U čemu je tajna uzgoja cikle?

U čemu je tajna uzgoja cikle? Ako razmišljate o dodavanju cikle u svoj vrt, možda se pitate koja je tajna uzgoja ovog živopisnog povrća. Dobra vijest je da je ciklu relativno lako uzgojiti ako imate nekoliko stvari na umu.

Da bi rasla, cikla treba puno sunca i dobro drenirano tlo. Također preferiraju hladnije vrijeme, pa ako živite u toploj klimi, možda ćete ih htjeti posaditi u jesen ili zimu. Kad su spremni za berbu, možete ih počupati s korijenom ili odrezati zelje i ostaviti korijenje u zemlji.

Slijedeći ove jednostavne savjete, ne biste trebali imati problema s uzgojem zdrave i ukusne cikle!

Koji je mjesec najbolji za sadnju cikle?

Za mnoge vrtlare ožujak je najbolji mjesec za sadnju cikle. To je zato što je cikla usjev hladnog vremena i može izdržati mraz. Travanj je također dobar mjesec za sadnju cikle sve dok joj dajete dovoljno vode. Svibanj je prevruć za ciklu, pa ako se sadi u tom mjesecu neće dobro rasti.

Koliko dugo treba cikli da naraste?

Ako ste zainteresirani za uzgoj cikle, možda se pitate koliko joj vremena treba da naraste. U prosjeku je potrebno oko 60 dana da cikla sazrije i bude spremna za žetvu. Međutim, postoji nekoliko stvari koje mogu utjecati na ovu vremensku traku.

Na primjer, vrijeme može igrati ulogu u tome koliko brzo vaša cikla raste. Ako živite u području s puno padalina, vaša cikla može sazrijeti brže nego ako živite u suhoj klimi. Osim toga, vrsta tla na kojem uzgajate također može utjecati na brzinu rasta vaše cikle. Pješčano tlo isušuje se brže od glinenog tla, što znači da vaše biljke moraju više raditi kako bi dobile potrebnu vlagu.

Na kraju, važno je zapamtiti da je svaki vrt drugačiji.

Kako uzgajati ciklu?

Uzgoj cikle odlična je opcija ako svom vrtu želite dodati malo boje. Ovo povrće nije samo lijepo, već ga je i relativno lako uzgojiti. Evo što trebate znati kako biste im pomogli u rastu.

Odabir mjesta sadnje

Uzgoj cikle iz sjemena u vrtu ili u kontejnerima je jednostavan. Potrebna im je izravna sunčeva svjetlost i dobra drenaža tla. Budući da su srodne blitvi i špinatu te su sklone sličnim problemima sa štetočinama i bolestima, pokušajte ih uzgojiti na drugom mjestu od ovih biljaka.

Dubina sadnje i udaljenost između redova

Redovi bi trebali biti udaljeni oko metar, a sjeme treba saditi na 2-5cm. Manje od 1cm treba biti prekriveno sjemenkama. Stanjite sadnice na oko 10cm jedna od druge nakon što budu visoke 7-10cm. Nije potrebna potporna struktura.

Sunčeva svjetlost

Puno sunce ili najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti većinu dana daje prednost cikli. Međutim, oni mogu koristiti malo svijetle sjene.

U čemu je tajna uzgoja cikle

Tlo

Idealno tlo je lagano, plodno, dobro drenirano i ima pH u rasponu od blago kiselog do neutralnog. Sve što bi moglo spriječiti rast korijena – uključujući kamenje, glinu, korov i ostalo – treba ukloniti. Osim toga, bor u tlu je neophodan kako bi cikla izbjegla crnu srž, stanje koje dovodi do izobličenog lišća i plutastih crnih mrlja na korijenju. Bor možete osigurati korištenjem komposta ili ekstrakta morske trave kao dodatka tlu.

Zalijevanje

Osigurajte barem 2cm vode svaki tjedan. Dodavanje malča može spriječiti isušivanje i zagrijavanje tla.

Temperatura i vlaga

Iako može izdržati lagane mrazeve, cikla nije baš tako otporna na hladnoću kao neko drugo povrće u hladnijoj sezoni. Idealne temperature kreću se od 10 do 25 stupnjeva. Sve dok se održava odgovarajuća vlažnost tla i postoji protok zraka oko biljaka koji obeshrabruje rast gljivica, ni vlaga često nije problem.

Gnojidba

Dodatna gnojidba potrebna je otprilike dva tjedna nakon nicanja cikle ako vašem tlu nedostaje organske tvari. Koristite bilo koje renomirano biljno gnojivo prema uputama na etiketi.

Oprašivanje

Cikla se uglavnom oprašuje vjetrom; Cvjetovi se ne pojavljuju sve dok biljka ne završi svoj životni ciklus u drugoj godini. Oprašivanje nije problem jer većina vrtlara uzgaja ciklu kao jednogodišnju, a ne dvogodišnju.

Činjenice o cikli

Cikla je jedno od najranijih povrća i jedna od najhranjivijih kultura za kućnog vrtlara. Cikla ili cikla su korjenaste kulture; mogu se koristiti i podzemna cikla i vršno zelje.

Oba su bogata vitaminima A i C, vlaknima i drugim mineralima poput kalija i kalcija, a lišće sadrži više željeza od špinata.

1682645392 528 U čemu je tajna uzgoja cikle

Iako možda nije najpopularnije povrće, cikla se može koristiti u nekoliko recepata. Neki tvrde da pečeno u pećnici zadržava najjači okus i slatkoću.

Mogu se konzervirati i kiseliti, od njih se pravi čips, a temelj su ruske juhe boršč. Međutim, sirova cikla se ne smrzava dobro, pa mladu ciklu prije zamrzavanja treba skuhati.

Listovi se mogu kuhati kao špinat ili drugo povrće ili jesti sirovi u salatama. Budući da list ima visok udio magnezija, oko 25 posto, dodaci su izvrsni dodaci kompostnoj hrpi.

Usporedna sadnja je zajednički uzgoj biljaka koji je obostrano koristan. Recimo, cikla se dobro slaže s grahom, ali ne i s pole ili pole sortama.

Salata, luk i korabica su druge rane proljetne kulture koje se mogu saditi u blizini cikle. Cikla također voli rasti u blizini obitelji kupusnjača i češnjaka.

Sjemenke cikle, tehnički voće, prilično su velike i s njima je lako raditi u vrtu ili u posudama.

Cikla se obično ne prodaje kao rasadnik. Sjeme cikle je skup dviju ili više sjemenki koje niču unutar tjedan dana ili ovisno o vremenskim uvjetima i tlu.

Neki će uzgajivači namočiti sjeme preko noći prije sadnje kako bi potaknuli brže klijanje.

Tlo s pH između 6,2 i 6,8 treba biti dobro drenirano i rahlo ili ilovasto te treba dodati kompost ili drugu organsku tvar.

Ciklu treba saditi oko 2cm duboko i oko 2cm jedna od druge u redove udaljene 30-45cm. Nakon što sjeme nikne i poraste, obično je potrebno pristupiti prorjeđivanju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Što je bijelo u tlu za lonce?

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

Što možete učiniti s vrećama za uzgoj na kraju sezone?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)

Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Stavljanje biljaka u hladnjak: što trebate znati