Njega filodendrona xanadu (Thaumatophyllum xanadu)

wop Filodendron xanadu72690

Filodendron xanadu , nedavno preimenovan u Thaumatophyllum xanadu , prekrasan je filodendron za uzgoj. S raširenim, uspravnim rastom i duboko podijeljenim lišćem izvrstan je za dodavanje tropske atmosfere u vaš unutarnji prostor. U ovom ćemo članku objasniti sve što trebate znati o njezi filodendrona xanadu i pomoći vam da se udaljite od zamki.

Zahtjevi za njegu filodendrona xanadu uključuju umjereno neizravno svjetlo i dobro drenirajuće tlo koje se nikada ne isušuje ili ostaje vlažno. Umjerena do visoka vlažnost, temperature od 18ºC do 29ºC i malo gnojiva svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacije pomoći će vašoj biljci da napreduje.

Pregled filodendrona xanadu

Ekspanzivno zubasto, zeleno lišće filodendrona xanadu stvara tropsku atmosferu bilo da se uzgaja kao sobna biljka ili u masovnoj sadnji na otvorenom. Prozračan je, uspravan rast ostaje zatvoren i ne zahtijeva kolčenje ili drugu potporu.

Filodendron xanadu ima kompliciranu pozadinu. Dobila je patent kao australska sorta 1983., ali je kasnije otkriveno da je divlja vrsta porijeklom iz Brazila. Godine 2018. preimenovan je u Thaumatophyllum xanadu na temelju DNK dokaza . Možda će biljnom svijetu trebati malo vremena da sustigne promjenu, pa se za sada zadržimo na šire korištenom nazivu: filodendron xanadu .

Ovo je prilično lagodan stanovnik prašume s velikim, nisko raširenim zimzelenim lišćem koje visi s glatkih, uspravnih stabljika. U zatvorenom prostoru rijetko cvjeta.

Biljka sa zrelošću postaje još privlačnija, dobiva tamnije zeleno lišće, debelo deblo i zračno korijenje duž površine tla.

wop Filodendron786043535

Sažetak njege filodendrona xanadu

Znanstveno imeThaumatophyllum xanadu (prethodno filodendron xanadu )
PodrijetloBrazil
Zahtjevi za svjetloSrednje do jako, neizravno svjetlo. Izgorjet će na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Radi bolje od mnogih sobnih biljaka pri slabijem osvjetljenju.
ZalijevanjeZahtijeva stalno vlažno tlo. Temeljito zalijte čim se gornji centimetar tla osuši. Izbjegavajte da biljka sjedi u vlažnom tlu, jer može biti sklona truleži korijena.
TloVažna je lagana, otvorena, dobro drenirajuća mješavina zemlje. Mješavina jednakih dijelova treseta/kokos kokosa, perlita i komposta je dobar izbor.
TemperaturaNajbolje radi između 18ºC i 29ºC. Pokušajte održavati temperaturu iznad 13°C.
GnojivoGnojite svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacije. Radije koristite uravnoteženo, vodotopivo gnojivo razrijeđeno na pola preporučene doze.
VlažnostUmjerena do visoka razina vlažnosti. >40% idealno.
CvjetanjeRijetko cvjeta u zatvorenom prostoru
ObrezivanjePotrebno je minimalno obrezivanje, osim uklanjanja starog ili oštećenog lišća.
RazmnožavanjeNajbolje se razmnožava dijeljenjem, ali se mogu razmnožavati i reznice stabljike.
Ponovno zalijevanjeNe zahtijeva često presađivanje. Pričekajte dok biljka ne pokaže znakove vezanja korijena.
Bolesti i štetočinePrilično otporan na štetočine. Erwinia može biti problem, kao i uobičajeni patogeni koji uzrokuju trulež korijena.
ToksičnostOtrovno za ljude i kućne ljubimce ako se proguta. Sok također može izazvati iritaciju kože.
wop njk56nhl3iju5l6nm75cj33

Svjetlosni zahtjevi filodendrona xanadu

Filodendron xanadu voli dobru količinu neizravnog svjetla, ali lako se peče na izravnom suncu. Biljka najbolje uspijeva u svijetloj prostoriji u kojoj zrake nikada ne obasjavaju njezino lišće.

Nekoliko sati blagih izravnih zraka ujutro ili rano navečer dobro se podnose… ali izlaganje lišća pretjerano svijetlim uvjetima može uzrokovati da oni postanu obojeni i blijede čak i ako ne izgore.

Biljka se može nositi s slabom svjetlošću bolje od mnogih tropskih. Njegovi listovi imaju tendenciju da potamne ako je osvjetljenje prigušeno, ali će postati dugonogi ako se počne mučiti pri slabom svjetlu. Lako je zalijevati filodendron xanadu koji se drži u uvjetima slabog osvjetljenja jer troši manje.

Kako zalijevati filodendron xanadu

Zalijevanje je najzahtjevniji dio njege filodendrona xanadu . Biljka voli stalno vlažno tlo, ali ne može podnijeti mokre noge. I, iako je sklona truljenju, ne voli se ni sušiti.

Ne možete zalijevati prema utvrđenom rasporedu : morat ćete pratiti tlo.

Zalijevajte kada se gornji centimetar medija osuši. Trebalo bi potrajati otprilike tjedan dana da zemlja stigne na ovu točku… ako se tlo ne osuši dovoljno brzo, možda ćete morati posegnuti za lakšim porcijama.

Napomena : Ovo nije dobro rješenje, ali je bolje od poticanja truljenja korijena.

Evo drugih savjeta:

 • Imajte na umu da se unos vode u biljku razlikuje ovisno o godišnjem dobu i količini svjetlosti koju dobiva. U pravilu održavajte tlo vlažnim tijekom vegetacije. Zimi štedljivije zalijevajte.
 • Ako je vaša biljka presađena u posudi prevelikoj za njezin korijenski sustav, tlu može trebati dulje da se pravilno osuši.
 • Povećanje intenziteta svjetlosti može pomoći biljci da brže koristi vodu.
 • Općenito je dobra praksa isprati tlo viškom vode kako bi isprala toksine iz mješavine. Međutim, to nije dobra ideja ako je tlo teško i drži. (Nadogradite medij tijekom sljedećeg presađivanja!)
 • Ako je potrebno, ograničite ispiranje tla na tople mjesece rasta kada se tlo brže suši.
 • Ne zaboravite isprazniti napunjene posude nakon zalijevanja.

Zahtjevi tla filodendrona xanadu

Mješavina koja se brzo ocijedi čini dvije važne stvari: sprječava da korijenje filodendrona xanadu ostane u vlažnom tlu i održava kisik koji im je potreban. Lagano i otvoreno tlo znatno olakšava pravilno zalijevanje.

Biljka voli da pH bude između 5,6 i 7,5, pa joj neće smetati treset ili drugi organski materijali koji postupno zakiseljavaju tlo kako se razgrađuju. Prirodno tlo filodendrona xanadu napravljeno je od organske tvari i dobro se u njemu snalazi, ali plodnost i kvaliteta prozračivanja tih materijala degradiraju i moraju se obnavljati.

Dobra je ideja u tlo dodati anorganske elemente za prozračivanje poput plovućca i perlita koji se ne razgrađuju.

Sljedeće su dobre građevne jedinice mješavine tla filodendron xanadu :

 • Tresetnica
 • Kokosov kokos
 • perlit
 • Plavac
 • Krupni pijesak
 • Kora orhideja
 • Kompost

Jedan dobar recept je pomiješati tresetnu mahovinu ili kokos kokos, perlit i kompost u omjeru od jedne trećine. Drugi anorganski dodatak može se po želji zamijeniti za perlit. Također možete dodati skromnu količinu kore ili drvne sječke.

Vlažnost

Filodendron xanadu cijeni vlage, ali to je tolerantniji prema prosječnim razinama od mnogih prašumi.

