Vodič za njegu i uzgoj sobnu biljku Anthurium

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Anthurium534879854310

Anthurium je lijepa cvjetnica koju je lako uzgajati (i zabavno je imati u blizini). Ove ljepotice imaju velike, sjajne crvene/ružičaste/ljubičaste cvjetove i tamnozeleno sjajno lišće. Anthurium će uspjeti na svijetloj, neizravnoj sunčevoj svjetlosti pored prozora u vašem domu.

Evo 3 ključne stvari koje treba znati o kućnim biljkama anthuriuma:

  • Biljke anthuriuma trebaju jako svjetlo, ali ne i izravnu sunčevu svjetlost. To može biti teško pronaći, ali na sreću ove biljke opraštaju.
  • Korijenu anthuriuma potreban je lak pristup zraku – poput orhideja. U prašumi rastu sa strane drveća! Vjerojatno ćete morati presaditi sobnu biljku u lagano, prozračno tlo koje sadrži perlit (ili tlo za orhideje).
  • Anthurium najbolje raste u tlu održavanom na dosljednoj razini vlage . I pretjerano suho tlo i mokro, blatnjavo tlo mogu biti štetne.

Sada kada smo pokrili same osnove sobnih biljaka anthuriuma, čitajte dalje kako biste saznali više o ovoj lijepoj tropskoj prirodi i kako se najbolje brinuti za nju u svom domu.

Anthurium: Uvod

Anthurium je tropska cvjetnica zeljasta višegodišnja biljka iz Srednje i Južne Amerike. Prirodna klima anthuriuma je klima vlažne, tople tropske prašume pod krošnjama visokih stabala nalik džungli. Pokrov drveća štiti biljke od izravne sunčeve svjetlosti dok stvara toplo, vlažno okruženje.

U svom prirodnom okruženju, anthurium raste uglavnom na drveću , ali ponekad rastu i na tlu. Koriste se zračnim korijenjem kako bi se pričvrstili za debla i grane, sežući prema gore kako bi dobili više svjetla. Njihova navika penjanja omogućuje anthuriumima pristup dobroj cirkulaciji zraka, što je ključno za njihovo zdravlje u vlažnom okruženju prašume.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Anthurium534879854315

Kako se brinuti za Anthurium kao sobnu biljku

Srećom, naučiti kako se brinuti za anthurium nije složeno. Ove sobne biljke su vrlo opraštajuće i izvrsne su za vrtlare početnike. Ključ brige o sobnim biljkama anthuriuma je razumjeti njihovo prirodno okruženje prašume i dati sve od sebe da ponovno stvorite njihovu klimu nalik džungli u svom domu.

Novokupljene anthuriume treba pregledati i presaditi u lagano, prozračno tlo ako su u bogatom, gustom tlu za lončanice. Pronađite svijetlo mjesto za biljku blizu sunčanog prozora, ali izvan izravnih sunčevih zraka. Dajte sve od sebe da zemlja ostane vlažna, ali i prozračna – poput vlažne spužve koja je ocijeđena, ali još uvijek ima malo vode u sebi. Držite ovo tropsko podalje od vrata i prozora s posebnom propuhom.

Briga za anthurium ovisi o ravnoteži. Vole jako svjetlo, ali ne i izravnu sunčevu svjetlost. Vole stalno vlažno tlo, ali tlo također mora biti dobro drenirano, a ne mokro i blatnjavo. Njihovo korijenje treba pristup zraku jednako kao i pristup vodi. Anthurium također voli dosljednu temperaturu i stabilnu, vlažnu razinu vlage.

Izbjegavajte pretjerano suho tlo ili previše suh zrak kada uzgajate anthurium kao sobnu biljku. Držite ih podalje od hladnog vjetra i niskih temperatura. Premalo svjetla ili previše sunčeve svjetlosti može im naštetiti. Lišće će možda trebati obrisati prašinu ili obrisati vlažnom krpom kako bi biljka u potpunosti funkcionirala.

Sobne biljke Anthurium sklone su određenim štetočinama, uključujući brašnaste bube i paukove grinje na lišću. Štetočine privlače nezdrave biljke, iako mogu napasti zdrav anthurium. Organski insekticidi mogu pomoći u smanjenju populacije insekata štetnika. Ljetni odmor na terasi također može pomoći povećanjem prirodnog pritiska štetnika od vanjskih insekata grabežljivaca.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Anthurium534879854314

Tlo za Anthurium

Poput orhideja, anthurium ne uspijeva u standardnoj mješavini tla. Anthurium je jedna od onih sobnih biljaka kojima je zaista potrebna posebna zemlja za lonce. Ove biljke su naviknute rasti na ivicama drveća usred tropske prašume… logično je da će im trebati posebno tlo kada se uzgajaju u kontejneru.

U prirodi korijenje Anthuriuma apsorbira kišnicu dok ona pada kroz krošnje, a biljke također mogu izdržati sušne sezone apsorbirajući vlagu iz vlažnog, tropskog zraka. Anthurium doista zahtijeva određenu mineralnu prehranu za rast, ali su navikli na tropska okruženja u kojima se organska tvar brzo razgrađuje, ograničavajući njezinu dostupnost.

Anthuriumi koji se uzgajaju u zatvorenom prostoru najbolje uspijevaju s podlogom za uzgoj koji korijenu omogućuje slobodan pristup zraku. Poput orhideja, anthuriumi su se razvili tako da imaju zračno korijenje. Ovo korijenje koje voli zrak sklono je gušenju ako nema dobar pristup zraku. Upotrijebite mješavinu za saksije koja sadrži najmanje 20% perlita ili odaberite tlo za saksije za orhideje za vaš anthurium. Ova tla za saksije zadržavaju dovoljan zrak, a također imaju dovoljno džepova vlage za održavanje života biljaka.

Najbolje tlo za sobne biljke anthuriuma općenito je mješavina treseta ili kokosovog oraha, plus perlit, drveni ugljen i komadići drvene kore. 

Volim pomiješati normalno tlo koje dolazi s anthuriumom s otprilike jednakom količinom mješavine za orhideje . Pokušajte ne uznemiravati korijenje previše dok to radite, ali imajte na umu da će korijenje trebati pristup zraku isto onoliko koliko im je potrebno za vlagu. Vaš će anthurium vjerojatno bolje rasti u malču od kore i perlitu nego u bogatom, koncentriranom kompostu. Slijedite majku prirodu na ovome.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Anthurium534879854313

Sunčeva svjetlost za Anthurium

Najbolje mjesto za sobnu biljku anthurium je u blizini svijetlog prozora gdje može dobiti difuzno neizravno svjetlo bez žara izravne sunčeve svjetlosti. Ovo je, nadamo se, također mjesto s lijepom postojanom toplinom i vlagom, plus malo zraka koji se kreće oko njihovih listova.

Anthuriumi su evoluirali da cvjetaju na filtriranoj sunčevoj svjetlosti pod krošnjama prašume ili džungle. Treba im jako svjetlo, ali ne i izravna sunčeva svjetlost. Vjerojatno će preživjeti pri slabom osvjetljenju, ali biljke će postati dugonoge i imati problema s cvjetanjem svojih svijetlih, veselih cvjetova.

Anthuriumi vole jako svjetlo, ali ono mora biti neizravno… Nema izravnog sunca! Osobito ljeti, anthuriumima je potrebna raspršivanje sunčeve svjetlosti prije nego što dosegnu lišće. Anthurium je moguće ljetovati na otvorenom u toplim područjima/godišnjim dobima, ali treba paziti da se biljka aklimatizira na zaštićeno, sjenovito mjesto.

Zalijevanje Anthuriuma u posudama

Anthuriumi vole vlažno tlo, ali tlo ne smije biti preplavljeno . Ovo nisu vrste biljaka koje vole da im se tlo potpuno osuši. Ispod krošnje prašume uvijek ima vlage, bilo da je (produžena) kišna sezona ili (relativno kratka, ali još uvijek vlažna) suha zimska sezona. Čak je i “suha” sezona u džungli prilično vlažna.

Voda iz slavine na većini mjesta savršeno je u redu za zalijevanje sobnih biljaka anthurium. Neki vrtni centri kupuju posebnu vodu koja je pročišćena reverznom osmozom, ali to je rijetko potrebno u okruženju kućnih biljaka. Ako želite pokvariti svoj anthurium, možda skupite malo kišnice za zalijevanje kako biste bolje stvorili iskustvo kišne šume za svoju biljku.

Kod novih anthuriuma svaki dan prstima provjeravajte razinu vlage u tlu. Možete čak i pokupiti biljku u kontejneru i osjetiti koliko je teška na različitim razinama vlage. Imajte na umu da tlo treba sadržavati vlagu, ali mora sadržavati i zrak. Zamislite spužvu koja je upravo iscijeđena rukom… vlažna, ali ne mokra.

Pokušajte ne dopustiti da se tlo namoči ili osuši do kosti. Korijenje bi trebalo stajati u skupljenoj vodi i ne bi se trebalo sušiti. Vlažnost zraka je vrlo korisna (još jedan razlog za taj ovlaživač zraka zimi!). Vlažnost zraka možete povećati ovlaživačem, ali i prskanjem biljke vodom i postavljanjem na pladanj s vodom sa kamenčićima.

Može biti korisno ponovno stvoriti sezonskost prašume uz zalijevanje. Neki roditelji biljaka anthuriuma zimi rade mini “sušnu sezonu” za svoje biljke. Zalijevaju više na ljetnoj vrućini i puštaju da biljka doživi malo suhoće zimi. Ako pokušate ovo, imajte na umu da sušna sezona u tropima nije isto što i suho vrijeme u umjerenoj klimi! Ove biljke još uvijek vole vlagu.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Anthurium534879854312

Gnojivo za Anthurium

Sobne biljke Anthurium imat će koristi od visokokvalitetnog organskog gnojiva. Ove biljke imaju pristup obilnim hranjivim tvarima iz organskih izvora u svom prirodnom okruženju, pa stabilan razrijeđeni tok biljne hrane može biti od pomoći. Sintetske kemikalije ili insekticidi se ne preporučuju.

Možda postoje i druge sjajne organske opcije u vašem lokalnom vrtnom centru.

Pročitajte upute na pakiranju gnojiva kako biste dobili dojam za standardne doze. Zatim izračunajte da istu dozu rasporedite na više hranjenja umjesto da je dajete biljci s vremena na vrijeme.

Presađivanje anthurima

Presađivanje anthuriuma se uglavnom obavlja kada se sobna biljka prvi put kupi, a zatim jednom u 2-3 godine. Prvo sađenje nakon kupnje vrši se jer se anthurium često prodaje u običnom tlu za lončanice koje se mora dopuniti za optimalno zdravlje (najmanje polovica tla treba biti specijalizirana mješavina za orhideje). Ponovno sađenje u sljedećim godinama osvježava tlo i pruža priliku za podjelu biljke.

Kada ponovno sadite anthurium, odaberite lonac s drenažnim otvorom i po mogućnosti lonac s poroznim stranama. Možete koristiti neglaziranu keramiku, terakotu ili čak otvorenu žičanu košaru za sadnju obloženu mahovinom. Mahovina se također može slobodno staviti na vrh tla u bilo kojoj posudi kako bi zadržala vlagu. Ako uzgajate vrstu vinove loze koja se voli penjati, možete dodati i totem od kokosovog vlakna ili drugu potporu štapića da se loza diže.

Obrezivanje anthuriuma

Obrezivanje sobne biljke anthurium uglavnom se odnosi na njeno održavanje naočitosti bez ometanja njenog rasta u tom procesu. Pazite na biljku i uklonite mrtvo/oštećeno/obolelo lišće čim se primijeti. Ovo redovito održavanje trebalo bi pomoći biljci da dobije potrebnu cirkulaciju svježeg zraka.

Rješavanje problema s Anthuriumom

Postoji nekoliko stvari koje Anthurium mogu učiniti nesretnom. Evo kako riješiti uobičajene probleme s ovom biljkom.

Prvi (i najčešći) problem su smeđi vrhovi na zelenom lišću. Smeđi vrhovi na lišću Anthuriuma obično nastaju jer se zrak suši (nedovoljno vlažan) ili zato što biljka prima izravnu sunčevu svjetlost (i izgara na suncu). Premjestite biljku s izravnog sunčevog svjetla (ali još uvijek na jakom svjetlu) i redovito zamagljujte lišće. U suhim klimama, sobni ovlaživač zraka pomoći će smanjiti pojavu smeđih vrhova.

Sobna biljka Anthurium može proći kroz periode bez cvjetanja. Općenito se biljke prodaju u cvatu, a možda ih je uzgajivač potaknuo na cvjetanje. Vjerojatno im je potrebno razdoblje odmora nakon ovog početnog naleta cvijeća. Biljke anthuriuma prolaze kroz godišnja razdoblja mirovanja. Ako biljka stalno ne cvjeta, možda ne dobiva dovoljno svjetla ili joj nedostaje hranjivih tvari. Premjestite biljku na područje sa jakim, neizravnim svjetlom i hranite je kvalitetnim organskim gnojivom (pogledajte gore za dobre mogućnosti).

Ponekad će Anthurium razviti žuto lišće. To se obično događa kada se biljka prečesto zalijeva ili ako je pretjerana s biljnim gnojivom. Pustite da sav višak vode iscuri prilikom zalijevanja biljke. Zamijenite mješavinu za zalivanje u laganu mješavinu ako se voda nakuplja. Nemojte zalijevati biljku osim ako je vrh mješavine za saksije suh. Smanjite količinu i učestalost hranjenja gnojivom.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Anthurium534879854311

Pitanja o njezi Anthuriuma

Evo nekoliko uobičajenih pitanja koja vlasnici sobnih biljaka imaju o brizi za svoj anthurium:

Je li anthurium dobra sobna biljka?

Anthurium je izvrsna sobna biljka, a najprikladnija je za svijetla, vlažna područja. Ove vesele tropske biljke uljepšavaju sobu i općenito su jednostavne za njegu.

Anthurium je prirodno dobro prilagođen za život u zatvorenom prostoru kao sobna biljka jer preferira konzistentne temperature u rasponu ugodne sobne temperature, kao i dosljednu vlažnost i svijetlo, ali neizravno svjetlo. Uz pravo mjesto i dosljedno zalijevanje, vrlo će se lako brinuti za njih u zatvorenom prostoru.

Koliko dugo žive anthuriumi?

U svom prirodnom okruženju, anthurium je trajnica koja može živjeti dugi niz godina. Isto tako, sobne biljke anthurium također mogu živjeti više godina ako se održavaju zdravim. Anthurium će se, međutim, morati presađivati ​​svake dvije ili tri godine.

Je li anthurium otrovan?

Svi dijelovi anthuriuma otrovni su za ljude i kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Ovu biljku ne smijete unositi u organizam, a čak i njen sok može izazvati iritaciju kože. Odaberite sigurno mjesto za anthurium.

Hoće li anthurium ponovno cvjetati?

Anthurium je višegodišnja cvjetnica koja će proizvoditi cvijeće iz godine u godinu ako su uvjeti adekvatni i biljka zdrava. Čini se da neki anthurium cvjetaju tijekom većeg dijela godine, dok drugi cvatu koncentriraju od kasne zime do ranog ljeta. Cvjetovi su dugotrajni, a svaki pojedinačni cvat traje oko 6 tjedana na živoj biljci. Nakon što anthurium procvjeta, može ući u razdoblje odmora, koje se često podudara s sezonom prašume.

Kako mogu učiniti da moj anthurium ponovno procvjeta?

Kako biste potaknuli anthurium da ponovno procvjeta, prvo se pobrinite da slijedite sve najbolje prakse za njegu o kojima smo gore raspravljali. Zdrav anthurium će ponovno procvjetati. Neki anthuriumi cvjetaju samo nekoliko mjeseci svake godine, uglavnom tijekom proljeća. Čini se da drugi slobodno cvjetaju u bilo kojem mjesecu u godini. Ovo ponašanje ovisi o sorti, a također i o uvjetima okoliša koje je biljka doživjela.

Neke biljke tretiraju se kemikalijama kako bi se natjerale da uzgajaju puno cvijeća dok su na polici u trgovini. To može ometati prirodni ciklus cvjetanja. Anthurium koji pati od suše, hladnoće, zalijevanja ili slabog osvjetljenja također može imati prekinut ciklus cvjetanja. Neka biljka bude sretna i ona će vas općenito nagraditi s više cvjetanja.

Kako razmnožavati anthurium?

Anthurium se općenito razmnožava uzimanjem reznica i ukorjenjivanjem kako bi se stvorile nove biljke. Anthurium se može razmnožavati i reznicama stabljike i korijenskim reznicama. Ovdje je detaljan članak o tome kako razmnožavati anthurium umotavanjem u vlažnu špagnum mahovinu (umjesto izravnog presađivanja u smjesu za posude.)

Postojana biljka se također može podijeliti tijekom presađivanja kako bi se dobilo više biljaka. To se obično radi u proljeće, ali se može učiniti i u drugim godišnjim dobima. Evo nekoliko stručnih savjeta za podjelu sobnih biljaka anthuriuma:

Što simboliziraju anthuriumi?

Anthurium simboliziraju sreću i obilje. Ove biljke su uobičajene na recepcijama ugostiteljskih objekata, a također su lijepi darovi za domaćinstvo. Anthurium je izrazito pozitivna biljka u smislu simbolike.

Cvjetovi anthuriuma su veseli, egzotični i gotovo u obliku srca. Njihovo tamno, voštano lišće jednako je upečatljivo. Koliko god bile lijepe na izgled, one su otrovne biljke. Međutim, čini se da ova toksičnost nije pridodavala negativnu simboliku. Ovo su biljke koje donose radost i obilje!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Rezidba i orezivanje

Kako orezati sobne biljke – Potpuni vodič

Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako funkcionira korijenski hormon?

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Odabir najbolje pumpe za vodu za akvaponiku

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Zaštita biljaka

Briga o biljkama i AC: Je li AC loš za biljke?

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Božićni narcisi (Paperwhite Ziva): čisto bijelo zimsko cvijeće

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za zatvoreni terarij – bitni savjeti

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljeno korijenje biljke: činjenice i što biste trebali učiniti