Koliko često možete gnojiti svoj travnjak?

1682633695 Wie oft konnen Sie Ihren Rasen dungen

Zdrav, lijep zeleni travnjak nešto je o čemu sanja svaki vlasnik kuće. Ali to nije lak zadatak i zahtijeva predanost brigom i održavanjem kako biste konačno imali takav travnjak iz snova. Također morate razumjeti pravilnu rutinu gnojidbe jer gnojiva osiguravaju dodatne hranjive tvari kako bi vaš travnjak bio zdrav i zelen.

Međutim, može biti štetno i gubitak novca ako niste upoznati s osnovama postupka gnojidbe. Ako znate koliko često gnojiti svoj travnjak, možete izbjeći pretjerivanje ili premalo.

Zato sam vam odlučio dati jednostavan, sažeti vodič koji će vam olakšati brigu o vašem travnjaku na najbolji način.

Koliko često možete gnojiti svoj travnjak?

Vrijeme i učestalost primjene gnojiva ključni su za postizanje najboljih rezultata. A ako pazite na točnu učestalost gnojidbe, također ćete uštedjeti vrijeme i novac.

Iako se travnjak obično gnoji jednom ili dva puta godišnje, nemojte zaboraviti pretjerano hraniti svoj travnjak jer to može biti opasno za njega.

Međutim, učestalost gnojidbe može varirati zbog dva ključna čimbenika:

– Vrsta gnojiva koju koristite

Vrsta trave vašeg travnjaka

Kada je u pitanju gnojivo, idealno je odlučiti koliko često želite primjenjivati ​​gnojivo i zatim kupiti gnojivo koje odgovara vašem rasporedu. Ali ako ste poput prosječnog vlasnika kuće, tada je gnojivo sa sporim otpuštanjem idealno za vas jer je gnojivo s duljim otpuštanjem zdravije i zahtijeva manje primjene.

Budući da je gnojidba učinkovitija kada vaša trava najviše raste, morate saznati koju vrstu trave imate na našem travnjaku, trave za toplu sezonu ili trave za hladnu sezonu.

Koliko često možete gnojiti svoj travnjak

Trave u toploj sezoni

Ako vaša travnjačka trava raste prvenstveno ljeti ili po toplom vremenu, to znači da na svom travnjaku imate trave za toplu sezonu, kao što su bermudska trava, sv. Augustin, zoysia, stonoga ili bivolja trava. Tada je ovu vrstu trave najbolje pognojiti početkom ljeta kako bi trave imale dovoljno hranjiva za svoje aktivno vrijeme. Po potrebi možete ponoviti aplikaciju u kolovozu.

Hladne sezonske trave

Ako trava na vašem travnjaku najviše raste tijekom hladnog vremena, to znači da na svom travnjaku imate travu za hladnu sezonu, kao što je B. Kentucky bluegrass, bentgrass, ljulj ili fina ili visoka vlasulja. Zatim gnojite u jesenskom razdoblju i po potrebi ponovite postupak u kasno proljeće do rano ljeto.

Što ako pada kiša nakon što pognojim travnjak?

Općenito, kiša nakon gnojidbe smatra se idealnom situacijom, jer osigurava da se gnojivo dobro izmiješa s tlom ili tlom i travnjak dobije potreban dušik.

Međutim, pljusak neposredno nakon gnojidbe travnjaka nije ni koristan ni zdrav za travnjak. Također moramo razumjeti da postoji razlika između prosječne slabe kiše i jake kiše.

Jaka kiša može lako isprati ili isprati gnojivo. Jaka kiša odmah šteti gnojivu, osobito na lakim pjeskovitim tlima. Ali to može biti manji problem za teška glinena tla, budući da glinena tla bolje zadržavaju vlagu i vodu.

Zalijevanje je neophodno nakon primjene gnojiva, ali moramo održavati odgovarajuću razinu na temelju vrste tla i njegove sposobnosti upijanja gnojiva.

Stoga preporučam pratiti vremensku prognozu prije gnojidbe kako biste izbjegli jake pljuskove neposredno nakon gnojidbe. Međutim, lagana kiša je u redu jer pomaže gnojivu da uđe u tlo i sprječava njegovo ispuštanje plinova.

1682633694 542 Koliko često možete gnojiti svoj travnjak

Najbolje doba dana za gnojidbu travnjaka

Prvo morate razmotriti koje je doba godine najbolje za gnojidbu travnjaka na temelju vaše vrste trave. Nakon toga morate razmisliti kada je najbolje doba dana za početak gnojidbe.

Prije nego počnete planirati svoj raspored gnojidbe, imajte na umu da vruće i sunčano vrijeme nije idealno jer velika vrućina može uzrokovati potpuno sušenje trave, a gnojivo može izgorjeti travu.

Stoga je idealno doba dana poslijepodne kada je sunce visoko na nebu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: