10 savjeta za malčiranje koji će preobraziti vaš vrt

10 savjeta za malciranje koji ce vasem vrtu preobraziti3283545349710

Dobro naneseni malč poboljšava i izgled i zdravlje vašeg vrta. Srećom, lako je pravilno nanijeti malč kada shvatite uobičajene zamke i stručne trikove. Nastavite čitati kako biste saznali 10 stručnih savjeta za malčiranje koji će promijeniti vaš pristup i revolucionirati vaš vrt.

1. Uredite i pripremite vrtne gredice

Prvi savjet za uspješno malčiranje vrta je pravilno pripremiti vrtno tlo prije malčiranja. To uključuje uklanjanje mrtvih ili neželjenih biljaka, grabljanje i kompostiranje prekomjernog otpada lišća, vađenje korova i provjeru stanja bilo kojeg malča koji se već nalazi.

Možete, naravno, samo malčirati preko korova, ali postoje izvrsni razlozi za uklanjanje korova prije malčiranja. Uvriježeni korov vjerojatno će imati snage progurati se kroz vaš novi sloj malča. Postojeći korov također može imati sjemenke korova koje mogu mirovati u malču dok ne odluče proklijati i izazvati pustoš na vašim vrtnim gredicama.

Savjet za malčiranje: Budući da je jedna od glavnih prednosti vrtnog malča suzbijanje korova, logično je započeti s pravom nogom. Najbolji način da spriječite rast korova kroz malč je uklanjanje svih postojećih korova prije malčiranja. Slijedite raščišćavanje korova s ​​velikodušnom debljinom kvalitetnog organskog malča i povucite sve malene korove čim skoče.

Što ako na vrtnoj gredici već ima malča? Morate li ukloniti stari malč prije nanošenja novog? Većina organskih malčeva može se ostaviti na mjestu i jednostavno prekriti nakon što se područje inače pospremi. Uklonite kontaminirani malč ili malč koji je inače nepoželjan. Svi sintetički materijali poput gumenog malča ili plastične folije također bi trebali biti uklonjeni u ovom trenutku.

Savjet za malčiranje: Ovo je vrijeme za instaliranje navodnjavanja kap po kap ako je to značajka koju želite imati.

10 savjeta za malciranje koji ce vasem vrtu preobraziti3283545349714

2. Ponovno razmislite o tkanini za barijeru od korova

Što stavljate ispod malča? U većini situacija nema potrebe stavljati ništa ispod malča. Malčevi se općenito mogu nanositi izravno na golu vrtnu zemlju.

Neki ljudi misle da sloj sintetičkog materijala može dugoročno spriječiti korov, pa se krajobrazna tkanina ponekad postavlja kao barijera od korova. Ali trebate li krajobraznu tkaninu ispod malča? Ne – općenito pejzažna tkanina predstavlja više problema nego što vrijedi dugoročno. Pejzažna tkanina je dodatni trošak unaprijed koji samo kratkoročno odvraća korov. To može biti učinkovit način za brzo čišćenje površine vrtnog kreveta , ali učinak neće trajati više od jedne ili dvije sezone.

Malč radi dovoljno sam po sebi i ne treba mu plastičnu ceradu ili crnu pejzažnu tkaninu ispod. Korov se vrlo lako može uplesti u krajobraznu tkaninu. Ustaljeni korov (čak i mali) progurat će se kroz krajobrazno tkivo do kraja sezone i godinama nakon postavljanja. Korov u blizini će rasti i puštati svoje sjeme, što će rezultirati novim sjemenom korova koji će slijetati i klijati u malču. Nakon nekoliko godina, djelovanje krajobrazne tkanine za zaštitu od korova bit će znatno smanjeno. U ovom trenutku, krajobrazna tkanina samo otežava čupanje korova i kopanje novih biljaka.

Što je s plastičnim folijama? Trebam li staviti plastiku ispod malča? Ne – iako plastična folija može biti učinkovita barijera protiv korova, općenito je najbolje koristiti samu, a ne ispod organskog malča. Iako debela plastika može pružiti bolju barijeru od korova od krajobrazne tkanine, još uvijek postoji problem novog sjemena korova koji puše u malč koji leži iznad.

Nepropusna plastična folija ima dodatni čimbenik ometanja prirodnih uzoraka odvodnje vode (dakle, vlažni malč za jezerce tijekom kišnih razdoblja). I plastična folija i drugi sintetički slojevi mogu doprinijeti oticanju vode i spriječiti da vrtno tlo ima izravnu korist od malča (dobar organski malč hrani tlo). Osim toga, imat ćete veći problem od korova ako vaše krajobrazne biljke imaju ograničen pristup vodi svom dubljem korijenju.

3. Odaberite materijal za malčiranje savršene teksture i boje

Dostupan je širok raspon boja i tekstura malča. Razmišljajte o malču kao naglasku svom vrtu pri odabiru malča i ne zaboravite uzeti u obzir okolna područja.

Na primjer, razmislite o boji vašeg doma i akcentima koje ima. Ako imate ogradu, koje je boje? Ako uzmete u obzir cijeli vaš vrt i strukture koje se nalaze u njegovoj blizini, možete odabrati savršenu boju malča.

Dakle, koja je boja malča najbolja? Tamnosmeđi malč je najčešći , jer ne zahtijeva održavanje i kamuflira biljne ostatke. Moj omiljeni tamni malč za vrtne gredice je domaći kompost . Tamnog je, homogenog izgleda (zovu ga “crno zlato”) i traje tijekom cijele sezone. Također ne sadrži velike komade (neki malčevi uključuju “komadije” poput drvene sječke koji imaju tendenciju da isplivaju na vrh nakon nekoliko tjedana).

Siva je također odlična boja za malč, posebno u područjima s prometom pješaka. Moj omiljeni malč za lagane pješačke staze i vanjske površine je šljunak od graška . Klasičan je izgled, dobro drenira, lako je dostupan i relativno ga je malo za održavanje.

4. Odlučite gdje ćete točno malčirati

Malč se ne mora koristiti samo u vegetarijanskom vrtu ili ispod velikih stabala gdje trava neće rasti. Malč se može koristiti bilo gdje s golim tlom koje je slabo prometno i na drugi način dostupno za malčiranje. Imajući to na umu, slobodno dodajte malč u blizini svog vrta i oko kuće. Na primjer, ako na vašem travnjaku postoji prorijeđena površina trave zbog redovitog prometa, razmislite o povećanju površine malčiranim stazom.

Također možete dodati malč oko putokaza, poštanskih sandučića, komunalnih stupova, ograda, popločanih površina i bilo kojeg drugog dostupnog mjesta za koje mislite da će izgledati dobro.

Savjet za malčiranje: Položite uže, zakucajte kolčeve ili postavite markere za stijene po obodu mjesta gdje će malč ići. Pogledajte ga i namjestite obod dok ga ne dobijete kako treba. Sada je puno lakše odabrati pravi perimetar (ne pitajte me kako znam…).

10 savjeta za malciranje koji ce vasem vrtu preobraziti3283545349713

5. Odredite koliko će vam trebati malča

Pitate li se: “Koliko malča mi treba?”…

Količina malča koja vam je potrebna ovisit će o veličini površine koju ćete malčirati, kao io tome koliko duboko treba nanijeti određeni malč koji ste odabrali. Želite biti sigurni da možete pokriti sve važne regije, kao i dodatna područja kojima bi to moglo biti potrebno. Međutim, ne trebate se brinuti ako slučajno kupite previše malča jer je ponovno malčiranje važno.

Labavi organski malčevi poput komposta općenito se u početku nanose na dubinu od 5-10cm, ovisno o tome tko ga primjenjuje. Krajolici koji rade na paušalnim projektima mogu štedjeti na debljini. Uređivači koji rade na principu trošak plus (gdje naplaćuju svaki radni sat i sav materijal, plus postotak maraka), mogu imati tendenciju prekomjerne primjene malča.

Anorganski, gusti malčevi poput šljunka nanose se u tanjim slojevima. Obično su ovi malčevi skuplji po jedinici težine od organskih malčeva. Graškasti šljunak, na primjer, ponekad se nanosi na dubinu od 2-5cm na vrh pripremljene strukturne baze. Važan vrh za malčiranje graška šljunka… bilo koji dublje od 1-3cm i vaša bi se kolica mogla zaglaviti!

Sloj od 2-5cm finog  malča  poput graška šljunka trebao bi biti dovoljan, dok bi grublji materijal poput drvene sječke trebao biti dubok 7-10cm. Previše bilo koje vrste može ugušiti vaše biljke.

Savjet za malčiranje: Na područjima gdje jednostavno želite spriječiti da bilo što raste, možete ga  postaviti  na onoliko debljine koliko želite.

6. Istražite pouzdane izvore visokokvalitetnog malča

Posljednje što vašem vrtu treba je hrpa lošeg malča. Ako dobijete malč iz nepouzdanog izvora, on bi mogao sadržavati sjeme korova i druge neželjene predmete koji mogu izazvati pustoš dulje vrijeme.

Najbolje je napraviti domaću zadaću prije nego što se odlučite za najjeftiniji i najjednostavniji izvor malča. Uvijek nabavite puni popis sastojaka izravno od izvora prije nego što ozbiljno razmislite o određenom malču. Na primjer – ako malč sadrži kompost – pitajte „koji je materijal bio prije nego što je kompostiran?“….možda je to bila piljevina, možda je to bio kravlji izmet ili je možda bio mulj iz kanalizacije. UVIJEK nabavite sastojke. Također možete usporediti i usporediti online recenzije tvrtke koja vas zanima.

7. Kupite dosta malča

Dakle, znate koju boju i teksturu tražite, koliko vam treba i mjesta koja to prodaju. Sada je vrijeme da zapravo kupite malč.

