Kako se brinuti za kalateju Warscewiczii

Kalateje su zapanjujuće tropske biljke sa briljantnim uzorkom lišća. Kalateja warscewiczii jedna je od najistaknutijih sorti, s egzotičnim baršunastim lišćem s dvobojnim zelenim vrhovima i bordo bojom donje strane. Izgovor njegovog imena nije jedina teška stvar kod Warscewiczii – ona je ipak kalateja – ali pokazat ću vam kako ih održati sretnima i izgledati nevjerojatno najbolje.

Sažetak njege kalateje Warscewiczii: Warscewiczii voli stalno vlažno, dobro drenirajuće tlo i svijetlo do srednje neizravno svjetlo. Vlažnost od preko 50% održava biljku najboljim izgledom. Omogućite im toplu temperaturu tijekom cijele godine i lagano hranite tijekom vegetacije. Ne vole da ih uznemiravaju i preferiraju rijetko presađivanje.

Pregled kalateje Warscewiczii

Calathea warscewiczii nedavno je preimenovana u Goeppertia warszewiczii iz taksonomskih razloga, ali promjena još nije postala sveprisutna. Ova višegodišnja zimzelena je član obitelji molitvenih biljaka i potječe iz Srednje i Južne Amerike.

Zrele Warscewicziie velike su sobne biljke koje u optimalnim uvjetima mogu narasti do 1-1,5 metara visine i širine. Njegovi mekani baršunasti listovi imaju upečatljiv svijetlo-tamnozeleni uzorak ribljeg repa s čvrstim ljubičastim tonovima ispod. Biljka može imati male cvjetne češere krem ​​boje u sezoni.

Warscewiczii potječe iz tropske šume. Njegovi aktivni listovi pomiču se nyctinastom kao odgovor na temperaturu i svjetlost. Lišće nije tako dramatično u njihovim pokretima kao njihova rođakinja Prayer Plant, ali oni izvode polagani dnevni ples i dižu se noću. Ako se biljka čini drugačijom svaki put kad pogledate, vjerojatno niste samo vi.

Obitelj kalateja nažalost ima zasluženu reputaciju da je temperamentna, ali to je zapravo zato što su naši kućni uvjeti toliko drugačiji od njihovog prirodnog staništa. Da ste živjeli u stakleniku s prosječnim visokim temperaturama od 90ºF i 90% vlage, biljku bi bilo lako brinuti.

Warscewiczii treba jarko neizravno svjetlo, tople temperature i dosljednu vlagu tla – nažalost, pogreške u njezi pojavljuju se u njihovim listovima. Ako im ispravite stanje, mogu se oporaviti bez ljutnje i proizvesti novo lišće jednako lijepo kao i prije.

Sažetak njege kalateje Warscewiczii

Znanstveno imeCalathea warscewiczii (sada službeno Goeppertia warszewiczii )
Uobičajeno imeKalateja warscewiczii 
PodrijetloSrednja i Južna Amerika
Zahtjevi za svjetloSrednje, filtrirano svjetlo
ZalijevanjeOdržavajte vlažno tlo redovitim zalijevanjem, ali nemojte dopustiti da se tlo navlaži. Idealno koristite filtriranu, destiliranu ili kišnicu.
TloDobro drenirajuća mješavina za posude. Dobra mješavina je dva dijela treseta/kokosa i jedan dio perlita.
Temperatura18-29ºC. Netolerantna na niže temperature i propuh.
GnojivoMjesečno dok aktivno raste s 1/4-1/2 jačine, uravnoteženo gnojivo. Isperite tlo nekoliko puta godišnje.
VlažnostVisoka vlažnost je neophodna. >50% je minimum za očuvanje zdravlja lišća.
CvjetanjeIz središnje stabljike izbijaju cvjetovi kremaste boje, konusni. Ne cvjeta često u zatvorenom prostoru.
ObrezivanjeMinimalni zahtjevi za obrezivanje. Obrežite staro ili požutjelo lišće.
RazmnožavanjeRazmnožava se dijeljenjem u proljeće ili rano ljeto.
Ponovno zalijevanjePresadite samo jednom kada je korijen vezan, i to pažljivo, jer ne voli da ga se uznemirava.
Bolesti i štetočineSklon brašnastim bubama, grinjama i kamencu. Prekomjerno zalijevanje može uzrokovati bolesti kao što su fuzarioz, pjegavost lišća i pseudomonas.
ToksičnostNije otrovan za ljude i životinje.

Zahtjevi za svjetlo

Kalateja warscewiczii treba srednje do jako, neizravno svjetlo . Lišće brzo peče na izravnoj, intenzivnoj sunčevoj svjetlosti. Što ste sjevernije, to može tolerirati djelomično sunce.

Zapadno izlaganje sa zaštitom od vrućih popodnevnih zraka je idealno, ali biljka se može dobro snaći i na prozoru okrenutom prema istoku ili sjeveru. Izravna rasvjeta s južne ekspozicije također može djelovati ako je posuda postavljena nekoliko metara od prozora ili zaštićen prozirnim zavjesama.

S manje strane svjetla, Warscewiczii može napredovati sve dok prima više nego što je potrebno za lako čitanje. Imajte na umu da previše osvjetljenja bez dovoljne vlage može uzrokovati smeđe lišće.

Ravnoteža zalijevanja

Vaša kalateja warscewiczii treba stalno vlažno tlo koje nikada ne postaje nakvašeno ili previše suho. Njihovo je lišće previše zauzeto prilagođavanjem varijacija svjetlosti da bi bilo pouzdan signal kada im je potrebna voda. Ne možete koristiti ni unaprijed određeni raspored: morate ih redovito pratiti. 

Mjerač vlage može biti zgodan za velike, dobro napunjene posude, ali njihova očitanja mogu varirati ovisno o vrsti tla… korištenje prsta za provjeru gornjeg sloja tla je jednostavna i pouzdana metoda.

Tijekom tople vegetacijske sezone, održavajte tlo vlažnim zalijevanjem kada se gornjih 2cm tla osuši. Pobrinite se da posuda ima odgovarajuću drenažu i dobro zalijte. Pustite nešto viška da teče kroz rupice kako biste isprali medij.

Savjeti koje treba imati na umu:

 • Koristite vodu sobne temperature kako biste izbjegli nepotreban stres.
 • Zalijevajte rano tijekom dana kako bi se biljka osušila prije noći: biljka koja ostaje mokra preko noći traži probleme s gljivicama.
 • Vaš Warscewiczii je super-osjetljiv na soli i druge otrovne nečistoće. Često je prikladna filtrirana deklorinirana voda, ali neki uzgajivači koriste destiliranu vodu ili kišnicu kako bi bili potpuno sigurni.
 • Održavajte tlo suši tijekom zime, ali nemojte dopustiti da se potpuno osuši. Ne želite da sjede u vrlo vlažnom tlu tijekom mirovanja.
 • Neki uzgajivači koriste uređaje za samozalijevanje kako bi tlo održali vlažnim, ali pazite da ispravno rade i nastavite redovito nadzirati tlo. Mokro tlo potiče štetočine, bolesti i što je najgore, trulež korijena.
 • Puštanje dodatne vode da izađe iz drenažnih rupa pri svakom navodnjavanju pomaže u čišćenju mješavine. Dobro ga je dobro isprati svakih par mjeseci: posudu staviti na mjesto gdje može slobodno cijediti i dobro zalijevati dok se zemlja dobro ne ispere.

Pravo tlo

Sastav vašeg tla je kritičan za Warscewiczii. Medij treba zadržati dovoljno vode kako bi njihovo korijenje ostalo vlažno, ali također ima dovoljno strukture i prozračnosti da sačuva kisik u tlu i nikada ne postane vlažno.

Perlit, plovuć, krupni pijesak ili drugi inertni materijali za prozračivanje su prikladni, ali ne zadržavaju vodu tako dobro kao treset ili kokos kokos. Mješavina jednog dijela perlita i dva dijela treseta ili kokosa dobar je recept za tlo.

Možete dodati druge organske amandmane za dodatnu plodnost, ali imajte na umu da se oni s vremenom razgrađuju. Treset se također raspada. Ova degradacija uzrokuje zbijanje mješavine i gubitak kapaciteta prozračivanja tijekom vremena, tako da će se medij morati nadopuniti nakon nekoliko sezona.

Topla temperatura

Kalateja warscewiczii se dobro snalazi na našim temperaturama u zatvorenom prostoru, ali definitivno uživaju u toplijem dijelu spektra. Tijekom vegetacije preferiraju 18-29ºC i mogu podnijeti 32ºC ili više uz dovoljnu vlažnost.

Biljka se prirodno približava mirovanju kada temperature padnu na sredinu od 12ºC. Ne uspijeva u hladnijim uvjetima… lišće se može oštetiti ako se biljka makar i nakratko ohladi. Kao nježni tropski, ne voli propuh niti nagle promjene temperature.

Ako biljku ljetujete na otvorenom, unesite ih prije nego što stignu hladnije temperature tijekom noći.

Lagano gnojivo

Kalateji ne treba obilna gnojidba, pa se pogriješite na strani suzdržanosti. Dovoljno je prihranjivanje jednom mjesečno tijekom vegetacije.

Koristite uravnoteženo gnojivo ili eventualno ono s malo više dušika i fosfora nego kalija. Razrijedite na 1/4 do 1/2 preporučene doze.

Manja je vjerojatnost da će organsko gnojivo oštetiti osjetljivo korijenje zbog predoziranja, a ostavlja manje zaostalih elemenata u tlu. Ako više volite koristiti sintetiku, blaga primjena gnojiva sa sporim oslobađanjem može biti dobra opcija.

Visoka vlažnost

Jedan od razloga zašto se kalateja warscewiczii smatra izbirljivom biljkom je taj što joj je potrebna veća vlažnost od one koju nudi prosječna kuća. Mogu se prilagoditi manje vlažnom zraku svoje rodne džungle, ali postaju temperamentniji kako se vlažnost smanjuje.

Kako bi vaša Warscewiczii izgledao najbolje, pokušajte održavati 50% ili veću vlažnost. Jeftini higrometar može vam pomoći u održavanju prave razine.

Vlagu možete podići na nekoliko načina:

 • Držanje biljke u svijetloj kupaonici može joj pružiti prednost parnih tuševa.
 • Grupiranje biljaka tako da mogu imati koristi od transpiracije jedne druge. Ipak, dajte im prostora i za cirkulaciju zraka i za smanjenje prijenosa štetnika i bolesti.
 • Metoda niske tehnologije koja nije potrebna za održavanje je korištenje posude za vodu ispunjenu kamenčićima i postavljanje posude s biljkom preko nje. Pazite da tlo ne dodiruje vodu. Isparavanje pomaže u podizanju vlažnosti za nekoliko postotnih bodova – nije dramatično, ali može pomoći.
 • Iako je radno intenzivan, sobni ovlaživač zraka je konačno rješenje.
 • Iako se često preporučuje, zamagljivanje vjerojatno nije od velike pomoći: ne traje dovoljno dugo da bi se napravila stvarna razlika u vlažnosti, a redovito vlaženje lišća može otvoriti vrata bolesti. Ako povremeno prskate Warscewiczii, koristite destiliranu vodu kako biste izbjegli mrlje na lišću.

Cvjetanje

Kalateja se ne uzgaja zbog svog cvijeća, ali Warscewiczii mogu proizvesti kremastu cvjetnu postavu u obliku stošca kao sporednu atrakciju. Ne cvjetaju redovito u zatvorenom prostoru, ali sretna biljka može vas iznenaditi. Pupoljak izbija na središnjoj stabljici i postupno blijedi do žute nijanse s ružičastom bojom.

Obrezivanje

Warscewiczii ne možete dresirati kao topiary grm, ali možete oblikovati njegov izgled uklanjanjem starih ili oštećenih listova. Obrezivanje također može stimulirati novo lišće. Koristite oštre, sterilizirane škare i odrežite podnožje lista na mjestu gdje se susreće sa peteljkom.

Razmnožavanje

Iako kalatejea proizvodi sjemenke, najčešći način razmnožavanja kalateje warscewiczii je podjela njihovog rizoma. Međutim, to predstavlja opasnost – biljka ne voli da joj se korijenje poremeti. Pričekajte do proljetne presađivanja i budite što nježniji.

Odjel rizoma

1. Ako je vaš Warscewiczii prerastao svoju posudu, možete razdvojiti pojedinačne dijelove. Razmaknite biljku i razdvojite korijenje na dijelove s najmanje jednim listom svaki.

2. Alternativno, podijelite rizom biljke sterilnim alatom za rezanje. Provjerite ima li svaki dio korijena i barem jedan list.

