Kako spriječiti pretjerani rast začinskog bilja i povrća

1682641529 So verhindern Sie dass Ihre Krauter und Ihr Gemuse verschiesen

Ispadanje se događa kada biljka prerano procvjeta i postavi sjeme, smanjujući prinos vašeg povrća. Ova strategija suočavanja se aktivira kada je biljka izložena teškim situacijama. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste izbjegli ispadanje i povećali svoje šanse za dobru žetvu.

Započnimo!

Kako spriječiti pucanje začinskog bilja i povrća - pucajte u cilantro

Što uzrokuje pucanje biljaka?

Biljke se u potpunosti oslanjaju na okolišne znakove kako bi odredile što i kada učiniti. Neki od uvjeta koji će uzrokovati kvarenje vašeg bilja i povrća su sljedeći:

Problemi s kvalitetom tla

Loša kvaliteta tla također će reći biljci da ubrza. Cvjetanje je potaknuto nedostatkom hranjivih tvari ili prisutnošću metala, soli ili drugih onečišćenja u tlu.

temperaturne fluktuacije

Artičoke, bok choy, brokula, kupus, češnjak, kelj i cvjetača kulture su osjetljive na toplinu u hladnoj sezoni. Stoga će najvjerojatnije krenuti sa sadnjom kad zatopli.

Dvogodišnje biljke imaju dvogodišnji životni ciklus i veća je vjerojatnost da će nestati tijekom hladnog razdoblja u prvoj sezoni. Stoga dolazak neočekivano hladnog vremena najavljuje kraj zime i početak cvatnje.

suhoća

Suho tlo potiče vađenje i govori biljci kada to učiniti ili umrijeti. Suprotno tome, malo ili nimalo oborina pokreće brzi reproduktivni ciklus koji osigurava da matična biljka nastavi ispunjavati svoju svrhu u životu čak i ako umre.

Varijacije u duljini dana

Zavrtite biljku korijandera

Kod nekih biljaka cvjetanje je potaknuto dužim danom. Kada su dani duži, a noći kraće, ove biljke su poznate kao biljke “dugog dana”. Vrijeme je za sadnju cvijeća kada usjevi dugog dana poput salate, špinata, cikle i krumpira imaju više od 12 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Biljke kratkog dana, s druge strane, trebaju duže večeri da procvjetaju. Stoga ove biljke cvjetaju samo kada imaju manje od 12 sati dnevnog svjetla. Primjeri toga su riža i soja.

Naglasiti

Čimbenici stresa za biljke su nagle promjene temperature, nedostatak vode i loše tlo. Osim toga, virusi, insekti i biljojedi ubrzavaju životni ciklus biljke. Jaki vjetrovi također mogu uzrokovati pretjerani stres biljke i rano cvjetanje.

Što se događa pri zavrtanju?

Dobra vijest je da je prepoznavanje spojnica jednostavno. Ako primijetite sljedeće znakove, to znači da vaše biljke pucaju:

 • Primjećujete da iz lišća biljke izbija snažna stabljika, načičkana sa samo nekoliko listova.
 • Stabljika formira pupoljke koji se razvijaju u cvjetove i sjemenke.
 • Možete vidjeti da je rast ostatka biljke očito zaustavljen.
 • Osjećaju okus da preostalo lišće postaje sve gorče.
lap biljka bosiljka

Kako da se prestanem zajebavati?

Proces zavrtnja biljke nepovratan je kada jednom započne. Isprobajte jednu ili više strategija kako biste spriječili da vaše biljke klonu i osigurali zdrav razvojni ciklus.

 1. Posadite sjeme koje ne puca. Potražite sjeme s oznakom “otporno na zavrtnje” ili “sporo zatvaranje” jer je to sjeme dizajnirano da izdrži uvjete koji uzrokuju zatvaranje. Pri uzgoju luka pripazite i na termički obrađene listove luka. Na primjer, ove lukovice podnose visoke temperature i stvaraju manje cvjetnih pupova po vrućem vremenu.
 2. Posijte svoje sjeme izravno. Mrkva, repa, repa, rotkvica i mnoga začinska bilja koja su osjetljiva na kidanje zbog stresa korijena najbolje uspijevaju kada se siju izravno u otvoreno tlo, a ne presađuju. To im omogućuje da izgrade svoj korijenski sustav bez prekida.
 3. Malčirajte tlo kako biste ga održali hladnim. Kada toplo tlo zagrijava korijenje biljaka s korijenjem osjetljivim na toplinu poput brokule, cvjetače i cilantra, one pucaju. Raširite sloj malča preko gornjeg sloja tla da ohladite i navlažite stvari i spriječite njihovo pregrijavanje.
 4. Provjerite koristite li pravo gnojivo. Kada koristite gnojivo na svojim biljkama, provjerite je li to gnojivo namijenjeno za razvoj lista i stabljike, a ne ono koje potiče rast cvjetova. Gnojiva koja potiču zeleni rast obično sadrže više dušika.
 5. Sadite svoje biljke kada je vrijeme hladnije. Proljetna sadnja još uvijek može biti relativno topla ovisno o lokalnom okruženju. Pokušajte uzgajati proljetno povrće u jesen, kada je manje vjerojatno da će temperature biti neuobičajeno visoke. Kelj, kupus i kelj spadaju među vrste kupusa koje se mogu uzgajati u proljeće ili jesen.
 6. Dajte svojim usjevima za hladno vrijeme malo hlada. Ako živite u vrućem području, osigurajte malo hlada za hladno sezonsko povrće poput rotkvica, zelene salate i špinata. Čak i povrće koje uspijeva na punom suncu može propasti ako je temperatura previsoka. Kada sadite ove usjeve pored viših biljaka poput kukuruza, osigurajte prirodnu sjenu ili možete postaviti sjenovite tkanine tijekom posebno vrućih dnevnih uvjeta.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Može li ribnjak biti predubok?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Stablo lavande: Vodič za vrtlare

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Listovi alokazije postaju žuti (uzroci i rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja

Živica od ružmarina: sadnja i briga za uspravnu živicu od ružmarina

Organizacija i planiranje vrta Travnjaci i ukrasno bilje Uzgoj cvijeća

Živica od lavande: mirisna cvjetna niskorastuća živica

Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje

Kako orezati ružmarin: Vodič za vrtlare