Glavne prednosti korištenja prirodnih gnojiva u vašem vrtu

Prilikom odabira gnojiva morate uzeti u obzir mnoge mogućnosti. Ovaj vodič navodi 5 glavnih prednosti korištenja prirodnih gnojiva u vašem vrtu. Neki vrtlari početnici mogu misliti da će, dokle god obavlja posao, bilo koje gnojivo dobro. Neki čak kažu: “što brže radi, to bolje.”

Međutim, postoji jedan veliki problem s ovim načinom razmišljanja:  gnojiva, osobito kemijska,  mogu biti opasna za ljude, kućne ljubimce i širu okolinu. Najčešće, nepravilno rukovanje može uzrokovati iritacije kože, dok slučajno gutanje može rezultirati nesvjesticom, bolovima u želucu, napadajima i drugim simptomima. Neka kemijska gnojiva su također prilično eksplozivna.

Stoga ne čudi zašto mnogi kućni vrtlari traže sigurnije alternative biljnoj hrani. Ako ste jedan od njih, evo što biste trebali znati o prirodnim gnojivima i nekim od njihovih prednosti.

1. Prirodna gnojiva djeluju polako, ali sigurno

Organska ili prirodna gnojiva trebaju svoje vrijeme da djeluju, općenito djelujući sporije isporučujući hranjive tvari. Za neke je ovo nedostatak. Uostalom, tko ne bi želio vidjeti rezultate svojih vrtlarskih napora što je prije moguće?

Nestrpljivost i korištenje kemijskih gnojiva, međutim, može utjecati na vaše biljke i tlo. Zapamtite da, iako sintetička gnojiva djeluju brzo, ona također imaju tendenciju prehraniti biljke. Činite to često i biljke bi mogle izgorjeti i oštetiti. Osim toga, biljke mogu uzeti samo ograničene količine hranjivih tvari u određenom vremenskom razdoblju . Višak gnojiva isprati će se u podzemne vode kao onečišćenje.

Druga posljedica prevelikog oslanjanja na kemijska gnojiva ima veze sa strukturom tla. Imajte na umu da čiste kemikalije mogu biti teške za organizme koji održavaju tlo zdravim. Kišne gliste, na primjer, pomažu u prozračivanju tla.

Bez ovih korisnih organizama, tlo postaje kompaktnije. To onda dovodi do toga da vaše biljke imaju poteškoće u pristupu hranjivim tvarima koje su im potrebne iz tla.

2. Organska gnojiva pomažu poboljšati strukturu tla

Jedna od najvažnijih prednosti pravog prirodnog gnojiva je da može pomoći u poboljšanju zdravlja tla. Prirodni uređaji za kondicioniranje tla poput kompostiranog dvorišnog otpada čine to tako što čine teksturu tla boljom, omogućujući mu da duže zadrži vodu i potičući aktivnost bakterija i gljivica osiguravajući hranu za mikrobe.

Sada, ako nemate pojma je li vaše tlo dovoljno zdravo za uzgoj povrća i cvijeća, trebali biste razmisliti o  testu tla . Na taj način dobivate detaljno izvješće o hranjivim tvarima dostupnim u vašem tlu, kao i nedostacima koje trebate riješiti. Mnogi testovi također daju detaljne preporuke za gnojivo, tako da možete biti sigurni da je ono što dodajete zapravo potrebno (i da nije štetno).

3. Prirodna gnojiva su sigurnija

Neki ljudi su zbunjeni što znači “prirodno” ili “organsko” kada se govori o gnojivima. Ako također niste sigurni u to, jednostavan je odgovor da izraz “organsko” u organskim gnojivima nema nikakve veze sa standardima prerade koji su uobičajeni za prehrambene proizvode. To jednostavno znači odabir biljnih prehrambenih materijala dobivenih izravno iz biljaka, životinja ili prirodnih minerala/stijena.

Organska ili prirodna gnojiva ne prolaze kroz dodatne korake ekstrakcije i pročišćavanja. Minimalna je obrada uključena u usporedbi s njihovim kemijskim kolegama, što ih čini puno sigurnijima za ljude i životinje, kao i za okoliš.

Također, budući da su napravljeni od minerala u prahu, biljnog ili životinjskog otpada, neki ih proizvođači niti ne prodaju kao gnojiva. Ponekad se označavaju kao kondicioneri tla ili amandmani tla.

4. Organska gnojiva su održiva i bolja za okoliš

Važnost organskog gnojiva postaje još očitija kada pogledate njegov utjecaj na okoliš. Ako se prirodna gnojiva minimalno obrađuju, onda su sintetička gnojiva sasvim suprotna jer njihova proizvodnja uključuje naftu i fosilna goriva. 

Naravno, to je već dovoljno loše, ali kada uzmete u obzir kako kemijska gnojiva otječu u naše vodene putove, teško je ne razmisliti dvaput prije nego što ih upotrijebite. Vidite, kada otiču u potoke, jezera i druge vodene površine, sintetička gnojiva potiču rast algi. Time se ribama i drugim organizmima oduzima kisik, što narušava ravnotežu morskih ekosustava.  

Otjecana kemijska gnojiva također bi mogla iscuriti do podzemnih voda, postajući rizik za ljudsko zdravlje. Otjecanje gnojiva učinilo je podzemnu vodu nepitkom u nekim regijama zbog nepažljive prekomjerne primjene. Nasuprot tome, organska gnojiva ne otječu tako lako, jer općenito nisu ni približno tako topiva u vodi. Osim toga, oni također pomažu povećati bioraznolikost vrsta unutar tla (umjesto da je smanjuju).

5. Možete napraviti vlastitu mješavinu prirodnih gnojiva

Oni koji nisu probali organska gnojiva mogu oklijevati jer su skuplja od svojih neorganskih. Iako postoji nešto istine u tome na površini, nemojte zaboraviti da sami možete napraviti prirodna gnojiva. Na primjer, pokošena trava bogata je dušikom i čini izvrsnu biljnu hranu za organski travnjak.

Drugi primjer bi bili kuhinjski ostaci. U kombinaciji s vrtnim otpadom možete napraviti vlastiti kompost . Zapamtite da ako je vaš vrt dobro hranjen domaćim kompostom, vjerojatno nećete morati primjenjivati ​​kupljeno gnojivo vrlo često (ako ikad).

Neki podsjetnici prije prelaska na organska gnojiva

S obzirom na prednosti prirodnih gnojiva, mogli biste misliti da su ono konačno rješenje za vaše vrtne probleme. Ne tako brzo, prije nego što prijeđete na organska gnojiva, morate imati na umu nekoliko stvari.

Prvo, ako kupujete prirodna gnojiva, ne zaboravite istražiti. Nisu sva komercijalno prodana organska gnojiva ista (neka imaju visok sadržaj soli). Pomaže razumjeti koji će opskrbiti vaše biljke dovoljno hranjivih tvari.

Drugo, morate razumjeti kako temperatura utječe na vaša prirodna gnojiva. Na nižim temperaturama, nekim organskim gnojivima može biti teško opskrbiti dovoljno hranjivih tvari. Pročitajte i slijedite upute za prirodno gnojivo koje odaberete.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, nemojte se obeshrabriti ako vam prirodna gnojiva ne daju brze rezultate. Kao što sam rekao, odvajaju svoje vrijeme za rad, ali u konačnici su bolja opcija za vaše biljke i tlo. Vaše biljke (i majka priroda) će vam dugoročno biti zahvalne!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Može li ribnjak biti predubok?

Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja Zaštita biljaka

Koje začinsko bilje može rasti u kući zimi?

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje

4 jeftina načina da napravite i popunite podignutu vrtnu gredicu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Uvijanje lišća biljaka: uzroci i jednostavna rješenja

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!