Njihov će rast općenito biti bujniji i sjajniji ako ima više vlage u zraku; održavanje tla dosljedno hidratiziranim pomaže biljci da se prilagodi sušnijim uvjetima.

Ako je vaše okruženje izrazito suho ili je zimsko grijanje smanjilo vlažnost do te mjere da se biljka bori i pokazuje suhe, bez sjajne listove, postoji nekoliko načina za povećanje vlažnosti :

Grupiranje biljaka – Stavite biljke zajedno tako da njihova normalna transpiracija međusobno povećava lokalnu vlažnost. Izbjegavajte gužvu kako biste osigurali dobar protok zraka i smanjili rizik od širenja štetnika ili bolesti.

Posude za vodu – Drugi način za skromno povećanje vlažnosti je postavljanje posuda napunjenih vodom u blizini biljaka. Da biste uštedjeli prostor, možete dodati šljunak i postaviti posudu s biljkom na vrh gdje može sigurno sjediti iznad vodene linije.

Sobni ovlaživač zraka – vjerojatno nije potreban, ali možete se potpuno potruditi i upotrijebiti ovlaživač zraka za ponovno stvaranje virtualne prašume. Uključeni su dodatni troškovi i održavanje, ali to će riješiti problem.

wop ljk43njl3cpnmjc7o3

Temperatura

Filodendron xanadu voli tople temperature iznad 13°C, a najbolje uspijeva između 18°C i 29°C. Biljka će ponovno umrijeti na nižim temperaturama, ali se na kraju može oporaviti sve dok se ne smrzne.

Biljka je osjetljiva na brze temperaturne fluktuacije i propuh. Držite ih podalje od otvora za klimatizaciju ili grijanje.

Kako gnojiti filodendron xanadu

Rutinska gnojidba tijekom vegetacije važna je za pružanje izvrsne njege filodendrona xanadu … ali pazite da ne pretjerate. Njihovo je korijenje osjetljivo na spaljivanje: bolje je premalo gnojiti nego previše.

Hranite lagano u proljeće i povećavajte količinu kako se vrijeme zagrijava i biljka ubrzava svoj rast. Smanjite se u jesen i potpuno prestanite s gnojidbom tijekom zimskih mjeseci.

Postoje tri uobičajene metode gnojidbe:

 • Koristite uravnoteženo gnojivo razrijeđeno na pola preporučene doze na etiketi; hraniti se mjesečno u proljeće i jesen, a ljeti svaka dva tjedna.
 • Razrijedite gnojivo na oko čajnu žličicu po galonu i koristite ga za zalijevanje.
 • Formula koja se sporo oslobađa može se posipati po tlu. Ovo možda nije dobra opcija za kućne ljubimce ili djecu koja bi mogla biti privučena šarenim granulama. Jedna doza traje od šest mjeseci do godinu dana pa se nanosi u proljeće.

Evo savjeta za gnojidbu filodendrona xanadu :

Uvijek nanosite na vlažno tlo.

 • Vaš xanadu može patiti od nakupljanja gnojiva, što je još jedan važan razlog da se ne prehranjujete. Ostatak može spaliti korijenje i uzrokovati promjenu boje lišća i slab rast.
 • Pokušajte isprati tlo barem jednom mjesečno.
 • Sintetička gnojiva dobro djeluju, ali organska gnojiva njeguju tlo i manje su vjerojatno da će oštetiti biljku.

Rijetko viđeno cvijeće

Njega filodendron xanadu odnosi se na lišće, a ne cvijeće – rijetko cvjeta kao sobna biljka.

Biljka ima lopaticu umjesto tradicionalnog cvijeta. Cvat je tamni, ljubičasti pokrov oko unutarnjeg šiljka sastavljenog od bezbroj sitnih cvjetova.

Obrezivanje

Filodendron xanadu prirodno raste u labavoj grudici. Rijetko ih trebate podrezati u oblik.

Možda ćete, međutim, morati njegovati biljku uklanjanjem oštećenih ili odumrlih listova. Starije lišće žuti i umire kao dio njihovog prirodnog procesa rasta i treba ih ukloniti kako bi se uklonilo skrovište za štetnike ili gljivice.

