Vodič za njegu i uzgoj Sansevierije Cylindrice (Dracaena angolensis)

Tražite upečatljivu sobnu biljku koja se lako održava? Vrijeme je da probate Sansevieria cylindrica!

Sansevieria cylindrica, također poznata kao afrička biljka koplja ili biljka cilindrične zmije, sukulent je koji se često uzgaja kao kontejnerska sobna biljka. Podrijetlom iz Afrike (Angola), Sansevieria cylindrica je vrlo jednostavna za uzgoj i ima minimalne zahtjeve za njegom. Poznata je po listovima u obliku cilindra, od kojih svaki ima šiljasti vrh.

Sansevieria Cylindrica : osnove

Biljka Sansevieria cylindrica ima šiljaste listove koji u divljini mogu narasti do 2m. Ova biljka najbolje uspijeva kada se nalazi na mjestu s neizravnom sunčevom svjetlošću. Umjereno do jako sunčevo svjetlo je najbolje, iako je poznato da se Sansevieria cylindrica prilagođava uvjetima slabog osvjetljenja.

Najbolje je da ga stavite blizu prozora koji gleda na sjever ako je vaša sobna biljka. Ako se radi o biljci na otvorenom, jutarnja sunčeva svjetlost je zdrava, ali vruća popodnevna sunčeva svjetlost nije. Ako je vaša biljka previše izložena suncu, njezino bi lišće moglo požutjeti ili se smežurati.

Što se tiče tla za lončanice, vaš bi najbolji izbor vjerojatno bio kupiti mješavinu za saksije posebno napravljenu za sukulente. Sansevieria cylindrica voli pješčano tlo s izvrsnom drenažom, kakvo možete pronaći u pustinji. Idealna je mješavina za saksije koja ne zadržava vodu.

Njega Sansevierije Cylindrice

Kao što je već spomenuto, Sansevieria cylindrica je prilično jednostavna za njegu i održavanje. Ovdje su neke osnove njege biljaka.

Zalijevanje Sansevierie Cylindrice

Kada zalijevate biljku, prvo provjerite je li tlo prilično suho. Ako pretjerate s zalijevanjem biljke, voda će imati puno teže otjecanje i korijenje vaše biljke moglo bi istrunuti. Provjerite je li se tlo potpuno osušilo i kada se osuši, biljku duboko zalijte. Ako je vaša biljka u posudi, trebali biste često prazniti tanjurić od viška vode. Zalijevanje biljke jednom tjedno ili čak jednom svaki drugi tjedan trebalo bi biti dovoljno.

Tijekom zimskih mjeseci ili posebno hladnih godišnjih doba, trebali biste rasporediti zalijevanje malo dalje nego tijekom vegetacije (otprilike jednom mjesečno bi trebalo biti u redu). Opet, pobrinite se da ispraznite tanjurić biljke od viška vode. Ako predugo stoji u vodi, vaše afričko koplje će razviti trulež korijena i to bi moglo polako ubiti biljku.

Temperatura za Sansevieriju Cylindricu

Osim toga, Sansevieria cylindrica ima tendenciju da bude sretna na prilično toplim temperaturama. Vjerojatno biste ga trebali držati u prostoriji s 15-25 stupnja ili toplijom. Može ostati sretan na temperaturama od čak 13 stupnjeva, ali to može trajati samo kratko vrijeme. Topla i suha klima obično su najbolja. Hladna klima može brzo ubiti ove biljke, stoga nemojte dopustiti da temperatura pada predugo. Vlažnost je manji problem osim ako vaše tlo nije zasićeno.

Najbolje tlo za Sansevieriu Cylindrica

Najbolje mješavine zemlje za Sansevieriju obično su sočna tla za lončanice koja brzo odvode višak vode. 

Gnojivo za Sansevieriju Cylindricu

Sansevieria cylindrica uspijeva na mršavom tlu i iz tog razloga ne zahtijeva puno gnojiva. Kupite sočno gnojivo i dajte svojoj biljci doze razrijeđene do pola snage barem jednom mjesečno. To možete raditi od proljeća do jeseni, ali tijekom zime gnojidba nije potrebna.

Zdravlje Sansevierije Cylindrice : problemi i bolesti

Sansevieria cylindrica je čvrsta biljka koja može podnijeti dosta zanemarivanja biljaka. Očito, ako ga želite održati zdravim i uspješnim, trebali biste se brinuti o njemu najbolje što možete, ali obično je potrebno mnogo da se jedan razgradi. Jedna stvar koja može uzrokovati brzo pogoršanje zdravlja je prekomjerno zalijevanje. Ako podnožje lišća izgleda natečeno i/ili žuto, to može značiti da ste ga previše zalijevali.

S druge strane, ne želite pod vodom svoju Sansevieria cylindrica. Simptomi dehidracije mogu uključivati ​​savijene listove ili listove koji postaju smeđi oko rubova. Otporna je biljka, ali to ne znači da je nepobjediva. Zalijevajte jednom u tjedan ili dva (a zimi još manje). Posmeđivanje lišća također može značiti da se vaša biljka nalazi u okruženju koje je previše hladno. Ako ga imate na propuhu, razmislite o tome da ga premjestite na toplije.

Ako su listovi žuti, natečeni ili kašasti, to vjerojatno znači da ste pretjerali s vodom, a također može značiti da je Sansevieria cylindrica razvila trulež korijena. Ako problem nije previše ozbiljan, pustite da se tlo biljke potpuno osuši prije nego što je ponovno zalijete. Također biste trebali stalno prazniti tanjurić kako ne bi bilo viška vode.

Ako sumnjate da je vaše afričko koplje razvilo ozbiljnu trulež korijena, najbolje je presaditi ga suhom, dobro drenirajućom zemljom za lonce. Nakon što izvadite biljku Sansevieria cylindrica iz lonca, pazite da odrežete sve smeđe ili kašasto korijenje. Učinite isto sa svim nezdravim listovima. Presadite zdrave rizome kako bi biljka ponovno rasla. Ako se nitko od njih ne može spasiti, izbacite ih. Vaš sljedeći najbolji izbor je razmnožiti nekoliko zdravih listova kako biste pokušali stvoriti nove biljke.

Razlozi za uzgoj Sansevierije Cylindrice

Sansevieria Cylindrica je nevjerojatno žilava biljka. Može preživjeti vruće i teške uvjete. Kao i sve biljke, s vremena na vrijeme treba njegu, ali su joj potrebe za održavanjem vrlo male.

Sansevieria cylindrica ne samo da je nevjerojatno teško ubiti, nego im je potrebno izuzetno malo održavanja da bi ostale na životu. Rijetko zahtijevaju obrezivanje i zahtijevaju samo presađivanje svake godine ili dvije. Sve dok zalijevate i gnojite prema rasporedu i držite je u toploj prostoriji, vaša će Sansevieria cylindrica najvjerojatnije napredovati i imati vrlo malo problema. Nije izbirljiva biljka i često može preživjeti i na suncu i u sjeni.

Za razliku od mnogih drugih biljaka, Sansevieria cylindrica nije osjetljiva na toliko bolesti ili štetnika. Najveća stvar o kojoj biste se možda trebali brinuti kod svoje biljke je trulež korijena. Ako se trulež korijena ne liječi, može uzrokovati niz različitih gljivičnih infekcija koje bi vrlo vjerojatno mogle ubiti vašu biljku. Sve dok pravilno provjeravate i liječite trulež korijena, malo je drugih bolesti koje bi vam mogle dati razlog za zabrinutost.

Problemi kod uzgoja Sansevierije Cylindrice

To je žilava biljka, ali Sansevieria cylindrica sigurno će patiti ako je bila previše zalijevana ili je tlo ostalo neisušeno. Ova biljka je porijeklom iz afričke pustinje gdje je vruće i suho. Vlaga i višak vlage više od bilo čega drugog nanijet će pustoš zdravlju vaše biljke. Ako se tlo nije moglo pravilno drenirati, vaša će Sansevieria cylindrica sjediti u vodi i vjerojatno će razviti trulež korijena.

Iako Sansevieria cylindrica nije jako osjetljiva na štetočine, žižaci vinove loze mogu postati posebno iritantni za rješavanje (poželjet ćete potražiti sitne, crne kukce nalik bubama). Ove male bube će pojesti lišće vaše biljke, zbog čega će izgledati nazubljeno i smežurano. Ako se žižacima dopusti da se probijaju niz lišće, potencijalno bi čak mogli prouzročiti znatnu štetu korijenu biljke u kojoj bi točki moglo biti predaleko za liječenje. Pokušajte rano uhvatiti probleme s štetočinama tako što ćete ukloniti vidljive insekte, a zatim tjedno tretirati cijelu biljku organskim insekticidom .

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Hrđave mrlje na lišću sobnih biljaka – uzroci, liječenje i prevencija

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke

Zašto moja sobna palma umire? (I kako to popraviti)