Kako uzgajati biljku orlovi nokti na ogradi

1682625228 Wie man Geisblatt auf einem Zaun anbaut

Jeste li ikada posjetili vrt i vidjeli ogradu prekrivenu prekrasnom lozom orlovih noktiju? Onda znate koliko ova varijanta sadnje može biti atraktivna. Dobra vijest je da vas malo toga sprječava da postignete ovakav izgled u vlastitom dvorištu. Ovaj članak će vam dati sve informacije koje su vam potrebne za uspjeh. Čitajte dalje kako biste saznali kako uzgojiti orlovi nokti na ogradi.

4 brza koraka za uzgoj orlovih noktiju na ogradi

Uzgoj vinove loze orlovih noktiju nije tako težak kao što biste očekivali. Zapravo, uspjeli smo rastaviti proces na nekoliko koraka koje je lako zapamtiti.

Odaberite pravu ogradu za svoje medljike

Kao što možete zamisliti, prva stvar koju trebate za početak uzgoja orlovih noktiju na ogradi je sama ograda.Srećom, postoje mnoge vrste ograda i drugih potpornih konstrukcija na kojima možete uzgajati ovu vrstu.

Biljke orlovih noktiju imaju jake loze koje se koriste za pričvršćivanje na drveće, ograde i druge objekte koji im mogu pružiti potrebnu potporu. Ove vitice također omogućuju viticama orlovih noktiju da rastu na rešetkama, sjenicama, rešetkama itd. Kao takvi, možete biti kreativni u odabiru vrste ograde na kojoj ćete uzgajati svoje orlovi nokti.

Naš jedini prijedlog kada birate ogradu za svoje orlovi nokti je da budete sigurni da je to mjesto na kojem želite da rastu vaše orlovi nokti. Nakon što se zrela orlovi nokti uhvati za potpornu strukturu, može biti prilično teško ukloniti je.

Uklonite postojeću vegetaciju s područja

Velike su šanse da vegetacija već raste na području gdje planirate uzgajati lozu orlovih noktiju. Ako je to slučaj, trebali biste ukloniti većinu ovih postojećih biljaka.

Uklanjanje postojećih biljaka će vašoj biljci orlovi nokti dati dovoljno prostora u blizini za širenje. Također sprječava preveliko natjecanje između vaših biljaka u budućnosti.

Biljke orlovih noktiju mogu lako prerasti i početi istiskivati ​​druge biljke, često do točke u kojoj te biljke više ne primaju količine sunčeve svjetlosti i hranjivih tvari iz tla koje su im potrebne za zdrav rast. Uklanjanje postojećih biljaka jedan je od najboljih načina da osigurate da vaš vrt više neće imati ovaj problem za nekoliko godina.

Kako uzgajati orlovi nokti na ogradi

Posadite svoje orlovi nokti ispravno

Način na koji sadite lozu orlovih noktiju jednako je važan kao i bilo koji drugi dio procesa. Započnite promatranjem visine i širine korijena vaše orlovih noktiju. Ove mjere su koristan vodič pri odlučivanju kolika bi trebala biti vaša rupa za sadnju.

U gotovo svim slučajevima, rupa za sadnju trebala bi biti duboka otprilike onoliko koliko je visoka korijenova kugla i otprilike dvostruko šira. Usklađujući dubinu rupe s visinom korijenske bale, pobrinite se da je ne posadite preduboko. Dvostruka širina vaše rupe za sadnju daje korijenju bolju šansu da se raširi vodoravno u tlu umjesto da se međusobno okružuju.

Budući da orlovi nokti uzgajate na ogradi, dobro obratite pozornost na položaj vaše sadne jame. Kao što pretpostavljate, morate postaviti rupu dovoljno blizu ograde da bi vaše orlovi nokti mogli dosegnuti. Orlovi nokti koji ne mogu dosegnuti namjeravanu potpornu strukturu vjerojatno će se raširiti i rasti kao pokrivač tla umjesto da se penju po volji.