Bez obzira na to koristite li škare ili nož, prije uporabe sterilizirajte oštrice izopropilom (alkoholom). Izrežite stabljiku čisto u podnožju.

Još jedan povremeni posao rezidbe je rezanje biljke koja je postala dugonoga i rijetka kako bi se pojavio deblji rast. (Poduzmite korake da ispravite probleme koji su doveli do toga da biljka uopće postane vretenasta.)

wop kh3nlpiiu7j3cn7376

Presađivanje

Često presađivanje nije neophodno za dobru njegu filodendrona xanadu . Mlade biljke obično imaju koristi od godišnjeg obnavljanja, ali mogu trajati dulje ako nisu spremne.

Evo znakova da je vaš xanadu zreo za presađivanje:

 • Korijenov sustav je napunio posudu i korijenje kruži po dnu.
 • Biljku je potrebno zalijevati svaka dva ili tri dana.
 • Rast je usporen.
 • Tlo se ne drenira tako dobro kao prije.

Kako biste biljci dali prednost u njezinim novim četvrtima, presadite je u kasnu zimu ili rano proljeće prije nego što se počnu pojavljivati ​​novi listovi.

Ne morate zadirkivati ​​staro korijenje – ono će pronaći svježu zemlju. Pažljivo rukujte biljkom kako biste izbjegli dodatni stres.

Metode razmnožavanja

Najviše praktični načini za razmnožavanje vašeg filodendrona xanadu su podjela korijena i matičnih reznica. Budući da je biljka podložna truljenju, ključno je pratiti razinu vlage i dati im toplinu i jako neizravno svjetlo. Želite da biljka odmah počne rasti i da ne vene.

Podjela

Najbolje vrijeme za podjelu korijena je presađivanje u proljeće. Dobro je dan prije temeljito zaliti biljku kako bi korijenje dobilo otpornost.

Evo koraka:

 1. Izvadite biljku iz posude i potražite prirodnu točku razdvajanja između “grudica”. Nemojte svesti biljku na pojedinačne stabljike, već ih držite u skupinama za potpuniji rezultat.
 2. Nježno odvojite korijensku kuglu na jedan ili više dijelova tako što ćete ih pažljivo razdvojiti. Ako su korijeni previše gusto isprepleteni, možete ih rezati sterilnom oštricom.
 3. Svaki dio presadite u vlastiti spremnik. Koristite istu mješavinu tla koja dobro drenira. Posadite ih na istoj dubini kao i prije, prekrivajući bijeli dio stabljika. Nemojte ih zakopavati preduboko jer će istrunuti.
 4. Zalijevajte biljke da se smjesa smjesti oko njihovog korijena. Budite posebno oprezni s zalijevanjem dok se oporavljaju.

Reznice stabljike

Teže je razmnožiti svoj filodendron xanadu iz reznica jer imaju tako malu otpornost na patogene povezane s vlagom. Trulež se lako uvlači.

 • Odrežite dio od 10-15cm s vrha mlade stabljike. Izrežite malo iznad lista.
 • Uklonite donje listove, ostavite dva ili tri na vrhu.
 • Stavite stabljiku u vodu ili izravno u tlo:
 • Ako koristite vodu, dosljedno je mijenjajte kako bi bila što svježija i kako biste spriječili patogene propadanja. Dnevna promjena nije prevelika. Koristite vodu bez klora ili kloramina – najbolja je pročišćena voda.
 • Implantacija stabljike izravno u (sterilno) tlo znači da se biljka neće morati prilagođavati novom mediju nakon nicanja. Kako biste izbjegli daljnju ozljedu reznice, nemojte je gurati u tlo: napravite rupu u koju ćete je staviti i lagano nabijajte tlo oko nje. Navlažite medij i držite ga lagano vlažnim.

Profesionalni savjet: Neposredno prije sadnje pospite krajeve reznica cimetom – prirodnim sredstvom za borbu protiv gljivica – ili sličnim komercijalnim pripravkom.

 • Dajte novim biljkama jarko neizravno svjetlo i održavajte ih toplim. Korijeni bi se trebali pojaviti za dva do tri tjedna.
wop jkc37kj3cccmm3l

Savjeti za njegu filodendrona xanadu

 • Prirodno je da starije lišće požuti i odumre. Ne brinite osim ako gubitak ne postane pretjeran, novi rast prestane ili se mladi listovi ne pojave s oštećenjem.
 • Zapamtite da je biljka sklona truleži korijena. Čimbenici poput prevelikih posuda, slabog svjetla, teškog tla ili niskih temperatura mogu uzrokovati da mješavina predugo zadrži vodu i ugroziti biljku.
 • Ako biljku premjestite na jače svjetlo – što je često dobar potez – mudro je izbjeći šok tako što ćete je pustiti da se aklimatizira.
 • Redovito čistite listove vlažnom krpom kako bi bili sjajni i bez prašine. To također sprječava štetočine.
 • Ako vaše tlo dobro drenira i vrijeme je za zalijevanje, razmislite o tome da svom xanaduu priuštite topli tuš ili kratki boravak vani na ljetnoj kiši. To također pomaže obuzdati paukove grinje. Nakon toga svakako pustite da se posuda dobro ocijedi.
 • Filodendron xanadu je aroid i prirodno ima mnogo varijacija. Neki listovi mogu biti malo drugačiji od drugih.
 • Ne očekujte zračno korijenje dok biljka ne dosegne zrelost; slično tome, nemojte pasti ako ih vaš xanadu iznenada počne proizvoditi.

Toksičnost

Filodendron xanadu sadrži kalcij oxalate kristale koje su otrovne za kućne ljubimce i ljudi.

Iako nije nužno smrtonosno, gutanje biljnih dijelova može uzrokovati peckanje, oticanje i poteškoće s disanjem… konzumacija velike količine može uzrokovati zatajenje bubrega. Čak i sok može izazvati iritaciju kože.

Sorte

Filodendron xanadu patentiran je kao australska sorta od 1983. do 2002. godine, kada je – ups – dokazano da je biljka zapravo prirodna brazilska vrsta. To je bilo nakon što je biljku proglašena biljkom godine od strane Houseplants of Australia i dobila je pametna maloprodajna imena kao što su Aussie i Winterbourn.

Nekoliko uzgajivača odbija prihvatiti da biljka nije dizajnerski hibrid rođen u Australiji. Patent je, međutim, istekao, a danas se biljka može slobodno razmnožavati.

Štetočine i bolesti

filodendron xanadu njega je relativno bezbrižno štetnika – to nije ni privlačan na jelena – tako normalno sanitarne i inspekcije treba držati problema na zaljev. Ako naiđete na nasumične bube ili kamenac, hortikulturno ulje i insekticidni sapuni su nježni i učinkoviti tretmani.

Biljka također obično ne pati od gljivičnih problema… osim neugodne infekcije od bakterije Erwinia . Ova gadna mala buba lako se širi i proizvodi uvredljiv miris dok ukapljuje vaše voljeno lišće.

Erwinia često stopira zajedno s novom biljkom. Evo koraka za ograničavanje infekcije:

 • Stavite nove biljke u karantenu.
 • Uklonite zahvaćene dijelove biljke i bacite ih na siguran način.
 • Izolirajte biljku kako biste spriječili daljnju kontaminaciju.
 • Sterilizirajte alate ili zemlju koja je dotakla zaraženu biljku. Bolest se može širiti ručnim kontaktom ili čak prskanjem vode sa zaraženog lista.
 • Omogućite biljci koja se oporavlja dobru cirkulaciju zraka (dalje od drugih biljaka) i pomno pratite njezin napredak.
 • Zdrava biljka najbolja je preventiva!

Zadnja riječ

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da vaš filodendron xanadu ( Thaumatophyllum xanadu ) bude u odličnom stanju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više