Grab: Stvaranje elegantnog živog zaslona od zelenila

Pleached grab Stvaranje elegantnog zivog zaslona od zelenila349834587910

O stablima graba

Stabla graba se tradicionalno koriste kao zaštita za privatnost u malim područjima. Ova stabla mogu stvoriti ” živicu na stupovima ” koja zauzima vrlo malo kvadrata prostora na terasi, a istovremeno pruža živi zid.

Grab je poput križanaca između živice i niza stabala. Zamislite red stabala, ali samostojećih. Kako se vodoravne grane susjednih stabala susreću jedna s drugom, one se lagano uvijaju jedna u drugu, a ponekad čak i s vremenom prerastu jedna u drugu.

Drveće graba

Grab, član obitelji breza (Betulaceae), možda je najpopularnije stablo za pljeskanje zbog tvrdog, ali fleksibilnog drveta. 

Kao zaštita privatnosti, stabla graba imaju dodatni bonus zadržavanja svog smeđeg jesenskog lišća tijekom većine zima, slično stablima hrasta (bukva također može zadržati svoje lišće tijekom zime). Stabla se mogu nabrati na mjestu ili se mogu kupiti kao gotova stabla graba .

Pleached grab Stvaranje elegantnog zivog zaslona od zelenila349834587914

Održavanje orezivanja nabranih redova graba

Red naboranih stabala graba zahtijevat će obrezivanje za održavanje nakon završetka početne formativne obuke.

Kada orezati grab

Utemeljeni redovi graba se uglavnom orezuju u kasnu zimu. Grane su najvidljivije u ovom trenutku i manja je vjerojatnost da će sok toliko teći niz deblo.

Ovo je također dobar trenutak za uklanjanje bilo kakve špage ili žice od rajčice koja je korištena za treniranje graba na nosače. Dok klecanje u početku ovisi o tim vezama, stabla ih mogu prerasti i početi se “daviti” ovratnicima stvorenim vezama za treniranje.

Stabla graba slabo podnose jaku rezidbu . Ako ipak trebate ukloniti određeni broj udova, napravite plan za širenje rezanja na nekoliko godina kako biste smanjili štetu za stablo.

Šišanje graba

Zreli red naboranog graba može se ošišati kao povišena živica . To je najbolje učiniti ručnim škarama, a ne motornim trimerom, osim ako je red posebno masivan.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više