Zašto lišće moje alokazije visi? (uzroci i rješenja)

wop Alokazija67238

Uz odvažne i lijepe listove, koji dolaze s raznolikim izgledom, alokazije se rado čuvaju kao sobne biljke. Jedini problem je što ponekad znaju biti malo nervozni. Opadanje lišća alokazije čest je problem, s brojnim uzrocima. Srećom, opušteno lišće se lako može popraviti i spriječiti.

Opušteno lišće alokazije najčešće je uzrokovano prekomjernim ili nedovoljnim zalijevanjem. Drugi uobičajeni razlozi uključuju probleme s rasvjetom, temperaturni stres, štetočine, mirovanje i nisku vlažnost. Ispravljanje temeljnog problema često će dovesti do oporavka vaše alokazije.

Zašto mi lišće alokazije visi?

Veliki sam obožavatelj alokazija, ali moram priznati da im treba više njege i pažnje od većine sobnih biljaka. Opuštenu alokaziju nikada ne treba zanemariti, jer je to gotovo uvijek znak problema. Ako odvojite vrijeme da pregledate svoju biljku i njegu koju pružate, trebali biste moći identificirati problem.

Ovaj će članak raspravljati o uobičajenim uzrocima opadanja lišća alokazije, pružajući korisne savjete za ispravno identificiranje problema i poduzimanje koraka za poboljšanje situacije.

wop Alokazija658793434897

Prekomjerno zalijevanje

Mnogi ljudi misle da je nedovoljno zalijevanje najčešći uzrok opadanja lišća alokazije, ali prekomjerno zalijevanje je zapravo mnogo češći problem. Oba problema rezultiraju time da biljka dobiva manje vode nego što joj je potrebno, ali prekomjerno zalijevanje je puno ozbiljnije.

Zašto kažem pojam prekomjerno zalijevanje, ono što mislim je sve što uzrokuje da tlo ostane vlažno i natopljeno tijekom duljeg vremenskog razdoblja. To dovodi do toga da su zračni prostori u tlu ispunjeni vodom. Time se sprječava normalna cirkulacija zraka unutar tla, što je bitno za opstanak korijenja.

Bez stalne opskrbe zrakom, korijenje ne može disati ili pravilno funkcionirati, a dugotrajni vlažni uvjeti dovest će do odumiranja korijenja i podleganja oportunističkim infekcijama.

Sve su to loše vijesti za vašu alokaziju, jer korijenje neće moći apsorbirati vodu i hranjive tvari koje su mu potrebne za napredovanje, što će rezultirati spuštanjem vaše alokazije. Prekomjerno zalijevanje dovodi do toga da korijenje gubi kisik zbog natopljenog tla. Korijenje tada odumire i biljka ne može apsorbirati vodu, što će rezultirati spuštanjem lišća alokazije.

Kako prepoznati da alokazija visi zbog prekomjernog zalijevanja

Postoji nekoliko simptoma prekomjernog zalijevanja koje možete prepoznati da vidite je li to uzrok opadanja lišća alokazije;

 • Mokro tlo – Potražite tlo koje ostaje mokro mnogo dana nakon zalijevanja. Ako je tlo još uvijek vrlo vlažno 5-7 dana nakon zalijevanja, tada je vaša biljka izložena velikom riziku od prekomjernog zalijevanja, što rezultira opuštenom i nesretnom alokazijom.
 • Općenito žutilo lišća – to često počinje s donjim listovima, prije nego što se proširi na cijelo lišće. 
 • Edem lišća – biljka koja je upila previše vode ponekad će razviti vodenaste mjehuriće na površini lišća. Ovo se rjeđe viđa na alokazijama, ali sam to vidio nekoliko puta na opuštenim alokazijama koje su bile prezalivene.
 • Mokre smeđe pjege – prenatopljena alokazija često može biti problematična s bakterijskim bolestima pjegavosti lišća. Često se pojavljuju kao smeđe mrlje mokrog izgleda na lišću.
 • Smrad truleži – Krajnji rezultat prekomjernog zalijevanja je trulež korijena. To će biti popraćeno karakterističnim mirisom trulog biljnog tkiva. Nježno pomirišite podnožje biljke kako biste vidjeli možete li osjetiti miris trulog korijenja.
wop hjo3lj73c7n3nm

Stvari koje povećavaju rizik od prekomjernog zalijevanja uzrokujući opadanje vaše alokazije

Brojni su čimbenici koji će uvelike utjecati na rizik da ćete završiti s prezalijevanom biljkom, bez obzira na učestalost zalijevanja alokazije.

 • Slabo drenirajuće tlo – posadite svoju alokaziju u tlo koje slabo drenira. Voda bi se trebala upijati u tlo u roku od nekoliko sekundi od zalijevanja. Ako voda stoji na površini dulje od ovoga, trebali biste razmisliti o presađivanju u mješavinu zemlje koja bolje drenira.
 • Korištenje posude s nekoliko rupa za drenažu ili bez njih – provjerite je li vaša alokazija posađena u posudu koja može slobodno drenirati, kako biste spriječili da korijenje ostane u vlažnom tlu.
 • Presađivanje – Sadnja alokazije u posudu koja je prevelika za biljku dramatično povećava vrijeme potrebno da se tlo osuši, povećavajući rizik od prekomjernog zalijevanja. Odaberite posudu koja je dovoljno velika za vašu biljku. Prilikom presađivanja nemojte povećavati veličinu posude za više od 3-5cm.
 • Godišnje doba – Alokazije rastu mnogo sporije ili često zimi ulaze u stanje mirovanja. Za to vrijeme njihove potrebe za vodom dramatično se smanjuju. Preporučam “zalijevanje gutljajem” tijekom zime jer je često potrebno predugo da se temeljito zalijevana posuda osuši kada je rast spor, a temperature i svjetlost niži.
 • Rasvjeta – Na stopu rasta vaše alokazije prvenstveno utječe dostupno svjetlo. Alokazija držana u tamnom kutu će polako rasti i trošiti malo vode. To može dovesti do toga da tlo dugo ostane mokro. Ako vaša alokazija visi, razmislite o preseljenju na svjetlije mjesto kako biste potaknuli brži rast i veću potrošnju vode

Kako popraviti opadanje lišća alokazije zbog prekomjernog zalijevanja

Glavna stvar koju trebate učiniti je redovito provjeravati svoju biljku kako biste vidjeli ima li problema. Važno je djelovati brzo, jer prekomjerno zalijevanje koje dovodi do truljenja korijena može brzo dovesti do smrti vaše biljke.

Nedovoljno zalijevanje

Alokazije nisu posebno prikladne za suočavanje s previše ili premalo vode. To je zbog izrazito dosljednih uvjeta koje doživljavaju u svom prirodnom staništu.

Srećom, alokaziju koja visi zbog zalijevanja lako je prepoznati. Evo znakova na koje treba obratiti pažnju;

 • Tlo će biti suho ili ćete primijetiti da se tlo suši u roku od samo nekoliko dana nakon zalijevanja vaše biljke.
 • Primijetit ćete smeđe, hrskave rubove listova ili vrhove listova. To je rezultat kroničnog nedostatka vode koja dopire do krajeva lišća. Sva smeđa područja lišća bit će hrskava i suha, a ne mokra.
 • Vaša biljka može pokazivati ​​znakove vezanja korijena ili se može posaditi u vrlo malu posudu.
 • Neki trgovci prodaju minijaturne inačice alokazija, usađene u slatke male posude. One će se sušiti mnogo brže i bit će izložene puno većem riziku od opadanja zbog nedovoljnog zalijevanja.

Kako pomoći alokaziji koja visi zbog nedovoljno zalijevanja

Potražite sve čimbenike koji doprinose podvodnjavanju. Znam da je u mom slučaju obično samo to što sam bio malo manje pažljiv prema potrebama svoje biljke. Međutim, ponekad to može biti znak da je vaša alokazija vezana za korijen ili da se prebrzo suši zbog viška svjetlosti, topline ili vlage.

Koliko često trebam zalijevati svoju alokaziju?

Obično pomno pratim svoje alokazije svakih nekoliko dana kako bih pratio njihove potrebe za zalijevanjem. Općenito, zalijevam svoje alokazije kada se površina tla ili gornjih 2cm zemlje osuši. Zimi ih pustim da se još malo osuše.

Ako svoju alokaziju morate zalijevati vrlo često, razmislite trebate li napraviti promjene kako biste spriječili tako brzo sušenje biljke, kao što je presađivanje biljke ako je prevelika za trenutnu posudu. Slično tome, ako su potrebna dva tjedna da se površina tla osuši, svakako biste trebali napraviti promjene kako biste smanjili rizik od prekomjernog zalijevanja.

wop h6jlkb43nnjhn34cn843

Niska vlažnost

Alokazije obično rastu u područjima visoke ili vrlo visoke vlažnosti, a to je teško ponoviti u našim domovima. Mnoge će sobne biljke tolerirati sušnije uvjete u našim domovima, ali alokazije nisu jedna od njih. Uskoro će pokazati svoje nezadovoljstvo ako razina vlage bude puno ispod 40%.

Opušteno lišće alokazije zbog niske vlažnosti bit će popraćeno drugim simptomima niske vlažnosti, uključujući uvijanje lišća, smeđe vrhove listova i rubove listova. Niska vlažnost usko je povezana s nedovoljno zalijevanjem, jer će to uzrokovati povećanu transpiraciju biljke, povećavajući rizik od zalijevanja.

Jedinstveni problem s niskom vlagom je taj što uzrokuje lokalizirano sušenje lišća puno brže od biljke u cjelini. To znači da lišće često može biti zahvaćeno izolirano od ostatka biljke. Niska vlažnost nerazmjerno utječe na nježne rubove listova, osobito na one koji su najudaljeniji od korijena.

Biljka nije u stanju opskrbiti vodu iz korijena dovoljno brzom brzinom da nadomjesti vodu izgubljenu kroz lišće, što rezultira odumiranjem rubova i vrhova listova i posmeđivanjem. To može dovesti do toga da vam listovi alokazije padaju ili se uvijaju izolirano od ostatka biljke.

Toplo preporučujem nabavku digitalnog termometra i higrometra za praćenje vaše alokazije. To će vam reći koje su maksimalne, minimalne i trenutne razine vlažnosti. Postavite ovo pored vaše alokazije kako biste lakše utvrdili je li vlažnost na odgovarajućoj razini.

Kako zaustaviti opadanje lišća alokazije zbog niske vlažnosti

Ako je razina vlažnosti redovito ispod 40%, trebali biste poduzeti korake za povećanje. Grupiranje vaših sobnih biljaka ili korištenje ladice za vlagu su dobre opcije, ili možete koristiti električni ovlaživač zraka.

Slabo svijetlo

Rasvjeta je faktor broj jedan koji utječe na zdravlje vaših sobnih biljaka, a alokazije nisu iznimka. Bitno je osigurati svijetlo, neizravno osvjetljenje za vaše alokazije za njihovo dugoročno zdravlje.

Slaba svjetlost usporava rast, smanjuje zahtjeve za vodom i povećava rizik od prekomjernog zalijevanja. Ako je vaša alokazija smještena daleko od prozora, osobito u prostoriji koja je okrenuta prema sjeveru, vjerojatno ne dobiva dovoljno svjetla. Nemojte zaboraviti da se svjetlost znatno razlikuje tijekom godine, tako da mjesto koje pruža puno svjetla ljeti, može biti užasno nedovoljno zimi.

wop lkj34n7jlc3nn7c3

Temperaturni stres i propuh

Alokazije se općenito dobro ponašaju na temperaturama od 15ºC do 28ºC, ali ih je najbolje čuvati u sredini ovog temperaturnog raspona. Osobito su osjetljivi na vruće ili hladne propuhe koji uzrokuju ponovljeni temperaturni stres. To će lako rezultirati spuštanjem lišća alokazije.

Provjerite da vaša alokazija nije postavljena blizu otvora za grijanje ili hlađenje ili je blizu prozora koji propušta. Premještanje vaše biljke trebalo bi rezultirati ponovnim bujanjem lišća ako ste rano uočili problem. Ponekad se opušteno lišće neće oporaviti, ali uz dobru njegu, biljka će uskoro izrasti nove, zdrave listove.

Štetočine

Alokazije mogu biti prilično sklone štetnicima koji sišu sok. Paukove grinje, brašnaste bube, ljuspice, tripsi i lisne uši mogu napasti, što rezultira opadanjem lišća alokazije.

Važno je redovito provjeravati svoje biljke kako biste vidjeli ima li znakova štetnika. To činiti u isto vrijeme kada provjeravate treba li vaša biljka zalijevati, dobra je ideja. Ne zaboravite provjeriti i gornju i donju stranu lišća i peteljke za bilo kakve znakove.

Možda ćete vidjeti fizičke dokaze buba ili možete vidjeti žute mrlje na lišću i opuštene u slučajevima teške zaraze.

Mirovanje

Mirovanje je jedan od uzroka opadanja lišća alokazije što je normalno i uglavnom se očekuje. Alokazije imaju prirodni ciklus koji uključuje razdoblja aktivnog rasta, nakon čega slijedi odumiranje i razdoblja mirovanja.

Mirovanje je često izazvano izlaganjem nižoj svjetlosti i temperaturama, a obično će se dogoditi u nekom trenutku kod većine alokazija koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Ponekad mirovanje može biti djelomično, a ponekad će svo lišće pasti i umrijeti, nakon čega slijedi ponovno izbijanje novog lišća za određeno vrijeme.

Mirovanje može biti nepredvidivo kada se alokazije uzgajaju u zatvorenom prostoru, a ako osiguravate stalne temperature i osvjetljenje tijekom cijele godine, vaša alokazija možda nikada neće ući u razdoblje mirovanja.

Ako se čini da vaša alokazija ulazi u stanje mirovanja, trebali biste smanjiti zalijevanje, pustite da se gornjih nekoliko centimetara tla osuši prije zalijevanja. Trebali biste osigurati umjereno svjetlo i temperaturu dok se ne pojavi novi rast. Imajte strpljenja, jer mirovanje može trajati i nekoliko tjedana, ili više od 6 mjeseci.

Završna riječ

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan. Samo zapamtite da su najvjerojatniji uzroci opadanja lišća alokazije problemi s navodnjavanjem, pa bi ovo trebalo biti prva stvar koju istražite.

Svi aspekti njege biljaka su povezani, pa ponekad može postojati kombinacija problema koji uzrokuju problem. Poduzmite metodičan pristup kako biste procijenili svoju biljku i uvjete njege i uskoro ćete identificirati problem i moći ćete poduzeti korake da popravite svoju alokaziju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira ne raste? (5 lakih popravaka)

Organizacija i planiranje vrta Travnjaci i ukrasno bilje Uzgoj cvijeća

Živica od lavande: mirisna cvjetna niskorastuća živica

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako napraviti organsko živo tlo

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako raste češnjak

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

14 savršenih biljaka koje mogu biti okrenute prema istoku: slike i savjeti za njegu