Njega fikusa Audrey (Ficus benghalensis)

wop Fikus audrey67280

Neki stručnjaci vide popularni fikus Audrey kao kandidata za dugotrajnu poziciju smokve na vrhu ljestvica. To je dobra vijest za mnoge vrtlare jer je fikus Audrey manje zahtjevan, a nudi sličnu podebljanu “izjavu” za unutarnje prostore. U ovom ćemo članku objasniti sve što trebate znati o njezi fikusa Audrey kako bi ova popularna sobna biljka uspjela.

Fikus Audrey treba tople temperature, jarko do srednje neizravno svjetlo i stalno vlažno, dobro drenirajuće tlo u stabilnom okruženju – biljka lako odbacuje lišće ako je pod stresom. Voli vlagu, ali će tolerirati normalne razine u zatvorenom prostoru. Osigurajte laganu gnojidbu tijekom vegetacije.

Pregled fikusa Audrey

Ficus benghalensis „Audrey” je porijeklom iz Indije i šire okolice. To je vrsta Davitelja Fig.

Fikusi Audrey mogu narasti do epskih razmjera u divljini, dosežući preko 20m u visinu, s krošnjom mjerenom u hektarima! Da, hektari. Obično “samo” dosežu do 3m visine kada su u posudi. Mladi primjerci su atraktivni i dobro ispunjeni već u ranoj dobi.

Otvorena struktura stabla karakterizira smaragdnozeleno, ovalno lišće s istaknutim žilama i baršunastom teksturom. Listovi su široki oko 10cm na zrelim primjercima. Još jedan vrhunac je njegovo čvrsto, svijetlo deblo koje se deblja s godinama.

Dijeli frustrirajuću obiteljsku naviku lakog odbacivanja lišća. Međutim, čak i ako nije stablo za početnike, fikus Audrey se može prilagoditi rasponu svjetlosti i vlage.

Bilo da se sadi na otvorenom ili u kontejneru, fikus Audrey voli tople temperature i usporava se tijekom zimskih mjeseci. Čuva lišće tijekom cijele godine (idealno!).

wop Fikus6784362090922

Sažetak njege fikusa Audrey

Znanstveno imeFicus benghalensis ‘Audrey’
PodrijetloIndija
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Izbjegavajte više od 1-2 sata izravnog sunčevog svjetla dnevno. Slaba svjetlost može rezultirati opadanjem listova i sporim rastom.
ZalijevanjeTemeljito zalijte čim se gornjih 3-5cm tla osuši. Održavanje dosljedno vlažnog, ali ne vlažnog tla vrlo je važno za dobru njegu fikusa Audrey.
TloVrlo je važno drenirajuće tlo . Moja preferirana mješavina je 50% tresetne mahovine, 30% perlita, 10% krupnog pijeska i 10% odljevaka od crva.
TemperaturaNajbolje djeluje na temperaturama od 21ºC do 27ºC. Malo toplije će biti u redu, ali najbolje je ne ići niže od 16ºC.
GnojivoGnojite mjesečno uz aktivan rast uravnoteženim gnojivom . Većinu gnojiva razrijedite na polovicu preporučene jačine. Malo ide daleko.
VlažnostFikus Audrey preferira umjerenu do visoku vlažnost, ali može se prilično dobro nositi u sušnijim uvjetima. Ciljajte na razinu vlažnosti od >40% za najbolje rezultate.
CvjetanjeNema vidljivog cvijeća
ObrezivanjeRedovito obrezivanje važno je za oblikovanje vaše biljke, održavanje veličine i poticanje kompaktnog rasta.
RazmnožavanjeReznice stabljike mogu se razmnožavati u vodi ili tlu. Visoka vlažnost će povećati stopu uspješnosti.
Ponovno zalijevanjePresadite samo kada na zdravlje biljaka počinje utjecati vezanost za korijenje.
Bolesti i štetočineSkloni su štetnicima sobnih biljaka koji sišu sok, ali se obično lako oporavljaju ako se odmah tretiraju. Gljivične bolesti lisnih pjega kao što je cercospora mogu biti problem, kao i trulež korijena uslijed prekomjernog zalijevanja.
ToksičnostSok može biti iritantan za kožu. Gutanje može uzrokovati poremećaj.
wop bhojil4b3hhujiiohn4c55iin848

Srednje do jako neizravno svjetlo

Dobro se snalaze u srednjem do jakom neizravnom svjetlu i radit će u nizu uvjeta.

