljana mira toj osobi odlična je ideja. Velike su šanse da bi slanje ove biljke čak moglo označiti početak novog prijateljstva.

Nevinost I čistoća

Bijela boja oduvijek se povezivala s čistoćom i čednošću, pa su stoga bijeli cvjetovi ljiljana mira znak čistoće i nevinosti. Prema drevnoj kineskoj umjetnosti i znanosti Feng Shuija, ljiljan mira može se povezati s čistoćom nečije duše i okoline. Vjeruje se da će držanje ove biljke kod kuće pomoći eliminirati sve vrste negativne energije i unijeti pozitivnost u vaše okruženje.

I znanstveno se ljiljan mira smatra ‘pročišćujućom’ biljkom koja pomaže eliminirati toksine iz zraka. Iako je utjecaj u stvarnom svijetu na kvalitetu zraka zanemariv, ljiljani mira barem pridonose čistoći zraka u vašem domu.

Nada

Vjeruje se i da je ova upečatljiva biljka preteča nade. U Feng Shuiju, ljiljan mira smiruje i harmonizira energiju mjesta i pojačava osjećaj nade i suglasja. Također, sposobnost biljke da cvjeta iz sezone u sezonu označava nadu. To je dokaz da se u životu uvijek ima nešto dobro i lijepo čemu se veseliti.

Ljiljani mira mogu biti izvrstan dar za nekoga tko je upravo dobio bebu jer ne bi samo bili savršen podsjetnik na bebinu nevinost, već bi i roditeljima dali nadu u svijetlu budućnost mališana.

Iscjeljivanje

Još jedno popularno značenje ljiljana mira odnosi se na iscjeljenje i stvaranje prave psihičke ravnoteže kako bi nečiji život bio mirniji i skladniji. Idealan su poklon za nekoga tko se oporavlja od bolesti, kao znak njihova daljnjeg oporavka.

Zanimljivo, pokazalo se da mnoge sobne biljke pozitivno utječu na stopu oporavka pacijenata u bolnici, kao i na smanjenje fizičkih i psihičkih simptoma.

Prosperitet

Biljka ljiljana mira blagoslovljena je bujnim zelenim lišćem i obiljem velikih, čašastih loptica. Pod odgovarajućim uvjetima i njegom može cvjetati tijekom cijele godine. Zbog toga se često povezuje s obiljem i blagostanjem. Tražite idealan način da voljenoj osobi poželite sretan i uspješan život? Ljiljani mira mogu biti izvrsna opcija!

Simbolika ljiljana mira

Ljiljani mira unose mir u prostor kakav nijedna druga biljka ne može. To je jedan od mnogih razloga njegove popularnosti kao sobne biljke.

Sada kada imamo poštenu ideju o tome što biljka ljiljana mira može značiti i označavati, pokušajmo malo razumjeti i simboliku ove graciozne ljepote.

Simpatija

Budući da ljiljan mira simbolizira suosjećanje, može biti promišljen dar sućuti. Sigurno ste često vidjeli kako se ljiljani mira nude obitelji preminule osobe kao izraz sućuti. Možete ih smatrati živim priznanjem preminuloj osobi, kao i blagim načinom iskazivanja suosjećanja prema osobi koja je izgubila dragu osobu.

Dugovječnost

Ljiljani mira su tropske trajnice. Višegodišnja biljka je ona koja živi više od dvije godine. To znači da ako se dobro brinete o ljiljanima mira, one mogu napredovati godinama i cvjetati iznova i iznova.

Zapravo, pod povoljnim uvjetima, ova biljka može preživjeti više od desetljeća. Lijepo, zar ne? Ovaj aspekt ove višegodišnje biljke učinio ju je simbolom dugovječnosti. Dakle, sljedeći put kada nekome poželite poželjeti dug i zdrav život, darivanje ljiljana mira mogla bi biti sjajna ideja.

Ljepota

Morate priznati – ljiljani mira sinonim su za ljepotu. Ova egzotična tropska čuda zadivljujuća su svojim snježnobijelim cvjetovima i bujnim zelenim lišćem. Ljepota ove biljke tolika je da su je pjesnici često koristili da opisuju privlačnost svojih ljubavnih interesa. Ako vas netko fascinira, ljiljan mira izvrstan je način da im date do znanja koliko vam je poseban.

Preporod

Kao što je već spomenuto, ljiljani mira cvjetaju iz sezone u sezonu i ostaju godinama. Također nastavljaju rasti tijekom cijele godine – karakteristika koja je dovela do toga da se ove biljke povezuju s uskrsnućem Isusa Krista. Dakle, u osnovi, biljka ljiljana mira simbolizira ponovno rođenje duše i duhovnu transcendenciju od života na Zemlji.

Čednost I vrlina

U kršćanstvu je ljiljan mira simbol čednosti i kreposti i često se povezuje s čistoćom Djevice Marije. Također je povezan s inherentno nježnom prirodom žena i stoga je savršen izbor za dar ženi koja se udaje i započinje novo poglavlje svog života.

Činjenice o značenju i simbolici ljiljana mira

Jeste li znali da one bijele ovojnice nalik na kapuljaču na biljci ljiljana mira zapravo nisu njezini cvjetovi? Da, dobro ste pročitali! Zapravo, više su poput listova u obliku oštrice, zbog čega je ova biljka poznata i kao Spathiphyllum – riječ koja se sastoji od dvije grčke riječi, ‘spathe’ što znači oštrica i ‘phyllon’ što znači lišće. Njegovi su cvjetovi prilično sićušni i na klasu koji ovaj bijeli omotač u obliku žlice djelomično prekriva.

U nastavku je navedeno još nekoliko zanimljivih činjenica o upečatljivom ljiljanu mira:

 • Iako se ova biljka zove ljiljan mira, ona zapravo nije ljiljan! Umjesto toga, to je član obitelji Araceae, poput cvijeta flaminga ili ljiljana. 
 • Ljiljani mira također se ponekad nazivaju ‘Bijela jedra’ jer im loptice izgledaju kao jedra broda.
 • Ova biljka je porijeklom iz tropskih regija Amerike (posebno Kolumbije i Venezuele) i jugoistočne Azije. 
 • U Europu je uveden 1870. godine.
 • Postoji gotovo 40 vrsta ljiljana mira.
 • Ljiljani mira uspijevaju uz minimalnu pažnju i biljke su prilično niske za održavanje. Samo im dajte sjenovito mjesto i redovito ih zalijevajte i trajat će godinama.
 • Običan ljiljan mira može narasti do 50-100cm, dok postoje neke koje mogu narasti i do 120cm.
 • Ova biljka prilično dramatično vene da bi vam dala do znanja da je žedna. 
 • Ljiljani mira mogu biti otrovni za vaše mačke ili pse ako se progutaju, stoga je preporučljivo držati biljke izvan dohvata kućnih ljubimaca.
 • Prema Feng Shuiju, ljiljan mira odličan je u balansiranju energija u sobi. Zapravo, može pretvoriti negativnu energiju u pozitivnu, zbog čega je tako tražena biljka i za domove i za radne prostore.

Dakle, vidite, značenje i simbolika ljiljana mira dodaje mnoge slojeve interesa ovoj popularnoj sobnoj biljci. Nije ni čudo što su toliko popularni u cijelom svijetu! Bez obzira imate li kod kuće ljiljan mira isključivo u dekorativne svrhe ili ga smatrate simbolom vrline koja vam je draga, ne može se poreći da je ova biljka prekrasan dodatak vašem domu. I prilično nezahtjevan!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za uzgoj Rex begonija

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke Vrste sobnih biljaka

15 zapanjujućih sobnih biljaka koje cvjetaju pri slabom osvjetljenju

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Pravilan razmak za rotkvice u vrtu

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Koje je biljke lako uzgajati zimi?

Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako funkcionira korijenski hormon?