Zašto moj ljiljan mira ne cvjeta? (I kako to popraviti)

wop Ljiljan mira62826258

Ljiljan mira (spathiphyllum spp.) je nezahtjevna i popularna sobna biljka. Ima divne zelene listove u obliku koplja, ali se uglavnom uzgaja zbog svojih bijelih ploha, koje mnogi ljudi smatraju cvijećem. Ako vaš ljiljan mira ne cvjeta, obično je moguće riješiti problem i vratiti svoju biljku u najbolje stanje.   

Najčešći razlog zašto ljiljan mira ne cvjeta je nedovoljno osvjetljenje. Drugi uobičajeni uzroci uključuju zalijevanje, probleme s gnojivom ili temperaturom, ili starenje ili korijenje biljke. Ljiljan mira nastavit će cvjetati kada se vrate dobri uvjeti za njegu.

Zašto moj ljiljan mira ne cvjeta?

Većina ljiljana mira potječe iz Srednje Amerike, Kolumbije i Venezuele. Tamo rastu u gustim tropskim kišnim šumama. Ovo su uvjeti koje trebate ponoviti ako želite održati svoju biljku u savršenom stanju.

Iako to može zvučati malo komplicirano, u stvari je prilično jednostavno za napraviti. Šuma pruža svijetle zasjenjene uvjete, bez izravnog sunčevog svjetla. Također osigurava redovitu opskrbu vlagom, ali u slobodno drenirajućem tlu.

wop Ljiljan mira67283949

Rasvjeta

Iako je ljiljan mira prilično robustan i nastavit će uspijevati čak i pod donekle nepovoljnim uvjetima, neće cvjetati ako uvjeti osvjetljenja ne zadovoljavaju njegove zahtjeve. Iako su zimzeleni listovi ove biljke privlačni, upravo su cvjetovi glavni razlog za njezin uzgoj.

Kako bi se potaknulo cvjetanje, prvo pitanje s kojim se treba pozabaviti uvijek bi trebala biti rasvjeta. Na mnogo načina, problemi s rasvjetom neki su od problema s biljkama koje je najlakše ispraviti. 

U uvjetima slabog osvjetljenja, vaš ljiljan mira neće imati dovoljno energije za cvjetanje. Iako se neko vrijeme mogu dobro nositi s slabim svjetlom, s vremenom će često proizvoditi sve manje cvjetova, a često i potpuno prestati cvjetati.

Vaš će ljiljan mira rasti i cvjetati mnogo spremnije i bujnije pri jakom, neizravnom osvjetljenju. Biljku biste trebali postaviti blizu prozora, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost

Prirodni uvjeti

U prirodnim uvjetima, ove biljke pokreću cvjetove tijekom kraćih zimskih dana. Kako dani postaju dulji tijekom kasne zime i proljeća, biljka sporadično proizvodi cvijeće. 

Valja napomenuti da su cvjetovi ljiljana mira zapravo sićušni beznačajni cvjetovi prošarani duž padiksa, što je štapićasta izbočina u sredini onoga što se smatra cvijetom.

Nakon što ste locirali idealan položaj za svoju biljku i ona počne radosno proizvoditi cvijeće, trebali biste redovito mrsiti glavu kako biste potaknuli daljnje cvjetanje.

wop bhjon6b35oon76i3juun76pii335

Gnojenje

Ljiljani mira zahtijevaju redovito hranjenje dobro izbalansiranom hranom za kućne biljke topive u vodi. Biljka koja nema dovoljno hranjivih tvari na raspolaganju neće proizvesti cvijeće. To se može dogoditi ako biljka nije presađena nekoliko godina ili ako gotovo nikada ne gnojite svoj ljiljan mira.

Potražite gnojivo s hranjivom vrijednošću 20-20-20, poput onoga koje ja koristim . To će potaknuti zdrav rast cijele biljke. Ako pogriješite s gnojivom koje ima previše dušika, to će potaknuti rast listova, ali nauštrb cvijeća. Nakon što ste pognojili svoju biljku, svakako dobro zalijte nakon toga kako bi gnojivo iscurilo do cijelog korijenskog sustava.

Kada hraniti za poticanje cvatnje

U toplijim mjesecima proljeća i ljeta trebali biste oploditi svoju biljku svaka 2 do 3 tjedna. Tijekom hladnijih mjeseci to možete smanjiti na svakih 6 do 8 tjedana. Kao dodatak kemijskom gnojivu, s vremena na vrijeme možete dodati mljevenu kavu kao prihranu. To će vašoj biljci pružiti malo dodatnog poticaja hranjivim tvarima.

Iako će malo gnojiva napraviti veliku razliku u pomoći vašem ljiljanu mira da procvjeta, previše gnojiva može biti mnogo štetnije za vašu biljku nego premalo. Višak gnojiva oštetit će korijenje i može rezultirati biljkom koja ne samo da ne cvjeta već može postati vrlo bolesna. Nikada nemojte koristiti više gnojiva nego što je preporučeno. Ako koristim biljno gnojivo opće namjene, uvijek razrijedim na pola preporučene jačine za moje sobne biljke.

