Kako zadržati malč na mjestu: metode i savjeti za popravljanje pokretnog malča

Malc za jagode 10 cudesnih materijala za malciranje bogatih bobica9873498712

Naučiti kako držati malč na mjestu ključno je za dobro njegovan vrt. Vrijeme poput kiše i vjetra – ili čak samo pješačkog prometa – može uzrokovati odnošenje malča i klizanje s vrtnih gredica. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da zadržite malč na mjestu i pritom održite privlačnost rubnika!

Evo pet najboljih savjeta za održavanje malča u vrtu:

  • Odaberite organski malč s finom teksturom poput komposta, usitnjenog drveća ili malča od borove slame.
  • Preskočite podloge poput pejzažne tkanine i plastične folije.
  • Padine terase ili odaberite živi malč pokrivač za područja s blagim nagibom
  • Obrub vrta s biljkama po obodu, rovom ili tvrdim materijalom za rubove.
  • Stavite malč u tanke slojeve umjesto da ga sipate odjednom.
  • Posadite nisko rastuću biljku koja pokriva tlo kako biste pomogli u držanju malča na mjestu.

Čitajte dalje kako biste naučili kako zadržati vrtni malč na mjestu i spriječiti njegovo odlijetanje na travnjak, prilaz ili šetnice.

Kako zadrzati malc na mjestu metode i savjeti za popravljanje pokretnog malca9834553487916

1. Odaberite pravi malč

Vrsta malča koju koristite utječe na migraciju s vrtne grediceLagane, zdepaste malčeve najteže je držati na mjestu, jer je najvjerojatnije da će “isplivati” po kiši ili će ih djeca ili kućni ljubimci izbaciti iz vrta. Teže malčeve, sitnije drvene malčeve i prostirke s vremenom je mnogo lakše držati na mjestu.

a) Nuggets kore ili drvena sječka

Tipovi malča od grumena kore i drvne sječke obično se pomiču tijekom jakih kiša. Također se lako izbacuju s mjesta (slučajno ili namjerno). Ako želite zadržati malč na mjestu, izbjegavajte ove vrste malčeva. Alternativno, razmislite o nabavci teže drvne sječke, grumenčića kore ili šljunka kako biste smanjili njihovu brzinu.

b) Šljunak graška

Šljunak od graška je teži malč u obliku stijene uobičajen uz puteve i između vrtnih gredica. Iako je ovo grubi malč (za razliku od sitnijeg pijeska), stijene su dovoljno teške da većinu vremena ostanu na mjestu. Neke stijene mogu pronaći put s mjesta tijekom jakih kiša, proljetnog topljenja snijega ili utakmice nogometa u dvorištu, ali ih je općenito lako (iako sporo) pokupiti i vratiti na mjesto. Više o šljunku graška u vrtu pročitajte ovdje.

c) Usitnjeni drveni malč

Usitnjena kora i drveni malčevi imaju tendenciju da ostanu na mjestu bolje od zdepastog drva. Duga, tanka vlakna imaju tendenciju slagati se i zaplitati jedno s drugim, omogućujući im da lakše ostanu na mjestu nego gruba zdepasta drvena sječka ili grumenčići kore.

d) Kompost

Domaći kompost je fini organski malč . Također možete koristiti rasuti kompost kupljen u trgovini od kompostirane biljne tvari. Iako je lagan, općenito je fine teksture i poziva na sve vrste blagotvornog života u tlu što pomaže u stvaranju unutarnje tkanine za malč. Domaći kompost čini izvrstan, jeftin malč koji s vremenom poboljšava njegovu otpornost.

e) Malč od borove slame

Borova slama može se ponašati na sličan način kao i usitnjeni drveni malč. Borove iglice isprepleću jedna drugu i ostaju na mjestu. Također će se s vremenom razbiti i stvoriti unutarnju strukturu tla kako se razgrađuju. Malč tipa borovih iglica uobičajen je u šumskim vrtovima, bobičastim površinama i područjima s puno autohtonih četinjača.

2. Preskočite ili uklonite podlogu pejzažne tkanine

Crna pejzažna tkanina, drvene ponjave ili podloga poput plastične folije stvaraju glatku površinu za klizanje malča . Mnogi malčevi imaju tendenciju da se isperu odmah s područja krajobrazne tkanine. To je osobito istinito ako temeljno tlo nije savršeno ravno. Malč se može nakupljati u udubljenim džepovima, ostavljajući izložene mrlje krajobrazne tkanine.

S vremenom će sjeme autohtonih biljaka puhati u malč iznad i prerasti u biljke koje su zakorovljene koje će pomoći u održavanju malča na mjestu. Nažalost, ova podloga se općenito postavlja kako bi se minimizirao rast zakorovljenih biljaka, pa se ova eventualna korist može u prvom redu protiviti svrsi podloge.

3. Razmislite o izravnavanju površina s ponovnim gradiranjem ili terasama

Malo pripremnog rada u vrtnoj gredici zaista može pomoći u održavanju malča na mjestu. Poravnajte površinu vrtne gredice prije postavljanja malča. Pobrinite se da poravnate sve niske džepove u kojima se može skupiti malč.

Nagnuto tlo predstavlja vlastiti izazov za eroziju vrtnog malča. Neki vrtlari odabiru pregradnju ili terasaste blage padine u niz malih stepenastih vrtnih gredica. Smatraju da malč ostaje puno bolje postavljen na ravnom tlu nego na padini.

4. Instalirajte rub perimetra za vrt

Postoji nekoliko načina za obrubljivanje vrtova kako biste spriječili eroziju malča. Vanjski perimetar kreveta može se projektirati i ugraditi na takav način da malč ostane na svom mjestu što je bolje moguće.

a) Perimetarske biljke

Kako biste spriječili ispiranje malča, možete dodati biljke perimetra. Ove perimetarske biljke uključuju hoste , slatki šumnik, puzavu majčinu dušicu i druge biljke s kratkim rubovima . Ove biljke su prikladne za držanje malča jer stvaraju fizičku barijeru za malč tijekom vegetacije.

Kako zadrzati malc na mjestu metode i savjeti za popravljanje pokretnog malca9834553487915

b) rubni materijal (drvo, metal, kamen, beton, plastika)

Za trajniji fizički rub, razmislite o ugradnji tvrdog materijala za rubove. Dostupni su mnogi različiti materijali za obrubljivanje vrta uključujući cedrovu građu , polisintetičke rubove , kamene rubove , beton , aluminij i raspoređeno drvo . Ovi rubni materijali malo se uzdižu iznad malča i stvaraju prepreku koja ga drži na mjestu.

Kako zadrzati malc na mjestu metode i savjeti za popravljanje pokretnog malca9834553487914

c) Kopanje rovova

Izrada rovova na rubu vašeg vrta pomoći će prikupljanju ispranih malčeva. Iako je ovo više strategija da se malč ne ode na travnjak nego da se uopće pomakne, može biti isplativ i učinkovit kada se radi kako treba. Upotrijebite običnu lopatu, ručni alat za obrezivanje rubova ili električni alat za ivica da napravite mali rov oko perimetra vrta. Ovaj rov će zahtijevati redovito održavanje, ali je jedna od najjeftinijih dostupnih tehnika ivica.

Kako zadrzati malc na mjestu metode i savjeti za popravljanje pokretnog malca9834553487913

5. Nanesite malč u slojevima

Nanošenje malča u slojevima ponekad može pomoći da se zadrži na mjestu. Ako se mnogo centimetara malča jednostavno baci na vrtnu gredicu, malč može skliznuti s predviđenog mjesta. Umjesto da odjednom bacate velike hrpe malča, razmislite o sporijem nanošenju malča u namjernim slojevima.

Jedna od najčešćih rutina malčiranja za iskusne vrtlare je nanošenje 1″ sloja domaćeg komposta na sve vrtne gredice svakog proljeća i jeseni. Ovaj sloj je dovoljno tanak da se brzo ugradi u postojeću strukturu tla kroz prirodne procese topljenja snijega, pješačkog prometa, života u tlu i drugih vanjskih čimbenika.

Čak i nanošenje malča u jednom potezu ponekad može imati koristi od nanošenja u tankim slojevima. Jednostavno hodanje po tankim slojevima malča tijekom procesa nanošenja može nježno stisnuti višak zraka iz malča i potaknuti ga da ostane na mjestu.

Kako zadrzati malc na mjestu metode i savjeti za popravljanje pokretnog malca9834553487912

6. Posadite niskorastuću prizemnu biljku

Dobra biljka koja pokriva tlo niskog rasta može pomoći da se materijal malča “usidri” na mjestu svojim korijenjem. Biljke pomažu krajoliku da apsorbira vjetar i vodu, što pomaže da malč na tlu ostane na svom mjestu. Tijekom godina, prizemne biljke će polako stvarati “živi malč” preko postavljenog malča . Kada se napravi ispravno, živi malč može stvoriti elegantan, klasičan izgled vrta, čineći da izgleda kao da je tu mnogo dulje nego što je bio!

Evo nekoliko sjajnih biljaka koje pokrivaju tlo:

Kako zadrzati malc na mjestu metode i savjeti za popravljanje pokretnog malca9834553487911

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: