Kako uzgajati krastavce okomito

1682650770 Wie man Gurken vertikal anbaut

Neka vas ove godine nema mjesta u vašem povrtnjaku; Postoji mnogo načina za uzgoj krastavaca, čak i na malom prostoru.

Krastavci, članovi obitelji tikvica, poznati su po tome što zauzimaju dragocjeni vrtni prostor.

S pravim treningom i strukturom, možete ograničiti područje koje zauzimaju i kreativno koristiti njihove sposobnosti penjanja na razne načine.

Kad sam prvi put sadila krastavce u vrtu, pustila sam ih da trče po cijeloj stazi i zauzeli su toliko mjesta. Također sam izgubio puno krastavaca zbog insekata i bolesti dok su bili na tlu.

U ovom ćemo članku ispitati kako uzgojiti krastavce okomito, štedeći prostor u svom vrtu i osiguravajući da dobijete najbolju žetvu iz svojih stabala krastavaca.

Odabir najbolje lokacije

Kako uzgajati krastavce okomito

Prije nego što počnemo govoriti o tome kako dresirati biljke krastavaca, moramo razmotriti budućnost biljaka i osigurati da su njihove potrebe za svjetlom zadovoljene.

Kada birate mjesto za sadnju presadnica krastavaca, najbolje je odabrati sunčano mjesto s malo vjetra.

Instalacija vertikalne strukture s jakim vjetrovima bit će izazovna; Kako loza krastavaca raste, može postati teška.

Najbolje mjesto trebalo bi sadržavati rahlo, duboko, dobro drenirano tlo za korijenje kako bi izgradilo zdrav sustav.

Prilikom odabira pravog mjesta važno je uzeti u obzir smjer sunca. Budući da one rastu okomito, želite izbjeći blokiranje sunčeve svjetlosti na drugim biljkama u vašem vrtu.

Pazite da ga ne posadite ispred drugih biljaka kojima je potrebna izravna sunčeva svjetlost.

sijanje sjemena

1682650767 853 Kako okomito uzgajati krastavce

sjeme krastavca može se sijati izravno u zemlju, ali najbolje ga je uzgajati u malim posudama. To možete učiniti ponovnom upotrebom kutija za jaja ili ladice za sadnice.

Za sjetvu sjemena krastavaca trebat će vam:

  • Zemlja za tegle
  • vrtne rukavice
  • Kutija za jaja, posuda za sjeme ili male posude
  • sjemenke krastavaca
  • kanta za vodu

Započnite tako što ćete navući svoje vrtlarske rukavice i napuniti odabranu posudu vrhunskom zemljom za posude. Nakon što svaku posudu napunite zemljom, upotrijebite kantu za zalijevanje da navlažite zemlju.

Nakon što je tlo mokro, uzmite sjeme krastavaca i stavite sjeme u svaki pojedinačni dio.

Sjemenke krastavca dovoljno su velike da ih je najbolje uzgajati pojedinačno. Ne brinite ako slučajno stavite dvije sjemenke u jednu posudu jer ih kasnije možete posaditi zasebno.

Nakon što stavite sjemenke krastavaca u dijelove, lagano ih prekrijte zemljom i vodom.

Sjemenke klijaju nakon sedam dana u toplom okruženju.

Nakon što vaše sjeme krastavaca proklija i izraste drugi set listova, vrijeme je da ih presadite na odabrano područje.

Kada sadite sadnice krastavaca, uvjerite se da je hladnoća prošla i da je zemlja topla.

Konstrukcije za vertikalni uzgoj krastavaca

Pogledajmo sada različite strukture na koje možete postaviti svoje krastavce kako bi se penjali.

pergola

1682650768 197 Kako okomito uzgajati krastavce

Ovo je sjajno ako već imate postavljenu pergolu u svom vrtu jer originalna struktura nudi rješenje za uštedu prostora za okomitu kultivaciju.

Pergole se često postavljaju kao dodatak ili kao zaštita od sunca. Kada se pokrije puzavicom, može oduzeti umjetan izgled konstrukciji i pretvoriti je u prirodnu nadstrešnicu.

Za uzgoj krastavaca na pergoli posadite svaku sadnicu u veliki lonac ili u zemlju uz svaki stup. Možete posaditi sadnicu s obje strane stupa kako biste osigurali dobru pokrivenost.

Krastavci rastu vrlo brzo i proizvode puno lišća, tako da ne morate presađivati ​​svaki dio.

rešetka

1682650768 232 Kako okomito uzgajati krastavce

Rešetke dolaze u raznim oblicima i dizajnom, što vam daje priliku da budete kreativni s onim što koristite kao rešetku i kako će konačni izgled koristiti vašem vrtu.

Možete čak izraditi svoju rešetku od prenamijenjenih materijala kako biste uštedjeli nešto novca.

U svom sam vrtu ove godine upotrijebio staru metalnu žičanu rešetku za sušenje i izrezao dijelove da podupru svoje krastavce.

Olakšalo je berbu krastavaca jer su bili podignuti s tla i lako sam ih mogao uočiti kad su bili gotovi.

Kada postavljate svoju rešetku, imajte na umu da će vinova loza krastavca, nakon što naraste, biti jako pokrivena i blokirat će svjetlost. Stoga je najbolje ne postavljati ih tamo gdje trebate propuštati svjetlost.

Rešetke su izvrsne kada želite pokriti dio u svom vrtu, zid s istrošenom žbukom ili prostor u kojem želite privatnost.

Uz strpljenje, vaši krastavci mogu poslužiti ne samo kao izvor povrća, već i kao rješenje za druge probleme u vašem vrtu.

postojeća ograda

1682650768 595 Kako okomito uzgajati krastavce

Koristeći okomite strukture koje već postoje u vašem vrtu, možete biti kreativni s načinom na koji ih pokrivate. Vrtne ograde dolaze u nizu materijala i možete uzgajati krastavce protiv svih njih.

Lančane ograde su izvrsne jer već imaju dijelove za treniranje vaših kiselih krastavaca. Jedina mana je što krastavci mogu rasti i kod susjeda i kod vas!

Ako je vaša vrtna ograda izrađena od čvrstog čvrstog materijala, možete početi kupnjom najlonske rešetke u svojoj trgovini željezarijom. Provjerite ima li mrežica velike praznine za lišće i povrće.

Kada dobijete svoju mrežu, pričvrstite je za ogradu na najprikladnijem mjestu i posadite svoje krastavce na tlo ispod.

S vremenom ćete vidjeti kako vaša vrtna ograda prerasta u zid prekriven krastavcima i slatkim žutim cvijećem!

lučni okvir

1682650768 6 Kako okomito uzgajati krastavce

Lukovi su izvrstan dodatak vrtu jer potiču znatiželju i vode vas vrtnom stazom. Možda već imate vrtni luk ili možda želite stvoriti pristupnu točku određenom području u vrtu.

Kao i kod pergole, kada se krastavci sade za pokrivanje vrtnog luka, oni prekrivaju izrađeni materijal i čine da izgleda kao struktura koju je isklesala priroda!

Kada oblažete vrtni luk vinovom lozom od krastavaca, prvo odredite položaj luka, a zatim posadite krastavce u posude na dnu luka ili u zemlju u blizini stupova.

Dok se kiseli krastavci pokrivaju, gravitacija luka povlači povrće prema dolje tako da vise kroz stazu.

Najbolje je posaditi male sorte krastavaca; Ovako ćete dobiti dovoljno visine na pločniku, a da vas krastavac ne udari u glavu!

okvir

1682650768 988 Kako okomito uzgajati krastavce

Metoda uzgoja okomitog A okvira je fantastična kada se krastavci uzgajaju u gredicama s povrćem.

Oni pružaju stabilan vjetrobran za drugo povrće u gredici kada su postavljeni na pravo mjesto, dajući vam više prostora za žetvu.

Za razliku od rešetke, oni imaju dvije strane za berbu, što vam omogućuje da lozu pustite više hodati bez previše nadgledanja smjera.

Koristio sam ovu metodu na stražnjoj strani svojih podignutih gredica ove godine i to mi je dalo dodatni prostor koji mi je trebao za druge biljke u gredicama.

Jedina manja poteškoća koju sam imao pri uzgoju na A-okviru bila je berba krastavaca unutar okvira.

Bilo je malo teško doći do njih, ali ako često provjeravate vinovu lozu, povrće možete povući van okvira gdje ga možete vidjeti.

spremnik

1682650768 138 Kako okomito uzgajati krastavce

Uzgoj krastavaca u kontejnerima fantastičan je način uštede prostora; Ne samo da štedite prostor na podu, već imate i fleksibilnost da ih premještate po potrebi.

Kada birate pravu posudu za svoje kisele krastavce, najbolje je odabrati onu koja je duboka i jaka. Budući da ćete vjerojatno dodati strukturu loncu, ukupna će težina biti vrlo teška.

Ciljajte na posudu koja sadrži najmanje 5 galona zemlje po biljci.

Kada birate odgovarajuću sortu krastavaca za uzgoj u kontejnerima, pokušajte odabrati hibrid, krastavac ili salatu. Ovi sojevi i dalje trebaju stajati, ali imaju snažniju biljku koja dobro raste u posudi.

Uz uštedu prostora u vrtnom spremniku, uzgoj vam daje potpunu kontrolu nad jednom po jednom biljkom – nešto što ne dobivate s miješanim povrćem.

Kao što je spomenuto, prošle godine sam posadio krastavce u svom povrtnjaku i posadio sam ih pored mojih patlidžana, koji su teška hranilica.

