Njega phlebodiuma – uzgojite prekrasan Phlebodium aureum

wop Phlebodium26708

Phlebodium ( Phlebodium aureum ) postaje sve popularnija zbog svog odvažnog, plavo-zelenog lišća i zato što ju je lakše držati nego mnoge njezine izbirljive rođake. Osim što čini upečatljiv kontrast s drugim sobnim biljkama, obećavajući je izbor za sve koji nisu imali sreće s paprati i žele pokušati ponovno. Hajde da ispitamo sve što trebate znati o njezi phlebodiuma kako bi vaša biljka bila zdrava i izgledala sjajno.

Za dobru njegu phlebodiuma, osigurajte visoku vlažnost zraka, jaku neizravnu svjetlost i posadite u dobro prozračeno, brzo drenirajuće tlo. Zalijevajte kako biste održali blago vlažno tlo, osigurajte temperaturu od 14ºC do 27°C i gnojite svaka 2-3 mjeseca dok aktivno raste.

Pregled phlebodiuma

Phlebodium ( Phlebodium aureum ) nije tipična izbirljiva paprat. To je zapravo epifit koji prirodno živi u raznim arborealnim i kopnenim okruženjima.

Njegovi tanki listovi su teksturirani i oblikovani poput debelih prstiju… njihova značajka je atraktivna i umirujuća plavo-zelena boja. Još jedan vrhunac biljke su zlatno-smeđi, krzneni “puzajući rizomi” koji daju kontrastnu boju dok prekrivaju tlo i prelijevaju se po rubu posude.

Posebna obojenost biljke dobro je u kontrastu s drugim sobnim biljkama, ali se ističe i sama u posudi ili visećoj košari. Listovi mogu narasti od 30-70cm duge ili više; aktivno se kreću na povjetarcu na tankim, nježnim stabljikama.

Phlebodiumi su izvrsne biljke u terariju kad su mlade i male. Vani mogu narasti do dva metra visoke, ali obično ostaju manje u posudama.

Ova paprat ima određenu robusnost koja nedostaje mnogima u njezinoj obitelji. Ima tendenciju sporog rasta s ciklusima većeg rasta između razdoblja manje aktivnosti. Biljka uspijeva na otvorenom u toploj klimi, ali također sretno živi unutra kao cjelogodišnji zimzelen.

wop Phlebodium7806327

Sažetak njege phlebodiuma

Znanstveno imePhlebodium aureum
PodrijetloSrednja i Južna Amerika
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Može se prilagoditi slabijem osvjetljenju, ali ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost.
ZalijevanjeOdržavajte dosljedno vlažno tlo temeljnim zalijevanjem nakon što se površina tla osuši. Osigurajte dobru drenažu.
TloEpifitska mješavina orhideja je idealna, ali phlebodium može tolerirati svaku mješavinu koja dobro drenira sve dok se pazi da se izbjegne prekomjerno zalijevanje.
Temperatura14°C do 27°C . Nije otporan na hladnoću.
GnojivoNiski zahtjevi za gnojivima. Lagano gnojite svaka 2-3 mjeseca uravnoteženim gnojivom dok aktivno raste. Manje je više.
VlažnostProsječna do visoka vlažnost. Tolerantniji na nižu vlagu od većine drugih sobnih paprati.
CvjetanjeNecvjetajuće. Stvara dva reda svijetlonarančastih spora na donjoj strani listova.
ObrezivanjeObrezujte kako biste održali veličinu i uklonili oštećeno ili mrtvo lišće.
RazmnožavanjeNajbolje se razmnožava dijeljenjem rizoma. Može se uzgajati i iz spora.
Ponovno zalijevanjePrilično je osjetljiv na presađivanje, pa presadite samo jednom i pokazuje znakove vezanosti za root.
Bolesti i štetočineManje osjetljiv na štetočine od većine drugih paprati. Bolesti su najčešće uzrokovane prekomjernim zalijevanjem.
ToksičnostPhlebodiumi nisu otrovne za ljude i životinje.
wop boijstrblnighujnjhgoieaj5w43

Zahtjevi za svjetlošću phlebodiuma

Phlebodiumi se mogu prilagoditi slabijem svjetlu, ali preferiraju jarko, neizravno svjetlo . Potrebna im je zaštita od prženja na izravnom suncu, ali podnose jači intenzitet od mnogih drugih paprati.

Lišće može signalizirati dobiva li biljka odgovarajuću količinu svjetla: previše uzrokuje da njihova sivkasta boja izblijedi; premalo svjetla će spriječiti rast.

Biti blizu prozora okrenutog prema sjeveru obično je idealno, ali mogu se dobro snaći u bilo kojoj svjetlosti ako ih držite podalje od izravnog sunčevog svjetla. Općenito, najbolje uspijevaju unutar oko tri metra od prozora. Prozirne zavjese mogu biti previše zaštitne; u redu su nježne izravne jutarnje ili kasnopopodnevne zrake.

Zalijevanje

Phlebodium ima ograničenu toleranciju na suho tlo. Kao epifit koji živi na drveću, cijeni postojanu, laganu vlagu bez pretjeranog zalijevanja.

Glavna stvar je, međutim, izbjegavati mokro tlo. Rizom je posebno osjetljiv na truljenje u vlažnim uvjetima.

Evo nekoliko savjeta za zalijevanje:

 • Prije ponovnog zalijevanja pričekajte da se površina tla osuši na dodir. Možete pustiti da se gornjih 3cm osuši, ali ne više.
 • Kada dođe vrijeme za zalijevanje, to temeljito. Zasitite tlo, a zatim pustite da se višak ocijedi.
 • Pokušajte ne smočiti lišće i izbjegavajte ostavljanje vode u kruni. Neki uzgajivači zalijevaju svaku stranu posude – ali to može biti neuredno u zatvorenom prostoru. Ako se tlo dobro ocijedi, posudu možete staviti u posudu s vodom dok se medij temeljito ne natopi.
 • Bez obzira na metodu koju koristite, pustite da se posuda dobro ocijedi. 
 • Phlebodium je osjetljiv na soli i druge ostatke koje ostavlja gnojivo, minerale i kemikalije poput kloramina. Razmislite o korištenju filtrirane ili destilirane vode.
 • Koristite vodu sobne temperature kako biste izbjegli hlađenje korijena.
 • Isperite tlo pri svakom zalijevanju kako biste izbjegli nakupljanje isparenih ostataka. Jednostavno pustite dodatnu vodu da teče kroz tlo i iz drenažnih rupa. Dobro ocijedite.

Odabir tla za phlebodium

Pravo tlo ključno je za pravilno zalijevanje vašeg phlebodiuma. Njihova mješavina mora se brzo ocijediti i ostati dobro prozračna čak i nakon punog namakanja.

Za ovog kolegu epifita preporučuje se mješavina za orhideje. Ako je potrebno, biljka može prihvatiti poroznu smjesu za posude koja se brzo ocijedi i održava prozračivanje.

Ostala razmatranja su pH i zadržavanje vode. Vaš phlebodium voli blago kiselo tlo koje zadržava vlagu, a da se ne zamoči. Treset može pojačati oba ova faktora, ali ga koristite umjereno jer zadržava previše vode ako se koristi sam.

Napomena – Pazite da temeljito hidratizirate tlo ako koristite treset: može odbijati vodu ako se previše osuši.

Trebate li presaditi phlebodium nakon kupnje?

Ako kući donesete phlebodium zasađen u posudi, obično je najbolje ostaviti stvari kakve jesu. Njegovo se korijenje prilagodilo tom tlu.

Može biti primamljivo presaditi pomoću mješavine zemlje za orhideje; ali, osim ako je tlo preteško, vjerojatno nije pametno.

