Kako čistite malč? Ponovno napravite malč novim bez zamjene

1682590339 Wie reinigt man Mulch Machen Sie Mulch wieder neu ohne

Proširite vijest!

Malč se često stavlja u vrtove iz estetskih razloga i kako bi se spriječio rast korova, ali s vremenom može nakupiti prljavštinu na svojoj površini, pa čak i postati pljesniv i mahovinast.

Ispravno čišćenje malča pomoći će da površina izgleda svježe. Čišćenje malča doista nije tako teško kao što zvuči. To može biti neuredan posao, ali pravi alati i tehnike mogu napraviti razliku između neuredne hrpe malča i njegovanog vrta.

Malč se može očistiti pomoću grablji i okretanjem kako bi se otkrile strugotine koje su ostale pod vremenskim uvjetima. Stari ostaci sada hrane tlo dodavanjem organskih hranjivih tvari dok ono propada. Malč zaražen plijesni i gljivicama može se očistiti prskanjem blage otopine izbjeljivača na površinu i okretanjem nakon nekoliko dana.

Kada imate malč u svom dvorištu ili vrtu, dođe trenutak kada ga treba očistiti ili zamijeniti. Ovaj članak objašnjava što možete učiniti da očistite svoj malč bez troška njegove zamjene.

Kako čistite stari malč?

Iako postoji mnogo načina za čišćenje starog malča, metoda u nastavku trebala bi biti prilično laka za provedbu ako imate prave materijale pri ruci.

Rake i podešavanje

Uklonite sav otpad iz svog dvorišta tako što ćete pograbljati ili pomesti sve što nije prljavština ili malč.

To uključuje lišće, štapiće i druge dijelove biljaka koji su pali na njega tijekom nekoliko tjedana.

Kada se malč pograblja i prevrne, prljavština koja je bila na površini stavlja se na dno malča.

To omogućuje da se površina prekrije “nebijeljenim” slojem svježeg malča, a tlo ispod se hrani organskom tvari dok se razgrađuje.

Bio organski ili umjetni, svaki malč može proći kroz proces izbjeljivanja tijekom kojeg gubi boju.

Preokretanje malča omogućuje da se nebijeljeni čips digne na površinu i da mu da novi finiš bez mijenjanja ili povećanja količine.

Nanošenje otopine izbjeljivača na malč

Kako očistiti malč Napravite malč ponovno bez

S vremenom malč može stvoriti dobro okruženje za razvoj plijesni i gljivica. To je zato što kada je izložena kiši i rosi, površina može apsorbirati vlagu iz koje će se kolonizirati spore gljivica i plijesni.

Izbjeljivač dobro djeluje na uklanjanje neželjenih gljivica i plijesni na malču.

Ako se pravilno koristi, prskanje izbjeljivača na malč može ubiti gljivice bez oštećenja biljaka.

Razrijeđena otopina izbjeljivača ponekad se koristi za sterilizaciju i dezinfekciju reznica biljaka i medija za uzgoj. Poprskajte gljivice u malču otopinom 1 dijela izbjeljivača na 9 dijelova vode.

Prikazuje malč s crijevom i mlaznicom za prskanje

Trik za čišćenje starog malča je u uklanjanju mirisa.

Malč može dobiti prilično jak miris ako dugo stoji, stoga ga dobro isperite, što će uvelike pomoći da miriše bolje.

Najbolji način ispiranja malča je pomoću crijeva i mlaznice za prskanje, jednostavno postavite mlaznicu izravno na vrh hrpe malča i pustite vodu punom snagom.

Trebali biste isprati svu prljavštinu, pa pustite vodu dok ne vidite da otječe na vaš travnjak ili vrtne gredice ispod.

Savjeti za čišćenje malča:

Evo nekoliko savjeta za čišćenje starog malča:

 • Uklonite mrtve ili bolesne biljne tvari koje su se možda pomiješale s postojećim malčem.
 • Upotrijebite vrtnu vilicu da razbijete grudice tako da postojeći materijal postane porozniji i rastresitiji.
 • Dodajte vodu u hrpu kako biste još više olabavili. Nakon otprilike 20 minuta namakanja, upotrijebite lopatu ili vile kako biste temeljito promiješali hrpu tako da voda prodre kroz malč.
 • Ponovno namočite još 20 minuta prije nego što cijelu hrpu preokrenete vrtnom vilicom ili lopatom.
 • Ostavite ga da se suši na otvorenom nekoliko tjedana prije nego što ga ponovno postavite oko svojih biljaka i drveća.
 • Za uklanjanje većine prljavštine možete koristiti alat poput grablji za lišće. Ako su krhotine još uvijek vidljive na vrhu malča, možda ćete morati upotrijebiti lopatu da uklonite ostatke.
 • Ovisno o tome koliko je prljavštine bilo u malču, možda ćete morati dodati novi malč kako biste popunili sve praznine.

Ako vaš malč izgleda dosadno i izblijedjelo, pogledajte ovaj video:

Kada biste trebali očistiti malč?

Odgovor ovisi o vrsti malča koji imate.

 • Ako ste kupili grubi malč poput kore, uopće ga ne morate čistiti. Ova vrsta malča dizajnirana je da ostane tamo gdje je stavljena jer će se s vremenom pokvariti tako da nema potrebe za uklanjanjem starih stvari.
 • Trebali biste iščetkati sve površinske ostatke ili male grančice za finije malčiranje (ili ako je vaš grublji materijal izbačen).
 • Ako koristite vrlo fine malčeve poput borovih iglica ili ljuski zrna kakaovca, svakako ih prvo nagrabljajte kako bi se mogle glatko slegnuti bez ostavljanja velikih razmaka između čestica. Također je važno koristiti vile ili sličan alat; Ne čupajte korov rukama!