U ovom trenutku, TOLIKO se vlasnici kuća pitaju “Je li jeftinije kupiti malč u rasutom stanju ili u vrećama?” Zapravo je vrlo malo rime ili razloga za malčiranje cijena. Jedan od mojih najteže naučenih savjeta o malčiranju je da cijene malča imaju mnogo više veze s marketingom nego sa sastojcima ili cjelokupnom kvalitetom.

Obično je malč puno skuplji po funti kada je zapakiran u malu vrećicu. Skupne narudžbe malča koje se isporučuju u komunalnim prikolicama ili kiperima općenito su puno, puno jeftinije po funti malča. ALI – uvijek napravite koristan dio matematike kako biste shvatili i usporedili jedinične cijene različitih proizvoda (i ne zaboravite uzeti u obzir troškove dostave, koji se uvelike razlikuju).

8. Zalijte i gnojite prije postavljanja malča

Jedna od ključnih prednosti malča je njegova sposobnost očuvanja vlage u matrici tla smanjenjem gubitaka uslijed isparavanja. Uzmite si vremena da područje duboko zalijete prskalicom ili drugim uređajem za zalijevanje. Volim to raditi večer prije nanošenja malča.

Savjet za malčiranje: Zalijevanjem tla i biljaka PRIJE polaganja malča nećete imati osjećaj da trebate potpuno utopiti (i potencijalno erodirati) novi malč kako biste doveli vodu do biljaka za uređenje okoliša.

Također je uobičajeno posipati granulirano organsko gnojivo sa sporim oslobađanjem. U nedostatku odgovarajućeg ispitivanja tla , neki vrtlari odlučuju primijeniti visokokvalitetnu organsku biljnu hranu prije postavljanja malča na tlo.

Savjet za malčiranje: Također je sasvim u redu staviti gnojivo na malč nakon što se malč stavi. Većina zrnatih organskih gnojiva su tamno smeđe i estetski će se uklopiti, a također su uglavnom dizajnirana za primjenu na vrhu, kao “prihrana.

9. Postavite malč na golo tlo (ali ne točno na drveće/grmlje)

Sada je vrijeme za malčiranje!

Treba li malč dodirivati ​​biljke? Malč može dodirnuti jednogodišnje biljke (poput povrća) i zeljaste trajnice (poput cvijeća koje svakog proljeća izvire svježe iz korijena), ali malč nikada ne smije dodirivati ​​drvenaste biljke s korom, uključujući drveće.

Ovo je jedan od savjeta za malčiranje koje se najmanje slijedi! Dok bi malč trebao prekriti većinu golog tla – nikada ne bi trebao doći u izravan kontakt s korom drveća ili većim drvenastim grmljem. Kao što je već rečeno, malč zadržava vlagu. Iako je ovo izvrsno za tlo, nije okruženje za dobro zdravlje kore. Kora je dizajnirana da bude na otvorenom, a ne zarobljena u vlažnoj ustajalosti.

Naravno, želite da tlo oko vaših stabala ima malo malča. Dobit ćete sve prednosti tla od malča , a također ćete stvoriti malu barijeru od vrtnih alata poput kosilice.

Započnite postavljanjem malča na područja s malim jednogodišnjim biljkama ili niskorastućim zeljastim trajnicama . Sačuvajte područja oko drveća za kraj kako biste bili sigurni da nećete pretjerati.

Ovdje je ključno okružiti stablo prstenom malča, ali zapravo nemojte dopustiti da malč dodiruje stablo . Ostavite 15cm prostora gole zemlje između debla stabla i početka malča. To će omogućiti da kora diše i spriječiti bolesti drveća uzrokovane zarobljenim viškom vlage.

Malč oko stabla trebao bi biti ravna površina. Između ruba malča i kore drveća trebao bi biti 15cm širok prsten gole zemlje. Nemojte previše malčirati i stvarati brdo oko baze jer to može biti štetno za stablo. Reci NE prstenovima za malč u obliku vulkana!

10. Redovito malčirajte (ovisno o vrsti malča)

10 savjeta za malciranje koji ce vasem vrtu preobraziti3283545349711

Nijedan malč nije vječan. Na kraju, sav vrtni malč zahtijeva “osvježenje.

Anorganski malčevi poput šljunka od graška mogu biti dobri uz malo grabljanja nekoliko puta godišnje kako bi ih razmutili, plus možda punu količinu svježeg šljunka kako biste ih “nadopunili” svake godine ili dvije .

Organski malčevi se općenito primjenjuju dva puta godišnje – jednom u rano proljeće, a zatim ponovno u kasnu jesen.

Važan savjet za malčiranje: razmislite o prirodnom rasporedu malčiranja kada mjerite vrijeme za ponovno malčiranje. Stabla odbacuju lišće u jesen, stvarajući gustu prostirku za sljedeću vegetaciju koja zadržava vlagu u tlu, izolira tlo od divljih temperaturnih promjena i potiskuje korov. Oponašajte prirodu i vaši će se rezultati vjerojatno poboljšati!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: