Zašto stabljike moje zamije opadaju?

Zasto stabljike moje zamije opadaju68904554 wop

Zamije (Zamioculcas zamiifolia) koje su nadaleko poznate kao jednostavne za njegu i za koje se često kaže da uspijevaju zbog zanemarivanja, popularne su sobne biljke. Međutim, postoji nekoliko uobičajenih problema kao što su stabljike koje padaju, što može utjecati na njihovo zdravlje i estetiku. Ovaj članak će objasniti zašto stabljike zamije padaju ili padaju te kako spriječiti i riješiti problem zauvijek.

Zašto stabljike moje zamije opadaju? Stabljike zamije najčešće padaju ili padaju zbog prekomjernog zalijevanja, što dovodi do truljenja korijena. Zmije također mogu pasti zbog problema sa svjetlom, jakog nedovoljno zalijevanja, nedostatka ili prekomjernog gnojiva, hladnog stresa, stresa pri presađivanju ili traume.

Ključ za sprječavanje i pomoć zamijama s stabljikama koje padaju je ispravno identificiranje i liječenje temeljnog problema. Dobra vijest je da postoje rješenja za većinu problema koji bi mogli mučiti vašu biljku. Čitajte dalje da biste saznali kako točno pomoći svojoj biljci.

Prekomjerno zalijevanje čest je uzrok pada stabljika zamije

Zamija je sukulent podrijetlom iz istočne Afrike. Njegova povijest u polusušnim regijama učinila ga je prilagodljivim dugim razdobljima suhoće i sporadičnim pljuskovima. Sustav korijena rizoma zamije omogućuje mu da zadrži vodu. Međutim, potrebno je vrijeme da se osuši između zalijevanja, jer pretjerano vlažno tlo može uzrokovati truljenje i propadanje rizoma.

Ako vidite da vam stabljike zamije padaju, morate misliti na prekomjerno zalijevanje kao najvjerojatniji uzrok i istražite. Prekomjerno zalijevanje uzrokuje trajno zalijevanje tla što smanjuje prozračivanje tla. To stvara okruženje korijena koje nije u stanju apsorbirati kisik, stvarajući nezdravo korijenje. Natopljeno tlo savršeno je okruženje za razvoj niza anaerobnih bakterija i gljivica, koje mogu napasti korijenje, uzrokujući trulež korijena.

Kada napadne trulež korijena, biljka može izgledati potpuno zdrava sve dok problem ne postane prilično ozbiljan. Jednom kada primijetite žutilo lišća ili stabljike zamije koje padaju i klonu, može biti prekasno.

  • Ako sumnjate na trulež korijena, trebali biste izvaditi svoju zamiju iz posude.
  • Korijenje zahvaćeno truležom korijena bit će kašasto i krhko i treba ih ukloniti sterilnim škarama za rezidbu.
  • Presadite svoju zamiju u dobro drenirajuće tlo i pobrinite se da posuda nije pretjerano velika i da ima dosta drenažnih rupa.
  • Nakon što je vaša biljka uspješno presađena, trebali biste zalijevati svoju zamiju tek kada se smjesa zemlje gotovo osuši.
  • Pazite da ispraznite višak vode iz posude za kapanje ili ukrasne posude nekoliko minuta nakon zalijevanja.
wop bngzuh3487gz3789zg78zhgu4ki456

Nedovoljno zalijevanje također može uzrokovati spuštanje

Iako rjeđe, nedovoljno zalijevanje može uzrokovati i prevrtanje stabljika zamije, ali iz sasvim drugog razloga. Ako jednostavno zaboravite zalijevati svoju zamiju ili ste pretjerano oprezni sa zalijevanjem, vaša će biljka polako dehidrirati. Iako se drže izvanredno dobro, na kraju će se listovi početi sušiti, uvijati i opadati, a stabljike biljke klonuti i početi padati.

Srećom, postoji jednostavno rješenje za ovaj problem. Provjerite tlo, a ako je potpuno suho, a lišće hrskavo i uvijeno, jednostavno dobro zalijte svoju biljku i stabljike će uskoro ponovno podignuti nakon što se popravi nedovoljno zalijevanje.

Kada zalijevate svoju zamiju, obično predlažem da provjerite svoju biljku jednom tjedno. Osjetite tlo, pogledajte lišće i osjetite težinu posude. Sve će vam to pomoći da znate je li vrijeme za zalijevanje vaše biljke.

Kada je vaša biljka potrebna zalijevanje, nemojte je samo malo zalijevati. Temeljito natopite tlo dok voda slobodno ne iscuri iz drenažnih rupa. Obično odnesem svoje biljke u sudoper da ih zalijem, osiguravajući da se tlo dobro natopi, a zatim pričekam da višak vode ne iscuri iz posude, prije nego što vratim biljku na svoje mjesto.

Učestalost zalijevanja vašoj biljci u potpunosti ovisi o biljci i vašim uvjetima uzgoja. Zamiju možda treba zalijevati jednom tjedno, ili može proći čak 4-5 tjedana da se tlo osuši.

Vodite se svojom biljkom i tlom, a ne bilo kojim rasporedom koji ste pročitali, i vaša zamija će vam zahvaliti na tome i nećete morati vidjeti kako stabljike vaše jadne zamije padaju na pod.

Problemi s rasvjetom mogu uzrokovati opadanje stabljika zamije

Vaša zamija će biti najzdravija na jakom do umjerenom neizravnom svjetlu, ali može podnijeti širok raspon uvjeta bez previše utjecaja na svoje zdravlje.

Općenito mogu podnijeti dosadnu sobu okrenutu prema sjeveru ili jako svjetlo i malo izravne sunčeve svjetlosti dnevno bez previše patnje. Međutim, pri ekstremnoj rasvjeti, vaša zamija će početi pokazivati ​​znakove problema.

Pretjerano svjetlo

U pretjerano svijetlim uvjetima možete primijetiti da se stabljike vaše biljke naginju od izvora svjetlosti ili da izgledaju obješeno. Listovi se također mogu uvijati ili žuti, a također bi mogli početi otpadati.

Najbolji način da riješite problem s rasvjetom je premjestiti biljku u manje osunčani dio vašeg doma. Ako ne možete pronaći drugo mjesto na kojem bi biljka mogla rasti, razmislite o ublažavanju jakog svjetla zavjesama ili roletama.

Slabo svijetlo

Kada su izložene uvjetima vrlo slabog osvjetljenja, većina zamija raste mnogo sporije, ali novi će se rast rastegnuti i udaljavati se od biljke u potrazi za svjetlom. To će proizvesti stabljike koje padaju, kvareći prirodnu estetiku vaše zamije.

Pokušajte premjestiti svoju zamiju bliže prozoru ili osigurati dodatnu rasvjetu od fluorescentnih ili LED svjetala za uzgoj , ako vaš prostor nema pristup prirodnom svjetlu.

wop nuhfgh4378z438743zguhjgrkoreg

Problemi s gnojivom mogu uzrokovati da stabljike zamije padaju

Zamije općenito nisu jako izbirljive u pogledu vrste gnojiva koje primaju. Dok neki uzgajivači zamija drže uvjerenje da biljku uopće nije potrebno gnojiti, većina biljaka će u nekom trenutku imati koristi od aditiva u tlu kako bi promicali zdrav rast.

Ako ste eliminirali sve druge potencijalne razloge zbog kojih stabljike klonu ili padaju, možda ćete otkriti da je jednostavno potrebno dobro gnojivo koje će ga potaknuti da napreduje.

Svoju zamiju trebate gnojiti jednom u 3-6 mjeseci dobro izbalansiranim gnojivom topljivim u vodi. Ako vam se čini da vaša biljka opada lišće i klone ubrzo nakon gnojenja, možda biste trebali procijeniti vrstu i količinu gnojiva koje koristite.

I prekomjerna i nedovoljna gnojidba biljke može dovesti do niza problema s njom, što rezultira opadanjem ili žutilom stabljika.

Korištenje šiljaka gnojiva obično nije preporučljivo, jer potencijalno mogu biti dovoljno jaki da spale korijenje vaše biljke. Ako ste koristili šiljke gnojiva ili prejako tekuće gnojivo, možda biste trebali razmisliti o presađivanju biljke svježom zemljom i odgoditi gnojenje neko vrijeme dok se ne oporavi.

Niske temperature

Otporna zamija općenito uspijeva na temperaturama koje ne padaju ispod 15°C. Temperature koje padnu ispod 8°C mogu dovesti do usporavanja rasta, dok izlaganje temperaturama smrzavanja može dovesti do uvenuća i otpadanja lišća. Stabljike biljke također mogu pasti, posmeđiti i na kraju se odlomiti. Ako vaša biljka pati od hladnog stresa ili šoka, možda neće biti prekasno da je oživite i vratite te stabljike na visoku visinu.

Vratite biljku u topli prostor svog doma i odrežite sve oštećene stabljike. Održavajte biljku toplom, jakim, neizravnim svjetlom i dopustite joj da se oporavi od stresa zbog izlaganja niskim temperaturama.

Ovisno o razmjeru oštećenja biljke od hladnog stresa, trebala bi ponovno početi stajati i također pokazati znakove novog rasta unutar nekoliko tjedana.

Stres nakon presađivanja

Samo je dobra njega biljaka povremeno presaditi zamije u veće posude. Iako većina biljaka jako dobro podnosi presađivanje, čak i najotpornije biljke mogu početi pokazivati ​​malo stresa nakon što im je korijenje poremećeno. Jedan od prvih znakova da se presađena zamija bori sa stresom nakon presađivanja bit će vidjeti kako stabljike padaju.

Brojni su razlozi zbog kojih stabljike zamije padaju nakon presađivanja, a primarne su brige vezane za nedostatak vode ili neku vrstu oštećenja korijena tijekom presađivanja.

Općenito govoreći, trebali biste izbjegavati presađivanje tijekom toplijih ljetnih mjeseci jer to može brzo dovesti do isušivanja korijena kada je izloženo zraku.

Biljci koja visi i pokazuje znakove stresa zbog presađivanja treba dati vremena da se oporavi. Biljka će se usredotočiti na rast korijena u odnosu na osiguravanje energije za stabljike kada je pod nekom vrstom stresa. Nakon što se korijenje oporavi, biljka bi trebala početi dobro rasti.

Fizička šteta na biljci

Padanje stabljika zamije također može biti znak traume vaše biljke. Mala djeca, kućni ljubimci ili grubo postupanje s vašom biljkom mogu dovesti do oštećenja stabljika, uzrokujući da se slome i prevrnu. Malo je vjerojatno da će se oštećene stabljike oporaviti i treba ih ukloniti sterilnim škarama za rezidbu.

Zadnja riječ

Padanje stabljika zamije znak je prilično nesretne biljke. Ova inače izdržljiva sobna biljka govori vam da nešto nije u redu. Prvo razmislite o prekomjernom zalijevanju, prije nego provjerite ima li drugih problema. Sretno u povratku zdravlja vaše zamije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Najbolje biljke za ribnjak

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Zašto moja sansevijerija visi? (uzroci i rješenja)

Akvaponika Vrtlarenje

Što je akvaponsko vrtlarstvo?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Kako natjerati afričke ljubičice da cvjetaju tijekom cijele godine