Međutim, postoje granice njegove smirenosti. Slaba svjetlost im neće odgovarati; prestat će rasti i puštati lišće ako im je osvjetljenje preslabo. Općenito im je potrebno više od prozora okrenutih prema sjeveru, ali dobro se snalaze u drugim orijentacijama.

Okrenut prema istoku – ovo je možda najbolja izloženost, jer možete staviti svoj fikus Audrey točno na staklo i pustiti ih da uživaju u nježnom izravnom jutarnjem suncu.

Orijentiran prema zapadu – Dugi dnevni svijetli sati su sjajni, ali budite spremni pomaknuti njihovu posudu oko 50cm ako je potrebno. Mogu uzeti kasno poslijepodnevno sunce ako nije prevruće.

Okrenut prema jugu – Ovo je najsvjetlija ekspozicija i često je odlična zimska opcija. Ovisno o vašoj geografskoj širini, možda ćete ih morati povući 30-100cm od prozora ako je sunce previše izravno.

Uravnoteženo zalijevanje

Zalijevanje je aspekt njege fikusa Audrey koji zahtijeva najviše pažnje. Fikus Audrey mora imati stalnu vlagu u tlu, a da pritom ne pokvasi noge.

Ako im date sušu, samo izvadite metlu za to ljupko lišće; ako ih ostavite u nakvašenom tlu, s druge strane, možete izgubiti cijelu biljku zbog truljenja korijena.

Opća preporuka je da se gornjih 3-5cm tla osuši prije ponovnog zalijevanja. Ako ste u nedoumici, zalijevajte manje nego više.

Neki uzgajivači zalijevaju čim se površina osuši, ali to bi moglo biti pretjerano – pogotovo ako imate problema s komaricama. Ove leteće štetočine žive u gornjem sloju tla i potrebna im je vlaga da bi, pa, i dalje bile štetočine… dopuštanje da se gornjih 5cm tla osuše.

Listovi fikusa Audrey su izražajni i dat će vam do znanja ako stvari nisu košer. Evo znakova koje treba tražiti:

Prekomjerno zalijevanje – uvijanje listova prema dolje, žutilo ili tamne mrlje na lišću tipični su znakovi prekomjernog zalijevanja . Provjerite svoju rutinu. Ako mislite da zapravo ne zalijevate biljku, provjerite tlo: možda zadržava previše vlage.

Napomena: Još jedan pokazatelj da tlo nema dovoljno drenaže je potrebno više od tjedan dana da se dovoljno osuši za ponovno zalijevanje.

Nedovoljno zalijevanje- žutilo lišća ili hrskave mrlje svi mogu biti znakovi premalo vode. (Najezda štetnika može uzrokovati slične simptome.)

Temeljito natopite tlo svaki put kada zalijevate i pustite da višak iscuri kroz odvodne rupe. To pomaže osigurati da je tlo potpuno navlaženo i ispire medij soli gnojiva i drugih ostataka. Davanje biljci malim gutljajima može dovesti do nakupljanja ovih toksina.

Kako zalijevati fikus Audrey u velikoj posudi

Zalijevanje velikog fikusa Audrey može predstavljati izazov. Podizanje posude izvrstan je način da se procijeni treba li biljci voda , ali velika posuda to otežava. Također, lako vas je zavarati gornji sloj tla: niži dijelovi duboke posude mogu ostati zasićeni čak i kada je površina suha.

Jedan učinkovit način praćenja velike posude je korištenje drvene sonde koja može doseći do dna. Umetnite ga do kraja u tlo i pričekajte trenutak prije nego što ga izvučete natrag. Izmjerite donju vlažnost tla prema tome koliko je vrh vlažan.

Napomena: Elektronski vodomjeri mogu biti nepouzdan jer daju različite rezultate na različitim tlima.

Ako je donja zemlja stalno vlažna kada se gornji sloj osuši, tlo je vjerojatno preteško. Možda nećete morati odmah presaditi ako biljka dobro radi, ali pažljivo je pratite.

wop jhl3b47njeinc43kl4cm

Tlo za fikus Audrey

Sve dok dovoljno dobro drenira, fikus Audrey nije previše izbirljiv u pogledu tla. Idealna mješavina ostaje otvorena i oksigenirana čak i nakon temeljitog zalijevanja, ali zadržava dovoljno vlage da izdrži nekoliko dana prije nego što se osuši.

Moja omiljena mješavina za fikus Audrey sastoji se od sljedećeg;

 • 50% tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
 • 30% perlita
 • 10% krupnog pijeska
 • 10% organskog komposta ili odljevaka od crva.

Ova vrsta tla omogućuje vam da preplavite posudu kako biste ju isprali uz zadržavanje prozračivanja. Održavanje odgovarajuće vlažnosti tla je mnogo teže ako je tlo teško.

Maloprodajna tla mogu biti dobra osnova za početak, ali mnoga će zadržati previše vode za fikus Audrey. Da biste dobili odgovarajuću konzistenciju, dodajte jedan od nekoliko izvrsnih dodataka za prozračivanje:

 • perlit
 • Coco Coir
 • Plavac
 • Grubi pijesak

Kora, drvna sječka, tresetna mahovina i drugi organski sastojci kratkoročno otpuštaju tlo, ali se u vlažnim uvjetima brzo razgrađuju i postaju kompaktni. Neki uzgajivači ih ionako koriste i obnavljaju tlo godišnje, ali to je malo više smetnje nego što starija biljka voli.

Normalna vlažnost

Iako vaš Ficus benghalensis ‘Audrey’ voli vlagu koliko i sljedeći prekrasni tropski zimzelen, to nisu neke biljke koje bismo mogli nazvati naduvanim divama . Sve dok ne živite u ekstremno suhoj klimi i ako se njihovo tlo održava pravilno vlažnim, Audrey se može dobro snaći u normalnoj vlažnosti.

Međutim, možda ćete vidjeti sezonske probleme. Unutarnje grijanje po hladnom vremenu može pretvoriti vaš dom u zatvorenu pustinju. Ako vidite lišće sa smeđim rubovima ili bez sjaja, razmislite o povećanju vlažnosti.

Sobni ovlaživač zraka svakako radi, ali vjerojatno nije potreban. Lokalnu vlažnost možete skromno povećati postavljanjem posuda napunjenih vodom u blizini biljke ili grupiranjem s drugim bujnim tropskim područjima.

Zahtjevi za temperaturu fikusa Audrey

Fikus Audrey je biljka za toplo vrijeme koja se dobro snalazi na normalnim sobnim temperaturama tijekom cijele godine. Njegov omiljeni raspon je oko 21ºC do 27ºC. Malo toplije će biti u redu, ali najbolje je ne ići niže od 16ºC.

Očito je da biljka nije otporna na mraz – ali neće cijeniti ni pad ispod 13ºC. Ne voli hladne propuhe i sigurno se ne stidi baciti lišće da vam to kažem.

Kako gnojiti fikus Audrey

Vaš fikus Audrey aktivno raste po toplom vremenu i cijenit će umjerenu gnojidbu. Oni preferiraju uravnoteženu formulu s malo više dušika.

Simptomi podhranjenosti su mali rast ili listovi sa žutim rubovima u zdravoj biljci koja ima tople uvjete i dobro svjetlo. Premala plodnost tla nije česta pojava, ali se može dogoditi.

Tekuću otopinu lako je izmjeriti i osigurava hranjenje cijelog korijenskog sustava.

Postoje dva glavna režima:

Mjesečno – razrijedite gnojivo na pola preporučene doze. Možete hraniti češće ako u skladu s tim prilagodite razrjeđivanje.

Uz svako zalijevanje – Primjena gnojiva u jako razrijeđenom obliku svaki put kada zalijevate jamči da nećete izgubiti pojam o rasporedu hranjenja. Koristite četvrtinu čajne žličice ili manje po galonu.

Organska gnojiva mogu prirodno ponuditi veći profil dušika i manja je vjerojatnost da će izgorjeti korijenje od predoziranja. Organski sastojci također pomažu u promicanju zdrave mikrobne populacije tla.

Prestanite s gnojidbom tijekom hladnijih mjeseci. Budite oprezni s razdobljima slabog rasta – nemojte stalno bacati gnojivo u neaktivnu biljku.

wop jkncl34njk7n3coknm3c

Bez vidljivog cvijeća

Vaš fikus Audrey nema tradicionalno cvijeće… ili ga ne možete vidjeti.

Reproduktivni cvjetovi su unutar ploda; oprašuju ih kukci koji ulaze kroz specijalizirana “vrata” u komoru. Bez ovih oprašivača, sjeme ostaje sterilno.

Obrezivanje je važno

Čak i ako nemate cilj na umu, obrezivanje je važan aspekt njege fikusa Audrey, kako biste osigurali da vaša biljka izgleda najbolje. Mogu se podrezati u bilo koje doba godine, ali se brže oporavljaju u proljeće ili rano ljeto.

 • Koristite oštre škare sterilizirane izopropilnim alkoholom ili drugim učinkovitim sredstvom.
 • Sok nalik lateksu može iritirati kožu i obojiti okolinu, stoga poduzmite mjere opreza. Nosite rukavice i pokrijte izložena područja. Možete brzo zaustaviti protok soka zamagljivanjem ili stavljanjem papira na rez.
 • Po potrebi odrežite mrtve ili odumrle grane. Odrežite zračno korijenje kako želite; neće naštetiti biljci.

Oblikovanje vašeg fikusa

Fikus Audrey može se uzgajati u obliku stupova ili tradicionalnog oblika stabla. Ovdje su uobičajene tehnike:

 • Odrežite vrh stabla kada dosegne željenu visinu. Zbog izgleda, biljka će vjerojatno imati koristi od pripremnog podrezivanja… pa počnite!
 • Kako biste potaknuli grananje, odrežite odabranu granu natrag. Zadržite jedan do tri lista: novi pupoljci će se formirati u podnožju preostalog lišća.
 • Kako bi struktura ostala otvorena, obrezujte tako da grane u nastajanju rastu prema van.
 • Podrežite isprekidane grane i one koje rastu prema dolje ili u sredinu.
 • Ispravite krive grane rezanjem natrag na dio koji raste prema zamišljenoj središnjoj liniji.
 • Kako biste stvorili skladnu sliku, podrežite grane tako da se približe kako dosegnu vrh, kao što se događa u prirodi.

Presađivanje

Fikus Audrey ne treba često presađivanje; to im je još manje potrebno što su stariji. Njihov korijenski sustav raste skromno kada je u posudi, a biljka dobro uspijeva kada je malo vezana za korijen.

Mlade biljke mogu imati koristi od godišnje presađivanja, ali svake tri godine općenito je dovoljno za zreli primjerak.

Savjeti:

 • Povećajte posudu samo za jednu veličinu ili 5cm u promjeru.
 • Presadite rano u sezoni kako bi se biljka mogla brzo oporaviti.
 • Pokušajte ne ometati korijenje. Jednostavno stavite svježu zemlju ispod i oko korijena u novu, veću posudu.
 • Nemojte stavljati dodatnu zemlju na korijenje koje izlazi iz površine. Podrežite ih ako vam se ne sviđa izgled.
 • Kako biste biljku zadržali u istoj posudi, podrežite korijenje. Također, odrežite lišće jer ima manje korijena za potporu.
lh43cjk73ccmn37

Kako razmnožavati fikus Audrey

Aseksualno razmnožavanje reznicama stabljike može biti izazovno, ali to je praktična metoda razmnožavanja za fikus Audrey.

Sterilizirajte svoje alate i provjerite je li nova zemlja također sterilna. Reznice su ranjive i lako podležu patogenima.

1) Uzmite 10-15cm duge reznice s vrhova zdravih stabljika. Zamagljivanje ili držanje papirnatog ručnika na rezovima pomaže u zaustavljanju protoka soka.

2) Osušite reznice na zraku nekoliko sati kako bi se sok stvrdnuo. To pomaže u sprječavanju truljenja.

Profesionalni savjet: Posječeni kraj pospite cimetom u prahu kako biste spriječili gljivice.

3) Stabljiku možete staviti izravno u tlo ili u vodu kako biste gledali kako korijenje klija. Dajte reznici isto svjetlo koje prima matična biljka.

Ukorjenjivanje u vodi: Stavite stabljiku u filtriranu vodu sobne temperature s listovima iznad vodene linije. Presadite u tlo kada korijenje bude dugačko 3-10cm.

Izravno u tlo: Nanesite hormon za ukorjenjivanje na odrezane krajeve i umetnite u medij za sadnju. Održavajte temperaturu od 21°C – 24°C.

Napomena: Jastučić za grijanje može osigurati idealnu temperaturu za ukorjenjivanje.

Nakon što je nova biljka u tlu – koristeći bilo koju od metoda – možete im dati nogu tako što ćete ih staviti u prozirnu plastiku. To povećava vlažnost i održava tlo vlažnim.

Savjeti za njegu fikusa Audrey

 • Dok će se fikus Audrey prilagoditi prosječnoj vlažnosti, zapamtite da zimsko grijanje može dovoljno isušiti zrak da izazove stres.
 • Okrenite posudu tako da vaša biljka raste ravnomjerno. Okretanje posude u smjeru kazaljke na satu za jednu četvrtinu svaki put kada zalijevate je dobar način.
 • Očistite lišće ili ga nježno obrišite vlažnom krpom. To im pomaže da dišu i daje vam rutinsku priliku da pregledate lišće zbog štetočina.
 • Ako želite potaknuti zračno korijenje biljke, pokušajte zamotati bazu (ili gdje god želite korijenje) plastičnom “ovratnikom” napravljenom od obrezane boce s vodom. Povećanje vlažnosti tog područja može potaknuti proizvodnju korijena.

Pad lišća

Normalno je da fikus Audrey povremeno osipa lišće, ali poznato je da na stres reagiraju masovnim skidanjem odjeće. Evo mogućih uzroka:

Promjena okoliša – Odbacivanje lišća je odgovor biljke na preseljenje ili drugu promjenu. Očekujte pljusak lišća nakon što donesete novu biljku kući – ali čak i prirodna promjena godišnjih doba može donijeti gubitak. Najbolja politika je smjestiti svoj fikus Audrey na dobro mjesto i ostaviti je tamo!

Nepravilno zalijevanje – fikus Audrey gubi lišće bez obzira na to je li zaliven ili previše zaliven. Ako se posuda potpuno osušila, dobro ju natopite kako biste bili sigurni da je dobro rehidriran. Međutim, nemojte samo dodati vodu ako vidite problem: trulež korijena je još smrtonosnija.

Nedovoljna svjetlost – nedostatak svjetla izaziva osipanje… biljka koja se bori s slabim uvjetima s vremenom će postati rijetka. Premjestite je na svjetlije mjesto ili pojačajte svjetlost umjetnim izvorima.

Štetočine i bolesti – Štetočine mogu uzrokovati gubitak listova, ali pokušajte ne dopustiti da vam to bude prvi trag zaraze. Problemi s gljivicom također mogu uzrokovati pjegavost lišća i eventualno opadanje.

wop jlkn34kjc43ccmc8477m

Toksičnost

Glavna opasnost za ljude od fikusa Audrey je da njegov sok koji može iritirati kožu, iako može uzrokovati i crijevne smetnje ako se proguta.

Kućni ljubimci su u većoj opasnosti, a bilo koji dio biljke može izazvati mučninu i druge komplikacije ako se pojede. Ozbiljni problemi su rijetki, ali dobro je držati lišće pometeno ako u blizini imate kućne ljubimce.

Sorte

Rod fikusa ima preko 800 vrsta, uključujući fikus benjamina, fikus gumijevac ( Ficus elastica ) i naravno fikus lyrata.

Postoji samo jedna sorta Audrey. Možda se čini da vaš pitomi fikus Audrey malo nalikuje ogromnim stablima banyana u Indiji, ali glavna razlika je razmjer.

Štetočine i bolesti

Briga o fikusu Audrey ponekad je otežana zbog prisutnosti uobičajenih štetnika sobnih biljaka . Redovito provjeravajte, osobito ispod lišća. Najbolje je uhvatiti zarazu prije nego što se pojavi.

Pojedinačne štetočine možete ukloniti alkoholom za trljanje, ali morat ćete učiniti više ako se napadači uspostave. Evo nekoliko učinkovitih rješenja:

Insekticidni sapun – Ovaj tretman je nježan za biljku i siguran za korištenje u zatvorenom prostoru. Djelotvoran je samo ako dotakne štetnike dok je mokar, pa dobro pokrijte biljku.

Lagano hortikulturno ulje – Još jedan siguran i nježan tretman, ovo ulje djeluje tako što guši štetnike. Mora se temeljito primijeniti.

Neem – Postoje dva oblika ovog pesticida: prirodno ulje koje sadrži azadirahtin , organski insekticid, i rafinirani proizvod koji uklanja ovaj aktivni sastojak i djeluje u biti poput hortikulturnog ulja.

Kemijski pesticidi – buhači i drugi rigorozni tretmani su otrovniji. Istražite proizvod i poduzmite mjere opreza. Ako koristite jake kemikalije u zatvorenom prostoru, zapamtite da se zadržavaju i da su otrovne za više od insekata.

Gljivična bolest

Fikus Audrey može postati žrtvom raznih patogena povezanih s vlagom ako im tlo ostane previše vlažno ili je vlažnost visoka. Najbolja prevencija je izbjegavanje vlaženja lišća i pustiti da se tlo na odgovarajući način osuši prije ponovnog zalijevanja.

Jedna uobičajena bolest je gljiva pjegavosti na listovima koja se zove cercospora. Uzrokuje male crne točkice na lišću; u uznapredovalim slučajevima lišće može požutjeti i otpasti. Uklonite zahvaćeno lišće i poprskajte fungicidom na bazi sumpora ili bakra.

Zadnja riječ

Nadam se da sam pokrio sva vaša pitanja o njezi fikusa Audrey i da vaša biljka uspijeva godinama koje dolaze.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja šeflera visi?

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati jagode: Vodič za vrtlare početnike

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Paperwhites za Božić: uzgoj bijelog blagdanskog cvijeta

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

Dizajnirajte vrt koji izgleda izvanredno u jesen

Akvaponika Vrtlarenje

Što je akvaponsko vrtlarstvo?

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti

Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj začinskog bilja na vašem balkonu: 3 laka načina za početak