Kada gnojiti voćke: sezonski savjeti za hranjenje voćaka

Kada gnojiti vocke sezonski savjeti za hranjenje vocaka53487085438710

Otkako smo u svoje dvorište počeli dodavati više voćaka, pitam se kada gnojiti voćke. Definitivno ima puno toga za naučiti, ali sada sam uvjeren da će moja stabla ostati sretna, zdrava i dobro hranjena!

Najbolje vrijeme za gnojidbu voćaka je proljeće. Posebno je rano proljeće izvrsno vrijeme za primjenu uravnoteženog organskog gnojiva. Izbjegavajte gnojenje voćaka u kasno ljeto i ranu jesen.

Čitajte dalje kako biste saznali što ulazi u planiranje kada svake godine hraniti voćke gnojivom.

Sezonska razmatranja za godišnju proljetnu prihranu voćaka

Hranjenje vaših voćaka gnojivom ključni je dio proljetnog održavanja voćaka. Voćke zahtijevaju čitav niz različitih hranjivih tvari da bi bile zdrave i dale plodove. Uravnoteženo organsko gnojivo djeluje kao multivitamin za vaša stabla.

Proljeće je najbolje vrijeme za gnojidbu voćaka jer je proljeće kada drveću treba puno energije da izbaci novo lišće i njeguje plodove. Hranite stabla prije nego što prekinu mirovanje, tijekom pupanja pupova ili tijekom vegetacije. Lipanj je doista posljednji razuman mjesec za primjenu gnojiva. Ako je već srpanj ili kolovoz – zakasnili ste – pričekajte sljedeće proljeće.

Rano proljeće je savršeno vrijeme za prihranu voćaka gnojivom. Ranom proljetnom prihranom osigurat će se da stabla imaju adekvatne hranjive tvari na raspolaganju dok pređu iz zimskog mirovanja i počnu rasti cvjetove i lišće.

Voćke se mogu hraniti u proljeće dok je još zima, ili se mogu hraniti do točke kada su procvjetale i počinju rasti svoje zeleno lišće. Radije nanosim organsko gnojivo neposredno prije nego što se moje voćke probude iz zimskog mirovanja. Svake godine ne stignem tamo na vrijeme, ali moje drveće kao da ne smeta!

Korištenje vodotopivog gnojiva za voćke
Treba li vašoj voćki doista gnojivo? Ili bi bilo bolje da mu daš malo vode i pošalješ ga u krevet?

Gnojite li voćke u jesen?

Gnojidba voćaka u jesen je obeshrabrena. Većina vlasnika voćaka prestaje s bilo kakvom prihranom u kasnu jesen i ranu zimu. Gnojidba voćaka potiče rast, što je suprotno od onoga što želimo da stabla rade u jesen! Voćke bi trebale zatvoriti dućan za zimu.

U jesen bi se stabla trebala pripremati za nadolazeće hladno vrijeme, a ne fokusirati se na uzgoj novih grana i lišća. Sve grane i lišće koje rastu u jesen mogu i dalje biti prilično nježne kada nastupi hladno vrijeme, ostavljajući ih osjetljivima na oštećenja od zime .

Prestanite hraniti stabla u jesen i pustite stabla da mirno uđu u zimsko mirovanje. Odmaknite se od gnojiva …Ne poticajte rast! Biste li djetetu dali šećer prije spavanja?

Koje je gnojivo dobro za voćke?

Sada kada nema žurbe s jesenskim prihranjivanjem voćaka, ima vremena da se pripremite za dobro isplanirano proljetno prihranjivanje. Dakle, kakvo je gnojivo dobro za voćke? Za voćke su najbolja uravnotežena organska gnojiva s razumnom količinom dušika.

Sojina sačma je vrlo popularna opcija jer osigurava adekvatan dušik bez izgaranja kemijskog gnojiva. Previše dušika u gnojivu može učiniti da grane i lišće rastu tako snažno da pati i sam plod. Postoje i specijalizirana gnojiva za voćke koja su odlična ako ne gnojite cijeli voćnjak.

Uvijek imajte na umu da je bolje pothranjivati ​​nego pretjerati , čak i s organskim gnojivima. Vaš lokalni ekosustav će vam biti zahvalan, a manja je vjerojatnost da ćete dobiti stablo s puno novih izdanaka koji su podložniji oštećenjima niz cestu.

Možete li prečesto gnojiti voćku?

Možete li prehraniti voćku? Potpuno je moguće prečesto gnojiti voćku. Voćke ne zahtijevaju stalno hranjenje. Jednom godišnje, u proljeće, trebalo bi biti više nego dovoljno.

Ako razmišljate o drugom prihranjivanju, prvo napravite analizu tla kako biste se uvjerili da vašoj voćki zaista treba malo hranjivih tvari. Bez ispitivanja tla, prilično ste slijepi. Sviđa mi se ovaj članak koji nas podsjeća zašto čak i profesionalci rade testove tla u svojim vrtovima!

Pretjerana gnojidba zapravo može biti loše za okoliš. Višak gnojiva može ući u podzemne vode i prirodne tokove i narušiti uravnoteženi ekosustav. U osnovi… gnojivo može biti zagađivač. To je loše. Osim toga, loše je za vaš novčanik. Nemojte pretjerano gnojiti .

Kada gnojiti vocke sezonski savjeti za hranjenje vocaka53487085438711

Smjernice za gnojidbu novih voćaka

Dakle, kako oploditi novu voćku? Iskreno, ne bih gnojila novu voćku. Ne treba ometanje. Bolje je pustiti biljku da se navikne na novo okruženje i učvrsti se. Provedite svoje vrijeme i trud održavajući tlo dovoljno vlažnim umjesto da se usredotočite na gnojivo.

Moj preferirani raspored je sadnju nove voćke u ranu jesen. Jesen je lijepa jer je ljetna vrućina nestala, ali još uvijek ima vremena da korijenje izraste i uspostavi se. Zatim stablo hranim prihranom komposta u rano proljeće. Gnojim postojeće drveće u našem dvorištu koje daju pristojne plodove, ali nove voćke preskačem nekoliko godina.

Ako sadite stablo golog korijena , ono će biti isporučeno tijekom mirovanja. Pustite ga da izađe iz mirovanja i da se usmjeri. Održavajte tlo vlažnim i redovito promatrajte stablo. Možda će biti spreman za hranjenje za godinu ili dvije, ali može i sam od sebe napredovati. Ako ste jako željni da nahranite svoje stablo, razmislite o laganoj prihranjivanju domaćim kompostom od lišća umjesto gnojiva iz trgovine.

Koje je najbolje gnojivo za voćke? Najbolje gnojivo za voćke je domaći organski kompost. 

Kako gnojite voćke? Gnojite voćke primjenom prihrane kompostom (ili primjenom organskog gnojiva) na tlo ispod krošnje stabla, osobito oko perimetra stabla (kapna linija). Voda u gnojivo nakon primjene. Slijedite upute na pakiranju određenog proizvoda koji koristite.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: