7 savjeta za dulje trajanje božićne zvijezde

7 Tipps wie Sie Ihren Weihnachtsstern langer am Leben erhalten

Božićne zvijezde jedno su od najprepoznatljivijih i najljepših ukrasnih obilježja božićne sezone. Ali kada blagdani završe, mnogi ljudi odustanu od održavanja života svoje božićne zvijezde i brzo se riješe ove popularne blagdanske biljke.

Ali jeste li znali da postoje načini da vaše biljke božićne zvijezde traju dulje nego ikad? Čak ih je moguće održati na životu dovoljno dugo da ponovno procvjetaju za božićnu sezonu sljedeće godine.

Ako volite božićnu zvijezdu i želite svoju božićnu zvijezdu zadržati dulje od većine ljudi, onda imate sreće. U ovom članku dijelimo neke od najučinkovitijih savjeta za dulje trajanje božićne zvijezde.

1) Održite svoju božićnu zvijezdu na životu tako što ćete je držati na toplom

Ako su vaše božićne zvijezde u kući, pobrinite se da budu na mjestu koje će uvijek biti toplo. Budite svjesni hladnog propuha, hladnih prozora ili drugih čimbenika koji mogu uzrokovati pad temperature. Prehladan zrak oštetit će vaše božićne zvijezde i uzrokovati njihovo brže uvenuće.

2) Omogućite tlu da se ocijedi

Božićne zvijezde neće dugo preživjeti ako nemaju odgovarajuću drenažu. Poput mnogih biljaka, božićne zvijezde uživaju u obilju vlage u tlu, ali ne podnose stajaću vodu. Ako je tlo u vašoj posudi preteško, vjerojatno će upiti više vode nego što vaša božićna zvijezda preferira. Odaberite tlo za posude koje je relativno rahlo, ali može zadržati dovoljno vlage da biljka preživi.

Posuda u kojoj živi vaša božićna zvijezda trebala bi imati velike rupe za drenažu na dnu posude ili neki drugi način za brzo otjecanje viška vode. Ponekad će vaša božićna zvijezda doći u spremniku koji je izvana zamotan za blagdane. Preporučljivo je ukloniti ovu ambalažu jer može ometati odvod, iako može izgledati lijepo.

Božićne zvijezde mogu biti visoke

3) Neka vaše božićne zvijezde imaju odgovarajuću količinu svjetla

Ako želite duže održati božićnu zvijezdu na životu, morate joj svaki dan dati idealnu količinu svjetla. Vaša će biljka najbolje rasti danju kada dobije dosta jake, neizravne svjetlosti. Sunčano mjesto u blizini prozora često je najbolje za stvaranje ovih uvjeta.

Zanimljivo je da i božićnoj zvijezdi prije i tijekom cvatnje treba puno mraka. Bez potpunog mraka oko 13 do 14 sati dnevno, vaša božićna zvijezda neće cvjetati. Osigurajte svojoj božićnoj zvijezdi jarko svjetlo danju i neprekinuti mrak noću kako biste potaknuli idealne karakteristike cvjetanja i dugovječnost.

4) Često hranite svoje božićne zvijezde

Gnojidba će pomoći vašoj božićnoj zvijezdi da snažnije raste i općenito će vašu božićnu zvijezdu duže održati na životu. Postoje mnoge vrste gnojiva koje možete koristiti za božićnu zvijezdu, ali višenamjenska mješavina koja sadrži jednake količine dušika, fosfora i kalija dobro će potaknuti čvršću i dugovječniju biljku. Vidi: Tonal rajčice naspram Ton vrta: koji je bolji?

Ako želite održati svoje božićne zvijezde na životu tijekom cijele godine, možete ih hraniti gnojivom svaka dva tjedna tijekom vegetacijske sezone. Također možete dati gnojivo tijekom razdoblja cvatnje u prosincu. Gnojiva koja pomažu u snižavanju pH tla također mogu biti korisna, budući da božićne zvijezde preferiraju blago kiselo okruženje tla.

5) Presadite svoju božićnu zvijezdu

Jedan od razloga zašto božićne zvijezde ranije umiru je taj što često žive u premalim posudama. To posebno vrijedi ako božićnu zvijezdu kupujete neposredno prije blagdana i držite je u istoj tegli. Oni koji prodaju božićne zvijezde znaju da većina kupaca ne namjerava dugo čuvati biljke, pa koriste posude koje ne podržavaju dugotrajan rast.

Odmah nakon kupnje božićne zvijezde, izvadite je iz posude i provjerite je li vezana za korijen. Ako je to slučaj, olabavite i obrežite dio korijena prije nego što biljku premjestite u veću posudu koja ima dovoljno mjesta za širenje korijena. Presađivanje u veću posudu također je prilika da poboljšate drenažu i kvalitetu tla kako bi vaša božićna zvijezda imala bolje šanse da dulje poživi.

6) Iznesite svoju božićnu zvijezdu van tijekom ljetnih mjeseci

Ako želite da vaša božićna zvijezda duže poživi, ​​iznesite je van tijekom najtoplijih mjeseci u godini. Iznošenje božićne zvijezde napolje omogućuje joj da upije mnogo ljetne sunčeve svjetlosti, što će joj pomoći da zdravo raste tijekom vegetacijske sezone.

Obratite pozornost na sezonske promjene u vašem području. Ne iznosite božićnu zvijezdu van dok temperature ne budu konstantno iznad 65 stupnjeva Fahrenheita. Kad vrijeme postane ovako toplo, pronađite sunčano područje u kojem će vaša božićna zvijezda živjeti do jeseni.

Božićne zvijezde su vrlo popularne

7) Uzgajajte samo najzdravije biljke božićne zvijezde

Naš posljednji savjet za dugovječnost vaših božićnih zvijezda je odabir biljaka u dobrom stanju od samog početka. Ako kupujete svoju božićnu zvijezdu dok se približavaju praznici, vidjet ćete da postoji mnogo toga za izabrati. Za neke od ovih opcija vjerojatnije je da će dugo trajati, dok druge možda nisu najbolje kvalitete.

Prije nego odlučite koju ćete božićnu zvijezdu unijeti u svoj dom, dobro provjerite njezino zdravstveno stanje. Ako vidite znakove oštećenja ili bolesti, trebali biste potražiti drugu biljku. Nemojte se zadovoljiti božićnom zvijezdom dok ne pogledate njezinu stabljiku, lišće i brakteje i ne pronađete znakove propadanja. Sa zdravom biljkom puno ćete lakše održati svoju božićnu zvijezdu na životu do sljedećeg Božića.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: