Zašto moj singonij visi? (uzroci i rješenja)

wop Singonij51689700

Ako vaš cijenjeni singonij ( Syngonium podophyllum ) ne izgleda sasvim dobro, s opuštenim lišćem i nezdravim izgledom, ovaj članak može pomoći. Pomoći ću vam da otkrijete zašto vaš singonij visi i što možete učiniti da vaša biljka ponovno napreduje.

Najčešći uzroci opadanja vašeg singonija su prekomjerno i nedovoljno zalijevanje. Drugi mogući uzroci uključuju nisku razinu vlage, nedovoljnu rasvjetu, probleme s gnojivom ili temperaturni stres. Ključno je ispravno identificirati problem kako biste popravili svoju biljku.

Općenito, za singonij ( Syngonium podophyllum ) je lako brinuti se, ali ako primijetite da listovi vašeg singonija padaju, gotovo sigurno postoji problem s njom. Odvojite malo vremena da pregledate svoju biljku i trebali biste moći točno odrediti u čemu je problem. Ovaj će dio proći kroz potencijalne uzroke opadanja listova singonija i dati vam neka korisna rješenja za pronalaženje problema i njegovo ispravljanje.

Opada li vaš singonij zbog nedovoljnog zalijevanja?

Ako listovi vise, prvo što trebate učiniti je provjeriti razinu vlage u tlu i uvjeriti se da ne zalijevate svoju biljku. Prelako je zaboraviti s vremena na vrijeme zaliti svoje sobne biljke, a često je rezultat opušteno i venuće lišće.

Srećom, ovo je jedan od najlakših uzroka za identificiranje, a vaša bi se biljka trebala oporaviti kada se nastavi normalno zalijevanje. Potražite sljedeće znakove da je vaš singonij pod zalijevanjem;

 • Prvo što biste trebali učiniti je ispitati tlo kako biste vidjeli koliko je suho. Zabodite prstom u tlo i ako vam se čini da je više od 2,5 cm tla suho, onda nedovoljno zalijevanje može biti uzrok opadanja vašeg singonija.
 • Podignite posudu da vidite koliko je lagana – suho tlo će se osjećati puno lakše od mokrog tla.
 • Osjetite tlo kroz donje drenažne rupe da vidite je li tlo suho do dna.
 • Potražite druge simptome zalijevanja, uključujući suhe, smeđe, hrskave rubove i vrhove listova.
 • Imajte na umu da će vašem singoniju trebati više vode kada aktivno raste ili u toplijim uvjetima. Tlo će se vjerojatno sušiti brže u proljeće i ljeto nego zimi, zbog čega je nedovoljno zalijevanje vjerojatnije.

Bez vode, korijenje će se osušiti i neće prenositi vlagu do svojih stabljika ili listova, što će rezultirati venućem lišća i opadanjem cijelog singonija. 

Većina singonija će se oporaviti nakon što se nastavi s normalnim režimom zalijevanja. Provjeravajte svoju biljku svakih nekoliko dana i zalijevajte čim se gornji centimetar tla osuši. Svako lišće koje je postalo smeđe i hrskavo neće se oporaviti, ali zdrava biljka će uskoro proizvesti puno novih, zdravih listova. Pričekajte dok biljka ponovno snažno naraste prije nego što odrežete oštećeno lišće.

wop jk63clnlnjcl34njc3ln7c

Jeste li mogli pretjerano zalijevati?

Prekomjerno zalijevanje je jednako čest uzrok opadanja singonija, ali može imati mnogo ozbiljnije posljedice za vašu biljku. Ako svoju biljku pretjerate s vodom, prijeti vam opasnost da je utopite.

Pretjerano zalijevanje ne znači samo prečesto zalijevanje. Svaki čimbenik koji uzrokuje da tlo bude preplavljeno ili slabo prozračeno dulje vrijeme rezultirat će istim ishodom – truljenjem korijena i vrlo bolesnim ili venućim singonijem.

Postoji nekoliko simptoma koje možete ispitati da vidite je li to uzrok opuštenog lišća vašeg singonija:

 • Mokro tlo. Ako se tlo ne osuši i još uvijek je vlažno 10 ili više dana nakon što ste ga zalili, onda je pretjerano zalijevanje vjerojatni uzrok uvenuća vašeg singonija.
 • Općenito žutilo lišća, koje često počinje s donjim lišćem, čest je uzrok.
 • Ako iz vašeg singonija dolazi loš miris, a tlo je mokro, voda je vjerojatno istrunula vaše lišće. Pomirišite bazu biljke da vidite je li to slučaj. Morat ćete se brzo pozabaviti svojom biljkom kako biste spriječili da ugine.
 • Provjerite svoju posudu i provjerite ispušta li se pravilno; uvijek trebate saditi svoj singonij u nešto s drenažnim rupama. 

Kako pravilno zalijevati svoj singonij kako biste spriječili da visi

 • Provjerite je li vaša biljka u posudi s drenažnim rupama i da je zemlja dobro drenirajuća.
 • Izbjegavajte zalijevanje prema rasporedu, ali pratite suhoću tla tijekom vremena, kako biste odlučili kada zalijevati.
 • Temeljito zalijte biljku s vrha. Općenito je bolje izbjegavati vlaženje lišća ako je moguće.
 • Potpuno navlažite tlo. Ako se voda nakuplja na površini, zaustavite se na minutu da voda uđe.
 • Nastavite zalijevati sve dok voda slobodno ne teče iz drenažnih rupa na dnu posude.
 • Pustite da sav višak vode iscuri iz posude prije nego što biljku vratite na svoje normalno mjesto.
 • Zalijevate li svoje biljke dok su na pladnju za kapanje ili u vanjskoj ukrasnoj posudi, nemojte zaboraviti ocijediti višak vode nakon nekoliko minuta. Singoniji ne vole sjediti u vlažnom tlu ili imati bazen s vodom na dnu posude. To može dovesti do truljenja korijena.
 • Ako se tlo osuši u roku od samo nekoliko dana, to može biti znak da vašoj biljci treba veća posuda. Ako je tlo nakon 10 dana obično još uvijek jako vlažno, postoji opasnost od truljenja korijena.
 • Veličina posude, vrsta tla, drenaža posude, zahtjevi biljke za vodom i okolišni uvjeti mogu uvelike utjecati na to kako zalijevate svoj singonij.

Drugi razlozi zašto vaš singonij visi

wop njkc3455nn7koo33nmcc7

Vlažnost

Singoniji ( Syngonium podophyllum ) potječu iz vruće i vlažne Južne i Srednje Amerike pa se svrstavaju u tropske sobne biljke. Vaš singonij je najsretniji u vlažnom okruženju. Niska vlažnost zraka može dovesti do opadanja vašeg singonija, osobito ako je popraćena smanjenim zalijevanjem.

Ako je razina vlažnosti u vašem domu <30% i čini se da su svi drugi aspekti njege u redu, trebali biste povećati razinu vlažnosti za svoju biljku. Koristim digitalni higrometar/termometar za praćenje vlažnosti i temperature oko mojih sobnih biljaka. To je stvarno praktičan i jeftin uređaj koji uvelike pomaže da vaše sobne biljke budu uspješne.

Razinu vlažnosti možete poboljšati na više načina.

 • Grupirajte svoje biljke zajedno – Povećana transpiracija povećat će lokalnu vlažnost za sve vaše biljke.
 • Stavite svoj singonij na pladanj za vlažnost. Kako voda isparava, ona povećava razinu vlage u neposrednoj blizini biljke. Pazite da dno posude ne stoji u vodi.
 • Koristite ovlaživač zraka kako biste brzo i jednostavno značajno povećali razinu vlage. Zamagljivanje je općenito neučinkovito.
 • Izbjegavajte zamagljivanje vašeg singonija, jer to nije jako učinkovito za povećanje razine vlažnosti i može povećati rizik od razvoja bolesti.

Kao savjet najbolje prakse, izbjegavajte postavljanje svojeg singonija u vrlo suhu prostoriju; držite ga podalje od centralnog grijanja ili ventilacijskih otvora.

Temperatura

Ne zaboravite držati svoj singonij na željenoj temperaturi od 15°C do 29°C. Ako temperatura u vašoj prostoriji padne ispod 10 ºC, to može dovesti do toga da vaš singonij visi zbog temperaturnog stresa. 

Prozračni prozori ponekad mogu uzrokovati probleme zimi, čak i ako je ostatak vaše kuće topao. Ako posumnjam na problem s temperaturom, stavim svoj digitalni termometar pored biljke na nekoliko dana. Ovo bilježi minimalne i maksimalne temperature, tako da dobijem dobru ideju ako postoji problem.

Problemi s gnojivom koji uzrokuju opadanje

Vjerojatnije je da ćete naići na probleme s prekomjernom gnojidbom nego s nedostatkom gnojidbe, stoga pripazite da ne pretjerujete. Previše gnojiva može oštetiti korijenje, spriječiti ga u pravilnom radu i rezultirati opadanjem vašeg singonija.

Potražite bijelu koru na površini tla kao znak nakupljanja gnojiva. Razmislite o tome koliko ste često gnojili svoj singonij, što ste koristili i koliko je jako.

Da biste popravili prekomjerno gnojen singonij, isperite tlo vodom. Odnesite svoju biljku u sudoper i pustite vodu kroz tlo 5 minuta ili više. To će pomoći da se višak soli gnojiva izbaci iz tla. Inače to radim za sve svoje sobne biljke nekoliko puta godišnje kao mjeru predostrožnosti.

U proljeće i ljeto vaš će singonij svaki mjesec imati koristi od gnojiva. Iako vaš singonij ne zahtijeva puno hranjenja, to će joj pomoći da raste zdravo i da lišće ostane živahno.

Višenamjensko, uravnoteženo gnojivo za sobne biljke, koje se primjenjuje mjesečno tijekom vegetacijske sezone, dobro će djelovati. Obično razrijedim bilo koje višenamjensko gnojivo na pola preporučene koncentracije kako bih smanjio rizik od prekomjerne gnojidbe.

Povremeno, ako singonij nije presađen ili gnojen nekoliko godina, može visjeti zbog nedovoljne gnojidbe. Potražite male, svijetlo obojene, žute listove, rijetke, dugonoge rasta. Obično će nedovoljno gnojen singonij sjajno reagirati na primjenu gnojiva, oživljavajući i stvarajući novi rast u roku od nekoliko tjedana.

wop Singonij7860534234

Visi li vaš singonij zbog lošeg osvjetljenja?

Singoniji nisu pretjerano osjetljivi na svjetlost i mogu podnijeti umjereno slabo osvijetljena područja. Međutim, vaš singonij će rasti mnogo snažnije i proizvoditi zdraviji rast u području gdje dobiva puno svijetle, neizravne svjetlosti.

Singonij ostavljen u tamnom kutu ili prostoriji s minimalnim osvjetljenjem počet će izgledati otrcano, s rijetkim rastom. U početku će listovi postati tamnozeleni jer pokušavaju apsorbirati što više dostupne svjetlosti. Kasnije će listovi početi žutjeti i cijela biljka može klonuti i izgledati doista tužno.

Rješenje je premjestiti svoj singonij na dobro osvijetljeno područje. Jaka svjetlost, bez puno izravne sunčeve svjetlosti je najbolja opcija.

Vaš singonij još uvijek visi? Razmislite treba li ga presaditi

Ponekad bi pretrpanost u posudi mogla rezultirati nesretnim, klonulim singonijem, ali nemojte biti u iskušenju da presadite svoj singonij osim ako nije potrebno jer općenito rastu sporo. Svoj singonij trebate presaditi samo svakih nekoliko godina. 

Znat ćete kada preraste svoju posudu jer će izgledati preveliko, imat će korijenje iz drenažnih rupa posude i trebat će ga vrlo često zalijevati. 

U sažetku

Ako vaš singonij visi, prvo provjerite ima li problema s zalijevanjem. Svoj singonij trebate zalijevati kada se gornjih 2,5 cm osuši. Nedovoljno zalijevanje će uzrokovati da vaš singonij vene, ali prekomjerno zalijevanje može biti smrtonosno.

Ako problemi s zalijevanjem nisu uzrok opadanja vašeg singonija, pažljivo pregledajte svoju biljku radi znakova drugih problema s njegom. Popravljanje vaše biljke bit će jednostavno ako odvojite vrijeme da ispravno identificirate problem.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više