Kada saditi cvijeće

Pitate se kada posaditi cvijeće? Srećom, postoji toliko mnogo različitih vrsta cvijeća da se uvijek ima što posaditi!

Većina cvijeća sadi se u proljeće, jednostavno zato što je tada cvijeće dobro opskrbljeno u vrtnim centrima. Neke vrste cvijeća tolerantne su na mraz i niske temperature, dok se druge biljke moraju držati u zatvorenom prostoru do posljednjeg proljetnog mraza.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kada posaditi cvijeće u svom vrtu!

Različito cvijeće za različita godišnja doba

Različiti cvjetovi najbolje rastu u različitim godišnjim dobima. Za cvijeće se treba dobro brinuti, stoga je najbolje uzgajati cvijeće u ugodnim uvjetima. U većini mjesta, oštra godišnja doba su ljeto za vrućinu i zima za hladnoću. Ovo ostavlja proljeće i jesen kao najbolja godišnja doba za sadnju i rast cvijeća.

Gdje god se nalazio vaš vrt, prvo što trebate učiniti je odrediti prosječan datum posljednjeg proljetnog mraza u vašem području. Također ćete htjeti istražiti prosječan datum prvog jesenskog mraza. Također ćete htjeti odrediti svoju lokalnu zonu uzgoja .

Nakon što ste dobili ideju o lokalnoj klimi i vremenu promjene godišnjih doba, vrijeme je da istražite specifično cvijeće koje uzgajate. 

Na primjer, ako netko želi uzgajati ruže u Hrvatskoj, vjerojatno bi mogao posaditi grmove ruža u bilo koje vrijeme od studenog do svibnja. Ovi hladniji mjeseci izvrsni su za sadnju dugovječnih vrsta cvijeća poput ruža, koje će, nadamo se, živjeti još mnogo godina.

Svaka vrsta cvijeća mora biti usklađena s klimom i vegetacijom. Svojim cvjetovima možete dati najbolje šanse za uspjeh pronalaženjem pravog vremena za njihovu sadnju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah