Kako uzgajati tikvice

Prije nego započnete svoj vrt, naučite kako uzgajati tikvice pomoću ovog kratkog vodiča.

Kad uzmete u obzir koliko je lako uzgajati ovo višenamjensko povrće i koliko ga ima u izobilju u vrtu, to ne čudi. Osim najtipičnijih zelenih sorti tikvica, možete uzgajati i zlatne ili dvobojne sorte tikvica.

Što je tikvica?

Tikvica je ljetna sorta tikve. Tikvice su dugo, tamnozeleno prugasto povrće. Poznata je i kao zelena tikva. Tikvice su službeno voće, iako se općenito smatraju povrćem. Možete uzgajati dvije različite vrste biljaka tikvica.

  • Tikvica širi se po tlu i zahtijeva mnogo prostora između njih. Međutim, ako imate stvarno robusnu podršku, ovaj se tip također može trenirati da raste okomito.
  • Biljke grmolike tikvice su manje i zahtijevaju samo nekoliko metara prostora. Budući da se mogu uzgajati u posudama, idealne su za kompaktne vrtove i okućnice.

Kako je najbolje saditi tikvice?

Tikvice se mogu uzgajati iz sjemena ili mladih biljaka. Započinjanje sa zdravim mladim biljkama tikvica približava vas žetvi, a također je i izvrstan odgovor ako kasnite sa sadnjom. Ako počnete sa sjemenom, posijte ga u vrt odmah nakon što prođe sva opasnost od mraza. Čak iu najhladnijim vrtnim okruženjima, nema potrebe sijati sjeme u zatvorenom jer sjeme klija i širi se tako brzo.

Posadite sjeme na 1cm dubine, 7-10cm jednu od druge, u redove udaljene 0,6-1m nakon što se tlo u vašim gredicama zagrije. Prorijedite biljke na razmak od 15-20cm nakon što dosegnu visinu od 10-12cm.

Druga je mogućnost posaditi 2 ili 3 sjemenke (biljke u obliku grma najbolje funkcioniraju) u posudu promjera najmanje 50cm. Odrežite dvije sadnice na liniji tla kada budu visoke nekoliko centimetara i pustite da raste samo najjača biljka.

Kako uzgojiti organski pereglin od tikvica

Kako uzgajati tikvice za početnike

Evo nekoliko savjeta koji će uzgajivačima početnicima pomoći da dobiju nagradu.

Nakon što prođe opasnost od mraza, sjeme tikvica možete posaditi u zatvorenom prostoru ili posaditi izravno u vrtu.

Posadite jednu ili dvije sjemenke tikvica u posudu za početak uzgoja tikvica u zatvorenom prostoru. Budući da biljke neće biti tako dobre ako su vezane za korijen prije presađivanja na otvorenom, koristite posude široke i duboke oko 10cm. Nakon zadnjeg mraza sadnice se mogu iznijeti u vrt.

Osim toga, sorte grmolikih tikvica dobro uspijevaju u loncima. Odaberite veliku posudu s dovoljno prostora za biljke i korijenje, npr. onaj širok 45cm ili veći. Posudu do pola napunite kvalitetnom zemljom za posude, a zatim posadite jednu do tri sjemenke otprilike 1cm duboko u sredinu. Dajte svojoj posudi puno sunca i kontinuirano zalijevajte, baš kao što biste to učinili za tikvice u vrtu, kako bi tlo ostalo vlažno dok sjeme klija i biljke rastu.

S druge strane, odaberite čvrstu potporu ili materijal za ogradu koji može izdržati težinu biljaka tikvica kada ih postavljate na okomitu rešetku. Sadnice tikvica sade se u zemlju ispred rešetke. Postavite vinove loze na rešetku kada dovoljno narastu, čak ih i labavo vežite kako bi ostale na mjestu.

Pazite da tikvice imaju odgovarajuću potporu dok se formiraju i rastu. Od tkanine ili starih čarapa napravite male viseće mreže za pričvršćivanje tikvica na vinovu lozu.

1682640260 287 Kako uzgojiti organski pereglin od tikvica

Savjeti za uzgoj tikvica

Pogledajte video ispod kako biste saznali sve tajne uzgoja tikvica uz ove savjete.

Je li tikvice lako uzgajati?

Srećom, tikvice je biljka koju je vrlo lako uzgojiti iz sjemena. Nakon što vaša prva serija biljaka tikvica sazrije, sjeme možete posijati izravno u svoj vrt i očekivati ​​klijanje unutar nekoliko dana. Mnogi vrtlari ili vrtlari obično ovu drugu sadnju obavljaju sredinom srpnja ili sredinom kolovoza.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: