Vodič za razmnožavanje fikusa benjamina

wop Fikus benjamina74354

Fikus benjamin elegantna je sobna biljka koja je popularna zbog svog lijepog lišća i općenito jednostavnih zahtjeva za njegom. Razmnožavanje fikusa benjamina izvrstan je način da umnožite svoju kolekciju ili uzmete reznice s bolesne biljke, a na sreću vrlo je jednostavno za napraviti.

Razmnožavanje fikusa benjamina najbolje je obaviti uzgojem reznica stabljike u tlu ili vodi, ali se mogu razmnožavati i zračnim slojevima. Razmnožavanje vodom i tlom ima veću stopu uspješnosti od raslojavanja zraka. Bitno je pažljivo pratiti reznice kako se razvijaju, osobito u ranim fazama njihova rasta.

Razmnozavanje78049339804

Poznavanje pravilne tehnike uzimanja i brige o vašim reznicama može značiti razliku između neuspjelog razmnožavanja i zdrave, uspješne biljke. Pogledajmo finije detalje ovih metoda razmnožavanja.

Razmnožavanje fikusa benjamina u vodi

Iako je tipično rezervirano za vinove loze, moguće je razmnožavati fikusa benjamina u vodi. Reznice stabljike će lako rasti u vodi i možete gledati kako korijenje raste, tako da ćete točno znati kada su spremne za sakupljanje u vlastite posude.

Uzgoj reznica u vodi najlakši je način razmnožavanja fikusa. Smanjuje rizik od uvenuća reznica, ali povećava rizik od truleži stabljike. Razmnožavanje vodom obično je malo sporije od sadnje vaših reznica izravno u tlo, ali je tako jednostavno i izvrstan je način korištenja reznica nakon rezidbe.

wop bhjo3lb7jhl3n73c

Kako se razmnožava u vodi

 • Prvo, na matičnoj biljci odaberite stabljiku s koje želite uzeti reznicu. U idealnom slučaju, trebali biste odabrati stabljiku koju je već potrebno obrezati. Rezanje od oko 10-15cm u duljinu je savršeno.
 • Izrežite tik ispod čvora na stabljici oštrim i sterilnim parom škara. Čvor je ključni segment grane koji sadrži pravo genetsko kodiranje za rast novog korijenskog sustava. 
 • Čvorovi nisu toliko očiti na fikusu benjaminu, tako da nije važno ovaj korak ispraviti sve dok je na reznici ostalo nekoliko listova.
 • Uklonite sve listove na dnu reznice, ostavljajući najmanje dva para listova prema vrhu stabljike. Uklanjanje suvišnog lišća smanjit će gubitak vode kroz transpiraciju i smanjiti rizik od uvenuća vaše reznice.
 • Stavite reznicu u staklenu posudu punu vode, stavite je na toplo, svijetlo mjesto koje prima neizravnu sunčevu svjetlost. Važno je da tamo gdje neke druge biljke bolje rade s hormonom za ukorjenjivanje kako bi pomogli u početnim fazama razmnožavanja, fikusi su dobri i bez njega.
 • Veliki problem koji donosi razmnožavanje vodom je trulež stabljike. Iznenađujuće, voda nije glavni krivac u ovim slučajevima, već gljivice i drugi patogeni.
 • Ovo je uobičajen problem za većinu biljaka, ali se ubrzava procesom razmnožavanja vodom jer voda pruža idealno okruženje za razvoj ovih patogena.
 • Lijek je osigurati da se sva oprema temeljito očisti prije rezanja i da voda bude što je moguće sterilnija. To ograničava mogućnost prijenosa štetnih bakterija na reznicu u procesu, osiguravajući da ima najbolje šanse za napredovanje.
 • Kada korijenje reznice naraste oko 10cm, premjestite biljku iz staklenke u sadilicu napunjenu svježom zemljom.
 • Nastavite redovito zalijevati i osigurati dobre uvjete za njegu.
wop blhjz3b4ljiibn3clinb7

Razmnožavanje fikusa benjamina u tlu

Drugi način uzgoja nove fikuse benjamine iz reznice je sadnja izravno u tlo. Uspješne reznice imaju tendenciju da se formiraju brže nego kod razmnožavanja u vodi. Općenito smatram da je uspješnost razmnožavanja fikusa nešto niža u tlu u usporedbi s razmnožavanjem u vodi.

Kako razmnožavati u tlu

 • Najprije ćete morati pripremiti područje ili posudu u koju ćete posaditi svoju reznicu. Jednaka mješavina treseta, perlita i krupnog pijeska je moja omiljena mješavina zemlje za razmnožavanje fikusa benjamina. Smjesu zalijevajte dok ne bude umjereno vlažna do kraja.
 • Slijedeći isti postupak koji je opisan u razmnožavanju vodom, uzmite rez od oko 10-15cm od matične biljke, pazeći da ima pravu količinu lišća za rast u ranim fazama.
 • Napravite rupu u mješavini zemlje, dovoljno duboku da sigurno držite reznicu. Olovka ili ražanj dobar su alat za posao. Čvrsto pritisnite zemlju oko reznice i ponovno lagano zalijte kako biste osigurali da je tlo lijepo vlažno.
 • Pronađite mjesto za svoju reznicu gdje će primati svijetlu, neizravnu sunčevu svjetlost, tople temperature i visoku vlažnost. Razmislite o pokrivanju posude plastikom kako biste podigli vlažnost i spriječili uvenuće.
 • Provjeravajte rezanje svaka 1-2 dana i lagano zalijevajte tlo kako biste osigurali da ostane stalno vlažno, a da se previše ne navlaži. Ako se na površini tla ili na lišću razvije plijesan, smanjite vlažnost tako da posudu povremeno ostavljate nepokrivenom.
 • Ako ste uzgojili više reznica u istoj posudi, trebali biste nastojati presaditi u zasebne posude nakon otprilike 4-6 tjedana.
wop bjkl3nb7pcn3pco743

Razmnožavanje fikusa benjamina zračnim raslojavanjem

Zračno raslojavanje je manje poznat oblik razmnožavanja, ali je jednostavan i dostupan čak i početnicima u vrtlarima. Umjesto uzimanja reznica s matične biljke, zračno nanošenje slojeva uključuje uzgoj novog korijenskog sustava iz rezanja stabljike matične biljke.

Iznenađujuće, slojevitost zraka često se javlja prirodno. U određenim uvjetima, biljka koja je ranjena počet će ukorijeniti, postajući jedna biljka s dva korijenska sustava. Nakon nekog vremena, novi korijenski sustav bit će spreman za ponovnu sadnju i nastavak rasta kao zasebna biljka.

Kako razmnožavati zračnim slojevima

Općenito, najbolje je pokušati zračiti svoj fikus benjamin u bilo koje vrijeme od proljeća do kasnog ljeta, jer će tada biljka najsnažnije rasti.

 • Pronađite odgovarajuću granu na matičnoj biljci. Ono što tražite je stabljika promjera otprilike 1cm s mnogo zdravih listova. Izmjerite 25cm od vrha stabljike kako biste identificirali mjesto za rez.
 • Čistim nožem zarežite trećinu stabljike. Dalje otvorite rez tako što ćete lagano savijati stabljiku, pazeći da stabljika ne oslabi previše drastično.
 • Rez zapakirajte navlaženom sphagnum mahovinom ili tresetom tako da mjesto reza bude potpuno prekriveno. Zamotajte mahovinu slojem prozirne plastike i pričvrstite plastiku električnom trakom na oba kraja i duž šava.
 • Zaštitite stabljiku od dehidracije tako što ćete granu zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti. Biljku redovito zalijevajte i pazite da mahovina prekrivena plastikom uvijek ostane vlažna. Održavajte visoku vlažnost i osigurajte inače dobru opću njegu vaše biljke.
 • Nakon otprilike 3-4 tjedna, slojevita grana će pustiti korijenje. Nakon što ima više korijena od najmanje 3-5cm, možete ukloniti plastiku i mahovinu sphagnum ili treset oko korijena i potpuno odrezati stabljiku ispod novog skupa korijena.
 • Stavite stabljiku u posudu s vlažnom mješavinom zemlje. Stavite ga na svijetlo mjesto gdje će vaš fikus primati neizravnu sunčevu svjetlost.

Ova metoda razmnožavanja fikusa benjamina ima nižu stopu uspješnosti od razmnožavanja reznica u vodi ili tlu. Ono što je od velike koristi je mogućnost razmnožavanja većih reznica, što dovodi do većih biljaka u kraćem vremenu.

Najčešći uzrok neuspjeha je dehidracija mahovine, stoga pazite da to provjerite barem svaki drugi dan. Nema većeg gubitka jednostavnog odabira druge stabljike ili matične biljke ako je potrebno i ponovnog pokušaja postupka.

wop jl34nbji7ln3cpone

Briga za vaše tek razmnožene biljke

Fikusi benjamini su otporne biljke, koje se često hvale zbog njihove tolerancije na loše uvjete uzgoja. Iako su skloni opadanju listova iz više razloga, općenito ih je lako brinuti i brzo će razviti novo lišće u većini situacija kako bi zamijenili izgubljeno lišće.

Briga za tek razmnoženu biljku malo je teža od brige o zreloj biljci, pa je povežite s brigom za bebu. Morat ćete posebno paziti na zalijevanje, jer će se manje moći nositi s prekomjernim ili nedovoljno zalijevanjem. Veća vlažnost također je poželjna za novorazmnožene biljke, jer će to smanjiti rizik od uvenuća.

Još jedna stvar koju treba imati na umu je koliko su fikusi osjetljive na svjetlo. Novi vlasnici biljaka često su uznemireni kada njihov fikus benjamin izgubi lišće nakon premještanja.

To nije razlog za uzbunu, već su stari listovi navikli na razinu svjetlosti prethodnog postavljanja, a biljka radije uzgaja nove listove koji će biti prilagođeni novim razinama svjetlosti u svom novom položaju.

Završne misli

Razmnožavanje novih fikusa benjamina nije zastrašujući zadatak kada se upoznate s postupkom. Pruža zabavan način da svoju biljku podijelite s drugima, proširite svoju kolekciju ili uzgojite novu zdravu biljku iz one koja izgleda malo lošije za trošenje.

Razmnožavanje fikusa u vodi ili tlu je toliko jednostavno da biste ga trebali isprobati sljedeći put kada vašoj zatreba malo obrezivanje. Nanošenje slojeva zraka fascinantan je proces i tako nagrađujući i zabavan.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više