Zalijevanje

Još jedan kritičan čimbenik kada je u pitanju poticanje vašeg ljiljana mira na cvjetanje je ispravan postupak zalijevanja. Ove biljke ne vole da im noge postanu vlažne jer to potiče trulež korijena. 

Navlažite svoju biljku dovoljno duboko da voda počne izlaziti kroz drenažne rupe na dnu posude. Nakon toga ostavite biljku da se skoro osuši prije nego što ponovno zalijete. Ono na što ciljate je blago vlažan medij za uzgoj koji ne postaje vlažan. 

Ako ju previše zalijevate, vaša će vam biljka to dati do znanja razvijanjem generaliziranih žutih listova, venući i smeđim na vrhovima i rubovima lišća. Ozbiljni slučaj prekomjernog zalijevanja može uzrokovati trulež korijena, što može dovesti do katastrofe za vašu biljku.

Konačno, budući da ove biljke mrze mokre noge, mudro je isušiti tanjurić za sadnju nakon što završite zalijevanje. Ne ostavljajte ih da stoje u tanjuriću s vodom koji će usporiti drenažu i potaknuti bolesti truleži korijena.

Dosljedna opskrba vodom pomoći će vašem ljiljanu mira da raste i snažno cvjeta.

wop bhjk43b56l3bn73

Treba li vaš ljiljan mira presaditi?

Ako vaš ljiljan mira ne cvjeta, a korijenje raste po dnu posude, moguće je da ga treba presaditi . Također možete primijetiti da se biljka vrlo brzo suši nakon zalijevanja. Zbijeno korijenje, s ograničenom dostupnošću hranjivih tvari, spriječit će vaš ljiljan mira da procvjeta.

Nježno izvadite biljku iz posude u kojoj raste i ponovno zasadite u posudu sljedeće veličine. Nemojte biti u iskušenju da posadite u mnogo veću posudu jer će to potaknuti nakupljanje vode. Kad god sadite biljku, uvijek pazite da na dnu ima dovoljno drenaže kako bi voda mogla slobodno otjecati.

Temperatura

Iako nije posebno osjetljiv na temperaturu, ljiljan mira će proizvesti više cvijeća ako možete osigurati savršen raspon temperaturnih uvjeta. Tijekom zimskih mjeseci vaša biljka ne smije pasti ispod 15,5-18°C. 

Tijekom proljeća, biljka će biti najsretnija s temperaturnim rasponom između 21-24°C. Ako možete postići ove temperature, potaknut ćete dulju sezonu cvatnje i svestrano sretniju biljku. Ove biljke mrze ekstremnu hladnoću i propuh pa su ovo dva scenarija koja treba izbjegavati kako biste spriječili da vaša biljka podlegne.

Razmnožavanje ljiljana mira

Prosječni životni vijek ljiljana mira je 5-10 godina. Iako biljke mogu živjeti dulje od ovoga, one imaju tendenciju da daju mnogo manje cvjetova kako postaju starije. Jedan od načina da oživite svoju biljku je da je podijelite kada se počne vezati za korijen. 

Nakon što vidite da je biljka zauzela cijelu posudu u kojoj obitava, lagano je izvucite iz posude i trebali biste prstima moći razdvojiti korijensku kuglu. Ako su korijeni postali previše povezani, možda ćete morati upotrijebiti oštar nož da podijelite korijensku kuglu.

Podjela zdravog dijela biljke trebala bi vam dati 2 do 3 nove biljke. Ove biljke će rasti s obnovljenom snagom. Podjela bi se trebala obaviti u proljeće i malo je vjerojatno da ćete vidjeti cvijeće prije kraja sljedeće zime.

wop ulh34b73hbn3lij7nli3n7

Tajne vrtlara

Možda se pitate zašto, kada odete u cvjećarnicu, ljiljani mira koje imaju na prodaju često cvjetaju izvan sezone koju sam spomenuo u ovom članku. 

Tajna leži u malo poznatom biljnom hormonu zvanom giberelinska kiselina. Ovaj hormon potiče mlade biljke da cvjetaju dulje nego inače. Kada se zalije u smjesu zemlje, mlada biljka će početi cvjetati u roku od dva mjeseca, unatoč činjenici da je sezona cvatnje već odavno prošla.

Iako se ovaj čarobni trik može činiti kao idealan način da povećate broj cvjetova na biljci, morate imati na umu nekoliko stvari. Prvo, riječ je o kemijskom tretmanu koji u osnovi nije u oči prirodi. 

Iako će potaknuti cvjetanje tijekom neprirodnog doba godine, kasnije cvjetanje i lišće mogu pokazati znakove izobličenja. Cvatnja izvan svoje prirodne sezone cvatnje također može imati negativan učinak na sposobnost biljke da proizvodi cvijeće u sljedećoj sezoni cvatnje.

U zaključku

Ako vaš ljiljan mira ne cvjeta, vjerojatno postoji problem s njegovom njegom. Nedovoljna rasvjeta je najčešći uzrok, stoga prvo provjerite ovo. Problemi s navodnjavanjem i gnojivom također su česti, pa odvojite malo vremena kako biste bili sigurni da biljka dobiva ono što joj je potrebno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Imaju li biljke dlaku: Evo zašto

Uzgoj cvijeća

Kansas božur

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kada presaditi jagode

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Tikvice žute i trule? (Evo zašto!)