Najbolje vrijeme za čišćenje malča je prije nego što se zaprlja. Međutim, ponekad to nije moguće. Možda ćete ga morati ukloniti s cvjetnjaka ili s verande ili prilaza. Najlakši način da to učinite je vrtnim crijevom i metlom.

Ne samo da malč izgleda prljavo, već se može i zaprašiti ako ga ne njegujete.

Malč koji se ne čisti redovito bit će suh i prašnjav na dodir, to ne znači da je vrijeme za remont, dovoljno je samo brzo iščetkavanje metlom ili grabljama.

Najlakši način da saznate kada vaš malč treba očistiti je da vidite kako izgleda. Ako puno lišća ili drugih dijelova ne pripada tamo, vrijeme je za čišćenje.

Ako niste sigurni odakle su, samo naprijed i počistite to. Oprez je bolji u ovom slučaju!

Nakon što prvi put postavite malč, stvari bi trebale biti u redu otprilike dvije godine, ali nakon toga trebali biste provjeriti koliko je malč vlažan tijekom nekoliko različitih dana.

Čisti malč

Razlozi za čišćenje starog malča:

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste mogli očistiti svoj stari malč:

spriječiti rast korova

Pomoći će u sprječavanju rasta korova. Ako se korovi ne suzbijaju tijekom njihove rane faze rasta, oni će postati veći, jači i brojniji.

Bolesti koje prenose insekti

Drugi razlog je taj što kukci i ličinke koji su se uhvatili u starom malču mogu prenijeti bolest na vaše biljke. Kada uklonite stari malč, uklanjate i kukce poput puževa i crva koji se možda skrivaju u njemu.

čistoća

Treći razlog je opća čistoća: ako imate stabla koja ispuštaju lišće ili iglice, mogu se pomiješati sa starim malčem, a truli materijal se može nakupiti tijekom vremena, stvarajući debeli sloj materijala ispod vašeg malča koji se može začepiti potencijalno može ugušiti korijenje susjednih biljaka.

Plijesni malč

Ako se malč pokvari (što mora učiniti ako predugo stoji), na njemu bi se mogla pojaviti plijesan. To može dovesti do svih vrsta gljivičnih problema za biljke i drveće, potencijalno šireći se kroz njihovo korijenje i ubijajući ih.

Čak i ako ništa ne primijetite odmah, također postoji mogućnost da plijesan raste na površini tla i na kraju “zarazi” sve nove biljke koje dodate u svoje vrtne gredice, ciklus koji je teško prekinuti bez uklanjanja problema potpuno .

Uobičajene vrste malčiranja

Postoje tri opće kategorije malčiranja:

 • Organski (uključujući drvnu sječku, koru ili druge biljne tvari)
 • Sintetika (uključujući plastiku ili vinil)
 • Mineral (uključujući stvari poput drobljenog vapnenca ili šljunka)

Svaki ima svoje prednosti i nedostatke kada se radi o tome koliko ih često treba zamijeniti ili osvježiti i za koje biljke su najprikladniji.

Za početak, ovdje je popis najčešćih vrsta malčiranja, zajedno s kratkim opisom.

čips od kore

Također poznat kao malč od drvene sječke, ovaj tip malča se pravi od usitnjene kore, obično od listopadnog drveća kao što su hrast ili javor.

Kao i drugi prirodni malčevi, komadići kore pomažu regulirati temperaturu tla i sprječavaju eroziju zadržavajući vodu na mjestu nakon kiše ili snijega.

Crna plastika

Crna plastika izgleda baš kao što zvuči, debela ploča crne plastike koja pokriva dio ili cijelo tlo u vašem dvorištu.

Plastični malč obično se koristi za suzbijanje korova i zaštitu mladih biljaka od mraza. Traje od jedne do četiri godine prije nego što je treba zamijeniti i skraćuje vrijeme zalijevanja održavajući biljke toplima.

Za najbolje rezultate stavite plastični malč preko tla koje je obogaćeno organskim kompostom.

šljunak

Šljunak je izvrstan malč jer je besplatan, estetski ugodan i dostupan u pravoj veličini i obliku.

Djeluje kao izolator protiv temperaturnih promjena i zadržava vodu, potičući bolji rast korijena. Malč od šljunka također olakšava zalijevanje biljaka bez pretjeranog zalijevanja.

Osim što je koristan, malč od šljunka također je lako postaviti oko vaših biljaka. Možete ih skupiti hrpu sa svog prilaza ili ulice i raširiti ih oko svojih biljaka.

1682590338 598 Kako očistiti malč Napravite malč ponovno novim bez

Koliko često biste trebali čistiti svoj malč?

Služba za čišćenje malča općenito preporučuje da svoj malč čistite svakih 12 mjeseci. Ovo osigurava da vaše drveće i grmlje nisu pod stresom ili oštećeni nakupljanjem lišća i drugih organskih tvari.

Također, redovito čišćenje pomoći će zadržati prednosti korištenja malča kao što su: B. čuvanje korova.

Kada odlučujete koliko često ćete čistiti malč, morate uzeti u obzir koliko biljaka imate na nekom području, jesu li to iste biljke ili različite vrste i koliko svjetlosti primaju svaki dan.

Ako imate puno različitih biljaka raspoređenih na velikoj površini, možda biste trebali češće čistiti malč.

Različite vrste biljaka zahtijevaju različite količine sunčeve svjetlosti, pa neke treba čistiti rjeđe od drugih.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: