Najbolje vrste malča i kako ih koristiti

Top 6 Arten von Mulch und wie man sie verwendet

Malč, veličanstven malč. Što je malč? Zašto nam treba malč i možete li proći bez malča?

Ako je malč riječ za koju nikada niste čuli, sve su ovo pitanja na koja ćete znati odgovor nakon što pročitate ovaj članak. Ako znate što je malč, uskoro ćete znati 6 najboljih vrsta malča i kako ih koristiti.

Što je malč?

Malč je izraz koji se koristi za sve što stavljamo po tlu i oko biljaka. Djeluje kao barijera između tla i biljaka koje rastu iznad njega.

Postoje dvije vrste malča; organski malč, prirodna tvar koja će se s vremenom razgraditi, i anorganski, koji uključuje proizvedenu plastiku i tkanine.

Zašto trebamo malč?

Malčiranje ima mnoge prednosti ovisno o sezoni. Malčiranje štiti biljke tijekom najhladnijih mjeseci i kasnih zimskih mrazeva.

Ljeti će tlo biti vlažno dodavanjem sloja malča. Barijera sprječava isparavanje dragocjene vode i isušivanje vaših biljaka.

Također možete koristiti malč kako biste spriječili rast korova sprječavanjem svjetlosti da dopre do njega, a neki malčevi su izvrsni za dodavanje organske tvari u tlo, obogaćujući ga i pomažući vašim biljkama da napreduju.

Možete li se izvući bez malčiranja?

Jednostavan odgovor je da; Možete se izvući i bez toga; Međutim, to je nauštrb vašeg vrta.

Biljke koje ljeti dožive mraz ili se ne zalijevaju dovoljno redovito nikada neće uspjeti. Dakle, ako želite vrt koji uspijeva, malčiranje je izvrsna ideja!

Dakle, koje su najbolje vrste malčeva i kako ih koristiti?

Vrste malča i kako ih koristiti

1. Drvene sječke

Top 6 vrsta malča i kako ih koristiti

Vrste drvne sječke i kore vjerojatno su najčešće korišteni materijali za malčiranje u vrtovima. Pristupačan je, lako ga je nabaviti i lako koristiti.

Drvna sječka ima mnoge prednosti, uključujući zadržavanje vlage i zaštitu od mraza. Pomaže u zaustavljanju erozije tla, čime poboljšava zdravlje tla i razine hranjivih tvari, što zauzvrat poboljšava zdravlje vaših biljaka.

Dodavanje kore ili drvene sječke također će pomoći da vaš vrt izgleda lijepo.

Naravno da ima neke nedostatke. Iver će s vremenom izblijediti i izgledati ružno. Drvna sječka također može početi ispirati dušik iz tla dok se razgrađuje, što nije dobro za biljke kojima je također potreban.

Drvenu sječku nije potrebno polagati ispod; golo dno je savršeno. Svakako dodajte lijep debeli sloj od oko 5cm i ravnomjerno ga rasporedite do i oko baze biljke.

2. Karton

1682652547 423 Top 6 vrsta malča i kako ih koristiti

Dodavanje malča od kartona ima izvrsnu korist za vaš vrt i uštedjet će vam naporan rad. Jedna od glavnih namjena kartona je suzbijanje dosadnog korova koji bi se inače stalno pojavljivao između vaših biljaka ili povrća.

Budući da je karton organski materijal i prirodno se biorazgradi, tlu dodaje dodatne hranjive tvari, pospješujući njegov rast.

Karton u vašem dvorištu može izgledati neuredno, pogotovo kada se počne kvariti, ali možete ga prekriti slojem komposta da ga pospremite i pustite da radi svoj posao.

Koristite karton bez plastične površine kako bi vaš vrt bio što je moguće zdraviji i potaknite gliste na svoj krevet kako biste poboljšali zdravlje tla.

3. Šljunak

1682652547 397 Top 6 vrsta malča i kako ih koristiti

Ljudi često koriste šljunak za prilaze i prostore za sjedenje u kući, ali može koristiti i biljkama. Korištenje šljunka ili pijeska dobro djeluje na zadržavanje vlage i sprječava prodiranje korova, štedeći vam vrijeme i energiju.

Korištenje šljunka može biti skuplja metoda; Međutim, oni traju beskrajno dulje od većine drugih malčeva, tako da ćete ih morati zamijeniti sljedeće godine, a možda ih uopće nećete zamijeniti.

Stijene i kamenje također održavaju vaše krevete atraktivnim i sprječavaju rast gljivica jer ne podržavaju vlažne uvjete.

Jedna od mana korištenja šljunka je ta što može biti težak i zbijati tlo, otežavajući rast biljaka i uzrokujući nakupljanje vode umjesto otjecanja.

4. Pokošena trava

1682652547 457 Top 6 vrsta malča i kako ih koristiti

Najbolja stvar kod pokošene trave je ta što je besplatna jer dolazi s vašeg travnjaka. Također imaju brzu opskrbu jer se trava ljeti razmnožava. Čak ni pokošena trava ne šteti vašim biljkama i životinjama.

Postoje i druge prednosti korištenja pokošene trave kao malča. Izvrstan je dodatak jer pomaže tlu da zadrži vlagu i sprječava da svjetlost dopre do korova.

Najbolji dio ove metode malčiranja je da se dušik pohranjen u travi nakon polaganja ispušta natrag u tlo kako bi pogodovao biljkama kojima je potreban da bi napredovale.

Ako vam ova metoda odgovara, upotrijebite tanki sloj; Inače ćete završiti s močvarnim, smrdljivim neredom punim kukaca. Također, izbjegavajte košenje trave ako ste nedavno koristili kemikalije na svom travnjaku.

5. Plastična membrana

1682652547 109 Top 6 vrsta malča i kako ih koristiti

Ako planirate koristiti plastičnu membranu u svom vrtu, ozbiljno. To je prva anorganska metoda na ovom popisu, ali to ne znači da nema svoje mjesto kada se pravilno koristi.

Glavna svrha plastične membrane je kontrola korova. Najprije morate ukloniti sve veće korove i veliko kamenje koje bi moglo potrgati plastiku za najbolji rezultat. Kada je na mjestu, pričvrstite je za tlo velikim kamenjem oko rubova.

Glavni nedostaci ove metode su da se plastika često brzo razgrađuje ili lomi, dopuštajući korovu da ponovno puže kroz nju. To također znači da ćete u svom dvorištu imati male komadiće crne plastike.

Ako odlučite saditi rupe u opni, pazite da ne pregrijete tlo i održavajte razinu vode ispravnom za biljku. Međutim, membrana djeluje kao izvrsna barijera za smrznute mjesece.

6. Platnena membrana

1682652547 422 Top 6 vrsta malča i kako ih koristiti

Platnene membrane slične su plastičnim membranama po tome što su anorganske i prvenstveno se koriste za suzbijanje korova, ali su podložnije i mogu biti korisnije za biljke koje želite uzgajati. Glavni razlog za to je što je tkanina puno poroznija, što omogućuje prirodniji prolaz vode i zraka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaštita biljaka

10 najboljih biljaka za uzgoj u posudama

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Korištenje kočića od mahovine za kućne biljke: potpuni vodič

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Dracaene Marginate

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Sukulenti

Ponovno upotrijebite staklenke za svijeće za sadnju sukulenata

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljena stabljika biljke: uzroci i jednostavna rješenja