Kada brati jabuke: Vodič za berbu za sezonu branja jabuka

Kada brati jabuke Vodic za berbu za sezonu branja jabuka45398797853498710

Pitate se kada brati jabuke? Sezona jabuka je u punom jeku! Svi se pitaju koje su jabuke u sezoni i kada je najbolje otići u branje jabuka u domaće voćnjake.

Mjesec rujan općenito je najbolje godišnje doba za branje jabuka . Dok različite sorte jabuka sazrijevaju u različito vrijeme, a klima varira od godine do godine, rana jesen je gotovo uvijek pouzdano vrijeme za branje jabuka. Rane sorte kao što su Gala i McIntosh spremne su od kraja kolovoza do sredine rujna u većini umjerenih podneblja u kojima se uzgajaju jabuke. Sorte srednje sezone kao što su Granny Smith i Fuji spremne su krajem rujna do početka listopada. Kasne sorte kao što su Cripps Pink i Fuji sazrijevaju krajem listopada-studenog (savršeno za kasne izlete u branje jabuka).

Budući da se vrijeme sezone jabuka razlikuje od godine do godine, korisno je paziti na znakove zrenja jabuka. Čitajte dalje kako biste saznali kako prepoznati je li jabuka zrela i spremna za branje.

Kada su jabuke spremne za branje?

Dozrijevanje jabuke ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući sortu jabuke i vremenu tijekom vegetacije. Iako su godišnji obrasci dobro uspostavljeni, farmeri ne određuju točan datum žetve za svoje usjeve. Uzgajivači jabuka promatraju zrelost jabuka prije nego što donesu odluku kada će ih ubrati.

Prerano ubrane jabuke su kiselkaste, male i nemaju boju kore. Prekasno ubrane jabuke mogu biti mekane, mekane i sklone brzom kvarenju u skladištenju.

Dakle, kako znati kada su jabuke spremne za branje? Srećom, jabuke daju dosta pokazatelja da su spremne. Ali….neće sve jabuke pokazati sve znakove. Postoji mnogo izuzetaka. Uzgajivači postaju sve bolji u određivanju zrelosti jabuke kako stječu iskustvo.

Kada brati jabuke Vodic za berbu za sezonu branja jabuka45398797853498715

Znakovi zrelosti jabuke

Evo nekoliko znakova zrelosti jabuke :

 • Stabljika jabuke se lako odvaja od grane . Nedovoljno zrele jabuke ne silaze lako sa stabla.
 • Provjerite čvrstoću. Zrele jabuke su čvrste i hrskave , ali ne tvrde. Jabuke ne bi trebale biti mekane niti se lako lome.
 • Uzmi griz! Okus zrelih jabuka je hrskav i sočan , a ne škrobnast i oštar. Kiselost i sadržaj škroba jabuke se smanjuje kako sazrije.
 • Pozadinska boja kore/kožice ( dio kore jabuke koji nije crven) mijenja se iz zelene u žutu (osim ako nije zelena sorta jabuke ).
 • Boja kore unutar udubljenja stabljike mijenja se od zelene do žute.
 • Meso jabuke je krem ​​ili bijelo umjesto svijetlozeleno.
 • Sjemenke jabuke prelaze iz bijele u smeđe .

Kako onda znati je li jabuka spremna za branje sa stabla? Uklonite jednu s drveta i promatrajte je! Jabuka bi se trebala lako skinuti sa stabla i obično će biti crvena ili žuta. Prerežite jabuku na pola kako biste provjerili ima li bijelog mesa i smeđih sjemenki. Jabuka bi trebala biti slatka, a ne pretjerano kisela.

Različite sorte jabuka sazrijevaju u različito vrijeme i pokazuju različite pokazatelje zrelosti. Klimatske varijacije u temperaturi, vodi i sunčevoj svjetlosti utječu na obrazac zrenja jabuka. Na primjer, crvena boja kore jabuke je svjetlija kada su jesenski dani topli i sunčani, ali su noći hladne i svježe. Čak i jabuke na sunčanoj strani stabla mogu biti spremne za branje prije jabuka koje su u sjeni. Lokalni rasadnici i državni savjetodavni uredi dobar su izvor za učenje o obrascima zrenja jabuka u vašem području.

Sezona jabuka: godišnja jesenska berba zrelih lokalnih jabuka

Dakle, koji je mjesec sezona jabuka? Sezona jabuka je oko mjeseca rujna. Dok se vrhunac berbe uglavnom događa u rujnu za većinu jabuka koje vidimo u trgovinama, postoje neke sorte koje su spremne već krajem srpnja, a druge koje nisu zrele do listopada ili čak studenog! U nastavku pogledajte popise koje jabuke dozrijevaju u kojem mjesecu.

Dakle, kada je ukupna sezona za jabuke? Svježe jabuke dostupne su od kraja srpnja do studenog. Svaka sorta jabuka ima svoje zahtjeve za dozrijevanjem, a nekima je jednostavno potrebno puno dulje da sazriju od drugih! U različitim regijama uzgajaju se različite sorte, a sorte uzgojene u jednoj regiji imat će raspon datuma zrelosti.

Što se tiče sezone jabuka, jesen je i najbolje vrijeme za sadnju novih stabala jabuka ! Isprobajte nekoliko različitih sorti zrelih jabuka ove jeseni i odaberite nekoliko stabala koje ćete posaditi u svom dvorištu nakon što odaberete svoje favorite.

Ljetne jabuke: rane sorte jabuka

Jabuke za ljetno sazrijevanje spremne su krajem srpnja, kolovoza i početkom rujna. Ljetne jabuke općenito se loše čuvaju i stoga je manje vjerojatno da će se prodavati u rasutom stanju.

 • Anna jabuka (srpanj)
 • Gravenstein jabuka (srpanj)
 • Lodi jabuka (srpanj)
 • Dorsett Zlatna jabuka (srpanj-kolovoz)
 • Vista Bella jabuka (srpanj-kolovoz)
 • Early Blaze jabuka (kolovoz)
 • Paula Crvena jabuka (kolovoz)
 • Zlatna jabuka đumbira (kolovoz-rujan)
 • Ozark Gold jabuka (kolovoz-rujan)

Ljetne jabuke potražite u specijaliziranim voćnjacima ili se raspitajte na lokalnoj tržnici.

Jesenske jabuke: Sorte jabuka srednje sezone

Jabuke koje dozrijevaju u jesen obično se beru u rujnu i listopadu. Jesenske jabuke općenito se dobro čuvaju i stoga smo više navikli viđati jesenske sorte u trgovinama. Evo nekoliko klasičnih jesenskih sorti jabuka:

 • McIntosh jabuka (rujan)
 • Honeycrisp jabuka (rujan)
 • Cortland jabuka (rujan)
 • Golden Delicious jabuka (rujan)
 • Ambrozija jabuka (rujan)
 • Jonathan jabuka (rujan)
 • Empire jabuka (rujan)
 • Jonagold jabuka (rujan-listopad)
 • Svečana jabuka (rujan-listopad)
 • Red Delicious jabuka (rujan-listopad)
 • Cox’s Orange Pippin jabuka (rujan-listopad)

Jesenske jabuke (gore) klasika su za “branje jabuka”, jer ćete moći nositi svoj udoban džemper i flanel. I ne zaboravite preslatku košaru za žetvu!

Zimske jabuke: kasnosezonske sorte jabuka

Jabuke kasne sezone, odnosno zimske jabuke, spremne su na kraju sezone jabuka. Ove jabuke su obično velike i često se dobro čuvaju, čuvaju se mjesecima. Evo nekoliko popularnih zimskih sorti jabuka:

 • Fuji jabuka (studeni)
 • Braeburn jabuka (studeni)
 • Gold Rush jabuka (studeni)
 • Newtown Pippin jabuka (studeni)
 • Jabuka Vukove rijeke (studeni-prosinac)
 • Enterprise jabuka (studeni-prosinac)
 • Pink Lady jabuka/Cripps Pink jabuka (studeni-prosinac)

Kako ručno brati jabuke sa stabala jabuka

Jabuke se beru ručno, čak i u komercijalnim voćnjacima. Neki uzgajivači vole tehniku ​​“Twist & Lift” – u kojoj nježno odvojite jabuke, podižući ih prema gore kako biste odvojili stabljiku jabuke od grane. Drugi prvo zarolati jabuku prema gore, a zatim uviti. Također su nas učili samo nježno okrenuti jabuke naopačke. Većina ljudi se slaže da jabuke ne treba vući odmah s grane.

Stabljika bi se trebala lako odvojiti od grane ako su jabuke zrele. Nježno postupajte s voćem. Pokušajte ne ispustiti jabuke i ne dopustite da budu bačene. Jabuke se lako modrice. Narušene jabuke se loše čuvaju i često se mogu brzo potrošiti samo u soku ili umaku od jabuke.

Stavite jabuke izravno u čistu posudu. Možete koristiti staru kantu ili ponijeti košaru za berbu spremnu za fotografije u koju ćete držati svoje jabuke:

 • Drvene košare za jabuke 
 • Drvena košara za sve žetve 
 • Dekorativna košara

Branje jabuka također može biti izvrstan trenutak za snimanje obiteljskih fotografija (baš na vrijeme za izradu čestitki za Dan zahvalnosti ili Božića za slanje obitelji i prijateljima).

Više o dozrijevanju jabuka

Ponekad će sve jabuke na jednom stablu sazrijeti otprilike u isto vrijeme. Ako je to slučaj, dobro je odabrati ih sve odjednom. Međutim, neka stabla jabuke sazrijevaju tijekom nekoliko tjedana. Ova stabla će se morati brati nekoliko puta.

Na sazrijevanje jabuke također utječe položaj svake jabuke na stablu i koliko je stablo orezano radi sunčeve svjetlosti i kretanja zraka. Voće na vrhu sunčane strane stabla može sazrijeti tjedan ili dva prije nego što voće raste nisko unutar sjenovite krošnje.

Jabuke koje imaju nekoliko ogrebotina ili mrlja (ali su inače netaknute) obično su dobre za skladištenje. Jabuke s modricama ili vidljivim truljenjem neće se dobro čuvati. Jabuke koje dobiju modrice tijekom branja još uvijek se mogu jesti, samo ih je najbolje koristiti za pripremu umaka od jabuka ili drugih ukusnih poslastica.

U klimatskim uvjetima s oštrim zimama, najbolje je pobrati sve jabuke sa stabla do kraja listopada. Toplije klime mogu omogućiti da zrele jabuke ostanu na stablu od kolovoza do prosinca.

Kada brati jabuke Vodic za berbu za sezonu branja jabuka45398797853498714

Dozrijevaju li jabuke nakon branja?

Jabuke koje su dostigle dovoljnu zrelost nastavljaju sazrijevati i nakon što više nisu na stablu. Ako jabuka padne sa stabla kada je premlada, neće nastaviti sazrijevati. Vrlo mlade jabuke neće sazrijeti u skladištu.

Važno je napomenuti da “zrela” jabuka nije nužno zrela. Zrelost jabuka samo ukazuje na to da se plod razvio do točke u kojoj će sam završiti sazrijevanje, čak i ako je uklonjen sa stabla. “Zrela” jabuka nije nužno još “zrela”.

Jabuke za skladištenje treba ubrati kada su „zrele“, ali prije nego što budu savršeno zrele. Jabuke za svježe jelo mogu ostati na stablu sve dok ih ne budete spremni jesti!

Ubrane jabuke gube vlagu nakon što siđu sa stabla (zbog toga su jabuke u trgovinama prekrivene tankim pečatnim voskom). Ubrane jabuke također ne mijenjaju puno boju tijekom skladištenja.

Kada brati jabuke Vodic za berbu za sezonu branja jabuka45398797853498713

Utjecaj mraza i smrzavanja tijekom sezone branja jabuka

Jabukama ne mora nužno pomoći niti šteti lagani mraz. Ako je jabuka gotova, treba je ubrati. Jabuke ne trebaju mraz da se zaslade. Istina je i da lagani mraz neće pokvariti jabuke.

Jabuke koje se smrznu na stablu druga su priča. Smrznute jabuke se uopće ne čuvaju dobro. Ako imate jabuke koje su se smrznule i odmrznule na stablu, ali su inače ok, možda su u redu za sok od jabuke, jabukovača ili umak od jabuke.

Jabuke na stablu će podnijeti lagani mraz bez vidljivih ozljeda. Međutim, jaki mrazevi oštetit će plodove.

Kada brati jabuke Vodic za berbu za sezonu branja jabuka45398797853498712

Kako profesionalci odlučuju kada će brati jabuke

Profesionalni voćari na raspolaganju imaju nekoliko znanstvenih testova koji će im pomoći da odluče kada će ubrati jabuke. Zrelost jabuke može se laboratorijski ispitati na škrob, čvrstoću, koncentraciju topivih krutih tvari, kiselost i boju pozadine.

Uzgajivači koji prodaju svježe jabuke na specijaliziranim tržnicama općenito testiraju okus i boju, dok uzgajivači koji prodaju jabuke u rasutom stanju za skladištenje vjerojatnije će testirati škrob ili čvrstoću.

Čvrstoća se ispituje korištenjem instrumenta za mjerenje količine pritiska potrebnog za probijanje kore jabuke. Škrob se ispituje nanošenjem otopine joda na površinu odrezane jabuke. Jod pretvara molekule škroba u tamnu boju. Što se više škroba promatra, jabuka je manje zrela.

Kada brati jabuke Vodic za berbu za sezonu branja jabuka45398797853498711
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moj fikus gumijevac gubi lišće?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Štetočine i nametnici

Uobičajeni štetnici sobnih biljaka: identificiranje, kontroliranje i sprječavanje

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje hoye požuti? (Jednostavna rješenja)

Tlo i gnojenje Kompostiranje

Kada treba okrenuti kompostnu hrpu?

Uzgoj sjemena u suši Vrtlarenje Zaštita biljaka

Najbolje biljke otporne na sušu