Prilikom prihranjivanja patlidžana, krastavci su upili organsko gnojivo i stresirali biljke.

Uzgoj u posudama ograničava rizik od širenja bolesti i natjecanja s drugim biljkama za hranjive tvari.

Tipi podrška

1682650768 724 Kako okomito uzgajati krastavce

Ovo je jedna od mojih omiljenih vrtnih konstrukcija, tako ih je jednostavno i praktično izgraditi, a možete ih napraviti od bilo kojeg stupa, kolca ili dugačkog štapa koji nađete.

Nakon što vaša biljka prekrije teepee, ne možete vidjeti od čega je napravljena, tako da služi svrsi.

Teepee se može postaviti gdje god biljka voli, a tipee gradite čak i nakon sadnje, tako da ne morate trčati uokolo puneći njime svoj vrt dok vaši krastavci ne budu spremni za penjanje.

Ako postavljate tipi za krastavce, trebali biste staviti najmanje dva kolčića u zemlju pored sadnice krastavca. Oko 3 inča od stabljike je idealna udaljenost.

Nakon što ste zabili dva kolca u zemlju uz sadnicu, vrijeme je za zabijanje trećeg. Odaberite sredinu između dva kolca i postavite ih tako da čine trokut.

Nakon što su tri kolca u zemlji, spojite vrh svih kolaca i zavežite ih vrtnom špagom, špagom ili bilo čime što će ih čvrsto držati zajedno.

Sada je vaš teepee na svom mjestu, vaši će krastavci cijeniti potporu koja vam pomaže da povrće ne srušite s tla.

Sada kada smo pogledali različite strukture koje možete koristiti u svom vrtu, detaljnije ćemo govoriti o tome kako trenirati i orezivati ​​okomito rastuće biljke krastavaca.

Odgajanje vinove loze krastavaca da raste okomito

1682650768 113 Kako okomito uzgajati krastavce

Bez obzira na to uzgajate li krastavce na postojećoj ogradi ili u kontejneru, način uzgoja vaše biljke je isti. Obuka drži lozu pod kontrolom i osigurava da ne luta po vašem vrtu.

Kada vaša biljka krastavca počne rasti i pojave se kovrčave vitice, to je znak da vaša biljka krastavca traži potporu za koju bi se mogla pričvrstiti.

U ovoj fazi možda nećete moći koristiti mlade vitice koje je biljka pustila, ali možete uzeti vrh stabljike vinove loze i pažljivo ga vezati za odabranu strukturu.

Kako loza nastavlja rasti, ne zaboravite je nastaviti pričvršćivati ​​na oslonac koji pružate. U ovom trenutku možete odlučiti u kojem smjeru želite da dalje raste.

Za treniranje biljaka potrebno je vrijeme, a budući da krastavci rastu tako brzo potrebno ih je nadzirati, no zabavno je vidjeti kako pokrivaju područje koje odaberete.

Kako biste ih privezali za konstrukciju, možete ih pričvrstiti uzicom ili vrtnom uzicom. Pazite da ih pažljivo spojite kako ne biste oštetili lozu.

Također možete vezati vinovu lozu pomoću obujmica iz mnogih trgovina vrtnim potrepštinama.

Obrezivanje vinove loze krastavaca da raste okomito

1682650768 635 Kako okomito uzgajati krastavce

Odluku hoće li orezati krastavce često dovode u pitanje čak i neki od najiskusnijih vrtlara. Kada krastavci rastu, potrebna im je ravnoteža između rasta lišća i reproduktivnog rasta.

Obrezivanje ne samo da pomaže u održavanju zdravih biljaka krastavaca, već ih u isto vrijeme pomaže i držati pod kontrolom.

Za početak koristite čiste, oštre škare za orezivanje ili škare i uklonite sve izdanke koji rastu iz glavnog izdanka. Pokušajte rezati što bliže glavnoj stabljici.

Treba ukloniti bočne izbojke, plodove i cvjetove koji rastu na prvih pet lisnih čvorova. Ovo je važno jer loza može podnijeti samo jedno povrće po čvoru lista.

U nekim slučajevima, više od jednog povrća će rasti na listu ili čvoru i treba ih ukloniti. Uklanjanje prva četiri ili pet stolona koji se odvajaju od glavne stabljike pomoći će u proizvodnji većih prinosa.

Kako vinova loza krastavaca nastavlja rasti, pobrinite se da na njoj nema oštećenih i ostarjelih listova. To će pomoći biljci da prenese energiju na novi rast i omogući bolji pristup sunčevoj svjetlosti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja ukrasna šparoga postaje žuta? (7 rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja

Živica od ružmarina: sadnja i briga za uspravnu živicu od ružmarina

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto moja kalateja umire? (uzroci i rješenja)