Kako funkcionira prozračivanje travnjaka?

1682605789 So funktioniert die Rasenbeluftung Organic Pereglin

Svatko tko ima travnjak reći će vam da učiniti vaš travnjak bujnim, zelenim i lijepim nije tako lako kao što izgleda. A ako vaše područje ima puno gline u tlu, može biti još teže dobiti lijep travnjak. Čuli ste za ventilaciju, ali kako ona funkcionira da bi vaše dvorište izgledalo dobro?

Nakon što neko vrijeme hodate po travnjaku, tlo ispod može postati jako zbijeno. Zbijanje može zgnječiti korijenje trave, otežavajući im apsorpciju vlage, atmosferskih plinova, vode ili hranjivih tvari. Stoga moramo prozračiti travnjak.

Prozračivanje travnjaka radi tako da probuši tlo ispod dubine korijena trave. Perforacije omogućuju zraku, vlazi i hranjivim tvarima da prodru duboko u tlo radi lakšeg upijanja korijena.

Prozračivanje travnjaka stvara prolaze koji omogućuju prodor zraka i tekućine nekoliko inča duboko u korijenske slojeve tla. Pomaže u ublažavanju učinaka zbijanja tla i stvara nova područja za rast korijena trave.

Pomaže li ventilacija travnjaka?

Ako ste ikada pokušali ručno prozračiti svoj travnjak, znate da je to puno posla. Čak i ako koristite stroj, to je i dalje cijeli proces koji se s vremena na vrijeme mora dovršiti na vašem travnjaku.

Ali vidim da to nije proces koji je često potreban u usporedbi s nečim poput košnje travnjaka. Mnogi se ljudi pitaju može li prozračivanje travnjaka pomoći. Ovdje sam da odgovorim na to pitanje gledajući sve različite kutove na ovu stvar koja se zove prozračivanje travnjaka. Zaronimo.

Prozračivanje travnjaka neophodno je na tlima s visokim sadržajem gline. Ako tlo sadrži veliku količinu gline proporcionalno pomiješane s pijeskom, organskim otpadom i drugim sastojcima, glina dopušta zbijanje tla kako bi se stvorila gusta, gotovo vodonepropusna brtva.

Kada se ovo zbijanje dogodi u tlu ispod, korijenju je teško rasti i lako apsorbirati hranjive tvari i prijeko potreban ugljični dioksid. Također, zbijanjem se može spriječiti prodiranje vode duboko u tlo.

Bez prozračivanja, korijenje se može ugušiti i izgubiti hranjive tvari i plinove. Međutim, prozračivanje travnjaka je nepotrebno i možda neće pomoći na lakim tlima koja ne zahtijevaju prozračivanje.

Povezani članci:
Perlator za travnjak u odnosu na motokultivator – objašnjenje alata za travnjak i vrt
Demo: Kako prozračiti vaš travnjak vilama
Možete li prozračiti travnjak kada je mokar?
Možete li hodati po travnjaku nakon što ga prozračite?

Ovako funkcionira Organic Pereglin sustav prozračivanja travnjaka

Koliko vremena je potrebno da ventilacija proradi?

Ovisno o vrsti tla, može proći između 1 i 3 tjedna dok prozračivanje travnjaka ne postigne vidljiv učinak. Međutim, to također ovisi o definiciji uspjeha projekta ventilacije.

Na primjer, ako je presijavanje nakon prozračivanja dio održavanja, tražit će se zdrav novi rast kako bi se odredio uspjeh postupka prozračivanja. Budući da to ovisi o pravilno vođenom programu navodnjavanja, uspjeh procesa prozračivanja mora se ocjenjivati ​​više od vremena koje pokazuje koliko dugo može ili ne mora imati učinka.

Koje je najbolje vrijeme za ventilaciju?

Kažu da je trava trava, ali postoji mnogo različitih vrsta trave koje se koriste za travnjake na kraju dana. I svaka vrsta trave ima svoju najbolju sezonu za prozračivanje.

Najbolje vrijeme za prozračivanje: trave u hladnoj sezoni

Za trave u hladnijoj sezoni poput plave trave, prozračivanje se može obaviti u proljeće ili jesen tijekom hladnijih razdoblja. Kod jesenskog prozračivanja treba proći najkasnije četiri tjedna prije mraza. Ako provjetravate u proljeće, doradu također treba obaviti nakon što više nema straha od mraza.

Ove trave hladnijeg okusa ne bi se trebale prozračivati ​​tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Najbolje vrijeme za prozračivanje: trave u toploj sezoni

Kada su u pitanju trave u toploj sezoni poput bermudske trave, najbolje vrijeme za prozračivanje je sredina proljeća do ranog ljeta. Vani ne smije biti prehladno, inače će trava stradati. Isto tako, ne smije biti prevruće i isušivati, inače vaš travnjak može patiti od suše tla.

Za zdrav i živ travnjak potrebno ga je prozračiti barem jednom godišnje.

Trebam li kositi prije prozračivanja travnjaka?

Košnja travnjaka neposredno prije procesa prozračivanja može biti malo štetna za travu. Međutim, to ne bi trebala biti primarna briga i spriječiti vas da dovršite postupak prozračivanja.

Čini se da košnja travnjaka tjedan dana prije i dva tjedna nakon prozračivanja daje relativno relevantne rezultate.

Što radite nakon što prozračite travnjak?

Nakon što je travnjak prozračen, treba ga zalijevati samo prva 24 sata. Međutim, ako presađivanje ili ponovna sjetva nakon prozračivanja treba biti uspješna, može se dovršiti odmah.

Ono što želite izbjeći odmah nakon pripovijedanja je gnojidba travnjaka. Budući da ste upravo otvorili svježe nove kanale ravno do korijena trave, gnojidba odmah nakon prozračivanja može uzrokovati šok korijena. Pričekajte jedan dan za najbolje rezultate.

Nakon prozračivanja travnjaka, važno je osigurati da travnjak dobije dovoljno vlage kako bi se spriječilo isušivanje tla. Stoga je dobro zaliti vrt unutar 24 sata od prozračivanja.

Kao opće pravilo za sjetvu, volim ostaviti da odstoji 24 sata nakon prozračivanja, budući da mnoge sjemenke također dolaze s gnojivom. Ovo razdoblje odmora nakon prozračivanja daje korijenju priliku da očvrsne prije nego što bude izloženo stvarima poput gnojiva.

Koliko dugo mogu kositi nakon ventilacije?

Ako ste upravo prozračili svoj travnjak, postoje dvije škole mišljenja o tome kada biste trebali sljedeći put kositi travnjak.

  1. Ako ponovno sjetvu ne slijedi proces prozračivanja, u redu je pokositi travnjak odmah nakon prozračivanja.
  2. Ako se presijava nakon procesa prozračivanja, ne smije se kositi 2 do 4 tjedna. Dat će vremena novom rastu da se ukorijeni i uspostavi prije nego što snažno usisavanje kosilice može usisati sjeme i oštetiti novi rast.

Ako presijavanje ili presijavanje nije dio vaše planirane rutine njege travnjaka, košnja odmah nakon prozračivanja može pomoći u razbijanju čepova koje je ostavio proces prozračivanja. Noževi kosilice obično usisavaju čepove i pomažu ih razbiti i ponovno rasporediti u tlo.

Koliko dugo nakon prozračivanja mogu zalijevati?

1682605788 502 Kako funkcionira prozračivanje travnjaka Organic Pereglin

Nakon postupka održavanja prozračivanja travnjaka, potrebno je zaliti travnjak ubrzo nakon toga. Zbog novog potencijala izmjene plinova s ​​dubljim tlom nakon prozračivanja, zanemareno navodnjavanje može uzrokovati isušivanje tla zbog prozračivanja.

Zalijevanje nakon prozračivanja treba provesti najmanje četiri tjedna nakon postupka prozračivanja. Budući da se novostvoreni kanali za izmjenu plinova odvijaju dublje u tlu, postoji mnogo veća vjerojatnost da će se tlo isušiti i time oštetiti vaš travnjak i travu. Iz tog razloga, praćenje sadržaja vlage u travnjaku nakon prozračivanja ključno je za uspješan program njege travnjaka.

Koliko često trebam prozračivati ​​svoj travnjak?

Travnjak treba provjetravati barem jednom godišnje. Ali to ne znači da ne možete prozračiti svoj travnjak više od jednom. Ipak, treba razmisliti koju vrstu korova imate iu koje je doba godine najbolje prozračivanje.

Možete li previše provjetravati?

Kao što je prethodno spomenuto, prozračivanje treba provoditi samo u određeno doba godine i vremenskim uvjetima, ovisno o vrsti trave koju imate na svom travnjaku.

Ako prozračujete svoj travnjak više puta i redovito, može postati previše i oštetiti travnjak. Prozračivanje u pogrešno doba godine ili u neprikladnim uvjetima okoline može povećati štetu na travnjaku od vrućine, suše, pa čak i velikih površina odumiranja trave.

Slično tome, pretjerano prozračivanje tijekom kišnih razdoblja može uzrokovati utapanje korijena ako tlo ne drenira dobro. Slijeđenje jednostavnog pravila godišnjeg ili dvogodišnjeg prozračivanja uobičajena je i uspješna taktika.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja slonova noga (Beaucarnea recurvata)ima smeđe vrhove?

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Briga za kalateju musaicu – Kako uzgajati kalateje

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Kako natjerati afričke ljubičice da cvjetaju tijekom cijele godine

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Vrtlarenje

Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru- vodič za početnike