Sadnja rajčica za vrtlare početnike

1682647889 Tomaten pflanzen fur Anfangergartner Organic Pereglin

Rajčice su ukusan i zdrav dodatak svakom obroku. Ako ste razmišljali o pokretanju vlastitog vrta, ali ne znate odakle početi, ovaj članak je za vas!

Ovaj članak opisuje osnove sadnje rajčice za vrtlara početnika. Bilo da planirate uzgajati u kontejnerima ili tlu, ovi savjeti pomoći će vašim biljkama rajčice da napreduju.

Također pokrivamo neke uobičajene pogreške koje početnici rade prilikom sadnje rajčica i kako ih izbjeći!

Sadnja rajčice u posudama

Ako odlučite uzgajati rajčice u kontejneru, pobrinite se da je dubok najmanje 30cm i da ima dobru drenažu. Također biste trebali koristiti tlo za posude umjesto uobičajenog vrtnog tla za biljke rajčice, jer su hranjive tvari koncentriranije.

Postoje mnoge vrste lonaca. Svratite do svoje lokalne vrtlarske trgovine ili potražite ideje na internetu! Pazite da ih ne pretrpate previše biljnog materijala jer će to usporiti rast i izazvati probleme poput gljivičnih bolesti.

Sadnja rajčice u gredicama

Ako sadite rajčice izravno u zemlju (poznato kao “in situ” ili bez obrade), svakako odaberite područje na kojem će imati punu izloženost suncu između svibnja i listopada. Provjerite postoji li izvor vode u blizini.

Tlo bi trebalo biti plodno i ilovasto i pripremljeno da primi korijenje rajčice, razbijajući nakupine ili velike nakupine tako da mogu lako prodrijeti duboko i hraniti se. Tlo također treba dobro drenirati, jer su biljke rajčice osjetljive na mokro tlo. Ovo tlo zahtijeva blago kiseli pH.

Broj biljaka koje trebate posaditi ovisi o vrsti i veličini vaše gredice. Ipak, općenito se preporučuje da drže minimalnu udaljenost jedna od druge.

Stoga imaju dovoljno prostora za potpuni rast bez istiskivanja ili prenatrpavanja prostora jer to može usporiti rast i uzrokovati probleme poput gljivičnih bolesti.

Sadnja rajčica za vrtlare početnike Organski Pereglin

Izbjegavajte ove pogreške prilikom sadnje rajčice.

Nemojte zalijevati biljke rajčice.

Nezalijevanje biljaka rajčice može uzrokovati da uvenu pa čak i umru.

Zbog toga svoje biljke trebate zalijevati od samog početka njihova rasta. I prilikom sadnje i nakon što su nekoliko tjedana zakopani.

Koje je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka rajčice?

Najbolje vrijeme za zalijevanje rajčice je jutro. Vrtlari bi trebali zalijevati svoje rajčice rano ujutro kako bi vlaga koja prodire u lišće imala priliku osušiti se od dnevne vrućine.

Ako ste zabrinuti zbog vremenskih prilika, posadite rajčice u posude ili lonce koji se mogu unijeti unutra kad pada kiša i imaju automatski sustav navodnjavanja kako biste izbjegli pretjerano zalijevanje biljaka.

Biljke nisu dovoljno udaljene jedna od druge.

Što se događa ako ne razlikujete svoje biljke rajčice? Biljke koje su preblizu jedna drugoj narasti će do veličine biljke i neće pravilno roditi.

Rajčicama je potrebno dosta prostora između biljaka kako bi sunčeva svjetlost i zrak osušili lišće kako bi se spriječile bolesti biljaka.

Na koliko razmaku trebam posaditi biljke rajčice? Rajčice trebaju oko 45cm jedna od druge, ili nešto manje od dva metra od središta jedne biljke do druge.

Nema rupa za odvod vode

Sadnja rajčice u posude bez drenažnih otvora (ili sadnja u posude bez drenaže)

Što ako zaboravite provjeriti ima li vaša posuda drenažni otvor? Ako nema rupe za odvod vode, sva prljavština oko korijena može istrunuti zbog pretjeranog zalijevanja.

To znači da svaka posuda ili posuda u kojoj se uzgaja povrće mora biti dovoljno jaka da osigura pravilnu drenažu.

1682647888 80 biljaka rajčice za vrtlare početnike Organski pereglin

Pretjerano zalijevanje rajčice

Pretjerano zalijevanje biljaka može uzrokovati truljenje korijena i na kraju dovesti do smrti biljke.

Ako živite u području koje ima puno ljetnih kiša, pobrinite se da je vaše tlo dobro drenirano – na taj način višak vode može otjecati prije nego što se nakupi i uzrokuje probleme vašim biljkama.

Pazite da ne pretjerate sa zalijevanjem dubinskim zalijevanjem jednom ili dva puta tjedno umjesto svakodnevno ako je moguće (nedostatak kisika je štetan). To omogućuje dovoljno vremena da se hranjive tvari apsorbiraju iz tla temeljenog na kompostu, a da ga ne utapaju s previše vlage.

Zabranjeno:

– Sadite rajčice u blizini drugih usjeva koji mogu imati štetnike koji bi mogli naštetiti usjevima rajčica – Sadite po hladnom vremenu kao što su hladni udari ili rani mrazovi – Sadite kada je padala jaka kiša u danima ili tjednima prije sadnje

– Sadite u razdoblju dovoljnog sunca i toplog vremena (obično to znači nakon što prođe sva opasnost od mraza)

– Biljke u blizini biljaka koje mogu djelovati kao prirodne barijere protiv štetočina poput paprike i patlidžana.

– Održavajte tlo dobro prozračenim korištenjem komposta umjesto zemlje

– Budite oprezni kod zalijevanja kako ne biste utopili korijenje rajčice, ali i pazite da dobije dovoljno vode za zdrav rast.

Sadnja rajčica bitan je dio vrtlarstva za vrtlara početnika, budući da zahtijeva određeno znanje o okolišu koji je svakoj biljci potreban, koje sorte najbolje funkcioniraju i koliko duboko zakopati tlo.

Previše dušika

Previše dušika može uzrokovati da biljke rajčice proizvedu previše lišća koje nije za jelo. Prilikom gnojidbe pokušajte se držati niže razine dušika.

Budući da previše dušika može biti otrovno za biljku i spriječiti cvjetanje. Za potencijal plodnosti većine sorti rajčice, najbolje je koristiti samo tjedno folijarno prskanje s dovoljno gnojiva da nadoknadite dio ili sav nedostatak.

Ovisno o sorti koju uzgajate – nekima je možda potrebno češće oprašivanje od drugih – rajčice trebaju dobiti ručno oprašivanje ili dva da bi zametnule plod.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

2 razloga zašto biljke lavande opadaju

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtni alati i oprema

Kako kositi travnjak kosilicom koja se vozi

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za Monsteru Deliciosu

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Organski načini suzbijanja štetnika u vrtu