Možete li gnojiti biljke zimi? Ne uskraćujte svoje biljke

1682590945 Kann man Pflanzen im Winter dungen Berauben Sie Ihre Pflanzen

Proširite vijest!

Biljke zimi ne trebaju gnojivo. Ovo može biti točno za neke biljke, ali ne sve. Dakle, koji su kriteriji?

Gnojidba biljaka zimi ovisi o vrsti biljaka koje uzgajate, njihovom položaju u kući i vašem zemljopisnom položaju. Većina sobnih biljaka zimi miruje i gnojidba nije potrebna. Međutim, biljke povrća također trebaju gnojivo u hladnijim godišnjim dobima. Travu treba hraniti ispravnim omjerom hranjivih tvari prije nego što tlo uđe u stanje smrzavanja.

U ovom ćemo članku raspravljati o tome trebate li gnojiti sobne biljke, povrtlarice i travnatu travu, a također ćemo objasniti prednosti i metodologiju za svaku od njih.

Možete li gnojiti zimi?

Zahtjevi i propisi za zimsku gnojidbu razlikuju se od biljke do biljke i mjesta do mjesta. Međutim, nekoliko općih smjernica vrijedi za sve.

Ovo otkrivamo za tri glavne vrste biljaka.

sobne biljke

Zima je vrijeme kada sobne biljke ne rastu aktivno, pa ih nema potrebe prihranjivati. To vas dovodi u opasnost od smeđih vrhova lišća i opekotina od gnojiva.

Međutim, određene tropske biljke – uglavnom vinova loza ili viseće biljke – rastu i usred zime, tako da im je možda ipak potrebno nešto prihranjivanja, iako u manjoj mjeri.

Osim toga, biljke koje se uzgajaju u zatvorenom mogu imati umjetno svjetlo za stvaranje hrane i rast. Bilo da se radi o rasvjeti, stropnoj rasvjeti ili lampi, sobne biljke će ih koristiti za proizvodnju hrane i stoga im je potrebno gnojivo da bi nastavile rasti.

povrtne biljke

Koliko često trebate gnojiti svoje povrtlarske kulture ovisi o biljkama koje uzgajate. Preporuča se korištenje anorganskih gnojiva. Oni su bolje prilagođeni i zimski usjevi mogu lako dobiti hranjiva iz njih.

travnjak ili trava

Gnojidba smrznutog tla nema svrhe. Jesen je idealno vrijeme za gnojidbu travnjaka u hladnoj sezoni jer su hranjive tvari lakše dostupne i bolje odgovaraju njihovim potrebama.

To također pomaže zimskim usjevima da zadrže svoju boju i prekinu mirovanje nakon što nastupi proljeće. Ovo je posebna prednost gnojidbe tijekom zimskih mjeseci jer oni imaju prednost s početkom proljeća.

Prednosti gnojidbe tijekom zimskih mjeseci

Možete li opljačkati biljke u zimskim gnojidbama vaših biljaka

Baš kao i kod ljudi, metabolizam biljaka se tijekom zime smanjuje, pa im ne treba puno hrane (tj. gnojiva). Međutim, neke biljke to trebaju i neće preživjeti dok ne dobiju tu hranu.

Ranije proljeće zeleno

Osiguravanje pravih hranjivih tvari u pravim količinama za stimuliranje korijenja tijekom zime omogućit će vašem travnjaku i vrtu odličan početak proljeća.

Poboljšan rast korijena zimi i u proljeće

Korijenje biljke raste zimi dok se cijelo tlo ne počne smrzavati.

Iako primjena gnojiva iznad tla zimi neće dati vidljive rezultate, podzemni korijenski sustav će ojačati, što će ga učiniti sposobnijim za podršku rastu novih izdanaka u proljeće.

Povećajte skladištenje energetskih rezervi unutar biljke travnjaka

Hranjiva tvar na bazi dušika, primijenjena prethodno u jesenskom tretmanu, potiče skladištenje ugljikohidrata i razvoj korijena, a također pojačava zelenu nijansu travnjaka tijekom zime.

učiniti zdravijim

Tijekom ljeta vaš travnjak prolazi kroz nekoliko promjena. Zbijenost tla, bolesti, korov, insekti i teška uporaba imaju učinak.

Kad dođe jesen, vaš korov treba pokupiti. Stoga, nakon naporne vegetacijske sezone, dobra je ideja revitalizirati zdravlje vašeg travnjaka primjenom zimskog gnojiva kao dijela jesenskog režima njege travnjaka.

Koje je najbolje gnojivo za zimu?

Najbolje zimsko gnojivo je ono s manje dušika, a više kalija. Previše dušika može lišće učiniti mekšim i podložnijim bolestima.

Ali pravi omjer dušika i kalija pomaže biljci da održi snagu i zdravlje tijekom cijele sezone.

Kada ste u nedoumici, omjer gnojiva od 20-20-20 dobro funkcionira za većinu biljaka, čak i zimi. Pri odabiru gnojiva radije se radije odlučite za vodotopive granule nego za dugotrajne granule zbog hladnoće.

Gnojivo topljivo u vodi osigurava da hranjive tvari brzo dospiju do korijena biljke.

Kako gnojite biljke zimi?

Dobro je prije dodavanja gnojiva provjeriti ima li u tlu nedostatka hranjivih tvari. Za provjeru razine dušika, fosfora i potaše možete koristiti pribor za ispitivanje tla.

Nakon potvrde možete nastaviti, ali različite biljke trebaju različite tretmane.

Travnjak

Nikada ne gnojite suhi travnjak. Pričekajte dan nakon kiše jer će tlo biti vlažno. Planirajte svoju prijavu tako da do sljedeće oluje ostane nekoliko dana. To će spriječiti da se gnojivo ispere prije nego što ima priliku prodrijeti u tlo.

Izračunajte koliko je gnojiva potrebno vašem travnjaku. Upotrijebite rasipač ili rasipač kako biste raspršili svoj korov u pravilnom uzorku kako biste osigurali da se gnojivo nanosi što je moguće ravnomjernije.

sobne biljke

1682590944 9 Možete li biljke u zimskoj balegi lišiti svojih biljaka

Kako biste sobnim biljkama dali poticaj za sezonu rasta, počnite gnojiti čim primijetite znakove novog rasta ili promjene boje trenutnog lišća.

Međutim, vrsta tla za posude i učestalost zalijevanja određuju trebate li ili ne gnojiti sobne biljke zimi.

Ako svoje sobne biljke zalijevate nekoliko puta tjedno tijekom zime, koristite slabu otopinu gnojiva razrijeđenu najmanje 50%.

Kada je najbolje vrijeme za gnojidbu biljaka zimi?

Ujutro pognojite svoje biljke. Time se smanjuje rizik od gljivičnih bolesti. Izbjegavajte gnojidbu biljaka kada je tlo prekriveno snijegom ili smrznuto.

Kada koristite tekuće gnojivo, nanesite ga izravno na tlo nakon što ste ga razrijedili s 50% vode; Pazite da vam ne ispadne na lišće.

Napomena: Koristite formulacije sa sporim otpuštanjem za postupnu isporuku hranjivih tvari bez oštećenja korijena. Dizajnirani su da traju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto moja kalateja umire? (uzroci i rješenja)

Sobne biljke za početnike Uzgoj začinskog bilja

Kako započeti sa sadnjom biljnog vrta

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Rubni vrt: Sadnja savršenog zeljastog višegodišnjeg cvijeća

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme suncokreta

Uzgoj cvijeća Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Gnojivo za hortenzije: Jednostavan vodič za kućne vrtlare

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako pripremiti vrt za zimu (Kratki vodič)