Kansas božur

Kansas Peony Nabori Magenta Double Peony Sorta9898989810

Tražite šareni magenta crveno-ružičasti božur koji gotovo izgleda kao staromodna ruža? Vrijeme je da probate Kansas božur u svom vrtu!

Kansas božur je svijetli crveno-ružičasti dvostruki božur s labavim naboranim laticama. Ovi veseli cvjetovi magenta mogu doseći 20cm na zrelim biljkama! Biljke narastu između dva i tri metra visoke, s ukrasnim tamnozelenim lišćem i snažnim stabljikama. Kansas božuri najbolje cvjetaju na mjestima za sadnju s punom sunčevom svjetlošću i na vlažnom, hranjivom tlu.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o Kansas božuru!

Kansas božur: Osnove

Kansas božur ima velike dvostruke cvjetove, koji dosežu 20cm u prečniku. Ove velike cvjetove podupiru vrlo jake uspravne stabljike. Iako cvijeće nema cvjetni miris, ima izgled staromodnih vrtnih ruža.

Kansas božur naraste između dva i tri metra visok sa sličnom širinom. Ima zeleno lišće i može se pohvaliti veličanstvenim bijelim cvijetom koji naraste između 15-20cm širok. Ovu sortu božura izdvajaju od ostalih bijelih božura žarkoružičasti rubovi na vrhu nazubljenih latica. Ovi božuri izgledaju kao da su se latice jedva okrznule s crveno-ružičastom bojom.

Kansas Peony Nabori Magenta Double Peony Sorta9898989811

U koju vrstu božura spada kanzaški božur?

Biljke božura iz Kansasa ( Paeonia lactiflora ‘ Kansas’) su zeljaste biljke božura s punim dvostrukim cvjetovima božura koji cvjetaju rano u sezoni božura (obično rano-sredina proljeća).

Postoje tri glavne vrste biljaka božura: drveće, zeljaste i križne. Kansas božuri spadaju u zeljastu kategoriju biljaka božura. Ove biljke iznova niču iz korijena svakog proljeća, a obično će do sredine proljeća narasti do oko 90cm. Zatim će procvjetati i nastaviti pokazivati ​​lijepo lišće tijekom ljeta, pa čak i u ranu jesen. Obično odumiru do korijena nakon što dođe prvi jak mraz.

Uzgoj biljaka Kansas božur

Kao i većina božura, Kansas zahtijeva samo minimalno održavanje sve dok su posađeni na pravom mjestu.

Godišnja doba

Najbolje vrijeme za sadnju božura je kasna jesen. Jedini put kada biste ih trebali premjestiti je rana jesen. Važno je da korijenje ima najmanje šest tjedana da se smjesti prije nego što se zemlja smrzne.

Kansas božur cvjeta samo u proljeće , ali je otporan tijekom cijele godine čak i zimi. Kada početkom ljeta cvjetovi počnu odumirati, vrijeme je da ih počnete rezati. Treba ih malo odrezati u lišće, najbolje do jakog lista, tako da stabljika ne strši.

Mjesto

Unutar vašeg vrta, Kansas božur će poželjeti mjesto koje dobiva puno sunčeve svjetlosti i ima duboko tlo s dobrom drenažom. Poput ostalih božura, teško se može natjecati s drvećem, grmljem ili grmljem, stoga ga svakako posadite podalje od njih.

Kada sadite više od jednog od njih, posadite ih 80-100cm jedan od drugog za najbolje rezultate.

Tlo

Božuri vole tlo s neutralnim PH koje dobro drenira i dosta je duboko. Ako imate tlo koje je sposobno uzgajati biljke bez gnojiva, onda nema razloga za korištenje više od male količine za ovo cvijeće. Ako vaše tlo nije u stanju održati život, trebali biste mu dodati minimalnu količinu gnojiva jednom u nekoliko godina. Dodati više štetilo bi božurima.

Sadnja

Većina božura se prodaje kao goli korijen. Kada sadite božure s golim korijenom, htjet ćete početi tako što ćete iskopati rupu široku oko 30cm i duboku oko 50cm. Mora imati dovoljno prostora da biljka može pustiti korijenje. U ovom ćete trenutku htjeti pomiješati svoj kompost s prljavštinom.

Zatim ćete napraviti nasip u rupi koja ne prelazi 5cm od površine. Ovdje ćete odmoriti sam korijen, s očima okrenutim prema otvoru rupe.

Sada gurnite tlo natrag u rupu, pazeći da korijen ne bude gurnut dalje od 5cm ispod površine.

Sada možete lagano nabijati tlo i obilno zalijevati područje na kojem ste posadili božure kako biste osigurali da imaju ono što im je potrebno za rast.

Njega

Iako božuri ne trebaju puno pažnje, dobro je dati im neku vrstu potpore za njihove stabljike. To mogu biti drveni kolci, metalni krugovi božura ili čak kavezi s rajčicama. Božuri nemaju ništa protiv metala, pa ne brinite da će im to smetati.

Nema potrebe da ih jako malčirate, čak ni zimi. Ako ih ipak odlučite malčirati, dobro će vam doći lagano malčiranje. Božuri su vrlo hladno otporni!

Uz podrezivanje odumrlih cvjetova, također biste trebali podrezati lišće biljke božura do zemlje prije svake zime kako biste je zaštitili od prezimljavanja.

Štetočine i bolesti

Srećom, božuri općenito nisu osjetljivi na mnoge štetočine. Ne samo da se odupiru jelenima i zečevima, već imaju i simbiotski odnos s mravima koji ih štiti od stvari poput puževa ili lisnih uši. Međutim, mogu se zaraziti raznim bolestima ako ne budete oprezni s njima.

Božuri su osjetljivi na pepelnicu, koja je rijetko smrtonosna, ali im može znatno otežati život. Najbolji način da to spriječite je da ih držite na suncu i odmah tretirate sve znakove plijesni. Obilje sunčeve svjetlosti ne samo da će pomoći biljci da raste zdravo, već će i suzbiti sve gljivice koje na njoj rastu.

Mnoge infekcije od kojih božuri mogu patiti zahtijevaju da uklonite zahvaćeni dio biljke kako biste u potpunosti uklonili biljku. Nikada ne ostavljajte mrtvo lišće biljke, stabljike ili korijenje u svom vrtu!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više