3. Svaki dio posadite u manju posudu. Koristite isto tlo kao matična biljka.

4. Zalijte sadnice; omotajte posudu za sadnju plastikom kako biste povećali lokalnu vlažnost i sačuvali vlagu u tlu.

5. Reznice držite na jakom svjetlu podalje od izravnog sunca. Držite ih toplim; povremeno zamagliti, ali nemojte prelijevati.

6. Trebali biste vidjeti znakove rasta za nekoliko tjedana. U tom trenutku skinite plastični pokrov i počnite s normalnom njegom.

Reznice stabljike

Budući da nema čvora stabljike iz kojeg bi rastao korijen, teško je uzgojiti kalateju warscewiczii iz reznice. Međutim, manje je invazivan za biljku, pa biste je mogli isprobati.

Evo koraka:

1. Uzmite reznice od 10-15cm, svaka s pričvršćena tri ili četiri lista.

2. Stavite reznice u 50-50 mješavinu treseta i pijeska. Lagano zalijte i stavite pod prozirnu plastiku kako biste stvorili šator za vlažnost.

3. Držite reznicu toplim na jakom, ali nježnom neizravnom svjetlu. Presadite nakon što formira mali korijenski sustav i dajte mu normalnu njegu.

Savjeti za sadnju

 • Nemojte paničariti ako vaš Warscewiczii razvije manje nesavršenosti. Male mrlje na lišću su normalne, a starije lišće obezboji se i otpada.
 • Podrežite neugledno lišće. Ne oporavljaju se, a manja rezidba ne šteti biljci.
 • Većina problema s kalatejom dolazi od prekomjernog zalijevanja, ali mogu patiti i od premalog zalijevanja. Vrlo suho tlo zapravo može odbijati vodu, stoga dobro natopite medij ako se slučajno vaš Warscewiczii počeo sušiti. Imajte na umu da je treset teže ponovno navlažiti od većine amandmana.
 • Ostavite biljku mirno na prikladnom mjestu kada je vratite kući. Nemojte jako rezati, gnojiti ili presađivati ​​dok se ne uspinje aklimatizirati.
 • Osim ako ne postoji ozbiljan problem, nemojte žuriti s presađivanjem ili mijenjanjem tla nove biljke. Ako vam se ne sviđa izgled dječje posude, stavite ga u ukrasnu posudu kako biste ga sakrili.
 • Ne pokušavajte gnojiti ili zalijevati kako biste se riješili problema. Najbolja praksa je pregledati tretman biljke i ispraviti ga u budućnosti.

Nježno presađivanje

Presađivanje je toliko uobičajena hortikulturna praksa da je lako previdjeti koliko je ometajuće. Mi ljudi obično volimo novo okruženje… biljke ne dijele nužno taj entuzijazam.

Kalateju warscewiczii obično nije potrebno presađivati ​​češće od svake dvije godine. Evo znakova da bi vašoj biljci mogla biti potrebna nova iskopavanja:

 • Sporiji rast.
 • Potrebno ga je zalijevati više od dva puta tjedno.
 • Lišće se čini prevelikim u usporedbi s posudom.

Ako sumnjate da je biljka spremna za nove četvrtine, provjerite korijenski sustav. Ako je tlo većim dijelom zamijenjeno korijenjem, a neki kruže po dnu, vrijeme je.

Posudu samo jednu veličinu. Prazno tlo previše prostranog spremnika ne sadrži dovoljno korijena da apsorbira vlagu, što ga čini lakim za prekomjerno zalijevanje.

Presadite u proljeće kako biste biljci dali vremena za ponovno pokretanje. Pokušajte biti nježni s korijenjem i nemojte previše nabijati novo tlo; vode za taloženje medija.

Sorte

Postoje deseci sorti kalateja s prekrasnim lišćem, ali postoji samo jedna sorta Warscewiczii. Čini se da je to teško poboljšati.

Bolesti i štetočine

Tipični štetnici za Warscewiczii uključuju brašnaste bube, grinje i ljusku. Oni uzrokuju oštećenje listova i zastoj u razvoju, stoga redovito pregledavajte stabljike i donju stranu lišća kako biste rano otkrili probleme.

Brašnaste bube – Potražite bijele, pamučne mase smještene ispod lišća i na stabljikama. Mogu zaraziti i korijenje. Ljepljivost i plijesan od njihove medljike znak je njihove prisutnosti.

Grinje – Ova sićušna stvorenja često se zanemaruju sve dok biljka ne požuti ili požute listovi. Njihov detritus i sitne mreže lako se zamijeniti za prašinu. Tarsonemid grinje uzrokuju ono što se čini kao lezije ispunjene vodom na lišću.

Ljuska – Ovi kukci bez nogu dolaze u mnogim bojama i teško ih je uočiti. Obično izgledaju kao izbočine. Također izlučuju ljepljivu medljiku koja rezultira čađavom plijesni.

Te štetnike možete pojedinačno ubiti izopropil alkoholom, ali veće kolonije najbolje je tretirati hortikulturnim uljima i insekticidnim sapunom. Temeljito premažite biljku i po potrebi ponovite. Ozbiljna zaraza reagira na sistemske pesticide, ali je najbolje isprati tlo nakon toga kako bi se izbjegla zaostala toksičnost.

Za najčešća bolest Warscewiczii je izbjeći prekomjerno zalijevanje i ne dopustiti da voda ostane na lišću:

Lisna pjegavost – postoji nekoliko bolesti koje se nazivaju pjegavost lišća. Gljivične infekcije Alternaria i Helminthosporium su manje ozbiljne i uzrokuju male lezije koje je najbolje liječiti smanjenjem razine vlage i održavanjem lišća suhim.

Pseudomonas – Ova vrsta pjegavosti na lišću uzrokuje tamnozelene ili crne lezije do 3cm široke. Uspijeva u vlažnim uvjetima i vrlo je zarazna. Bakreni baktericidi su jedini tretman za Pseudomonas, ali su prilično neučinkoviti: preporuka je sigurno uništiti biljku.

Fusarium – Ova uobičajena bolest kalateje je gljiva koja se prenosi u tlu i prvenstveno uzrokuje žutilo i uvenuće sadnica i reznica. Bakreni fungicidi pružaju ograničeno olakšanje, ali najučinkovitiji tretman je oprati korijenje od zaražene zemlje i ponovno posaditi u svježe, nekontaminirane medije.

Toksičnost

Warsewiczii nije otrovan za mačke, pse, konje… i ljude.

Uobičajeni problemi i pitanja

Zašto se lišće moje kalateje Warscewiczii kovrča?

Hladne temperature mogu uzrokovati uvijanje lišća, ali nedostatak vlage i vlage najčešći su uzrok uvijanja lišća. Uzgajivači se mogu toliko bojati truleži korijena – zasluženo – da smo kronično pod vodom. Temeljito natopite i ocijedite posudu kada zalijevate kako biste osigurali da je tlo ravnomjerno natopljeno. 

Zašto lišće moje kalateje Warscewiczii postaje žuto?

Najčešći razlog je prekomjerno zalijevanje, što će uzrokovati generalizirano žutilo lišća. Međutim, aklimatizacija u vašem domu može uzrokovati žutilo nekih listova, kao i mnogi drugi razlozi koji se odnose na neoptimalne uvjete rasta. Temperatura, vlažnost, tlo, zalijevanje, gnojivo, problemi s štetnicima i bolestima mogu uzrokovati žuto lišće na vašoj kalateji warscewiczii. 

Kada bih trebao presaditi svoju novu kalateju Warscewiczii?

Osim ako tlo nije izrazito neprikladno, obično se ne žuri s presađivanjem. Kalatejama treba vremena da se ugode u novom okruženju, a u međuvremenu se mogu nositi s time da su malo vezani za korijene. Čekanje do proljeća obično je dobra praksa.

Lišće mog Warscewicziija počelo je opadati nakon što sam ga kupio…

Nisko nagnuti listovi ne predstavljaju uvijek problem. Moguće je da klonu zbog podvodnjavanja ili starosti, ali često se jednostavno orijentiraju na drugačije svjetlo. Staklenici i rasadnici na otvorenom obično imaju nadzemno osvjetljenje, dok većina sobnih biljaka dobiva svjetlost s prozora ili nekog drugog bočnog izvora.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice

Sirupi i džemovi Voćnjak i uzgoj voća

Drijenak, drenjine ili dren – Sve što trebate znati

Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako naoštriti škare za orezivanje: Vodič za vrtlare

Akvaponika Vrtlarenje

Što je akvaponsko vrtlarstvo?

Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati monsteru