Naučite svoje orlovi nokti da rastu gdje želite

Kad god želite uzgojiti vrstu biljke penjačice na ogradi ili rešetki, možda ćete je trebati naučiti da se rasteže na temelju tog cilja. Odgajanje orlovih noktiju da se penju na ogradu nije ništa drugo nego poticanje biljke da raste u jednom smjeru umjesto u drugom.

Jedan od najlakših načina za treniranje vinove loze je da je fizički vežete za potpornu strukturu na koju želite da se penje. Konop je jedan od najboljih materijala koji možete koristiti. Sve što je malo mekano također bi trebalo dobro funkcionirati.

Kod uzgoja vinove loze, osim mekih materijala, biljku vežite malo labavije. Prečvrsto vezanje biljke ili korištenje oštrog ili abrazivnog materijala oštetit će vašu orlovi nokti i smanjiti njezin budući rast.

Korištenje mekog materijala također olakšava uklanjanje kravate kada dođe vrijeme. Ako primijetite da se vaša orlovi nokti aktivno pričvršćuju za ogradu i penju se kako želite, možete slobodno ukloniti vezice i pustiti biljku da se sama nastavi penjati.

Zahtjevi za rast orlovih noktiju

Bez obzira na to uzgajate li orlovi nokti na ogradi ili ne, morate znati specifične zahtjeve za uzgoj ovih biljaka ako želite biti uspješni. Sljedeći odjeljci će vas upoznati s nekim od osnovnih potreba biljke orlovi nokti.

Gdje raste loza orlovih noktiju?

Prije nego što uđete u detalje lokacije na kojoj rastete, morate se uvjeriti da biljka orlovi nokti može preživjeti u vašem području. Tipično, većina biljaka orlovih noktiju preživi u zonama otpornosti od 5 do 9. Međutim, postoji mnogo kultivara orlovih noktiju, od kojih se svaki može prilagoditi malo drugačijem okruženju uzgoja.

Zahtjevi za sunčevu svjetlost za vinovu lozu orlovih noktiju

Sunčeva svjetlost je presudna za biljku medonosnih noktiju. U gotovo svim slučajevima ove loze uživaju u rastu na punom suncu. Trebali biste ih posaditi na mjesto gdje će imati najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan.

Puno sunce, koje biljke orlovi nokti vole, pomaže ovoj biljci da proizvede snažan novi rast. Obilna sunčeva svjetlost također potiče vinove loze orlovih noktiju na razvoj kvalitetnijih pupova u većim količinama.

Idealni uvjeti tla za orlovi nokti

Uvjeti tla također su ključni faktori kada uzgajate biljke u svom vrtu. Vinova loza orlovih noktiju najbolje raste u tlu koje je bogato organskom tvari. Važna je i dobra ravnoteža između zadržavanja vlage i sposobnosti odvodnje.

Biljke orlovih noktiju također bolje uspijevaju na blago kiselom tlu. Mogu uspijevati u tlu čiji je pH čak 5,5. Međutim, orlovi nokti mogu živjeti i u blago kiselom tlu.

Stalna njega za orlovi nokti koji rastu na ogradama

Razumijevanje zahtjeva rasta biljke orlovih noktiju i njezine sadnje zahtijeva puno proučavanja i rada. Međutim, čak i ako uspješno obavite ova dva zadatka, vaš rad tu ne završava.

Nakon sadnje orlovih noktiju, morate započeti stalnu rutinu njege kako bi vaša biljka živjela najboljim životom. Bez takve rutine, vaša biljka nema mnogo šanse da postane atraktivna koliko se nadate.

Srećom, briga o orlovim noktima nije tako teška. Sljedećih nekoliko odjeljaka pružit će vam uvide koji su vam potrebni kako biste svojoj biljci medonosnoj biljci posvetili pažnju koju zaslužuje.

1682625226 87 Kako uzgojiti orlovi nokti na ogradi

Zahtjevi za navodnjavanje vinove loze orlovih noktiju

Važno je da tlo oko orlovih noktiju uvijek bude vlažno. Međutim, to ne znači da pod treba biti potpuno mokar. I mokro i pretjerano suho tlo mogu naškoditi lozi medunih noktiju.

Struktura tla igra veliku ulogu u tome koliko dobro zadržava i odvodi vodu. Najbolje tlo omogućuje odgovarajuću drenažu dok zadržava dovoljno vode da održi tlo vlažnim. To omogućuje korijenju da apsorbira potrebnu vodu.

Vaš raspored navodnjavanja drugi je veliki utjecaj na vlažnost tla za orlovi nokti. Kao pravilo, možete započeti s zalijevanjem orlovih noktiju otprilike jednom tjedno tijekom vegetacijske sezone.

Međutim, kada su orlovi nokti mladi, možda ćete trebati češće zalijevati dok se ne učvrste. Jednom uspostavljene potrebe orlovih noktiju za vodom se smanjuju. Dodavanje sloja malča može pomoći, a ovaj sloj će zadržati vlagu u tlu i učiniti je dostupnijom vašoj biljci.

NASTAVI ČITATI

Kako pognojiti lozu medljikovca

Gnojidba za lozu orlovih noktiju jednostavna je stvar. Nanesite gnojivo koje sadrži jednake količine dušika, fosfora i kalija otprilike jednom ili dva puta godišnje.

Ako se odlučite za jednokratnu gnojidbu, možete je primijeniti u kasnu zimu ili rano proljeće. Gnojidba u ovom trenutku će vašoj biljci dati dovoljno goriva za rast u nadolazećoj sezoni.

Strategije rezidbe vinove loze orlovih noktiju

Rezidba je možda najvažniji aspekt njege orlovih noktiju. Biljke orlovih noktiju mogu rasti prilično snažno i početi se širiti izvan izvornog područja koje ste im namijenili. Kada su uvjeti uzgoja ispravni, ovaj problem postaje još češći. Zbog toga se biljke orlovi nokti mogu smatrati invazivnim biljkama.

Dobra vijest je da biljke orlovih noktiju obično dobro reagiraju na oštro obrezivanje. Ključno je obaviti ovo teško orezivanje zimi kada biljka miruje. Međutim, možete jednostavno orezati i tijekom vegetacije.

Možete orezati orlovi nokti kako biste poboljšali njegov cjelokupni oblik ili ga jednostavno zadržati. To je neophodno kako biste spriječili da preuzme ostatak vašeg vrta. Tijekom rezidbe, trebali biste također dati sve od sebe da uklonite sve dijelove biljke koji su mrtvi, oštećeni ili bolesni. Uklanjanje tih dijelova olakšava biljci da svoju energiju rasta usmjeri na druge, zdravije dijelove.

1682625226 600 Kako uzgojiti orlovi nokti na ogradi

Nekoliko vrsta orlovih noktiju za uzgoj na ogradi

Sada kada znate neke pojedinosti o uzgoju orlovih noktiju na ogradi, vrijeme je da naučite o nekim sortama orlovih noktiju koje možete uzgajati u svom vrtu.

Zanimljivo je da se izraz “orlovi nokti” može odnositi na bilo koju od mnogih vrsta biljaka. Svi obično imaju slične navike uzgoja i ukrasne kvalitete. Neke od najpopularnijih vrsta orlovih noktiju su:

  • Lonicera sempervirens, Orlovi nokti trube
  • Lonicera periclymenum, obična medljika
  • Lonicera japonica, japanski orlovi nokti
  • Lonicera fragrantissima Zimski orlovi nokti
  • Lonicera Caprifolium, talijanski orlovi nokti

Ovaj popis sorti orlovih noktiju mogao bi se nastaviti, jer postoje stotine vrsta koje pripadaju ovoj skupini. Prije sadnje orlovih noktiju, dobro je saznati koju vrstu imate i prilagoditi svoju rutinu njege specifičnim potrebama te vrste.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kada obrezivati lavandu

Egzotične sobne biljke Odabir sobnih biljaka

Jedinstvene i prekrasne sobne biljke za koje možda niste čuli

Organizacija i planiranje vrta Travnjaci i ukrasno bilje Uzgoj cvijeća

Živica od lavande: mirisna cvjetna niskorastuća živica

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Evo koliko je sobnih biljaka previše (što sam ja pronašao!)

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bosiljka