Evo nekoliko razmatranja:

 • Phlebodiumi mogu napredovati u dobro drenirajućem tlu za lončanice ako su se na to prilagodile.
 • Stručnjak u rasadniku obično zna koji medij dobro djeluje za njihovu biljku.
 • U suhoj klimi, uobičajenu mješavinu zemlje može se lakše održavati pravilno hidratiziranom.
 • Čak i ako tlo trenutno dobro funkcionira, mješavina bogata organskim materijalom može postati zbijena kroz razlaganje tijekom vremena. Povremeno ponovno procijenite tlo.
wop o54ui32zg32hg6ui62uil2l

Vlažnost

Činjenica da ova paprat voli vlagu nije veliko iznenađenje… srećom, visoka vlažnost nije neophodna za pružanje dobre njege phlebodiuma , jer se može prilagoditi i prosječnoj vlažnosti u zatvorenom prostoru.

Pravilno zalijevanje pomaže nadoknaditi razliku ako je vlažnost zraka manja od idealnih 40% ili više. Zamagljivanje neće napraviti veliku razliku, ali vjerojatno nije ni potrebno pribjegavati sobnom ovlaživaču zraka.

Evo jednostavnih načina za povećanje vlažnosti:

Grupiranje biljaka: spajanje biljaka lagano povećava njihovu vlažnost kroz međusobnu transpiraciju. Bolje je grupirati svoj phlebodium s drugim biljkama koje vole vlagu radi maksimalnog učinka.

Posude za vodu: Posuda puna kamenčića i vode jednostavno je, niskotehnološko sredstvo za skromno povećanje vlažnosti. Posudu s biljkom možete postaviti na pladanj sve dok joj kamenčići podižu dno iznad vodene linije. Pomaže i postavljanje pladnjeva u blizini.

Rezervoari tla: Postavite školjke na površinu tla i napunite ih kada zalijevate. Ovaj trik malo podiže vlagu i nije tako vizualno ometajući kao pladanj za vodu.

Zahtjevi za temperaturu

Phlebodium je biljka za toplo vrijeme koja ne podnosi mraz i miruje ako termometar padne. Biljka je potencijalno listopadna, pa može baciti lišće dok se ne vrate tople temperature – nešto što ne želite da dekorativna sobna biljka radi!

Gnojidba phlebodiuma

Phlebodium je lagan za gnojiti: puno ju je lakše prehraniti nego premalo hraniti. Korijenski sustav je osjetljiv, stoga koristite blagu, dobro razrijeđenu formulu.

Može se koristiti sintetički ili organski oblik, ali gnojivo razrijedite na polovicu ili čak četvrtinu preporučene doze. Uravnotežena mješavina poput 10-10-10 ili ona s nešto većim omjerom dušika dobro funkcionira.

Riblja emulzija je preporučeno gnojivo koje je nježno i nudi pravu ravnotežu hranjivih tvari, ali ima jedan nedostatak: miriše. To nije miris koji dobro ide u zatvorenom prostoru. Srećom, brzo se rasprši ako ga razrijedite u vodi i nanesete samo minimalnu količinu.

Evo točaka koje treba zapamtiti:

 • Vrijeme za gnojidbu je tijekom tople sezone kada je biljka zdrava i dobro raste… ne kada njezin rast miruje ili posustaje.
 • Nikada nemojte pokušavati oploditi bolesnu biljku natrag u zdravlje. Vjerojatnije je da će biti šokiran nego stimuliran.
 • Općenito, nemojte gnojiti tijekom zimskih mjeseci… ali sobna biljka koja ostaje zimzelena tijekom cijele godine može se pažljivo gnojiti sve dok dobro raste.

Necvjetajuć

Kod phlebodiuma je sve o lišću. Njegovo plavo-zeleno lišće izvrsno je kao pozadina za scenu cvjetanja, ali sama biljka ne proizvodi cvjetove.

Najbliže cvjetanju su dva reda jarkonarančastih točaka koje stvaraju spore na donjoj strani njegovih listova. Zanimljivo, ali više znanstveni projekt nego svečani prikaz.

wop hjo56z34z34bbl735uu

Obrezivanje na zahtjev

Obrezivanje je bitan dio njege phlebodiuma. Uklanjanje zalutalih stabljika i mrtvog ili oštećenog lišća može sačuvati energiju biljke za novi rast i pomoći u sprječavanju štetočina i bolesti. Phlebodium se ne može orezati kako bi se potaknuo specifičan rast, ali podrezivanje može zadržati određenu veličinu i oblik.

Uklonite mrtvo lišće koje bi inače privuklo štetnike i bolesti. Oštećeni listovi se ne popravljaju sami, stoga budite oprezni i uklonite lišće u opadanju.

Rezidba se vrši rezanjem tankih stabljika. Provjerite jesu li vaši alati za rezanje sterilni – brisanjem ih izopropilnim (trljajućim) alkoholom ide posao.

Presađivanje vašeg phlebodiuma

Presađivanje je nešto kao iskušenje za phlebodium, stoga nemojte stavljati biljku kroz događaj dok to nije neophodno. Tipične su svake dvije godine, a zdrav primjerak često može i dulje.

Presaditi biste trebali samo ako je biljka prerasla svoj prostor. Nije neuobičajeno da se rizomi penju preko ruba posude – zato se ipak nazivaju puzajućim rizomima. Samo po sebi, takva intruzija rizoma nije znak da biljku treba presaditi.

Ovdje su razmatranja koja treba imati na umu:

 • Presadite u proljeće kako bi se biljka imala vremena za oporavak. Uspješnu sobnu biljku možete presaditi bilo kada, ali ona i dalje reagira na duže dane i veću vlagu tijekom vegetacije.
 • Jedan od znakova da bi presađivanje moglo biti potrebno je žutilo lišća; druga je potreba za ponovno zalijevanje svaki dan ili dva.
 • Provjerite korijenje tako što ćete nježno izvaditi biljku iz posude… ako je tlo uglavnom zamijenjeno, vrijeme je za veće četvrtine.
 • Podsjetnik: U pravilu nemojte mijenjati tlo u koje vaš phlebodium stiže. Ako se biljka prilagodila tlu, stavljanje u laganiju mješavinu može šokirati njezin korijenski sustav.
 • Odaberite plitku posudu s odgovarajućom drenažom.
 • Povećajte veličinu posude za samo centimetar ili dva šire od prethodnog spremnika.
 • Nikada ne zakapajte nejasne rizome u tlo!

Razmnožavanje

Uobičajeni način razmnožavanja phlebodiuma je dijeljenje rizoma. Možete uzgajati nove biljke iz spora, ali to je mnogo sporiji proces.

Evo koraka podjele rizoma:

 1. Pripremite posudu za sadnju koristeći mješavinu za orhideje ili drugu dobro drenirajuću podlogu s puno prozračivanja.
 2. Nježno izvadite korijenje i odaberite zdrav rizom za razmnožavanje.
 3. Najbolje je prerezati tanko područje na rizomu. Možete uzeti više dijelova, ali pazite da svaki dio ima dovoljan broj listova i korijena koji ga podržavaju.
 4. Prenesite svaki dio rizoma u smjesu za sadnju. Utisnite ga u medij, ali ga nemojte prekrivati. Rizomi bi trebali imati dobar kontakt sa zemljom dok sjede na njoj.
 5. Zalijevajte svaka dva ili tri dana, održavajući tlo malo vlažnim. Pazite da ne pretjerate sa zalivanjem: rizom je sklon truljenju ako se drži previše vlažnim.
 6. Novi rast trebao bi se pojaviti za otprilike mjesec dana. Pružite im njegu koju dajete majčinoj biljci.

Uzgoj je spor

Put majke prirode je puno sporiji, ali se može.

 1. Sakupite spore kada se osuše. Jedna laka metoda je stavljanje listova sa sporama u papirnatu vrećicu; nakon što se osuši, protresite vrećicu da se skupe spore.
 2. Spore treba posuti po vrhu mješavine za sadnju. Pokrijte prozirnom plastikom i održavajte tlo vlažnim tako što ćete ga pršiti svaki drugi dan ili tako. Temperatura bi trebala biti iznad 17°C.
 3. Klijanje bi trebalo početi nakon dva mjeseca – iako može potrajati i do pet.
wop hj54okkll433bhj3

Savjeti za njegu phlebodiuma

 • Ne brinite o povremenim smeđim vrhovima i drugim manjim nedostacima. Mogu se dogoditi čak i ako su uvjeti idealni.
 • Paprati su općenito malo krhke i lako se šokiraju grubim tretmanom ili presađivanjem. Biljka može izgubiti neke listove i trebat će joj vremena da se oporavi.
 • Ako biljka doživi šok, provjerite je li na toplom, vlažnom mjestu s dobrim svjetlom. Možda bi bilo korisno staviti biljku u šator u prozirnu plastiku kako bi se povećala vlažnost tijekom rekonvalescencije. Nakon što vidite novi rast, postupno prilagodite biljku normalnim uvjetima.
 • Davanje odgovarajućeg svjetla vašem phlebodiumu najbolji je način za maksimiziranje rasta – ne može se natjerati na brži rast presađivanjem ili dodatnim gnojivom
 • Potražite znakove nove proizvodnje u srcu biljke.
 • Dobra cirkulacija zraka je važna.
 • Ako lišće vaše biljke postaje ljubičasto ili smeđe, to može biti uzrokovano vlažnim rizomima ili vodom u krošnji.
 • Smeđe vrhove na listovima često uzrokuje voda iz slavine ili zemlja prepuna soli, minerala i drugih kemikalija
 • Posmeđivanje koje utječe na više od samo vrhova može biti povezano s nedovoljnom vlagom ili vlagom u tlu.

Toksičnost

Ne morate brinuti da će djeca ili kućni ljubimci ući u ove biljke. Phlebodiumi nisu otrovni. Rizomi ovog roda čak se koriste u medicinske svrhe.

Štetočine i bolesti

Njega phlebodiuma nije potpuno oslobođena suočavanja s štetnicima ili bolestima, ali je manje osjetljiva od mnogih paprati na uobičajenu hordu lisnih uši, paukovih grinja, tripsa, ljuskica i brašnastih buba.

Glavni problem je u tome što se napadači mogu smjestiti u nejasnu prevlaku rizoma radi zaštite. Nježni lijekovi poput insekticidnog sapuna i laganih hortikulturnih ulja mogu biti učinkoviti, ali moraju doći u kontakt sa štetnicima.

Napomena: Česta je prisutnost bijelih mrlja na lišću i rizomima. Ne brinite osim ako nisu popraćeni znakovima zaraze.

Držite svoj phlebodium daleko od zaraženih biljaka. Ako naiđete na probleme sa štetočinama, izolirajte biljku kako se ne bi dalje širila.

Morat ćete ponavljati tretman svakih četiri do šest dana dok štetnici ne nestanu. Oštriji pesticidi mogu biti posljednje sredstvo.

Većina bolesti je povezana s vlagom

U uobičajene bolesti vašeg phlebodiuma pokreću vlage, što je još jedan razlog pretjeranog zalijevanja. Za ove bolesti prevencija je najbolji – a ponekad i jedini – lijek.

Evo najčešćih:

Korijenska trulež – ovo je daleko najčešća ozbiljna bolest, a udaljena je samo nekoliko sati vlažnog tla. Problematičnije je s teškim tlom.

Južna gljivica – Ova fatalna korijenska gljiva voli tople, vlažne uvjete koje favorizira vaš phlebodium. Nema učinkovitih fungicida dostupnih kućnim vrtlarima: najbolja prevencija su sanitarne rutine kao što je sterilizacija alata i korištenje sterilnih medija za posuđe.

Plijesni – hrđa i pepelnica česte su i potaknute vlagom. Najbolja prevencija je održavanje lišća suhim i održavanje zdrave cirkulacije zraka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više