Kada podrezati hrastove stabla: sezonska razmatranja i savjeti za obrezivanje hrasta

Nakon što sam kupio kuću s velikim hrastom u dvorištu, pitao sam se kada je najbolje vrijeme za obrezivanje hrasta . Srećom, pronašao sam neke stvarno korisne savjete iz nekoliko državnih ureda.

Hrastove je najbolje podrezati zimi između studenog i ožujka . Stabla hrasta zimi miruju i manje je vjerojatno da će na njih negativno utjecati rezidba kada su u zimskom mirovanju. Uz to, grane koje su mrtve, oštećene ili bolesne treba ukloniti u bilo koje doba godine (i što je prije moguće).

Mnogo je čimbenika koji utječu na vrijeme obrezivanja hrasta. Čitajte dalje kako biste saznali više o tome kada podrezati hrastove (a kada NE orezivanje).

Vremenska razmatranja kada podrezati hrastove u svom dvorištu

Najbolje vrijeme za orezivanje hrastova je tijekom zimskog mirovanja. U većini područja gdje rastu hrastovi, stabla obično uđu u stanje mirovanja krajem studenog i obično su još uvijek u stanju mirovanja početkom ožujka. Kad god se odlučite za obrezivanje, ne zaboravite da ne uklanjate nijednu granu bez razloga!

Sok u stablu ne teče tijekom mirovanja. Rast je prilično na čekanju. Manje je aktivnih procesa koji bi mogli biti oštećeni ranom ili pomakom opterećenja uzrokovanom rezidbom. Pokušajte obrezati hrastove zimi kada se tekućine ne kreću aktivno kroz deblo i grane. Uzmi ih dok spavaju…

Iako hrastovi ne gube uvijek sve svoje lišće u jesen, zimi će imati znatno manje lišća nego ljeti. Manje listova znači da se grane lakše vide i prate okom dok planirate svoje obrezivanje.

Kad se stablo u proljeće “probudi”, imat će energiju za zacjeljivanje rane od rezidbe. Ovo vrijeme pomoći će hrastu da se brzo oporavi i smanjit će rizik.

Kada se ne podrezuju hrastova stabla: Razmatranja o rezidbi za sezonski rast i cjelokupno zdravlje

Najgore vrijeme za obrezivanje stabala hrasta je tijekom vrhunca proljetnog rasta. Od sredine ožujka do kraja lipnja hrastovi su vrlo aktivni u rastu ! Ovo nije vrijeme da ih naglašavate rezidbom. Protok soka je na godišnjoj razini i brzo će širiti svaku infekciju koja može ući kroz svježu ranu od rezidbe.

Dakle, travanj-lipanj je najgore vrijeme za obrezivanje hrastova , jer su stabla u punom modu rasta. Rane od rezidbe su lak pristup za štetne bakterije i druge neugodne patogene. Hrastovo uvenuće posebno zabrinjava. Stablo je također upravo iskoristilo pohranjenu energiju za uzgoj izdanaka i lišća. Treba vremena za oporavak! Kolovoz-listopad se smatra manje rizičnim za obrezivanje, ali većina vlasnika kuća čeka do mirovanja kako bi obrezali stabla hrasta.

Pročitajte više o Oak Wiltu u ovom članku s Michigan State University Extension.

Pokušajte ne rezati hrastove tijekom proljetno-ljetne sezone. Vaše će stablo vjerojatno biti zdravije ako pričekate zimsku rezidbu osim ako se radi o neuobičajenoj situaciji.

Oduprite se proljetnoj i ljetnoj rezidbi osim ako je to uistinu neophodno. Pokušajte zapamtiti da rane od rezidbe najbolje zacjeljuju ako se posjekotine odvijaju prije proljetnog ispiranja rasta. Smanjite rezidbu hrasta za toplo vrijeme!

Savjeti za obrezivanje hrastovih stabala zimi

Hrastove je najbolje rezati tijekom zimskog mirovanja. Međutim, postoji nekoliko razloga za obrezivanje hrastovih stabala zimi.

Neki vlasnici kuća odlučuju obrezati stabla hrasta krajem studenog ili početkom prosinca, baš kad ulaze u stanje mirovanja. Većina lišća je opala i vidljiv je okvir stabla.

Obrezivanje u ranu zimu omogućuje vlasniku kuće da ukloni sve ekstra duge grane ili druge grane koje možda neće moći podnijeti opterećenje snijegom ili vjetrom. Također može biti lakše raditi u području oko stabla prije nego što na tlu bude puno snijega.

Rano proljeće također je izvrsno vrijeme za rezidbu, pod uvjetom da je prije nego što hrastovi stabla izađu iz mirovanja. Može biti teško vidjeti koje su grane mrtve u ovo doba godine, ali je lako vidjeti opći oblik stabla.

Stablo tijekom zimskog mirovanja nema toliko pokrova lišća, što čini okvir lakšim za uočavanje. Sada kada je sezona obrezivanja stabala, ne zaboravite da ne idete predaleko s cijelom stvari orezivanja hrasta. Ovo nije vrijeme (niti je ikada vrijeme) da počnete nasumično rezati grane. Napravite plan prije nego počnete s rezidbom!

Obrezivanje je više od pukog neselektivnog uklanjanja grana. Ispravno obrezivanje uključuje znanje koje grane ukloniti, kada to učiniti i kako smanjiti štetu na stablu.

Hrastovi se uglavnom orezuju kako bi imali dominantnu središnju vodeći granu. To znači da se u sredini nalazi jedna grana koja je viša od ostalih (kao božićno drvce). Zapamtite da višestruke vodeći grane stvaraju slabije stablo.

Pokušajte naučiti stablo da ima samo jednog vođu koji će ga ojačati za ekstremne vremenske uvjete. Općenito se ne preporučuje “preslijevanje” pejzažnih stabala jer može oslabiti cijelo stablo. Također je razborito istražiti koju vrstu hrasta morate naučiti kako biste saznali više o njegovoj uobičajenoj navici (oblici).

Ovaj članak sa Sveučilišta Florida sadrži korisne pozadinske informacije o tome zašto je pejzažno drveće potrebno podrezivanje (za razliku od drveća u prirodnoj šumi).

Vrste rezidbe hrasta koje se mogu obaviti u bilo koje doba godine

Moj djed je uvijek govorio da je najbolje vrijeme za orezivanje kada imate škare u ruci. Šalio se, ali u tome ima zrnce istine. Postoje neke vrste rezidbe stabala koje se mogu obaviti u bilo koje doba godine.

I nova i zrela stabla hrasta mogu se orezati u bilo koje doba godine radi uklanjanja mrtvih, oštećenih ili bolesnih grana. Maknite ih odande što je prije moguće! Ali nemojte šišati zdrave grane samo zato što imate škare u ruci.

Također je razborito ukloniti sve zdrave grane koje mogu izazvati zabrinutost za sigurnost. Ako grana ometa prolaz ili na drugi način stvara rizik, često je potrebno ukloniti. Stabla se podrezuju kako bi se spriječili ili riješili sigurnosni rizici u bilo koje doba godine.

Zdrav hrast trebao bi izdržati malo rezidbe čak i u “pogrešnoj” sezoni. Ovo može biti dobra prilika da se uvjerite da je stablo u zdravom okruženju, uključujući da ima pristup odgovarajućoj vodi, sunčevoj svjetlosti i kretanju zraka.

Ostala razmatranja za sezonsko vrijeme Rezidba hrastova

Orezivanje hrasta treba obaviti barem jednom godišnje kako bi se stablo lakše oblikovalo. Središnje deblo vođe uvijek treba biti najviša, najveća grana. Grane koje prelaze druge grane su dobri kandidati za uklanjanje, kao i grane koje rastu prema unutra i grane koje više ne mogu dobiti sunce.

Orezujte samo malo svake sezone, umjesto da radite veliku renovirajuću rezidbu svakih nekoliko godina. Nemojte biti previše ambiciozni u jednoj kalendarskoj godini. Hrastu je potrebno lišće da postane hrana! Nije dobra ideja orezati više od 1/3 listova u razdoblju od jedne godine. Stablo treba odgovarajuću lisnu krošnju kako bi raslo snažno korijenje, izdržalo zimske hladnoće i raslo lisnate krošnje sljedeće godine.

Također je važno zakazati obrezivanje hrasta kada budete imali vremena za to kako treba. Pravilno obrezivanje uključuje dezinfekciju alata za orezivanje prije nego počnete… sve do odnošenja obrezivanja drveća na kompost. Pobrinite se da imate dovoljno vremena na raspolaganju.

Stabla se mogu ostaviti da liječe svoje posjekotine na otvorenom. Zdravo drveće samostalno zatvara odgovarajuće rezove. Odmaknite se od limenke brtvila i pustite stablo da učini svoje!

Daljnje čitanje o pravilnom podrezivanju stabala dostupno je u ovom članku iz Iowa State University Extension.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: