Kada obrezati ljiljane

Pitate se kada obrezati ljiljane? Srećom, ove prekrasne cvjetnice prilično su jednostavne za njegu!

Ljiljane možete obrezati sredinom kasne jeseni, ali to nije strogo potrebno. Jednako tako lako možete ostaviti lišće stajati tijekom zime. Odumrlo lišće je lako obrisati s krune biljke u proljeće kada počinje novi rast. Samo pazite da ne oštetite niti jedan od zelenih proljetnih izdanaka ako uklonite mrtvo lišće u proljeće.

Više o tome kada obrezati ljiljane pročitajte u nastavku!

Kada obrezati ljiljane

Ljiljane je najbolje rezati u jesen, nakon što lišće na biljci prođe punu sezonu rasta. Iako postoje neke zimzelene vrste ljiljana, većina je zeljastih, što znači da lišće zimi odumire i iznova niče u proljeće. Osim ako nemate jednu od rjeđih zimzelenih vrsta, dobro je ukloniti odumrlo lišće kako bi vrt izgledao uredno i obeshrabrilo stanište za puževe i druge štetočine.

Kako obrezati ljiljane

Uobičajena metoda rezanja ljiljana je rezanje lišća na nekoliko centimetara visoko nakon što ih pogodi prvi jesenski mraz. Zatim se područje oko odrezanih stabljika malčira domaćim kompostom kako bi se dodala plodnost za sljedeće godine.

Rezanje biljaka ljiljana najlakše je s parom ručnih škara za orezivanje

Alternativno, ostavite cijelu biljku da stoji dok se snijeg ne otopi u proljeće ili dok se u proljeće ne pojave novi zeleni izdanci. Zatim pažljivo uklonite mrtvo lišće s krune biljaka. Svježi sloj domaćeg komposta od 2cm oko biljke pomoći će joj da izgleda sjajno i hraniti njezino korijenje kako bi poboljšao cvjetanje!

Ako ljiljane režete još u proljeće, a zatim ih planirate malčirati, također možete iskoristiti priliku da svoje ljiljane podijelite. Ovo višegodišnje cvijeće živjeti će godinama bez dijeljenja, ali dijeljenje korijena odličan je način da dobijete više biljaka besplatno! Iskopajte cijelu biljku i pažljivo razdvojite njezino korijenje poput gomolja. Posadite manje količine biljke kako biste imali cijeli vrt pun biljaka ljiljana!

Zašto ostaviti lišće da stoji do jeseni

Iako možete rezati ljiljane u jesen ili proljeće, važno je da lišće ostane na biljci tijekom ljeta . Listovi biljke su njena osnovna oprema za stvaranje energije . Neka svi zdravi listovi ostanu na biljci tijekom vegetacije kako bi mogli proizvesti energiju koja će se tijekom zime pohraniti u korijenu.

Bez lišća na suncu tijekom ljeta, biljka ljiljana teško će preživjeti zimu, a zatim zacvjetati sljedeće ljeto. Uklonite sve oštećene ili oboljele listove, ali pokušajte ostaviti zdrave pričvršćene dok ih ne ubije hladno vrijeme (ili je barem hladno vrijeme u vremenskoj prognozi!).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Kreativni projekti sa sobnim biljkama Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Vodič za zalijevanje zamije (Zamioculcas Zamiifolia)

Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega filodendrona xanadu (Thaumatophyllum xanadu)

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke

25+ najboljih sorti plavog delphiniuma i kako ih uzgajati